מתכון - קדרת בשר וירקות
קדרת בשר וירקות – תבשיל מודולרי שנשמר נפלא במקפיא. תמיד מכינה סיר הכי גדול, חלק אוכלת תוך יומיים-שלושה וחלק מקפיאה במנות ארוזות. כמובן שאפשר להגדיל/להכפיל כמויות לפי הצורך. לקילו בשר אני שמה כ-1/6 כוס שמן זית וקילו וחצי ירקות. לאחר שהתבשיל מתקרר, אפשר להסיר מעליו את השומן המיותר. איזה בשר - קוביות בקר (אני הכי אוהבת צוואר אבל אפשר שריר או שפונדרה/אסאדו או מכסה הצלע שמספרו 7 והוא פחות שמן ויותר זול, גידי רגל או אפילו בשר טחון שזה טוב במיוחד למי שמתקשה לאכול בשר. אפשר להוסיף עצמות בקר ו/או גרונות הודו חתוכים ואם אוהבים אפשר קורקבנים חצויים (מעדיפה הודו שהם קלים יותר לניקוי). איזה ירקות - (חתוכים לקוביות קטנות ואם מתעצלים, אפשר לקצוץ הכול בפולסים במעבד מזון אבל לא לרסק). הירקות המתאימים הם כל מה שאתם אוהבים ולא מפריש הרבה נוזלים. אפשר סוג אחד ואפשר יותר. אני אוהבת לשים לפחות 3 סוגים. אל תוותרו על בצל, ואצלי הולך למשל גזר, כרשה, סלרי, קולרבי, כרוב ניצנים חצוי (לא לקנות במיוחד כי מאד יקר אבל נשארה לי חצי שקית של כרוב ניצנים מוקפא), כרוב לבן, שעועית ירוקה/צהובה, פטריות, דלורית, עגבניות (מעט, בעיקר לתוספת טעם), שומר, סלק, עשבי תיבול לפי הטעם וכד'. אפשר להשתמש בירקות קפואים או טריים. אפשר להוסיף ממש מעט קטניות – חשוב שתהיינה מושרות מספיק זמן כי בתבשיל אין מים. לטעמי מאש או לוביה הכי מתאימים, או שעועית/חומוס של סנפרוסט שהם כבר מבושלים. אבל לא יותר מחופן קטן כי הן פחמימות. שימי לב – בתבשיל אין מים ואין תבלינים. הירקות והבשר מפרישים קצת נוזלים ונותנים טעם מעולה בלי שום תיבול, אפילו לא מלח. מערבבים הכול, סוגרים את הסיר, מבשלים דקות ספורות על אש גבוהה ואז מקטינים להבה ומבשלים עד שהבשר רך. אם יש עצמות - עד שהסחוס שעליהן רך. אני אישית אוהבת לחמם על הכיריים ואחר כך לשים בתחתית תנור האפייה (לא ממש על הרצפה אלא על רשת שיושבת על הרצפה, או על אחת מחצובות הכיריים שמונחת על רצפת התנור), מתחילה ב- 180 מעלות ואחרי כשעה מחלישה ל- 100-120 מעלות. חשוב שהסיר יהיה סגור היטב ואם המכסה לא ממש מהודק, כדאי לשים בינו לבין הסיר גיליון של נייר אפייה. הבישול ממושך – 3-4 שעות בתנור. הירקות מאבדים קצת את הטעם הייחודי של כל אחד מהם, וכל הטעמים נמהלים זה בזה. הריח בבית נפלא. תמיד יש לי במקפיא כמה מנות כאלה לעת הצורך. לבישול במשך יותר שעות, למשל כסוג של חמין לכבוד שבת – רק מביאה לחום גבוה על הכיריים (אפשר לומר לרתיחה אבל זה לא ממש רותח כי אין מים), ואז מעבידה לפלטה או לתנור בחום שבת. חשוב לכסות היטב את הסיר. אם מבשלים על הפלטה, חשוב לכסות בשמיכה או בכרית, כדי שהחום לא יברח מלמעלה. כמובן שאפשר גם להוסיף לסיר ביצים קשות (אוהבת לבשל אותן מראש כדי למנוע לכלוך ותקלות אחרות) הערת ירקות – בקיץ יש פחות ירקות מתאימים ולכן קוצצת גס ומקפיאה בעונה – סלרי (החבילות הגדולות שעשויות מקלות ארוכים עם הרבה עלים. העונה מסתיימת מיד אחרי פסח), שומר, שעועית ירוקה (מנקה וחותכת ממש בתחילת העונה), כרשה וכד'. אם מבשלים על הכיריים ולא בתנור ואם הסיר ממש גדול, כדאי להניח עליו שמיכת פלטה או כרית, כי אחרת התוכן לא יתחמם במידה שווה.