אנגיוגרפיה (הדמיית כלי דם) של הפיסטולה

שרית(^_^)

New member
אנגיוגרפיה (הדמיית כלי דם) של הפיסטולה

האם מישהו מכם מכיר מכון או מרפאה מומלצת, שאפשר לעשות בה בדיקת אנגיוגרפיה של הפיסטולה, באופן פרטי ? (הבדיקה היא לצורך אישי של הערכת מצב הפיסטולה וסימון המיקום המדוייק המומלץ לדקירה).

Avraham F

New member
חבור "שאנט" - "פיסטולה" או "גראפט"

לשרית, לצערי אינני יודע, איזה חיבור (שאנט) בין עורק לוריד מצוי אצל בעלך. 1. אם מדובר על חיבור "פיסטולה", שנעשה בפרק היד, או קרוב למרפק אשר בו מחברים את הוריד ישירות לעורק, לאחר הבאתם למצב שהם משיקים זה לזה )( , הרי שלא דוקרים בכלל בסביבת ה"פיסטולה", אלא במעלה הוריד ש"מתנפח" עקב החיבור. 2. אם מדובר על חיבור "גראפט", שנעשה בדרך כלל בזרוע, בו מחברים את עורק לוריד באמצעות כלי דם מלאכותי (צינורית הנמצאית מתחת לעור ובולטת כמעה מעל פני השטח), הרי שהדקירה נעשית לרוב ב"גראפט" עצמו. במקרה הראשון אין מה לעשות אנגיוגרפיה (הדמיית כלי דם) של הפיסטולה, כי הדקירות לא נעשות בה. במקרה השני, אין צורך בהדמייה, כי כלי הדם המלאכותי, מספיק עבה למעבר הדם. בשני המקרים לאורך זמן, עלולה להיווצר "סתימה", אותה נאלצים לפתוח, או שמכינים חיבור שאנט אחר/חלופי. בריאות טובה יותר לבעלך.

שרית(^_^)

New member
מדובר בפיסטולה (חיבור עורק-וריד)

ואכן ידוע לי באופן כללי שהדקירות לא נעשות בסביבת ה"פיסטולה" עצמה, אלא במעלה הוריד ש"מתנפח" עקב החיבור. עם זאת, כפי שגם דורית פעם אישרה, לאחר התיעצות עם ד"ר שמש, לבקשתי - רצוי בכל פעם לשנות מעט את מקום הדקירה, כדי לשמור על תפקוד תקין של הפיסטולה ולמנוע סתימות והיצרויות לאורך זמן. המקום שמתנפח הוא קטן יחסית, ומדי פעם, כשבעלי מנסה לשנות את המיקום ולהתקדם מעט (הוא זה שדוקר את עצמו בחיבור לדיאליזה, אגב), השאיבה לא מספיק טובה, או לחילופין, לעיתים נוצרת פארא. ולכן רצינו לעשות מעין "מיפוי" של הפיסטולה ע"י הדמיה, כדי לאבחן את המקומות שבהם היא מספיק עבה בכדי לדקור והמקומות שבהם היא עדיין דקה, ולכן רצוי להמנע מדקירה, כדי למנוע פארא. ובכל מקרה, רצוי מדי פעם לעקוב אחרי הפיסטולה באמצעים הדמייתיים, כדי להעריך את תפקודה ולאבחן התחלה של היצרות או סתימה מבעוד מועד, כי בשלבים מוקדמים ניתן לתקן אותם, לעיתים אפילו באמצעים בלתי פולשניים (כמו צינתורי בלון כואבים). לעומת זאת, במידה ונוצרת כבר סתימה, אין אפשרות "לפתוח" אותה, אלא צריך לעשות ניתוח במקום חדש. במכון הדיאליזה בבי"ח שיבא, למשל, קיים מכשיר מיוחד (סוג של אולטרא סאונד נייד), ובכל טיפול דיאליזה עוברות האחיות אצל כל המטופלים ועוקבות אחרי תפקוד הפיסטולות שלהם: "מעקב ע"י זרימת דם ב"גישה" לדיאליזה ע"י מכשיר טרנסוניק – המכון רכש מכשיר מתוחכם המאפשר מעקב אחרי ביצועי הפיסטולה/גרפט ושיעורי הזרימה בהם. המכשיר מאפשר זיהוי בעיות ברות תיקון מבעוד מועד וע"י כך להימנע מסבל רב של צנתורים וניתוחים חוזרים בשל סתימות של ה"גישה" לדיאליזה". מלבד זאת, גם ברשימת התפקידים של מחלקת כלי הדם של שיבא, במכון לאבחון בלתי פולשני של מחלות כלי דם (ע"ש לובינסקי), מופיע גם "מרפאת מעקב לחולי המודיאליזה (במסגרת המכון הנפרולוגי) להערכת תפקוד נצור עורקי-ורידי Hemodialysis access". בקיצור, רציתי לדעת אם מישהו מחברי הפורום מכיר מכון או מרפאה שבה ניתן לעשות את הבדיקה באופן פרטי.

Avraham F

New member
פיסטולה (עורק-וריד)

שרית יקרה, ראשית הפיסטולה לא נסתמת אלא אם נוצרה שלא לפי תיפקודה. תיפקודה, הוא כמו "סיבוב פרסה" כאשר חלק מהדם העורקי, חוזר אל הוריד ומרחיב אותו. הוריד המורחב (לאחר חודשיים שעברו מהכנת הפיסטולה), מתאים לדקירה וחיבור למכונת הדיאליזה. עד כאן, אני בטוח שאין בינינו חילוקי דעות. בוריד המורחב, כתוצאה מדקירות באותו מקום או בסמוך לו מדי, עלולות ליצור סתימות. את הבדיקות הנעשות (בשיב"א), עורכים על הוריד ולא על הפיסטולה. על המיכשור המשמש לכך בשיב"א או בכל מקום אחר, אין לי מידע. (מי זאת בכלל דורית ?) על המיכשור והשיטות למניעת סתימות תוכלי לשאול את ד"ר שמש (חייב לך משהו לא ?), או את כל רופא כלי דם בבי"ח השרון. בתקווה שהדקירות וכל הקשור בהן לא ימשכו עוד הרבה זמן, עם איחולי בריאות טובה יותר לבעלך,

שרית(^_^)

New member
תודה על התשובה, אבל

לא ממש הבנתי אותה
1) "ראשית הפיסטולה לא נסתמת אלא אם נוצרה שלא לפי תיפקודה" - לא ברור לי מה הכוונה "אלא אם נוצרה שלא לפי תיפקודה.". 2) "את הבדיקות הנעשות (בשיב"א), עורכים על הוריד ולא על הפיסטולה" - התכוונתי כמובן לבדיקת הדמייה של כלי הדם המשמשים לחיבור הדיאליזה לכל אורכם, ולא רק למקום ה"פיסטולה" עצמה. 3) "(מי זאת בכלל דורית ?)" - דורית היא מנהלת הפורום
4) זאת היתה התשובה של ד"ר שמש, שאליה התכוונתי. 5) "תוכלי לשאול את ד"ר שמש (חייב לך משהו לא ?)" - למיטב ידיעתי, ד"ר שמש לא חייב לי כלום... 6) "או את כל רופא כלי דם בבי"ח השרון" - רופאי כלי דם בשרון, לא ממש נחמדים, בלשון המעטה, כך שלא כ"כ נוח לי לשאול אותם, ובכל מקרה לא מדובר בשאלה, אלא בבדיקה, שלא נעשית בבי"ח השרון בשיגרה, אלא רק כשמתעוררת בעיה, ואנחנו, כאמור, לא רוצים לחכות שתווצר בעיה. זו הסיבה ששאלתי על מכון פרטי. 7) "בתקווה שהדקירות וכל הקשור בהן לא ימשכו עוד הרבה זמן" - תודה. אמן ואמן.

Avraham F

New member
מצטער על מרבית התשובה

שרית, 1 לגבי דורית, הייתי בטוח שמדובר על הדורית" האחרת שצצה מפעם לפעם. 2. לגבי ד"ר שמש, כבודו נשאר במקומו, עניין "החוב" היתה טעות מהזכרון שלי. 3. לגבי רופאי השרון, אני מנוע מלהגיב. שאר ההסתייגויות יסגרו בינינו בשיחה טלפונית. בריאות טובה יותר והשתלה טובה וקרובה.

D o r o t h y

New member
שרית,

למה לא תפנו לדר' שמש? לדעתי אחרי שהוא יעשה אולטרא סאונד הוא יגיד לכם אם כדאי לעשות אנגיו, ואם כן, יש לו שם רופא עמית (שיסלח לי שאני לא זוכרת את שמו, אבל הוא צינתר את הפיסטולה שלי, אמריקני חמוד) שיכול לבדוק את זה, ובפיקוח שלו. לדעתי שווה נסיעה לירושלים.

שרית(^_^)

New member
תודה על ההמלצה

אבל אני לא חושבת שהוא מקבל פרטי. אני זוכרת שבזמנו התעניינתי (רצינו לעשות את ניתוח הפיסטולה אצלו). חשבתי שהוא מקבל דרך השר"פ שלהם, אבל אמרו לי שלא. אין לי אפשרות להשיג אליו מכתב הפנייה וטופס 17, כי לא מדובר בבעיה ספציפית, כאמור, אלא ברצון לעשות מעקב שגרתי של תפקוד הפיסטולה ולמפות את המקומות המועדפים לדקירה...

D o r o t h y

New member
אם זה סובל דיחוי

אני אהיה אצלו לקראת סוף החודש, אם תרצי שאשאל אותו משהו ספציפי. רק תגידי

למעלה