אני אתגבר! (אבל רק אם לא יסתכלו עלי)

Noga Lavie

New member
אני אתגבר! (אבל רק אם לא יסתכלו עלי)

בארצות השפלה ילדים רוכבים על אופניים. זו פשוט עובדה קיימת. לא חלפו שבועיים מהיום בו זיו נראתה לראשונה בכפרנו, אנו עדין התגוררנו בדירה הזמנית בכלל, וכבר ניתנו לה זוג האופניים הראשון מן השכנים. היא כבר הייתה בת שלוש. לא גיל מוקדם בכלל לרכיבה על אופניים, בוודאי לא עם גלגלי עזר.
בשנה-שנתיים הראשונות זיו נהנתה מאופניה. אבל אז היא נלקחה עם חברה הטוב לשיעור רכיבה על אופניים. זיו מייד מחתה. חברה הטוב למד לרכב על אופניו, בעוד היא יושבת עם ההורים ומעסיקה עצמה עד לסוף השיעור.
מאז זיו נסוגה לאחור יותר ויותר בעוד חבריה מתקדמים יותר ויותר. בכל שנה הם נסעו לפארק התחבורה ורכבו שם על אופניים בהתאם לכללי התחבורה. זיו נהנתה מאוד. כשצפיתי בתמונות שפורסמו באתר הבי"ס, אפשר היה לראות כיצד ילדים עוברים מאופניים של קטנטנים לאופני גדולים יותר, מתלתי אופן לאופניים ללא שום תמיכה נוספת, בעוד זיו שומרת אמונים ככל האפשר לאופציות של תלת אופן המתאימות לגודלה. הצעות לרכיבה על אופניים (מאז הזוג הראשון, כבר ניתנו לה כל אי אלו זוגות שילדי השכנים גדלו מהם) נדחו.

אתמול (יום שלישי) הייתה הפעם הראשונה שילדי כיתה ב' השתתפו ביום אימוני רכיבה על אופניים של ה"גדולים". זיו הייתה צריכה להביא את אופניה לביה"ס.
את שני בערב היא בילתה במירמור גדול מאוד. היא טענה שהיא לא רוצה ללכת לביה"ס. היא הביעה רצון שיום רביעי כבר יגיע.
בבוקר יום שלישי היא ניסתה למצוא סיבות ללא ללכת להיב"ס. סיבות שלא הרשימו אותנו במיוחד, כשהכנסנו את אופניה לחלק האחורי של המכונית.
בשלישי אחר הצהריים הגעתי לאסוף אותה מלאת חששות. אכן, זיו סיפרה לי שבכתה במהלך היום, כשילדים קראו לה לעמוד בקצב שלהם. אבל היא גם סיפרה לי על כל מיני נסיונות רכיבה שהיו leuk (כיף). עוד לפני שהצלחתי לנסות להכניס את האופניים למכונית, זיו רצתה להדגים לי איך היא מצליחה להתקדם עם אופניה בכוחות עצמה. והיא הצליחה! לא מרחק רב, אבל היא השלימה יותר מסיבוב דוושות שלם, מה שלא התקרבה לעשות בערב הקודם.
בבית היא מיהרה לספר לבת השכנים חוויות, ושתיהם רכבו על אופניים בחצרות הביתים ובין לבין. בת השכנים עשתה זו כפלמית בת 9 מתורגלת היטב, בעוד זיו מצליחה לדווש מעט ולהתקדם עם רגליה על הריצפה הרבה.
הום (יום רביעי) הוא רק חצי יום לימודים. חזרנו הביתה מוקדם, ועד שבת השכנים תהיה מוכנה, זיו התאמנה על אופניה בחצר, והצליחה לרכב לאורך כל השביל. עם בת השכנים היא המשיכה ברחיבה על אופניים, לפני שהן השתעממו ועברו לעשות דברים אחרים. כשאוריאל חזר הביתה, היא כבר הייתה נלהבת מספיק כדי להראות עצמה על אופניה. עכשיו היא כבר רכבה לאורך ולרחוב החצר, כמעט ללא עצירות.

איפה הילדה שלפני יום וחצי עדין לא יכולה הייתה לרכוב ללא גלגלי עזר כלל?
היכן הילדה שכלשך פחדה שיראו אותה נכשלת, שהעדיפה לא להתיישב על מושב האופניים ויהי מה?
כן, אני יודעת. היא עוד כאן. היא עוד תמצא נושאים אחרים בהם תעדיף לא להתנסות ובלבד שלא תכשל לעיני אחרים, אך בינתיים הרשו לי להנות מעט ממנוחה על זרי הדפנה.

יסמין@

New member
אפשר ללמוד

מהסיפור הנפלא הזה משהו מאוד חיובי לגבי זיו: כפי שכתבת, יהיו נושאים שבהם תעדיף כברירת מחדל לא להתנסות כדי לא להיכשל לעיני אחרים. אבל כמו שהיא התגברה בעבר על נושאים דומים ועכשיו על עניין הרכיבה על אופניים של גדולים בלי גלגלי עזר - נראה שבעתיד היא תצליח להתגבר גם על נושאים אחרים. אולי זה ייקח זמן, יהיה צריך לחכות בסבלנות, לתת לה את הזמן שלה - אבל בסופו של דבר, היא תתגבר ותצליח לעשות מה שקודם היא חששה לעשות. ואולי עוד ועוד ועוד חוויות מהסוג הזה יקצרו את הזמן בעתיד. נראה לי שכל חוויה של הצלחה מזינה את עצמה, מחזקת את הביטחון, מעצימה ולכן מגדילה את הסיכוי להתגברות על אתגר דומה בעתיד.

נראה לי שתוך שבוע-שבועיים (ואולי פחות) לא יהיה כל הבדל בין רמת הרכיבה של זיו לבין רמת הרכיבה של הילדות והילדים שרכבו לאורך השנים שהיא נמנעה מכך. וזה מה שחשוב: סוף טוב - הכל טוב!!

KallaGLP

New member
סיפור נפלא, וכל הכבוד לזיו.

אפרופו אופניים, לי יש סיפור משעשע, דווקא מכיוון הפוך, אם כי אולי עם מסר דומה. לא קשור לאימוץ או לפורום, אך אולי מדגים משהו על איך המוח של ילדים פועל. עוד כשהייתי ילדה קטנה ברוסיה (לא זוכרת בדיוק בת כמה), איזה יום אחד נפל על הרגליים שלי מתקן כבד ממתכת והפכתי למשותקת בשתי הרגליים. לא יכולתי ללכת בכלל וגם לא לעמוד, או להזיז את הרגליים באופן רצוני בכל אופן שהוא. כמובן, הוריי האומללים (שקשה לי לדמיין אפילו איזו תקופה קשה זו הייתה בחייהם) כל הזמן נשאו אותי על הידיים, והרופאים היו פסימיים. עד שיום אחד, בדרכנו הביתה, ראיתי בת של שכנים (או אולי היה זה בן, לא זוכרת) רוכבת על אופניים (עם גלגלי עזר, עוד היינו קטנים). לי לא היו אופניים אך אהבתי מאוד לרכוב. ברגע שראיתי את האופניים התחלתי להתחנן שגם אי רוצה. ההורים ההמומים שלי ניסו להזכיר לי שאני לא אוכל לעשות זאת בגלל מצב הרגליים, אך אני התעקשתי והם החליטו שאין מה להפסיד בלתת לי לנסות. כמובן שעליתי על אופניים ורכבתי כמו גדולה, ומאותו רגע נעלם השיתוק כלא היה.

Noga Lavie

New member
אין דבר העומד בפני הרצון (כמעט)

שיתוק ממקור ריגשי, שזה מה שאני מניחה שהיה לך (כי ילדה קטנה, שהכאבים שיתקו אותה פיזית לזמן מה, עלולה לפתח בעיה ריגשית המונעת ממנה פעולות פיזיות רצוניות, גם לאחר שהמכשול הפיזי נעלם), יכול להעלם כאשר רגשות חזקים אחרים מציפים את הגוף (והמחשבות). זו תופעה מוכרת בספורט, בה דימוי הפעולה הנדרשת עוזרת לבצע אותה טוב יותר מחוץ לדמיונות.

WOW מרגש מאד

לא בטוחה שהשיתוק היה רגשי.
יתכן שהשיתוק נבע בעצם מכך שלצעוד או להפעיל את הרגליים בעקבות הפציעה הקשה - מאד מאד כאב, ו/או בעקבות שבועות של שכיבה גם התנוונו השרירים.
ואז ברגע שראית את האופניים, ורצית בכל מאודך לרכוב עליהם, גייסת כוחות פנימיים ותעצומות נפש להתגבר על הכאב והחולשה.

Noga Lavie

New member
היום גשר

בין יום החופש הארצי של האחד במאי לסוף השבוע. כלומר, גשר בכל בתי הספר (כמעט) ובמקומות לימודים אחרים, אך במקומות עבודה צריך לשריין יום חופש מסך ימי החופשה. הוריה של בת השכנים העדיפו לא לבזבז יום חופשה סתם, ואילו אחיה הגדולים יותר גדולים מספיק לטפל בעצמם לבד. אי לכך ובהתאם לזאת, היא שוהה איתנו כל היום.
אתמול בערב הודעתי לזיו שאמנם איננו מגבילים את זמן המסך שלה ביומיום, אך אני מצפה מהן לשחק חלק מן היום בחוץ, ולא לשהות כל היום מול מסך הטלויזיה/מחשב (המחשב שלה מחובר לטלויזיה, כך שיש לה מסך ענק שחבריה נהנים לשחק בו).
הבוקר התחיל מעונן וקירי, ולא היה לי לב לשלח אותן החוצה מייד. בשלב זה או אחר הזכרתי את עניין המשחק בחוץ. תוך דקות הילדות ארזו עצמן, השיגו את אופניה של בת השכנים, ויצאו לאימוני רכיבה על אופניים.

בחיי שלא התכוונתי רק לזה. הייתי מרוצה גם מגלישה על גלגליות, קפיצה על הטרמפולינה, או סתם הליכה לאחו הסוסים. אך הן בחרו באופניים, וכעת מבצעות כל מיני רכיבה במהירויות משתנות במדרון (מזל שמדרון השביל בחצרנו אינו תלול מדי ללבי הפולני במהותו).

למעלה