אני ואמא שלי

Ira40

New member
אני ואמא שלי

כדי לספר את הסיפור שלי אני כמובן מילדות.נולדתי לפני 40 שנה ברוסיה.אבא שלי עזב כשהיתי בת שנתיים.התחתנה שנית אחרי 4 שנים.שנהם היו אלקוגוליסטים.עברתי מבעלה כל התעללות אפשרית.נפשית, פיזית, מינית.היא ידעה ולא עשתה כלום.בגיל 14 עזבתי בית, בית הספר, התחלתי לעבוד.לפני 20 שנה עליתי לארץ.הם עלו אחרי בכמה שנים.מהתחלה קוותי שהכל השתנה.מקום חדש, חיים חדשים אבל לא...שתיה, מכות, כלא.הכל כרגיל.כמה פעמים היא התקשרה.לא טוב קחי אותי.לקחתי.אחרי שבוע היתה חוזרת בחזרה.לפני שלוש שנים הוא נפטר.מצב הבריאותי שלה הדרדר.עכשיו היא נכה 100 אחוז על כיסא גלגלים.ישר אחרי שהוא נפטר לקחתי אותה עליי.כמה שמחתי.חשבתי לעצמי סוף סוף רק אני והיא.הספיק אותה לחודש.אמרה עד שהיא מסוגלת לשבת לבד היא תגור לבד.בכיתי.אבל מה יכותי לעשות.החלטה שלה.בנתיים המצב עם הבריאות נהיה גרוע יותר.דווקא עכשיו היא רוצה לבוא עליי ואני לא.אין כוח.אני לא יכולה לסלוח לה. אומרים זמן מרפא הכל.אז לא.עם השנים נהיה גרוע יותר.אני רואה את הילדים שלי גודלים ואני לא מבינה איך היא לא עשתה כלום.הם בשבילי הכל אבל היא בחרה אחרת.כמה לא בכיתי, כמה לא התכננתי שום דבר לא עזר.אני יודעת כמה קשה לה.היא דם לבד בארבע קירות על כיסא גלגלים סובלת ומקסימום שאני יכולה לעשות בשבילה זה שיחת טלפון.וככה אני פשוט מחכה עד שהיא תמות.בוכה בלילות ולא יכולה לסלוח לעצמי שאני ככה.
פשוט רציתי לספר למשהו כי אין לי למי.אין לי חברים כי אני יכולה להיות איתם כנה עד הסוף.בעלי אומר.עזבי ...עשית כל מה שיכולת. ואין לי משפחה אחרת
תודה שהקשבתם

בומט

New member
מרגישה בערך כמוך

זו מלחמה יומיומית אם להתקשר, אם לדבר, וכמה. קל וחומר הקושי הרגשי הזה ללוות אותה ולהיות איתה דווקא כשהיא נצרכת.
כמה עצוב שאנחנו לא יכולות לעשות יותר.
עם כל הקושי לסלוח לעצמך, זה דווקא הדבר שמתבקש.

אירה, הי.

זה באמת מורכב, ועצוב, ואין לי מה לייעץ לך. אבל אני שומעת אותך... ואת יכולה לכתוב כאן על הקשיים והכאב... ולדעת ששומעים אותך...

כעס וסליחה

אירה שלום,
אכן מצוקה גדולה, כמה קשה לראות את אמא שלך במצבה ולהרגיש מצד אחד רצון לעזור לה ומצד שני כעס שלא ניתן לשכוח ולסלוח, כי עם כל המצוקה שלה - גם הפגיעה שאת חווית ממנה היתה ענקית.
2 דברים יכולים אולי להקל עליך:
לפעמים אמהות רואות ומעלימות עין מתוך פחד. אני לא יודעת אם זה היה המקרה של אימך אבל שאלת אותה פעם למה היא שתקה?
דבר נוסף שיכול אולי לעזור: תסתכלי על האשה הזקנה בכסא הגלגלים: זו אותה אשה?
ניסית לדבר איתה על מה שקרה?

בומט

New member
מנצל"שת את האשכול של אירה

חלי שלום,
את מציעה לאירה לשאול למה אמה שתקה בעבר ולברר איתה מה קרה אז.
אני יכולה לספר על עצמי שהשאלה האם לנהוג כעצתך היא שאלה שמנקרת לי בראש כבר הרבה מאוד זמן. בכל פעם שאני מציעה לעצמי לברר איתה מה היה פעם, אני מוצאת שאני פוחדת לעשות זאת. כל מה שהיא תגיד כולל בקשת סליחה על מה שהיה לא יהיה בעבורי הקלה על ההתמודדות עם הקשיים שלי. הנזק כבר נעשה. אני פוחדת שבירור שכזה רק יגרום לי יותר כעס עליה.
מה מרוויחים מבירור שכזה?

לפתוח דברים או להשאיר אותם סגורים

כשלא מדברים על נושאים מטרידים אלא משאירים אותם סגורים גורמים לדימיון 'להשתולל', לפחד .כשהדברים נפתחים, עם כל הקושי, יש אפשרות לרענן ולהבין. בומט צודקת במובן שפתיחה עלולה לדרדר את המצב אבל אולי צריך לחשוב על הדרך שפותחים את הדברים. נראה שכאן המוקד. איך לפתוח כך שלא תהיה התלהמות או התקפות או אפילו העמדת פנים אלא לאפשר לאמת לעלות בהדרגתיות ובאופן מאפשר שיחה.

בומט

New member
תודה

אני חושבת שבשלב הזה הקשר שלנו שברירי כל כך (למרות שהיא חושבת - כך נראה לי מאמירות שלה - שהקשר יציב) שזה לא יהיה לתועלת לפתוח את הנושא בלי איש מקצוע ברקע.
בעיקרון מדובר באשה חמה מאוד שבאמת ניסתה לדאוג לנו ככל הבנתה. אני מאמינה שהאכזריות שלה כלפינו, כשהייתי ילדה, הייתה לא בגלל שהיא באמת אכזרית באופייה, אלא בגלל קשיים אחרים. במחשבה לאחור לא מן הנמנע שהיו לה קשיים נפשיים שלא טופלו. ובכלל, היום היא מודה שקשה לה עם הנכדים (למשל כשהם משחקים ומרעישים רעש סביר, שבעיניה הוא יותר מידי והיא יכולה לצעוק, להעניש ולכעוס ולפעמים גם לאיים במכות ואני לא יודעת אם היא בסוף גם מרביצה בפועל) אז אולי היה לה קשה גם איתנו, כשהיינו ילדים והיא לא ידעה להתמודד איתנו למרות שאני די בטוחה שהיינו ילדים רגילים בהחלט.

אופירA

New member
מנהל
יש פה סיכון מצד אחד, ורווח מצד שני.

נראה שהרווח מצדיק את הסיכון.
הסיכון הוא שהכעס רק יגבר, משום שלא תהיה בקשת סליחה, או שבקשת הסליחה לא תביא כל הקלה.
הרווח הוא שהפחד יסתלק. וזה רווח שיושג גם אם בקשת הסליחה תביא הקלה, וגם אם לא תביא הקלה או לא תהיה בקשת סליחה. בסופו של דבר, אחרי הכעס המוגבר, אפשר להגיע להשלמה שלא יגיע פיתרון למצב מאמא, ולפנות המון אנרגיה לדרכי התמודדות יעילות יותר. ואז הכעס שגבר בתחילה יפחת וייעלם בסופו של דבר, ונמצא שהרווח כדאי בכל מקרה.

צריך לסגור את אי הוודאות הזו (איך תגיב אמא), כדי לא להשקיע אנרגיה במחשבות עליה.
צריך גם להגיע לשלב שבו את יודעת שלא העתקת את שתיקתה של אמא, אלא דיברת על מה שמפריע לך, גם אם לא היתה תוצאה חיובית. את את שלך עשית. וזה הרווח העיקרי מלפתוח את הנושא בפני אמא, גם אם התוצאה בטווח הקצר תהיה הגברת התסכול דווקא.

מישהי1631

New member
אני מסכימה עם אופירה,

כן לדבר ולפתוח דברים, בעדינות, אבל בלי ציפיות.
אני לא מאמינה שאנשים משתנים , אולי מעגלים פינות. כדאי לדעת את קורות החיים של האם, זה עשוי ליצור הבנה להתנהגות שלה.

מישהי

אפשר להבין את החשש וגם להיות בקשר עם מטען רגשי כבד. שיחה גלויה עשויה להיות יעילה ואפשרית אם לא מעבירים ביקורת על האחר או לא מאשימים או תוקפים. שיחה טובה יותר תתאפשר אם תדברי על הרגשות שלך ועל כך לא ניתן להתווכח כי זה מה שאת מרגישה. ככלל עדיף לדבר רק לאחר שתחול התקרבות ואז בהדרגתיות ניתן יהיה להעלות את הקשים. קשר בין בנות ואמהות היה והינו תמיד קשר טעון ומורכב מאוד.

בומט

New member
תודה

היה ניסיון לפני כמה שנים, אחרי שחזרתי להיות איתם בקשר רציף, שבו אמרתי לאמא שעברתי תקופה מאוד קשה. היא אמרה לי בתגובה שהיא אמרה לאבא שחייב להיות משהו, אחרת לא הייתי מנתקת את הקשר. לא יכולתי להטיח בה שבגללה אני ניתקתי את הקשר, והיא לא הבינה שיש משהו שעורר את המשהו הזה שבגללו התנתקתי שלא לדבר על כך שאת המשהו הזה היא עוררה. (סיפור ארוך שאולי פעם אספר). אינני בטוחה שהיא "כלי" לדבר איתה על המכות, על הצעקות, על הביקורת ועל ההשפלות. אם היא תבין שמה שהיא העבירה אותנו בילדות אינו רק "חינוך" והיא תבין את הנזק שהיא גרמה לי, אני יודעת שהיא תבקש סליחה. אז אני לא שואלת וסולחת מראש. קשה לי רק עם כל ההשלכות של זה שאיתם אני מתמודדת היום (עד גיל מאוחר יחסית הייתי בטוחה שהבית של הורי הוא בית חם וטוב. יש בזה מן האמת, כי הבית היה גם חם אבל באופן מבלבל הוא גם היה בית אלים)

Ira40

New member
קודם כל תודה על הכל

דיברתי איתה ומבינה אותה אבל לא כבת...ולא כאישה שבעצמה אימא. אפשר להבין....אפשר להבין הכל. אבל יש הצדקה לזה??

לא. אין הצדקה.

בעיני לפחות. ישד דברים שאפשר להבין, אבל בשום אופן לא להצדיק. יש בחירות שאנשים עושים מתוך חולשה, מתוך כניעה לחולשה. מתוך הונאה עצמית. כאילו אינם יודעים, כאילו זה לא כל כך נורא...
והבחירה לסלוח לאנשים כאלה צריכה להיות בשביל הסולח, כדי שהוא ישתחרר ויתנקה מהמטען הכבד הזה, לא בשביל זה שסולחים לו ואולי לא באמת מגיעה לו סליחה...

אופירA

New member
מנהל
מתנה ענקית קיבלת מהבורא בחייך

שזכית להיות אם שמסוגלת לאהוב בלי לפגוע כלל.
שזכית להרגיש כאם, שהילדים הם הדבר החשוב ביותר בחייך.
אמך לא זכתה להרגיש חוזקות כאלה, ולא זכתה להעניק לילדתה אמא בטוחה ומגוננת טוטאלית.

להיות הורים במובן החיובי והאהוב זה דבר שלא כל ההורים זוכים לו, לצערי. את זכית בחסדי ה'. גם אני זכיתי בהרבה מזה. אבל הורינו לא זכו, איבדו במו ידיהם זכות יקרה כל כך זו.
אני מרחמת עליהם על ההפסד שלהם. הצטרפי אלי.

הורה חומל ומעניק אינו יכול להבין הורה שנמנע מלחמול ולהעניק במקומות הקריטיים שבחיי הילד. לא צריך להבין ולא להצדיק. רק לשמוח שאני לא בקטגוריה הזו, ולהצטער על מי שכן, לאסונו הרב (שהוא אפילו אולי לא מודע אליו!).

כוכבית מצויה

Well-known member
למה זה בסדר להכניס את האמונה בקיומו של האלוהים

אבל לא בסדר לכפור בקיומו?
בשני המקרים זה עניין של אמונה.
ובדיוק כמו שהכפירה בקיומו של האלוהים מפריעה למי שמאמין בקיומו, שרבוב האמונה בו מפריע למי שאינו מאמין בקיומו.

הבנה והצדקה

אפשר להבין, ואפשר אפילו לסלוח גם בלי להצדיק.
תמיד תחשבי שהיא נהגה בצורה שגויה, שאת במקומה היית נוהגת אחרת, את זה לא צריך למחוק גם כשמסתכלים אחורה ומחליטים להפסיק לכעוס.
חלי

למעלה