אני והאגו - מלחמה בלתי פוסקת

hilabarak

New member
אני והאגו - מלחמה בלתי פוסקת

האדם משחק במשך היום הרבה מאוד תפקידים, בעל, עובד, אבא, נוסע בכביש, בן להורים וכולי. כל תפקיד משוחק בצורה אחרת לחלוטין וקיימים בו עימותים שונים. במידה ויש עימות באותו תפקיד בו אנו משחקים כרגע, אזי האגו (יצר ההישרדות) נכנס לפעולה. האדם עלול לברוח מהעימות ואז מתחילה מנוסה פנימית. האדם עלול "לנבוח" כדי להבריח את התוקף, ואז מתחילה הרגשת עליונות פנימית. באותו רגע, השכל נכנס לפעולה ומלבה את העימות. הוא עושה זאת דרך הסברים מדוע העימות מהווה איום ומדוע עלינו להמשיך לנבוח או לברוח. השכל עצמו איננו יכול לשחרר את ההרגשה, שכן הוא רק כלי ניתוח. על כן הוא ננעל בתוך העימות ומלבה את פחד הבריחה או הרגשת העליונות. אז אנחנו בעצם נתקעים בתפקיד אותו שיחקנו לפני שעה בגין העימות שהיה. הנהג עדיין כועס על אירועי הכביש כשהוא כבר בעבודה. העובד עדיין מפחד מהמעביד כשהוא כבר בבית. והמעביד עדיין כועס על העובד למרות שהוא מבלה עכשיו בשבת בפארק עם חבריו. בדרך כלל אנחנו יוצאים מהתקיעות דרך אירוע חיצוני, או טלוויזיה או דיון עם אנשים אחרים או שיר שתופס את תשומת הלב. הדרך היחידה המוכרת לי "לשלוט בשכל" כרצוננו בלי תלות באירוע חיצוני - היא המדיטציה המהווה אימון מתמשך לשליטה מנטלית. יש אנשים שאצלם האגו חלש ולכן הם בקלות מנתקים את השכל מהעימותים ועוברים הלאה. להם יש נטייה לא לעסוק במהות העימות ולרוב אצלם העימותים פשוט יתעבו לאורך ציר הזמן, עד לשלב שהעימות יהפוך לחלק מהם. זה יתבטא לרוב דרך מחלה כרונית או דיכאון כללי בחיים (לא בהכרח הדיכאון הקליני הידוע לשמצה). לאנשים בעלי אגו גבוה יש נטייה להינעל במרדף (כרודף או בורח) והם מאבדים את חווית החיים. עליהם ללמוד לשחרר את השכל התקוע ולהתנתק מהמרדפים, המדיטציה היא הכלי היעיל ביותר לאמן את השכל להפסיק את המרדף לפי רצונך ולא לפי רצונו. לכן בודהא טען ובצדק שיש לפתח : 1. חוכמה (שכל - כך שהעימות יובן יופקו לקחים ולא יהיה צורך לחזור עליו שוב ושוב. כי עימות שחוזר שוב ושוב ואתה רק מתעלם ממנו בזכות דרך "יכולת מדיטטיבית מולדת", יהפוך כך או אחרת למהות). 2. מוסר (משקל נגדי לאגו – המוסר מאפשר לך לראות את הזולת כחלק ממך וכך העימות שבסיסו תפיסת אני או הזולת מתעמעם). 3. מדיטציה (השליטה בשכל כך שיפעל בהתאם לדרישה ולא ינעל בתוך לולאת המרדף).
 

הרהרנית

New member
יפה כתבת

רק מה, הכותרת שלך: אני והאגו..לא הולמת את התוכן שהוא כולל. איפה אתה בסיפור? במה אתה מתיעץ? איפה הדילמה שלך?
 

hilabarak

New member
אין כאן דילמה, זה טבע החיים לדעתי.

ככל שאתה יותר מכיר את טיבעם האמיתי של החיים, קל יותר לחיות אותם. דיברתי בדיוק על זה לפני יומיים עם חבר. היום הוא סיפר לי שבנסיעה לעבודה, הראש שלו נתקע על איזה שטות. הוא נזכר בשיחה, פשוט הגביר את הווליום ברדיו ובמקום לבלות 20 דקות בכעסים ודאגות, הוא בילה רק 5 דקות. ההבנה הזו, איפשרה לו להוסיף עוד 15 דקות של רגיעה לתוך היום. לדעתי אין כאן הרבה מה לעשות. יצר ההישרדות הוא לא משהו שייעלם. לכן ללא ספק בכל פעם שתרגיש איום על דרך החיים שלך (הילד מסכן עצמו, המעביד רוצה לקצץ את השכר, המדינה רוצה להעלות שיעורי מס) הוא יפעל. השאלה רק אם אתה תינעל בתוך לולאת בריחה או מתקפה, או שתדע לנתח את השלכות הנושא, ולהניח לו.
 

freearth10

New member
הישרדות?

כשמישהו מקלל אותך בכביש, כשהבוס שלך רוצה לקצץ את המשכורת שלך... זו לא השרדות. הבעיה היא שאנחנו מתייחסים אל זה כמו אל שאלה של חיים ומוות ואז מפעילים את מערכת הבריחה או ההתקפה ופוגעים או בעצמנו או באחרים. כשאדם שלם עם עצמו ומבין שזה שכמעט גרם לתאונה - נמצא במצוקה גדולה. וזה שהבוס שלו רוצה לקצץ את המשכורת זו אולי האפשרות שלו לבחור לעזוב את מקום העבודה/לשכנע את הבוס ביעילותו/להבין איפה הוא טעה מה עליו לשפר... ומדיטציה היא דרך נפלאה להרפות ולהפתח, אבל היא כמובן לא הדרך היחידה.
מאיה
 

hilabarak

New member
לדעתי אנחנו דנים על טווחי זמן שונים

אני חושב שאת מדברת על טווח ארוך. באופן עקרוני כשהבוס רוצה לקצץ בשכרך, אתה אמור ליהערך בצורה כזו או אחרת. או לקבל את הבשורה אם אתה מאמין שזה צו השעה או לנסות לשנות את המציאות דרך שיחה איתו או לעזוב את המקום. אני מדבר על טווח מיידי. על הדקה בה הודיעו לך. שבה האגו מתחיל לפעול באופן עצמאי. אצל האחד הוא חושב "אוי ואבוי עוד מעט יפטרו אותי"(בריחה), אצל השני הוא חושב "מה הם חושבים לעצמם..."(נביחה). אני מדבר על אותו יום כשאתה הולך הביתה מלא מחשבות. כשאתה יודע שתפיגש עם הבוס רק מחרתיים. והרי החיים מורכבים מהיום יום. זה שפתרנו דברים ברמה עקרונית בטווח הארוך זה נהדר. אבל הטווח הקצר הוא שקובע את איכות החיים. הטענה שלי היא שהאגו הוא כמו יצר המין. הוא פועל בתוכנו, עצמאית ללא שליטה. השליטה שלנו על העשייה. אם מישהי שנראית טוב במשרד מתחילה עם אדם נשוי, הוא איננו יכול לשלוט במשיכה המינית אליה (או שתיהיה או שלא). הוא יכול לא לעשות כלום, כי זה נראה לו לא נכון לבגוד. אני טוען שהאגו זהה. בזמן עימות אפילו טיפשי, הוא יפעל בדיוק כאילו יש איום על חיינו. תפקידנו לרסן אותו. ומכיוון שכל יום אצל אדם נורמלי הוא עם פוטנציאל לעימותים. החל מפגישות מרובות משתתפים בעבודה בה לכל אחד דיעה משלו, המשך דרך הורות לילדים בעלי דיעה עצמאית וכולי. לדעתי יש צורך להכיר בכך שפועל בך כוח "עצמאי" כמו ה"מין". וצריך לדעת לשים לו גבולות ברורים ומסודרים בדיוק כמו שאנשים נורמליים שמים למשיכה המינית.
 

freearth10

New member
האגו יפעל אם תשדר לו:

מצב של סכנה! אם תדע לזהות בין מצב של סכנה אמיתית לבין מצב שאין בו סכנה אמיתית תוכל להתנהג אחרת ב-2 המצבים. במצב שאין סכנה מוטב לחשוב מה אוכל לעשות מחר, שיהיה טוב יותר מהיום. כי אם תשתמש כל הזמן באדרנלין ותעשה זאת לאורך זמן בסופו של דבר זה יגרום נזק אולי אפילו יותר גדול מהמצב האמיתי של סיכון. כאשר אנחנו יודעים ממה להזהר - נדע גם איך להתמודד איתו, ובכך נהפוך את הסיכון לכוח המניע את הסיכוי.
מאיה
 

hilabarak

New member
אנחנו חלוקים בנושא סיבה ותוצאה

אני טוען שאני לא משדר לאגו, הוא פועל לבד. אם הבוס קורא לי לשיחה ומודיע לי שאני מפוטר, האגו פועל לבד ומבהיל אותי מאוד או מכעיס אותי (כל אחד והאישיות שלו). אחרי הכעס או הבהלה מגיע המקום בו אתה אומר לעצמך "מה אתה מתרגש, יש לך חיים, יש לך בריאות, מקסימום תרד ברמת החיים". תעני לי בכנות, אם יודיעו לך שאת מפוטרת, את לא תיבהלי או תכעסי בשנייה שיודיעו לך. ורק אחרי זה תנסי להירגע. אם קודם תיבהלי ואחרי זה תנסי להירגע, סימן שהאגו פועל לבד ואתה רק מגיב אליו. אם אתה בונה חיים מסודרים בהם אתה מרגיש שפע ומימוש אז אולי פחות תיבהל. אבל קודם הוא אחרי זה אנחנו. בדיוק כמו במין, קודם באה המשיכה ואחרי זה יש תגובה שלנו שאומרת "בשביל מין מזדמן לא אחשוף עצמי למחלות או אהרוס את נישואי".
 

freearth10

New member
בכנות

אם יודיעו לי שאני מפוטרת - אני באמת לא חושבת שאבהל או אכעס. ואולי אפילו אשמח על ההזדמנות שהפיטורין פותחים בפני. זה לא אומר שאני לא נבהלת או כועסת בשום מצב, אבל הרבה פחות מאשר בעבר, כי אני הרבה יותר בטוחה בעולמי. כשיש לך בטחון - אתה זקוק הרבה פחות לאגו.
מאיה
 

hilabarak

New member
בסדר, אין ספק שפעילות "מבגרת"

כמו הבנת הרוחניות או חקירה פסיכולוגית או סתם קבלת עמדת ניהול בעבודה, גורמות לאגו לפרוץ פחות. אבל בסכומו של כמה שלא ,תבנה" את עצמך, תיאלץ להכיר בעובדה שהאגו הוא יצר עצמאי, שהמבנים שבנית לאורך החיים סוגרים עליו. ובהיבט המיני וההישרדותי, אפשר לראות זאת בצורה טובה. האדם הקדמון סביר להניח שחשב או על הישרדות או על רבייה (אולי קצת ציור מידי פעם). אנחנו הפכנו את החיים לרב מימדיים הרבה יותר. מכיוון שבמשך היום אני צריך לנהוג בבוקר ולהתרכז ובעבודה לתת תפוקה ובבית לדאוג לילדים, אינני עוסק במין או בהישרדות באופן קבוע. אבל בהחלט בהינתן סיטואציות מסויימות יצרים אלו ישלטו בי. החוכמה היא לא לדון, מתי אני שולט בו. כי אז זה כמו חלוקת מדליות. השאלה היא מתי הוא עדיין פועל בי עצמאית ואיך אפשר להפחתי זאת (במידה ואתה מניח, שישרת אותך לפעול מאהבה ולא מאגו).
 
למעלה