ספרים, רבותי, ספרים
קודם כל, שכחתם להזכיר ספר מאד ברמה בעברית (ושפות נוספות) שיצא בקרוב, והוא אוסף האוריגאמי לשנת 2004 של המרכז הישראלי לאוריגאמי. הספר כולל הוראות (שנבחרו בקפידה) לדגמים מעניינים ורבים, ברמות קושי שונות. הספר גם כולל דגמים מודולריים וגם דגמים "רגילים". בנוסף, הספר יכיל מספר מאמרים מעניינים בנושאים הקשורים לאוריגאמי. אני ממליץ לכל חובב לרכוש עותק. בנוסף, אני בהחלט רוצה לחלוק על גלעד בכמה מהדברים שאמר. הספרים של הארבין הם ספרים מהם מקפלים רבים (רבים!) בעולם התחילו. ההוראות בספרים אלה בהירות, אבל רק למי שיש לו נסיון באוריגאמי, או שהתחיל מהם. כיום, הספרים מכילים הוראות מפורטות וארוכות המצוירות במחשב. בעבר, הכניסו כמה שלבים לתוך ציור אחד. לעומת זאת, ספריו של הארבין מכילים אוסף דגמים מעולה ומגוון ביותר. בכל פעם שאני מסתכל שם אני מוצא דבר חדש (לדוגמה, אבן המשחק של ג'ק סקילמן מ"אוריגמי 2" הינו דגם מעולה). הספר origami omnibus תורגם אכן ל"קסמי אוריגמי", "חדוות אוריגמי", ו-"פלאי אוריגמי", בסדר זה. כל כרך עולה פרוטות (כ-50 שקלים), והם מכילים דגמים מצוינים וכן טקסט טוב מאד. נאמר לי כי הגרסה האנגלית טובה יותר, אך אין לי אותה, והגרסה העברית זמינה מאד והיא בסדר גמור. ההוראות, לדעתי, מאד ברורות. אבל, מתחילים חולקים איתי. זה, שוב, נובע מהשכיחות של הוראות מאד מפורטות במחשב. לגבי ספרים מהמרכז הישראלי לאוריגאמי: המרכז אכן מוכר את ספריו של ג'ון מונטרול ושל פיטר בודאי. אם אני לא טועה, גם ספר של ליונל אלבטרינו על חיות. בנוסף, במרכז עצמו ישנם מספר ספרים למכירה שלא מופיעים באתר. ספרים אלו מתחלפים מדי פעם. בפעם האחרונה ראיתי שם את הספר החביב עלי, "אוריגאמי למבינים" (origami for the connoisseur) של קאסאהארה. בחנות "פנאי לי" מביאים מדי פעם ספר אוריגאמי או שניים, אך הם מוכרים אותם במחירי הון תועפות. לגבי המגזין של JOAS (טנטיידן). זהו אכן מגזין מצוין, והשקעה כספית טובה. (אל תנסה לקנות רק גליון אחד, כי תרצה לקנות את כולם). אבל, אם אינך חובב אוריגאמי רציני, אתה עלול להתאכזב. הדגמים המסובכים הם מאד מאד מסובכים, וצריך נסיון רב באוריגאמי כדי לקפלם כראוי (למשל, בגליון האחרון מופיעות הוראות לציקאדה, שכאשר אני קיפלתי אותה יצאה זוועה ולחלוטין לא כמו התמונה). כמו כן, אחד הדגמים המופיעים מופיע בצורת תרשים קפלים, מה שלא ממש מקל על קיפולו. אף על פי כן, זהו מגזין מצוין עם דגמים נהדרים. כל דגם נבחר בקפידה. יש שם הרבה דגמים שיוצריהם לא יכולים לממן פרסום ספר, ורק כך הם מפרסמים הוראות ליצירותיהם. הדגם הגאומטרי (בחוברת ארבעה דגמים: גאומטרי (בדר"כ מודולרי), פשוט (בדר"כ פרח), מסובך, תרשים קפלים) בגליונות הראשונים היה של טומוקו פוסה והכיל הוראות גם לצורות הלולייניות (ספירלות) שנראות על חלון התערוכה בחולון, וגם הוראות לאחת המנורות, למשל. בגליון האחרון הדגם הגאומטרי הוא של מיוקי קאוואמורה, שהביאה רוח חדשה ואופי דגמים שונה לחלוטין. אם היית רוצה לקנות רק שני גליונות, ומבקש את עצתי, הייתי ממליץ על גליון 10 ועל גליון 14.