אני חושב שיש בועה בהיי טק

Nuke1985

Active member
אני לא מתיימר להיות מומחה לניירות ערך אבל יש לי סיבות לחשוב כך. טיעונים:

הרוב סבורים שיש בועה.

יש שיא של גיוס כספים בהיי טק.

עוד עניין הוא הטרנד הזה של spac שבו במקום הנפקה רגילה אתה מקים כמו מין חברת קש שקונה חברה אחרת, שקונים ספאק יש יחסית מעט מידע עליה, הרבה ממשקיעי הספאק הם משקיעים פרטיים (כלומר כנראה פחות מקצועיים), אותם משקיעי ספאק היסטורית מקבלים תשואות דיי גרועות. חלק מאותם משקיעים כנראה נמצאים בwallstreetbets ולא נראים חברה רציניים ...

היחס בין מחיר המניה לרווח ממנו (p/e ratio) במדד ה S&P500 כבר עבר את השיא לפני התפוצצות הבועה של שנות האלפיים (מה שאומר שיחסית הרבה קונים מניות שלא ממש מכניסות כסף, או מכניסות יחסית מעט כסף לכמה שקונים אותו, כמו לקנות דירה אבל להרוויח פחות משכירות מאשר אם היתה שם את הכסף בבנק).

השקעה בp/e נמוך מקושרת לתשואה טובה.

מה אנחנו המתכנתים אמורים לעשות עם המידע הזה? מה שתמיד אומרים פה לעשות, לדאוג להישאר רלוונטים לשוק, לדאוג לחסכונות טובים, לזכור שלא כל יום פורים וגם אם חברות גדולות לא ממש יפגעו מהמשבר הם עדיין ייכולים לפטר עובדים "פחות טובים" מתוך הכוונה לגייס עובדים "יותר טובים" יותר בזול.
 

Nuke1985

Active member
אני לא נתקלתי בהצהרות כאלה, אבל אולי אני לא קורא מספיק על הנושא.

כמו בתחומים אחרים וכמו בתכנות הרבה פעמים ה"מומחים" הם אנשים שהביצועים שלהם לא מצדיקים את הכבוד והטייטלים שהם מקבלים, בהחלט ייכול להיות שיש גם אינטרסים שנובעים מהצהרות מסויימות (שאתה רוצה לקנות מניות אתה אומר שהם ייקרות מדי, שאתה רוצה למכור אתה אומר שהם זולות מדי).

יש חברה ישראלית שנקראת tiprank שמדרגת את האנשים שנותנים את העצות האלו, לטענתם בממוצע אם תעקוב אחרי העצות שלהם לא תקבל תשואות טובות יותר מאשר סתם לקנות את המדד.

אבל אם נסתכל על חברה עם track record טוב מאוד בהשקעות (משהו בסביבות ה20 אחוז לאורך תקופה מאוד ארוכה לעומת ממוצע של 10 אחוז), הסגן של החברה אומר שזה יגמר רע , נראה שהחברה לא ממש קונה דברים כי היא חושבת שהמחירים יקרים מדי.

כמובן ייכול להיות שגם אם יש כמה בועות לא תהיה להם השפעה רצינית אם הם יתרסקו (נניח טסלה זום או ביטקוין). אבל מדד הp/e מראה שאולי זה לא תופעה בהיקפים קטנים ולא מאוד מסוכנים.
 
קטונתי מלקבוע מה המצב באמת - לתחושתי כן, אבל אותה אינטואיציה אמרה לי שיהיה בסדר לאכול חומוס לצהרים, מהלך שהתברר כפחות מוצלח בדיעבד - אבל רק מלהסתכל על תאריכים: 2001 בועת ההיטק, התאוששות ב-2003, ב-2005 משקיעים מתוחכמים כבר מהמרים נגד הבועה בשוק הסאבפריים, משבר 2008-2010, ב-2012 כבר יש מי שמזהיר על בועה בשוק האמריקאי ומאז כל שנה מישהו אחר מדבר על איזשהי בועה... (ולגבי הכתבה, לאור אופי הפעילות של החברה האלה, די מובן למה מעצבן אותו עודף כסף טיפש בחוץ) בקיצור, לך תדע אם יש ואם תתפוצץ מחר או עוד שנתיים או שבכלל הכל ישתנה כי ינחתו פה חייזרים או שתפרוץ מגיפה חדשה כי מישהו בדרום אמריקה יתן ביס לטפיר לא מבושל.
 

user32

Well-known member
מנהל
אגב, לגבי "משקיעים מתוחכמים" שמהמרים נגד השוק, התחכום הוא בדיעבד. בכל נקודה בהסטוריה יש משקיעים שמהמרים בעד ויש שמהמרים נגד השוק. סטטיסטית, תמיד יש את ההוא שפגע נכון ועושים עליו סרטים. מעניין שאותם משקיעים חכמים לא מצליחים לשחזר את הגאונות שלהם.
מרדית וויטני שהתפרסמה כ"כוהנת" שניבאה את המשבר הגדול, הקימה בעקבות ההצלחה שלה קרן גידור שנכשלה בענק, השיגה תשואה שלילית מביכה והתפרקה. עוד כמה תחזיות שפרסמה לא התממשו והיא לא חזרה למעמדה מאז.
הכלכלן נוריאל רוביני הידוע בכינוי "ד"ר דום" התריע כל העת מפני משבר ענק. ב2008 הוא קצר את רגעי התהילה שלו. מאז הוא המשיך עוד 13 שנים לצעוק ולהזהיר מהבועה והוא כבר הפך לסוג של קוריוז.
 
בקונטקסט של השרשור זה לא משנה, הנקודה היא שכמעט בכל בזמן נתון יהיה מי שטוען לקיום בועה. ספציפית לגבי הקישור, הקרן הרוויחה פעמיים, פעם בהימור נגד מניות הטכנולוגיה ופעם נגד שוק הסאבפריים. היום בשורט על טסלה. נחייה ונראה.
 

Nuke1985

Active member
הכלכלן נוריאל רוביני הידוע בכינוי "ד"ר דום" התריע כל העת מפני משבר ענק. ב2008 הוא קצר את רגעי התהילה שלו. מאז הוא המשיך עוד 13 שנים לצעוק ולהזהיר מהבועה והוא כבר הפך לסוג של קוריוז.

הוא גם נתן תחזית ב2014 שהשוק במצב טוב וכנראה יעלה (מה שנראה שהתממש), הוא רצה שיקראו לו "dr boom", אז כנראה שהוא לא סתם פסימיסט.

אגב ייכול להיות שעוד סממן של בועה זה התוקפנות הרגשנית כלפי אנשים שנותנים תחזיות שליליות, היה עוד מישהו שחזה משבר ושוב הזהיר מפני משבר עכשיו, הוא אמר שצחקו על האוזניים שלו ...

זה מה שנקרא "irrational exuberance", התלהבות לא רציונלית בתרגום חופשי.
 

Nuke1985

Active member

הוא דווקא נראה בחור רציני שכן שווה להתייחס עליו (זוכה פרס נובל בכלכלה בתחום שקשור לבועות בנכסים), אבל זה לא ממש אזהרה הוא אומר "I am not yet sounding the alarm" ואמר שהוא עדיין היה משקיע בשוק (רק שהוא היה מגוון את ההשקעות, שזה עצה טובה באופן כללי). ואגב זה היה בדצמבר 2013 והתרסקות של השוק היום בקלות ייכולה להרוס עליות ותשואות של עשור (זה מה שקרה ב2008).

ומאז כל שנה מישהו אחר מדבר על איזשהי בועה...

אני מקווה שאתה מבין שזה טיעון מאוד בעייתי, נניח שאני ואתה עושים פרוייקט ואני חושב שצריך להשתמש בטכנולוגיה או שפה מסויימת, אני מציע את השפה לך ואתה שולח איזה מאמר שמבקר את השפה, אז אני עונה לך שביקרו כל שפה שהשתמשתי בה ...

מין הסתם זה לא תגובה הגיונית ,כדאי להבין את הביקורת ולראות כמה היא הגיונית ואמינה, ייכול להיות שתוך כדי הזמן שלך בשוק יש אנשים שאמרו שהמניות זולות והולכות לעלות אבל דה מרקר או אני לא יודע מה לא יפרסם את זה כי זה לא יגרום לאנשים להקליק על כתבות (השליליות יותר מושכת).
 

user32

Well-known member
מנהל
אני דווקא רואה הערכויות: מכיר כמה מנכ"לי סטארטאפים שהצטיידו במזומנים. חלקם גייסו סכומים גדולים למרות שזה לא היה כל כך בתכנון ולא היו צריכים. הרעיון הוא לטפח קופה של עשרות/מאות מליונים ככה הם יהיו רגועים בשנים הקרובות.
מצד העובדים, אני ועוד חברים מימשנו אופציות/מניות בעסקאות סקונדרי שהציעו לנו. עדיף לקחת עכשיו כמה מאות אלפי דולרים ולהיות רגועים עם איזה דירה או שתיים, מאשר לחכות לסבב הבא שאולי יגיע ואולי לא. בטח כשמדוברים בסטארטאפים כמעט ללא הכנסות שמגייסים לפי שווי של מאות מליוני דולרים.
האם יש בועה? כמו שאמרו מעליי, תמיד נראה שיש בועה. בנדל"ן, בקריפטו, בטסלה, בנאסד"ק, בהיי-טק, כבר התייאשתי מלנסות להבין את השוק. מה שיקרה יקרה.
 

Nuke1985

Active member
אני דווקא רואה הערכויות: מכיר כמה מנכ"לי סטארטאפים שהצטיידו במזומנים. חלקם גייסו סכומים גדולים למרות שזה לא היה כל כך בתכנון ולא היו צריכים. הרעיון הוא לטפח קופה של עשרות/מאות מליונים ככה הם יהיו רגועים בשנים הקרובות.
זה גם לא ייכול להיות בעייתי? כלומר להוביל לdownround, אם החברה מגייסת 50 מיליון הציפיות בהמשך הם גבוהות יותר אם היא תגייס 25 מיליון, ברגע שהיא לא תעמוד בציפיות משקיעים לא ימהרו להשקיע שוב.
 

choo

Active member
קודם כל, אין מה להשוות את מצב השוק היום, לבועת הדוט-קום. אז היתה בועה של אוויר חם ללא שום בסיס הכנסתי. היום, מרבית החברות עם השוויים המנופחים, מכניסות הרבה יותר כסף, ויש להן מודל עסקי של ממש.

שנית, המצב של ריבית נמוכה בשוק - נראה שהוא איתנו לטווח מאוד ארוך. למעשה, מאז 2008, הריביות בכל העולם המערבי מאוד נמוכות, ולאף אחד אין מושג איך לצאת מזה. זה מוביל להמון כסף שמחפש תשואה ונדחף לקחת יותר סיכון. כדי שתהיה קריסה, צריך שיתרחש מאורע פסיכולוגי מאוד חזק. הקורונה היתה עשויה להיות אירוע כזה - אלא שדווקא היא היתה דבר שדחף את תעשיית ההייטק למעלה - על חשבון תעשיות מסורתיות. בנוסף, חברות הייטק רבות נכנסות לתחומים של "הכלכלה הישנה" ולמעשה גדלות על חשבון אותה תעשייה (אם מדובר בחברות מסחר אלקטרוני כמו אמאזון, אם מדובר בחברות של תשתיות ענן כמו.... אמאזון ומיקרוסופט (וקצת גוגל) שלוקחות נתחים מתעשיית מרכזי הנתונים, אם מדובר בחברות שמחליפות את העיתונות הכתובה (גוגל שלוקחת להן את העוגה הפירסומית, ופייסבוק שלוקחת מהן את קהל הקוראים), חברות המשלוחים האלקטרוניות השונות, חברות שמשתלטות על שוק המוניות כיום (ובעתיד על שוק התחבורה הפרטית כולו?), חברות שמתחילות לתקוף את שוק הביטוח המסורתי וכדומה. יש המון כסף בתעשייה הישנה שחברות הייטק יכולות "לגנוב" בראייה קדימה - באופן שלחברות המסורתיות באותן ענפים מאוד קשה להתחרות בהן - והפעם, מדובר בכסף של ממש, לא ב"מודל ה-eyeballs", שוק התקשורת שהגיע למצב שבו אתה מוציא על טלפון סלולרי יותר מאשר הוצאת בעבר על מחשב ביתי או אל מחשב נייד....

בניגוד למה שהתרחש בשנות האלפיים, הפעם מדובר במהפכה של ממש, ולכן קשה מאוד להבחין בין בועה, לבין רעידת אדמה תעשייתית. בעוד 30-40 שנה אפשר יהיה להסתכל לאחור ולאמר כמה מהשווי של החברות היה מבוסס, וכמה היתה בועה שהתפוצצה, אבל כיום, מאוד קשה להצביע על זה בצורה רוחבית, למעט כמה מקרים מאוד יוצאי דופן (אהמ... טסלה. אהמ....)
 

Nuke1985

Active member
קודם כל, אין מה להשוות את מצב השוק היום, לבועת הדוט-קום. אז היתה בועה של אוויר חם ללא שום בסיס הכנסתי. היום, מרבית החברות עם השוויים המנופחים, מכניסות הרבה יותר כסף, ויש להן מודל עסקי של ממש.
ייכול להיות שהבועה היתה בעיקר או בחלק גדול בחברות קטנות יותר, אבל לפי מדד הP/E של הS&P 500 הניפוח (או אופטימיות) במחיר דומה לזה שהיה במשבר שנות האלפיים (מדובר במדד של חברות גדולות).
שנית, המצב של ריבית נמוכה בשוק - נראה שהוא איתנו לטווח מאוד ארוך. למעשה, מאז 2008, הריביות בכל העולם המערבי מאוד נמוכות, ולאף אחד אין מושג איך לצאת מזה.

זה נושא שאני לא ממש מבין בו, הריבית היא על הבנק מרכזי, אני לא בטוח שהיא צריכה להיות גבוהה יותר , שהבנק המרכזי מחזיר את הכסף להלוואה שהוא נתן הכסף צריך לבוא מאיפשהו, מאיפה הוא בא ? הדפסת כסף? (שזה סוג של מס), מכספי המיסים שלנו? לא בטוח שיש לזה השפעה חיובית על הפיריון של הכלכלה.

הריבית על האג"ח התאגידי בדירוג אשראי גבוהה היא כ3% אז זה לא שלאנשים אין ממש מה לעשות עם הכסף , לפי מה שהבנתי גם כאשר השוק התרסק ב1929 שוק האגחים היה במצב טוב ואפילו הרוויח.
 

vinney

Well-known member
SPAC זה בהחלט סממן של בועה, אבל זה לא אומר שכל ההייטק הוא בועה. יש הרבה מאוד כסף זול מאוד, ריביות ברצפה ולא נראה שזה הולך להשתנות, אז הרבה מאוד כסף מוזרם למניות ובהחלט יש אופורטוניסטים שמנצלים את זה. אבל מצד שני הרבה מאוד חברות שמונפקות - מונפקות עם מודל עסקי מוכח ונתוני הכנסות אמיתיות ברורים. זה לא שזורקים כסף על כל מי שבא עם רעיון ומקלדת, אבל בהחלט זורקים כסף על כל מי שבא עם רעיון שמכניס כסף (גם אם ההכנסות לא מביאות לרווח).
 

user32

Well-known member
מנהל
הסממנים הבועתיים בעקבות הצפת השוק בכסף זה זרימה של דולרים למטרות לא הגיוניות. תנועות מוזרות שמניעות המונים לרכוש מניות מסויימות כדי "לנקום" במאן דהו, חברות אחרות שטיפחו סביבן כת, מטבעות קריפטו שלא ברור אם יהיה להם אי פעם שימוש, "נכסים" כמו NFT במסגרתם אנשים משלמים אלפי דולרים תמורת "זכות" על אייקון כזה או אחר שלא ברור טיבה, דוגקוין שהושק כבדיחה והפך להיות שווה עשרות מליארדים ועוד ועוד.
אין לדעת לאן כל זה יוביל. האם לקריסה גדולה, או רק לאינפלציה רצינית, או שכל הדברים ציינתי הם תופעות שוליות וייעלמו ממש כמו שwework התכווצה מקרוב ל50 מליארד ל10 מליארד דולר ולא קרה כלום חוץ מזה שכמה משקיעים אכלו אותה.
בסטארטאפים יש הרבה חברות טובות, אבל יש גם חברות לא חדשניות עם מודל עסקי לא ברור שמתומחרות גבוה מאוד, יש חברות רווחיות מאוד ויש הפסדיות, ונראה שכולן מגייסות סכומים שלא נראו בעבר. קשה לדעת כמה יגמרו כמו WeWork וכמה כמו פייסבוק, מה יקרה כשהבנקים יפסיקו את ההרחבות וההזרמות ומה יקרה אם וכאשר האינפלציה תזנק ובעקבותיה הריבית.
כמו שצ'ו כתב, מאז 2008 הריבית אפסית, למעשה הריבית היתה נמוכה עוד לפני, מאז פיצוץ הדוט קום ואסון התאומים. אני מאמין שבשנים הקרובות נדע האם אכן יש כלכלה חדשה ומה שהכרנו על ריבית, חסכונות, אינפלציה, עלות הכסף וכו' לא רלוונטי לימינו, או שנחזור לימים הטובים שבהם הדפסת כסף גורמת לאינפלציה מבהילה, ריביות גבוהות והחוקים הישנים והמוכרים. נחכה ונראה.
 
למעלה