אני יבין, אני אבין

אני יבין, אני אבין

שלום אני מנהל פורום בתפוז. הפורום סובל מבעיה קשה של גולשים הטוענים שהם דיסלקטים וכדומה. אני טוען שהם פשוט הוזנחו בילדותם ולא קראו ספר מימם. הבעיה היא שכאשר הם כותבים בגוף ראשון בעתיד הם מתחילים ב"י", לדוגמה "אני יכתוב" ולא "אני אכתוב". יש לנו גם חוכמולוג אחד שנוהג להציק להם על כך ואינו מוותר (אולי בצדק). אני מעוניין לדעת היכן אוכל למצא מאמר או הסבר, או כיצד אוכל להסביר להם בעצמי אחת ולתמיד איך מטים נכון? תודה!
 

or99

New member
פשוט מאוד:

צריך לזכור את הנטיות של בניין הִפעיל. הוא הִפְקיד (יש לך מזל שלא ניתן לשמוע בפורום. אחרת ודאי היית שומע את העיוות הֶפקיד...", מפקיד יפקיד. היא הפקידה, מפקידה, תפקיד. אני הִפקדתי, מפקיד, אפקיד. הם הִפקידו, מפקידים, יפקידו. הן הפקידו, מפקידות, תַּפְקֵדְנָה (או יפקידו. נכון גם לבנות).
 

gitta

New member
הנכון הוא - אני אכתוב, אבל...

בימינו, רבים מאוד כותבים "אני יגיד", "אני יעשה", וכו'. מה אומרים לכם? מעורר חלחלה וכדומה, איזה דור של בורים קם לנו... שהרי לא ייתכן שאחוז הדיסלקטים כה גבוה. אז מה באמת קורה? לדעתי זאת תופעה מוכרת של התאמת השפה לצרכיהם ולנוחותם של בני האדם. גם לי זה מפריע מאוד, אך אני מבינה את הצורך להשלים עם המציאות, כי שפת הרחוב תמיד מנצחת את שפת האקדמיה. וכמו שהאקדמיה הסכימה להשלים עם "הן יכתבו" ולא כמו שהעברית הצחה דורשת, "הן תכתובנה", כך יהיה גם עם החידוש הלשוני הזה, אני יכתוב. צ'טערת...
 

or99

New member
זו לא האקדמיה...

אלא כך בכל לשון חז"ל, ואפילו מעט בתנ"ך: "וּרְאִיתֶם, וְהִנֵּה אִם-יֵצְאוּ בְנוֹת-שִׁילוֹ לָחוּל בַּמְּחֹלוֹת..." (שופטים כא,כא) ועוד.
 
תודה, אגב

מהיכן הידע הרב בלשון ושליפות הפסוקים מהתנ"ך? ומה הקשר בין לימודי רפואה לשפה העברית???
 

or99

New member
את העניין של עתיד בנקבה...

כולם מעלים. לא כ"כ קשה לזכור - שופטים כא,כא וחוץ מזה שתמיד אפשר לבצע חיפוש. ולגבי הרפואה, אם תמצא קשר אשמח לשמוע. אני לא מצאתי...
 
למעלה