אני לא יכול להאמין שכל זה קרה !

אני לא יכול להאמין שכל זה קרה !

אני לא מאמין שכל זה קרה. כמעט לא יכול לקרוע קריעה, כמעט לא יכול לכרוע ברך בפני הנורא. ואינני מכחיש-שואה, שהרי אני יודע: יודע כמו שהעובדות יודעות לספר. יודע כמו שהאוזניים יודעות לשמוע. יודע כמו שיודעים להראות המספרים המקועקעים על זרועות האנשים שראיתי בימי ילדותי, בתל אביב, שכל כך הבהילו אז את הילד שבי... יודע לכל הפחות ידיעה תיפקודית: לדעת לכל הפחות ידיעה תיפקודית, זה כמו לדעת שעל מנת לספור צריך לכל הפחות לדעת את המספרים. או שזה כמו שעל מנת לשמר זיכרון היסטורי נחוץ לכל הפחות לדעת את הנתונים הבסיסיים. או שזה כמו שעל מנת לתפקד בצורה מציאותית חייבים לכל הפחות לא להתעלם מידיעת העובדות. לדעת ידיעה תיפקודית: זה לדעת רק עם האונה השמאלית של המוח, אך לא עם הימנית. לדעת ידיעה תיפקודית: זה לא לדעת בידיעת הלב. ידיעה תיפקודית זאת ידיעה שלא יכול לחוות אותה כל ה"אני", ולכן זאת ידיעה שמאפשרת לחמוק מהאמונה במה שאני יודע... אבל ידיעה תיפקודית זה כל מה שיש לי: היות שאני לא ממש יכול להאמין שהרע הדמיוני הזה יכל להתממש. שכן על מנת לדמיין רוע-ללא-גבול צריך דמיון-ללא-גבול, דמיון יצירתי של יוצר - ואני לא מסוגל לחשוב על איזשהו קלגס נאצי כמי שמסוגל בכלל ליצור... שעל מנת לדמיין רע בסדר גודל שכזה צריך- מרחב של דמיון, דמיון רחב מחלל היקום. שעל מנת לדמיין רע בסדר גודל שכזה צריך- דמיון עמוק, עמוק כתהום. כי רק רוע עם דמיון מופלג שצולל בתהומות היקום, יכול: להשפיל, לדכא, לכלוא, לצופף, להפחיד, להרעיב, לענות, לקחת את הרכוש, להסיר את הבגדים, לעשות ניסויים רפואיים על אנשים חיים, לקחת מהם את צלם האנוש, לירות, לחנוק, להרעיל בגז ולשרוף גופות של שש מיליון אנשים. רק רוע קוסמי יכול ליצור יצירה של אחרית-הימים בבית חרושת למוות ! רוע שטני שכזה יכול להמציא רק יוצר יקומי עצום, רע ונורא- לכן אינני יכול להאמין שזה יכול היה לקרות. אבל אני לא יכול להכחיש את השואה הזאת: היות שאני יודע שהמוות הנורא - קרה, ועכשיו לא נותר אלא - להמשיך לחיות. פרי מגדים

תאמין

מה הסיפור ? אני יודע שהיתי מסוגל לעשות . . . אז תאמין לי שזה קרה - רק תחשוב ב ע נ ק !

neleven

New member
כל זה קרה

ידידי, כל זה קרה. וזה היה בסדר גודל שקשה לתאר. והיו זעקות ובכי והרבה הרבה מוות. וזה קרה באירופה, ומאפריקה, ובדרום אמריקה, ובאסיה. זה קרה וייקרה. פשוט כך. לא צריך להיות מכחיש שואה בשביל להכיר כי אין גבול ליכולת האדם לטוב ולרע. אבל כל עוד לא תהיה מוכן להכחיש שואה, לא תוכל להכיר את ההוויה האנושית. הידיעה המלאה היא המעוורת, ולכן המהלך האלוהי לגלות לנו את אפשרות עץ הדעת הוא מה שמאפשר לנו לכוון את דרכנו אבל לא להגיע לכליה. כליה היא הרגע בוא נדע את האמת באופן מלא. זה מצב אבסורדי בוא נדע שאין לנו מה לדעת. מה שמגביל את הידיעה שלנו הא הקביעה שה-לפני-מחשבה הוא מצב של ידיעת האמת. ואסור לתהות על משמעות הדברים. ובסיפור השואה יש הרבה יותר מרדיפת יהודים. יש בו הרבה יותר מרצח אדם. ואתה ואני שמכירים רק את הסיפורים לא נכיר מעולם. איש לא ידע והבין באופן מלא את מלחמת העולם השניה. הידע הבסיסי הוא ידע של מאורעות, ולא ידע של כוונות. והכוונה של הנצים היתה טובה. הם חשבו שהם עושים טוב. וטוב לדעתם היה לעשות את הדבר הנכון בהחלטיות כמו שההגיון מחייב. מתוך הכמיהה לטוב הם היו עסוקים להשמיד את הרע הם רצו שכל הרע שהם רואים יושמד, והעולם יבוא למציאות של הטוב והיפה. הם האמינו שהם משחררים את העולם, והם בניגוד לרעים רבים אחרים לקחו אחריות וביצעו את מה שהם ראו כשליחות הגדולה. זה מצמרר לחשוב על זה. הנה כתבתי כאן שהפעילות של הנצים היתה עם כוונה טובה. וכשאני קורא את מה שאתה כותב, אני מוצא שכונתך טובה. האם אתה מוכן לקבל את גזר הדין של מלחמת העולם השניה? גזר הדין ליהודים הוא שולי. גזר הדין לאנושות הוא להכיר בכך שהטוב מביא רעה. חייבים להכיר בכל כחלק מהמציאות. אסור לחסום את המחשבה ב"רעיון שאין להגותו" זריך להיות רגיש לרגש האנושי. הטוב היחיד שניתן למצוא נגזר מהטוב של כלל האנושי. הטוב הזה הוא עבודת החיים - חיים מספקים ריגשית ועם מעט חרדה ככל האפשר. הדרך לשם מכילה תהליכי התבגרות בהם יש צורך להדגיש רעיונות (כמו ה"אסור להכיר בשום דבר שהוא נורא מה"שואה"') אבל האדם הבוגר מגיע למנוחה כשהו מכיר את העוורון של הקיום. היחידים הצופי בטבע, הם אנחנו בני האדם. אנחנו כנראה היחידים שמסוגלים להכיל את הביטויים היפים ביותר של המציאות בתרבות שלנו. והתרבות שלנו מכילה את ההסטוריה שלנו, אבל היא מכילה גם את דמות האנושי שאליו אנחנו שואפים. הדמות הזאת היא מכילה את הרבגוניות ומאפשרת את החיים הטובים. חיים אנושיים בריאים במישור הפיזי (תזונה ורפואה) והנפשי (שיחה ורפואה). כל טוב. נ.

למעלה