אני לא מאמינה

שאלה- לא יודעת אם כאן המקום

"בית מרזח", פאב. מה המקור? בחיפושי במילון נשלחתי אחר כבוד לנבואת הזעם של הנביא ירמיהו טז פסוק 5, והקונטקסט שם הוא אחר לגמרי. (לא יתאבלו על המתים ולא ישתוח בבית מרזח) מהבנתי הדלה הסקתי שהמשמעות שם היא מקום שבו שותים כוס ניחומים. מישהו יודע איך זה התגלגל למשמעות היום? (בעצם, גם היום שותים שם כוס ניחומים...)

פה

פה לא בית מרזח אמנם אבל אם תמתיני טיפה בסבלנות אשתדל מחר לכתוב כאן כמה דברים בעניין (אני לא בבית כרגע, ונטולת מקורות). בשתי מילים: המושג "מרזח" מוכר בעולם העתיק שסבב אותנו כמקום התכנסות לקיום משתאות, בעיקר פולחניים.

הנה עוד קצת ../images/Emo72.gif ../images/Emo48.gif

בית מרזח (עמוס ו, א-ז) הוֹי הַשַּׁאֲנַנִּים בְּצִיּוֹן וְהַבּׂטְחִים בְּהַר שֹׁמְרוֹן נְקֻבֵי רֵאשִׁית הַגּוֹיִם וּבָאוּ לָהֶם בֵּית יִשְׂרָאֵל׃ עִבְרוּ כַלְנֵה וּרְאוּ וּלְכוּ מִשָּׁם חֲמַת רַבָּה וּרְדוּ גַת־פְּלִשְׁתִּים הֲטוֹבִים מִן־הַמַּמְלָכוֹת הָאֵלֶּה אִם־רַב גְּבוּלָם מִגְּבֻלְכֶם׃ הַמֲנַדִּים לְיוֹם רָע וַתַּגִּשׁוּן שֶׁבֶת חָמָס׃ הַשֹּׁכְבִים עַל־מִטּוֹת שֵׁן וּסְרֻחִים עַל־עַרְשׂוֹתָם וְאׂכְלִים כָּרִים מִצּׂאן וַעֲגָלִים מִתּוֹךְ מַרְבֵּק׃ הַפּׂרְטִים עַל־פִּי הַנָּבֶל כְּדָוִיד חָשְׁבוּ לָהֶם כְּלֵי־שִׁיר׃ הַשּׁׂתִים בְּמִזְרְקֵי יַיִן וְרֵאשִׁית שְׁמָנִים יִמְשָׁחוּ וְלׂא נֶחְלוּ עַל־שֵׁבֶר יוֹסֵף׃ לָכֵן עַתָּה יִגְלוּ בְּרׂאשׁ גּׂלִים וְסָר מִרְזַח סְרוּחִים׃ וכך אומר שלום פאול בפירושו לספר עמוס (שם): מרזח היה מוסד דתי-חברתי, המתועד במקומות רבים: באוגרית, בישראל, ביהודה...בכתובות פיניקיות ופוניות ועוד. המונח מוכר גם ממקורות חז"ל (כתובות סט ע"א ועוד). אופיו של המרזח השתנה בהתאם לתנאי הזמן והמקום... המרזח היה משתה בעל אופי חברתי ודתי כאחד, הקשור באזכרה למתים, כלל אכילה ושתייה ונמשך כמה ימים. הנביא עמוס יצא (בפסוקים הנ"ל) נגד הפאר, הראוותנות והגרגרנות המופגנת על ידי עשירי העיר בעת חגיגותיהם, ו"איחל" להוללים גלות. צירוף המילים "סר מרזח סרוחים"הוא גם משחק מילים וצלילים. בקיצור: בתקופת מקרא היה המרזח שם נרדף למקום של הוללות וסביאה, בעיקר סביב שתיית
. משהו השתנה מאז? [שיבולת לא זוכרת מתי לאחרונה בילתה בבית מרזח]

שבולת: זו תרבות זו?

יין ובירה בצותא? באמת ואם את לא זוכרת מתי לאחרונה היית בבית מרזח אז אני מזכיר לך את עמק רפאים... שנאמר: היין בא למוח

מש"ל

הילכו יין ובירה יחדיו בלתי אם נועדו טל וגנגי להיפגש בבית המרזח? האם יש הוכחה טובה מזו שבעורקַי לא זורם אלכוהול?

אני לא מאמינה

מנפלאות הטכנולוגיה לפני כמה ימים שאלו פה על מרזח ומקורו. מסיבות שונות (מ' בחיריק, לא בשווא) לא עניתי מיד אף שהיה לי מה לומר. אתמול עוד ביקשתי סבלנות, אבל מה, פה אין כזאת.
והנה באתי בשעת לילה מאוחרת זו להוסיף כמה מילים, וראה זה פלא: כתבתי, סיימתי לכתוב, לחצתי על "שלח" - והוקוס פוקוס: השרשור כולו נעלם מעמוד הפורום. מה קרה? בעודי עמלה על הכתיבה נוספו כאן הודעות חדשות, אשר דחקו את השרשור ההוא לעמוד השני והוא, ותיק שכמותו, כבר לא קופץ. ועל זה נאמר: חבל"ז אז עכשיו דחקתי עוד הודעה לעמוד השני? מגיע לה

למעלה