בעיה של פרפקציוניסטים...
גרתי 5 שנים בסין בקרב קהילה בינלאומית.
רב חברותי היו אירופאיות או אסייתיות. מעט אמריקאיות.
האנגלית שלי נחשבה אז טובה מאוד והרגשתי די בטוחה בעצמי בתחום השפה.
בשנה האחרונה עברנו לשנגחאי והילדים עברו מבי״ס אמריקאי לבי״ס בריטי ואז הבטחון שלי בשפה התחיל להתערער (לבריטים האלו יש המון מילים שלא הבנתי ומבטאים קשים להבנה... שאלוהים תשמור!).
עם ההגעה לקנדה הבטחון שלי באנגלית צנח צניחה חופשית אפילו שיש כאן המון המון מהגרים שהאנגלית שלהם הרבה יותר גרועה משלי (איראנים, סינים, קוראנים). אני מוצאת את עצמי משווה את עצמי שאוכ׳ מקומית וותיקה (מה שנקרא קנדים אסליים) ומתבאסת כי האנגלית שלי, על אף שהיא הרבה יותר טובה משל הישראלי הממוצע ויש לי מבטא לא רע בכלל, לא מתקרבת לשלהם. מה גם שהם בולעים אותיות ומשתמשים בביטויים לא מוכרים ולכן פעמים רבות קשה להבינם.
בגלל שאני פרפקציוניסטית אז זה ממש ממש קשה לי.
גם אני הכי מתקשה בשיחה בה נדרשת פעולת עיבוד מהירה של שמיעה, הבנה, תכנון תגובה, ניסוח. גם לי נעלמות מילים ואני עושה טעויות תחביריות שרגע אחרי שהמשפט יוצא לי מהפה אני יודעת שעשיתי טעות אבל זה מאוחר מידי...
אני ממש מתבאסת.
פה בקנדה יש המון קורסי אנגלית מסוגים שונים למהגרים ותושבים חדשים. אלי מתקשר מורה פעם בשבוע ומדבר איתי בטלפון במשך חצי שעה. זה מאוד נחמד וגם משפר אבל ברור לי שהאנגלית שלי לעולם לא תהיה באמת שפת אם.
לרב האוכ׳ המקומית יש טולראנטיות לאנגלית קלוקלת כי אוכ׳ המהגרים כאן עצומה. עם זאת, אני מוצאת שבחברות קנדיות ״לבנות״ (כלומר חברות בתחום הפיננסים או ברובע העסקים בדאון-טאון שיש בהם יחסית הומוגניות קנדית וותיקה), יש פחות סבילות לאנגלית קלוקלת...
אני מסכימה עם אלו שכתבו לך למעלה שצריך פשוט ״לקפוץ למים״ ולדבר לדבר לדבר, כמה שיותר. האנגלית תשתפר. בטוח. ואין בעצם ממה לפחד.
ועוד נקודה שחשוב לי מאוד להבהיר - מילה לגבי הילדים - להם יש אנגלית שפת אם (עזבו את ישראל בגילאים מאוד צעירים וכל חייהם למדו באנגלית). אני מעולם לא הרגשתי שהם מתביישים/מובכים באיך שההורים שלהם מדברים אנגלית.
יש להם הרבה חברים אסייתיים שהאנגלית של הוריהם הרבה יותר גרועה משלנו. הורים עם אנגלית לא טובה זה כ״כ נפוץ פה שלא נראה לי שהילדים מתרגשים מזה!! הם גם לא מתביישים בשונות. שונות נתפסת פה כמשהו טבעי ומסקרן. תמיד כיף לחקור וללמוד על מאכלים של עמים שונים ועל חגים ותרבויות. זה לגמרי אישיו שהוא חיובי פה!