אני מזועזע

tulkin

New member
אני מזועזע

ממה שקראתי בכתבה הזו בהארץ. לפני שכוכב הצפון קופצת עלי... כן כן, אני יודע שמדינת ישראל עושה דברים יותר מזעזעים מאלה, ובכל זאת אני שומר לי את הזכות להיות רגיש לצרכים של סטודנטים שרוצים ללמוד דוקטורט ולהדגיש אותם פה בפורום, ממש כמו שהפכתי לרגיש יותר לכתבות על התעללות בילדים מהרגע שהפכתי לאבא. השאלה שלי היא לא למה זה קורה, מצד אחד אני מבין מצויין מצד שני אני לא אבין אף פעם. אני תוהה איך אפשר לעזור. ברמת המיקרו. לא ברמת המקרו. במלים אחרות אם מי צריך לדבר, ולמי טלנסקי צריך לשלם הפעם?

p i t e r פן

New member
דווקא אני לא מבין למה זה קורה...

יש דברים שאני מבין את ההגיון מאחוריהם, גם אם איני מסכים איתם (בלשון המעטה). במקרה הזה איני מבין את ההגיון. הרי מעבר לשיקול המוסרי, זו פשוט החלטה מטופשת. למדינת ישראל צריך להיות אינטרס לעודד את ההשכלה בקרב הפלשתינאים. ברמת הניתוח הכי פרימיטיבית, לא עדיף ש"הם" יעשו דוקטורט מאשר שיסתובבו ברחוב ויתמכו בטרור, כי אין להם תעסוקה או פרנסה? ובכלל, למי ולמה זה מפריע, שצעירים מעזה יוצאים לחו"ל על מלגה?

the new L

New member
אני משער שהסיבה היא פרקטית

ולא מתוך מחשבה זו או אחרת. עזה נמצאת במצור. ממשלת ישראל והממשלה השולטת בעזה רואות אחת בשניה אויב. כיוון שכך - יש בעיה להסדיר מעבר מסודר של פלשתינים אל מחוץ לגבולות עזה לתוך ישראל. האמת היא שאינני בטוח מדוע יש בעיה דומה עם מצריים. מדוע המצרים אינם נותנים לעזתים לצאת מעזה דרך הגבול המצרי?

p i t e r פן

New member
לפי מה שאני הבנתי מהעיתון,

ישראל אינה מאפשרת את צאתם למצרים, לשם הם מבקשים לצאת בכדי לטוס לארה"ב. זה לפחות מה שכתוב. הנקודה הזו אינה נהירה לי די הצורך...

אני משערת שזו נקודה אופרטיבית

זה נשמע ברור והגיוני שלאוניברסיטאות אייבי ליג בארה"ב איזו מניעה יש לתת לאנשים לצאת החוצה. אבל רק להן? האם לכל האוניברסיטאות בארה"ב? האם רק בארה"ב? האם רק בארצות מערביות? בקיצור, כל פעם שתנסה למתוח קו איפהשהו, צצה עם זה בעיה, ובסופו של דבר פחות משיש חשש מסטודנט שהולך לייל, יש סטודנט שהולך ל"אוניברסיטה" שהיא מחנה טרור. העובדה שזה דרך מצרים לא מקלה על העניין, אם כבר - רק מקשה. אם זה היה ישראל מול עזה, אז אלו רק היחסים בין שתי הישויות הללו. אבל הפרעות האחרונות הראו בדיוק מה המצרים חושבים על השכנים שלהם וכמה הם נלהבים ממעבר בין הגבולות. אז עכשיו לא רק שצריך להכין רשימת קריטריונים לסטודנטים, צריך גם להסכים עליה עם מצרים. זה לא הופך שום דבר ממה שמתואר בכתבה הזו לבסדר, ואם הייתי אחד מהסטודנטים האלו מן הסתם הייתי יוצאת מדעתי, אבל אני יכולה לראות למה זה קורה, ואני לא חושבת שהסיבה לזה היא רשע, אלא יותר עוד אחד מאלף ואחד המצבים הבעייתיים שצפים כשיש עימות בין האוכלוסיות.

NorthernStar

New member
../images/Emo31.gif

"עימות בין אוכלוסיות" יש מצב שבו מדינה קולוניאלית אחת מנסה לחסל את האוכלוסיה הילידית במיליון ואחד דרכים. מצור, סגר, הרעבה, רציחות מן האויר - הן כמה דרכים. סגירה של מיליוני אנשים בגטו מבלי לתת אפילו לסטודנטים אפשרות לצאת לרכוש השכלה, שהיא אגב זכות בסיסית ביותר על פי האמנה הבינ"ל לזכויות אדם (ו"ישראל" חתומה עליה) - היא בהחלט רשע טהור. וגם האופן שבו יש כאלה שמגינים על הרשע הזה - הוא רשע טהור. אין דרך לטהר את השרץ.

the new L

New member
לא מדינה, שתי מדינות

רצועת עזה גובלת בשתי מדינות שונות, ישראל ומצריים. דווקא די הגיוני שאזרחי עזה לא יוכלו להיכנס לישראל, אלא רק למצריים, שהרי הממשלה השולטת בעזה מצהירה שהיא רואה בישראל אויב.

p i t e r פן

New member
לא קראת את מה שכתבתי לך למעלה.

הם רוצים לצאת למצרים, לא לישראל. ואת זה ישראל לא מאפשרת להם.

the new L

New member
מה זה אומר?

אין חיילים ישראלים בגבול בין עזה למצרים.

p i t e r פן

New member
אין לי מושג מה הדבר אומר בפועל.

אני רק מצטט ממה שכתוב בעיתון: "בעבר איפשרה ישראל לכמה מאות סטודנטים לעבור את הגבול למצרים כדי לנסוע לחו"ל. אלא שבאחרונה מערכת הביטחון הקשיחה את עמדתה והודיעה כי יציאה מעזה לא תתאפשר לסטודנטים." ועוד: "...מאז שנודע להם על קבלת המלגה, הם ממתינים שישראל תאפשר להם לצאת למצרים ומשם בטיסה לארה"ב. אלא שביום חמישי קיבלו...מכתב...בו נאמר להם שמשרד החוץ האמריקאי נאלץ לבטל את המלגות...הסיבה לביטול היא שישראל אינה מאפשרת להם לצאת מרצועת עזה."

tulkin

New member
זו הסיבה שאמרתי שבו זמנית אני מבין ולא מבין

אני יודע מה המקור האופרטיבי של ההחלטות הנוראיות האלו, ואיך הן מתקבלות. אבל העובדה שאף אחד לא בודק את ההשלכות שלהן, וגם כשברור מעל כל צל של ספק שמדובר בטעות, עדיין נדבקים לאותן הגדרות אופרטיביות - זה כבר פחות ברור לי. כלומר אפילו זה ברור לי... קוראים לזה דיסוננס קוגניטיבי, והסיבות לרוטיניזציה האופרטיבית הזו של שלילת זכויות בסיסיות היא בדיוק כדי לעזור לאנשים לבצע מדיניות והוראות שאין מאחוריהן כלום. קטונתי מלקבוע אם מאחורי זה עומדות כוונות טובות או רעות... סליחה... אני יכול לומר בלי הרבה סייגים שכוונות טובות לא עומדות מאחורי זה. אולי אין כוונה להרע, אבל יש בהחלט סוג של עצימת עיניים וסתימת האף. אבל כיוון שאני לא טוב בשיקולים מדיניים פוליטיים היסטוריים ובטחוניים, ובכלל רמת המאקרו לא ממש עושה לי את זה... אני תוהה אם יש דרך לשפר את רמת המיקרו. לפתור בעיה לשניים, שלושה, עשרה אנשים...

p i t e r פן

New member
גם אני לא חושב שזה רשע,

אבל כמו שכתב טולקין למטה, אני חושב שלאף אחד לא ממש אכפת. אז כמה ערבים לא ייצאו ללמוד בארה"ב, נו, ביג דיל... ולגבי הסיבות שציינת, לא ממש השתכנעתי. אני לא רואה סיבה "למתוח קו" בסוגיה של לימודים, ולא רואה הבדל בין ייל לאוניברסיטה אחרת במדינה אחרת. בתכל'ס, אני יותר חושש מכך שהחבר'ה האלה שלא יתנו להם לנצל מלגה היום, יהיו עוכרי ישראל מחר. איזה סיכוי לדו שיח יהיה לנו מולם?

למעלה