תשובה לשאלה ו..הצעה לכווווווווולם!
קודם כל שלום עומרי,תודה וברוך השב (כסמויי לשעבר שעקב אחר תגובותייך ועבודותייך היפות-התפלאתי לאן נעלמת דווקא כשהצטרפתי) ועכשיו לשאלה ותסלחו לו שאני עונה באריכות כי זה נושא שמציק ו"בוער בעצמותיי" כבר שנים רבות, אני מסכים עם תשובותייהם של ליאור קסם חממה,עומרי והסמוייה: לא ניתן לתת את אותה התשובה לכל הלקוחות ועלינו להיות רגישים על מנת לקלוט מי עומד בפנינו ואז להחליט מה התגובה הנכונה עבורו וכן להיות גם קצת שחקנים (הרי זה מה שאנחנו עושים לא? מפעיל בובות=שחקן) ולעשות קצת אימפרוויזצייה כמו שבשעת הצגה עלינו להגיב לתגובה לא צפוייה שמגיעה מהקהל או לא עלינו,תקלה טכנית או אחרת. לי יש כמה תשובות מוכנות לכל סוג של לקוח: למבינים-אני מפרט את הוצאות ההצגה עצמה שחקן\מפעיל או יותר, הגברה,תאורה,נסיעות,מ.ע.מ,מס הכנסה,ביטוח לאומי ושאם זה מתנ"ס\עירייה או מועצה אנחנו גם אמורים לסבסד מכיסנו את ההוצאות הנ"ל מאחר ובדרך כלל התשלום הוא שוטף+30,45 ולפעמים גם 90(וגם אז הוא לא מגיע ממש בזמן) ויש לזכור שזכותנו וחובתנו לדאוג גם להחזר הוצאות עלות ההפקה עצמה (כתיבה,בימוי,בובות,תפאורה,מוסיקאי\ת,תאורן\נית ויוצרים נוספים). למבינים פחות-אני מספר מה הם מקבלים בסכום הזה (אבל אף פעם ולעולם לא תוך הקטנת או השמצת ה"מתחרה" הזול יותר,גם אם אני מכיר אותו ואת עבודתו ואני בדרך כלל מכיר, ולא אהבתי אותה ולהפך אם יש לי דברים טובים להגיד עליו אני אגיד בלי בעיה),אני מוסיף שאני לא נכנס לכיסו של תיאטרון אחר,שזה המחיר שאני מציע,אני יודע שאני נותן תמורה מלאה בהתאם ושעם כל אהבתי למקצוע אני גם צריך להרוויח ולחיות ממנו,אם אני רואה שהלקוח לא התרצה אני תמיד אומר בהבנה ובחיוך גדול: לא נורא,אולי בפעם הבאה ואני בטוח שעוד נפגש\נעבוד יחד. הקטגורייה האחרונה:הקשים\המנג'סים-לקוחות כאלה שאני מבין שאף אחד מההסברים לא יגיע אליו ואל ליבו,את האמת??? על לקוחות כאלה אני די מוותר מראש ושולח אותם בכייף ל.... שזול יותר!!! הם בדרך כלל לא יהיו מרוצים מכלום וגם אם תבוא לקראתם במחיר ותהיה הצגה מוצלחת ותגובות נפלאות הם יציינו שהיה יופי אבל הם עדיין לא מבינים למה זה כל כך יקר?! וזהו מאותו היום והלאה וגם עשר שנים אחרי כשהוא יתקשר להזמין הוא יצפה לאותו המחיר ויזכיר לכם את ההצגה ההיא ושאם אז מכרתם במחיר כזה אז למה עכשיו לא???? ****חשוב לציין שלכל הלקוחות בכל הקטגוריות השונות אני מתייחס בכבוד,בהבנה ועם הרבה הומור "שיחת עסקים שנערכת תוך כדי הומור וזריקת בדיחות לחלל תמיד תהיה מוצלחת ואפקטיבית יותר-עצה של הקומיקאית:דינה אור שאימצתי לעצמי ותאמינו,זה עובד!!! כדאי להקשיב לה-היא מגלגלת למעלה ממיליון שקל בשנה מהופעות מבלי להיות מפורסמת כל כך!!!! דבר נוסף שחשוב לזכור הוא שמתנ"סים,ספריות,בתי ספר וגנים עירוניים הם לקוחות שמקבלים תקציב עבור פעילותנו מהעירייה\משרד החינוך\רשת המתנ"סים\ההורים ובנוסף גם גובים כרטיס כניסה מהצופים כך שזה לא יוצא מכיסם הפרטי,הם לא אמורים להרוויח מפעילות זאת (אנחנו אמורים) מה שקורה לא אחת ותפקידם אפילו לממן ולהפסיד כי לשם כך הם קיבלו תקציב!!! לעומתם גנים פרטיים וימי הולדת שהם לקוחות עם קצת פחות משאבים,בדרך כלל,אז יש להפריד בינהם. בעיה נוספת- ה..... הזול יותר,כל עוד יהיו כאלה שיציעו הצגת בובות ב250 ש"ח והצגת שחקן עם בובות ב400 ש"ח (נשבע לכם שיש כאלה!!!!) הלקוחות ימשיכו לחשוב שזה בסדר מצידם לדרוש מחירים נמוכים ולהצעה: להקים מתוך הפורום קבוצה של 4-5 אנשים שישבו וירכיבו מחירון מינימום לכל סוגי ההצגות (ת' בובות קלאסי,תיאטרון שולחן,הצגת שחקן או יותר בשילוב בובות, תיאטרון סיפור וכ'ו) שחברי הפורום יקבלו עלך עצמם ויתחייבו שלא לעבוד מתחתיו,מעליו? למה לא,בכייף,כל מי שיצליח להעלות את הרף יזכה לחיבוק ממני,אז דבי,אילן זרקתי לכם כפפה (לא,לא בובת כפפה חחחחח אני "בדרן") מקווה שתרימו אותה-אני כבר מנדב את עצמי.לסיום אני חייב לשתף אתכם בשיחה שהיתה לי לפני שנים עם אילן סביר שהריץ אז בהצלחה גדולה את "התחרות הגדולה בין הארנבת והצב" ועבד על העלאת "נסיך צפרדע",אני הגעתי בפעם המאתיים לדעתי לצפות בהצגה וכתמיד הגעתי שעתיים לפני והייתי הולך כשאילן כבר נכנס למכונית לאחר העמסה ו"מפריע" לו תוך כדי בשיחות,באחת השיחות הללו הוא סיפר לי שהוא לא מוכן לוותר,נדמה לי,לוועדת התקציב של אמנות לעם ואם אני טועה בועדה-סליחה,עברו שנים,שחשבו שזה שהוא כתב,ביים,הפיק,משחק,עושה תאורה והגברה,פועל במה ונהג גם יחד,לא מגיע לו לקבל שכר על כל תפקיד כזה,למה? הוא שאל,אם הייתי לוקח אנשים שיעשו את זה,הם לא היו מקבלים שכר? אז אם אני עושה את זה לבד מגיע לי עונש ואני אמור לעבוד בחינם??? אמר,עשה וצודק וכמו שעומרי אמר: חשוב לקחת בחשבון את היכולות ואת המגבלות ואני מוסיף לזכור שמגיע לכם וזה בסדר להרוויח מעבודתנו,עם כל שיגעוננו לנושא אנחנו גם עסק כלכלי וזו לא מילה גסה גם באמנות!!! דבי תצטער שהזמינה אותי להצטרף לאחר שתראה את המונולוג שכתבתי,שבת שלום לכולכם