הסיבה ליחס של הרבנים
היא פסוק כלשהו בו כתוב ש"חרש, שוטה וקטן" פסולים לנישואים. הסיבה? כיוון שבאותם ימים בהם נכתבו כל החוקים האלו, לא הייתה דרך לתקשר עם חרשים ולכן, גם לא הייתה האפשרות לחנכם (למרות שלא הבנתי מדוע זה בלתעי אפשרי לחנך קטן. כנראה הכוונה למשהו שונה מכפי שהבנתי). אבל, המצב השתנה, וכיום ניתן לחנך וללמד את החרשים, ואני במצב שהשוני היחיד הוא השמיעה. לא כולם מבינים את זה... אני זוכרת שהיה תחקיר בתוכנית טלוויזיה בנושא, זוג חרש לקח עמו מצלמה נסתרת לחדר בו הרב דיבר איתם בנושא הנישואים והכתובה. זה היה איום ונורא. הרב עשה להם בדיקת שמיעה (בשביל מה? אם הם חרשים, הם אינם מנסים לטעון שהם שומעים, ואם הם שומעים, אין להם אף סיבה שבעולם להתחזות לחרשים). הוא גם דיבר איתם כשידו מכסה את פיו (כבדי השמיעה זוכרים את שיעורי הדיבור האלו, בהם הקלינאית מכסה את פיה. אחד הרגעים המתסכלים ביותר בשיעור, מלבד הרגעים בהם לא הייתי מסוגלת לבטא משהו לשביעות רצונה). הנורא מכל היה, כאשר הראו את הרב מכסה את פיו בידו, כדי שלא יראו שהוא צוחק. הוא פשוט צחק עליהם. ישנה אפשרות להתחתן בנישואים אזרחיים, בהם לא צריך לעבור את מסכת ההשפלות של הרבנים (לא רק לחרשים יש להם יחס לא ראוי), אך זו לא אפשרות שעומדת בפני כל החרשים- רבים מהם מעוניינים להנשא בנישואים אורתודוכסיים, והחלו לחפש בנרות רבנים הנחשבים לכאלו שאינם מפלים. זה קשה, כי אדם כשהוא מתחתן, מוגבל לרבנות בעיר בה הוא חי. אם אני, כחולונית, ובן זוגי נהרייתי, שמענו שבבת ים יש רב המעניק יחס יפה ומכובד, זה יהיה קצת בלגן לדרוש להנשא אצלו.... ואכן הפתרון הכולל הוא הבאת הבעיה לתשומת ליבה של הרבנות, ודרישה לשינוי היחס, ומיד.