את מרק העגבניות הטוב ביותר שאכלתי
אצל משפחה, ממוצה פולני...לא דומה למרק של ההונגרים עם csipetke, אלא יותר קל, עשיר בתבלינים שונים, והנוזל על בסיס מרק בשר או עמם...אך לאצלני עשו את הרוטבים על יד בשר המבושל, שיוצא ממרק הבשר... אוי, קצת בלאגן....זוכרים על מרק בשר, שמתבשל מינימום 24 שעות? לעט-לעט, עם הרבה בשר בקר-לא שמן, פחות ירקות, מבשר...? כאשר מסננים לצלחת, מוסיפים את הקנדלח, ועל מגש נפרד יש ירקות מבושלים (גם שום ! - שתמיד הייה הריב, מי מצליח לחלץ יותר...)ועל מגש אחר הבשר המבושל...על יד זה, כל אחד לפי טעמו הכין mártás - מדובדבנים, דרך צללרי, עד חזרת....דבר אחד הייה זהה, שהכנו עם קמח, על שומן-אווז, ותוספת מהמרק בשר, שבבישול....בלי שמנת או דבר חלבי, ובלי פפריקה...הייה טעם מעוד עדין, שעשה קסם לבשר המבושל...זו היתה איזה מנה ראשונה, לפני המרק...כאשר התיישבנו מסביב השולחן, המרק כבר הייה מסונן, שקוף-זבה על הפלטה, ועל השולחן צלחות הירקות, הבשר המבושל והסוס (szósz) , אם היו הרבה לארוחת צהריים, אפילו הכינו 2-3 סוגים...אני, כילדה, סיימתי את הארוכה עם המרק, כי כל-כך הרבה ירקות ובשר אכלתי...לא אשקח, שסבתה כעסה, שאני רזה מדי, מפני שאוכלת בשר, "שאבד את כוחו במרק"...מצד שיני, הסוס הייה כל-כך טעים, שמאז מותה, לא אכלתי דבר כזה... אני יודעת, התחלתי במרק עגבניות...