אנשים ואישים: ר' הירש לייב ליפל

פראזניק

New member
אנשים ואישים: ר' הירש לייב ליפל

(מתוך: "אומן – כך נפרצה הדרך") הקיץ הזה זוכר אני היטב, משום שבו התקרבתי מאד לר' הירש לייב ליפל ע"ה, אחד מהמיוחדים שבין הברסלבר חסידים שהיו בזמנו, מתלמידיו של ר' אברהם שטערינהארץ. אדם בעל הדרת פנים. הייתי נכנס אליו כל שבוע במשך שעות ארוכות. הוא היה מ"העובדים" באומן שהיו קבוצה של כעשרים חסידים עובדי ה', שרצו לחיות חיים דומים ל"הבעל תפלה" שבסיפורי מעשיות, ולכן נחשבו לעילויים שבחסידים דאז, מחוץ לנורמה. לחיות כך בשביל לעבוד את ה', מקוה, התבודדות, תפלה, לימוד, והיו מרוחקים ומרוממים מהכל. ר' הירש לייב רצה להגיע לארץ ישראל, וזו היתה עיקר שאיפתו להיות שם לפחות פעם אחת בחייו, לו היה חבר בשם ר' ברוך געצ'עס ראש חבורת העובדים באומן, אבל בנסיונות לצאת מרוסיה השתתף ר' הירש לייב עם חבירו ר' לייב צרטנר. הם החליטו ללכת ברגל לארץ ישראל, והיו צריכים לשם כך לעבור במקומות מסוכנים ומשונים, ולכן החליטו שילכו רק בלילות, משום שביום מסוכן בשבילם להסתובב, כך שביום ילמדו ויתפללו ובלילה יסעו, וכמובן שמוכרחים כל יום להיות במקוה חוק ולא יעבור. אבל, היתה להם בעיה אחת, משום שרצו בר"ה, בשבת חנוכה, ובשבועות להיות באומן, ולכן אם ילכו ולא יצליחו להגיע לזמנים האלה לא"י, יחזרו לאומן, וכך הלכו וחזרו במשך תשע שנים. * היכן שעבר ר' הירש לייב בחייו קשה לתאר הוא עבר בבוכרה ובגרוזיה ליד הגבול הפרסי, בכפרים במערות וביערות, טבל בבורות מים של אנשים פרטיים, והגיע פעם למקום קר כ"כ שאם שפכו מים על הרצפה, המים קפאו עוד באויר לפני שהגיעו לקרקע. פעם אחת היו במערה ביער, ור' לייב צרטנר אמר לר' הירש לייב - "הלואי והיה לנו גג מעל לראשנו שנוכל לשבת במנוחה", ענה לו ר' הירש לייב - "כתוב 'בית אהרן ברכו את ה', בית הלוי ברכו את ה', יראי ה' ברכו את ה'', רואים שלבית הלוי ולבית אהרן להם יש בית, אבל ליראי ה' אין בית, אין כלום בעולם". הוא היה נחשב אפי' כלפי שאר העובדים כאש להבה. כמו כן סיפר לי על עצמו, על אומן, ואיך שהתקרב לרביז"ל, ועל הפעמים הראשונות שלו בציון, ודבריו נתנו לי חיזוק רב. עד כדי כך שהתחלתי לחשוב אולי זה הגיוני להגיע לאומן לר"ה. אביו היה חסיד רדומסק בפולין, והיתה לו חנות מכולת, יהודי תמים וישר. בעיירה היה רק תלמוד תורה אחד עם מלמד שלימד 12 ילדים בגילאים שונים, וכל שעה לימד קבוצה אחרת. דבר אחד משונה ראה אצל אביו שהיה מוציא כל בוקר ספר קטן ומתפלל, וכששאל את אביו על כך, אמר לו שזה לא ענינו, אח"כ היה מחזיר את הספר וסוגר את הארון. פעם, אביו שכח לסגור את הארון, הוא הוציא את הספר, וראה שזה תיקון הכללי, סך הכל עשרה פרקי תהלים, ולא הבין למה אביו הסתיר ממנו את זה. לבסוף מצא כתוב שם שרבינו הבטיח לפני שני עדים שמי שיבוא לציון שלו יעזור לו וכו'. כעת הבין למה אביו הסתיר ממנו את הספר, משום שאביו ידע שהוא שובב וינסה להבריח את הגבול ולהגיע לאומן, אבל הוא היה מדי צעיר. לכן החזיר את הספר למקום וחשב כל הזמן איך בגיל שש עשרה יצליח לעשות את זה. חשב ומצא עצה הוא למד בכל כוחותיו בישיבה שהיתה בעיירה, אח"כ בא המלמד לאביו ואמר לו שישלח אותו לישיבה בורשה משום שפה רמת הלימודים מדי נמוכה בשבילו, ושם יוכל להיות ת"ח גדול. אביו שטח בפניו את הצעת המלמד, והוא הסכים. למד תקופה בישיבתו של החפץ חיים זצ"ל בראדין ולאחר מכן סידר לו אביו שיתקבל לישיבה, בוורשה. ובשבתות אכל פעם אצל ר' אהרן לייב ציגעלמאן, ופעם אצל ר' יצחק ברייטער, ואז החליט לנסוע לאומן, בר"ה הקרוב. * לישיבה הנ"ל הגיע ר' הירש לייב לאחר חג הסוכות ושם היתה סערת רוחות, משום שבראש השנה שעבר נסעה קבוצה של עשרים בחורים לאומן. שני בחורים נתפסו על הגבול, ושמונה עשרה הצליחו להגיע לאומן, ובקבוצה היו צריכים להיות 21 בחורים. הבחור ה-21 היה בנו של רב אחד מבית ליטאי, שהתקרב לברסלב בגיל 18, והשאיר מכתב לאביו, שהוא מוכרח לנסוע לר"ה לאומן. אביו נדהם מאד, אבל לא התבלבל, הוריד את בגדי הרבנות שלו, התלבש כמו יהודי פשוט למד בספרי ברסלב והלך לישיבת ברסלב בורשה, אמר שהוא ברסלבר והגיע מעירה זו וזו, ומאד רוצה להגיע לאומן לר"ה. בישיבה קבלו את דבריו האמינו לו וספרו לו איך נוסעים והיכן משלמים, ואיך מגיעים וכו'. בקיצור, נודע לו הכל והוא עקב אחרי הקבוצה הנ"ל עד שהגיע לאן שהיו, התודע לבנו הוציא אותו משם בכח, והפחיד אותו וכו' שלא יסע. כשחזר לביתו כתב מודעה מטעם הבית דין שאסור לנסוע לציון במסירות נפש כזו כי זה אסור בהחלט מצד "מאבד עצמו לדעת" וכדו', והלך לר' אהרן לייב ציגעלמאן ור' יצחק ברייטער שיחתמו לו על הכרוז, וגם הם היו בדעה שאסור לנסוע במצב כזה. אותו רב פרסם את הכרוז בעתונות החרדית במקום, וזה גרם כמובן לסערת רוחות גדולה, שחשובי החסידים חתמו על דבר כזה.

פראזניק

New member
אנשים ואישים - חלק שני

זמן מה לאחר מכן ר' הירש לייב נכנס לבית ר' אהרן, ור' אהרן אמר שהוא שמח על הכרוז הנ"ל משום שזו באמת סכנה לנסוע עכשיו וזה פקוח נפש ממש. ר' הירש לייב אמר אז לר' אהרן שהוא רוצה לנסוע. כמה ימים אח"כ קראו לו ר' אהרן ור' יצחק ואמרו לו כך, "בגיל שש עשרה וחצי אתה רוצה להגיע לאומן? אל תבריח את הגבול זה מסוכן מאד. במקום זה תעשה כך, במשך כל שנות חייך כל יום תערוך התבודדות שעה וחצי, ותלמד ספרי רבינו. תפריש עשרים אחוז מכל הכנסותיך לטובת הדפסת הספרים, ולאחר מאה ועשרים נבוא איתך לרבינו ונעיד שעשית הכל ואתה נחשב לאחד מאנשיו, ויעשה עבורך מה שהבטיח". "האם רבינו מסכים אתכם ויקבל את דבריכם" - שאלתי אותם - "לא דברנו עם רבינו אבל מוכנים אנו להשבע לך שנעשה כך", הבטיחו לי. אז עניתי להם - "אם אין לכם הסכמה מרבינו, אני בדעה לנסוע במסירות נפש" - סיפר לי ר' הירש לייב. ר' הירש לייב לא הי' מוכן לשמוע בקולם והחליט לנסוע במסירות נפש. לפני ר"ה של שנת תרפ"ב עבר את הגבול עם עוד עשרים בחורים אבל הם נתפסו ונשלחו בחזרה. ר' הירש לייב לא ויתר, וניסה שוב לעבור את הגבול עם קבוצה של חמשה אנשים, הם עברו במקום ללא גדר ושם היה נהר ובו גדלו שיחים קוצניים, ונפצעו שם והבגדים נקרעו להם והגוף זב דם. ר' הירש לייב היה מטבעו חזק, אבל האחרים היו חלשים והרגישו שכואב להם, ע"כ הציעו שישתו מהוודקה שהיתה ברשותם וכך לא ירגישו את הכאבים אך לפתע אחד מהם נקע את רגלו ולא יכול היה ללכת, ואח"כ נרדם מאפיסת כוחות. הם לא יכלו להשאר שם בלילה כי היו בסכנה שהשוטרים יתפסו אותם. שלושה מהקבוצה החליטו להמשיך ללכת הלאה, אך הם נתפסו על ידי השוטרים הפולנים וישבו במאסר במשך ששה חודשים, ולא הגיעו לר"ה לאומן. ר' הירש לייב אמר שהוא מחכה לחבירו ולא ישאירו לבד, ובבוקר כשחבירו התעורר, סחב אותו על גבו והצליח לבסוף להגיע לר"ה לאומן. כשהגיע לאומן היה רעב גדול, והיתה שם מגיפה ואנשים שכבו מתים ברחובות. בקלויז שכבו אנשים חולים ועשו הסגר על הקלויז מחשש להדבקות, גם ר' הירש לייב נדבק במחלה והגיע לבית חולים ושכב שם מאד חולה. כעבור יומיים כשהוציאו לו את האינפוזיה מהיד, ברח מבית החולים חלש מאד, הגיע לציון הק' בשיא הקור, התפלל שם כארבע שעות בכונה עצומה, והרגיש יותר טוב. * אז שלח מכתב לאביו שהגיע לאומן וכו', ואביו ענה לו - "אם היית שואל אותי לא הייתי מרשה לך, אבל בדיעבד אני שמח ומקנא בך שהצלחת, ומצטער שלא עשיתי כמוך", לאחר מכן נודע לו שהבחור שעבר עמו את הגבול הגיע לאומן אך נפטר אח"כ. לאחר השנים האלו שבהם ניסה להגיע לא"י, ר' הירש לייב ואשתו עשו פספורטים וחסידי חב"ד נתנו להם כסף, ואז הצליח לנסוע לא"י. הוא היה מהראשונים מחסידי ברסלב שהגיעו מרוסיה לארץ ישראל בשנת תרצ"ד, ושלח ויזות לר' אברהם שטערינהארץ, ולר' אליהו חיים רוזין, ולאביו ולאמו. אביו נפטר קצת זמן לאחר שהגיע ונקבר בבית הקברות בסנהדריה (יותר מאוחר העבירו ר' הירש לייב להר הזיתים - יא"צ שביעי של פסח). כל זה סיפר לי ביארצייט של אביו, לשאלתי אם הוא הולך לקברו של אביו, אמר לי שלא, משום שהוא נוסע למירון, נותן כסף לטובת נשמת רשב"י ומבקש מרשב"י שיעשה טובה לנשמת אביו. פעם אחת חלתה אמו ושכבה בבית חולים בתקופת הבריטים. הם דרשו הרבה כסף עבור הטפול ולא היה לו. הם איימו שיזרקו אותה לרחוב ויכולה היתה למות. אז הלך לקבר אביו, ואמר שם: "היית תמיד טוב כלפי, היו ברסלבר חסידים שנסעו לרוסיה וההורים לא רצו לדבר אתם, ועשו להם בעיות. אתה כששמעת שהגעתי לאומן, שמחת, ושלחת לי חבילות. כשהגעתי לא"י עשיתי מה שביכולתי עבור כיבוד אב, שלחתי לכם ויזות, וב"ה הגעתם לא"י. עכשיו, אני בצרה, אמא מאד חולה בבית חולים, ורוצים הרבה כסף עבורה, ואני בבעיה גדולה, אין לי את הכסף, ועזור לי, כי זו לא רק אמי זו גם אשתך, והאחריות היא עלי ותעזור לי". אז חשב לרגע והמשיך לומר: "בינינו יש הבדל, שאני הייתי בציון כעשרת אלפים פעם, ואתה לא היית שם אפי' פעם אחת, ואם רבינו מסכים למרות שקשה לי מאד לעשות את זה אני נותן לך פעם אחת מההשתטחות שלי על הציון", ואז בכה בכי גדול. חזר לביתו, וחלם חלום שהוא ואביו עוברים את הגבול לרוסיה להגיע לאומן לר"ה, אותו תפסו בפולין ואביו הגיע לציון, ואז התעורר ואמר - "זה סימן שרבינו הסכים!" זמן קצר אח"כ, ר' שבתי טרוביצקי הידוע בשם ר' שבתי ברסלבר שהיה יהודי עשיר שמע על הבעיה של ר' הירש לייב, ושלח לו כעבור שבועים את הכסף הדרוש. * ר' הירש לייב ז"ל סיפר לי על ר' משה ירוסלבסקי ע"ה שהיה נחשב לאדם אמיד. רבינו אמר שאדם עני יותר קרוב להקב"ה, והמחשבה והראש של העני פנויים יותר לעבודת ה', אבל בכל דור יהיו אנשים עשירים, שיוכלו לעזור לאחרים, ובדורו של ר' משה היה הוא מהעשירים הנ"ל. ר' משה היה בעל צדקה גדול, והדפיס את ספרי רבינו. הוא היה מגיע לאומן זמן רב לפני ר"ה. שכר מקום גדול, הכין הרבה אוכל, והכריז שכל הרוצה להיות באומן בחודש אלול להתכונן לר"ה יוכל להיות אצלו, לאכול על חשבונו, ולשהות בציון הק' ובקלויז. מאות אנשים הגיעו לחודש אלול, והוא היה דואג לאכסניה ואוכל עבורם. פעם באומן לא היה מספיק קמח עבור לחם לר"ה, ולכן נסע לעיר אחרת להביא קמח. קנה שתי שקים, והגיע בער"ה לתחנת הרכבת וחיכה לרכבת האחרונה לאומן. שם היה עוד ברסלבר חסיד שחיכה לרכבת ור' משה ביקש ממנו עזרה בסחיבת השקים, והחסיד לא רצה כי פחד שיתלכלך מהקמח. אמר לו ר' משה שזה בשביל ה-רבינ'ס זאך, "ואם אתה לא רוצה לעזור אז אני אומר לך שאני עם השקים אגיע לאומן בעזה"י, ואתה לא תגיע". כך היה, כשהרכבת הגיעה מלאה נדחף פנימה וכולם פחדו שילכלך אותם עם הקמח ולכן יכול היה להכנס, והשני לא הצליח להגיע. תמיד אמר כשאדם עושה מצוה בכל הלב, ויש לו מסירות נפש עבור המצוה, הקב"ה עוזר לו לקיים את המצוה.

ישר כוח!

:=) שמתי לב למשהו- איך הקב"ה תמיד עוזר להתחזק- תמיד קורא לי שנגיד אני קוראת משהו בספר או לומדת משהו ובדיוק באותו שבוע יוצא לי לשמוע את אותו הדבר בשיעור או במקרה הזה לקרוא את ההודעות של פראזניק בפורום..איך הקב"ה תמיד דואג להזכיר לנו להתחזק ולהזכיר לנו את מה שהספקנו ללמוד.. בקיצור- תודה פראזניק על ההשקעה!(כמה זמן לקח לך להקליד הכל?! :=)) יומטוב!

פראזניק

New member
תודה! ../images/Emo13.gif

ואגב, לא הקלדתי. הרב פנחס זילברמן, שהוציא את הספר "אומן כך נפרצה הדרך", שכולל את הסיפורים הנ"ל, מפיו של הרב גדליה פריער (בעל המעשה), הוא זה שנתן לנו את הספר על מנת להעלותו לאתר אומן. זיכיתי גם אותנו בסיפורים הנ"ל שניתן לקרא את כולם כאן. תודה לו

למעלה