אסוף את המעשים - השלמות וסגירות מעגל

אסוף את המעשים - השלמות וסגירות מעגל

לקראת ראש השנה הבעל"ט, וכמה רכישות לאחרונה, יצא לי (בע"ה) לסגור מעגל וחצי. סבלנות אומר הבדווי? כפליים האספן.

באוסף הקטן הקשור להקמת המדינה הצלחתי לרכוש מפת בד רביעית ליום העצמאות. הראשונה היא משנת 1958, שניה שנות השבעים עם יחידות צהל. לא ידעתי שיש שלישית קטנה מטר על מטר מרובעת מאוד דומה לזו של יחידות צהל. מהמעט שהצלחתי לשאול, לא ידועים יותר ברמה מסחרית, אפשר הייתה אריגה פרטית (לא שמעתי ולא ראיתי כהנה). הרביעית היא מפה מרובעת אדומה לשנת הכ"ה (1973) יחד עם מפיות בד תואמות. זה חצי מעגל.

לפני יותר משלושים וחמש שנה (שנים?) אבי יבל"א נתן לי שלושה כרכי עין הסופר לרוו"ה - רבי וולף היידנהיים, שיצאו מ- 1818 עד 1821 בדפוסו בעיר רעדלהיים. האיש היה מדקדק גדול והדפיס שורת ספרי טקסט בסיסיים בתכלית הדקדוק, התורה (בכמה מהדורות מקבילות "עין הקורא"), וסדורי התפילה לכל ימות השנה. היה חרדי גרמני של זמנו, ולמרות שהיה בקשר גלוי עם כמה משכילים דתיים של זמנו (כולל מנדלסון) ואף כמה רפורמים...הוא התקבל באהדה גם במחנה החרדי לדורותיו. עכ"פ כרך רביעי נזדמן לי לפני 8 שנים, והאחרון, קבלתי זה עתה.

דבר דומה קרה לי עם ספר תל אביב של דרויאנוב. רכשתי את הספר ללא אוגדן המפות לפני הרבה שנים, ולקח לי עשרים וחמש שנים למצוא את אוגדן המפות.

האוסף הצנוע של ספרי גניאולוגיה (וספרים שיש בהם מידע גניאלוגי קונקרטי) גדל לאט. לאחרונה נוספו כמה שאינם נמצאים בספריה הלאומית וזה תמיד נחמד. באוסף 266 בתוספת כמה ספרי מבוא ומידע כללי. הספרים הללו יחסית נדירים ויצאו על פי רוב במהדורות קטנות, ומזדמנים לא לעיתים קרובות. האוסף נבנה למעלה מעשור, וזוחל לאיטו.

יש דברים משונים בעולם מחקר הגניאלוגיה והמשפחה. הסתכלתי באתר של מקום מסויים המתהדר בזה, וחיפשתי את קטלוג הספרייה. לא מצאתי, ולתומי הייתי בטוח שאני פשוט לא מוצא כי אי אפשר שלמוסד מפואר שכזה אין ספריה. להפתעתי הרבה האחראי ענה לי שאין להם שום ספרייה בנושא שהם עוסקים בו. לא התאפקתי ושאלתי איך אפשר לעסוק בתחום ללא בסיס ספרים....ענה לי: בשביל מה? נו, לך תבין. מה שמבין כל אספן מתחיל לא מבין בעל התארים?! ממש משונה.

בטח יש בינינו הרבה סיפורי השלמות וסגירות מעגל. כן ירבו בשנה הבעל"ט אמן, כולנו חיים פה עימנו היום.
 
ואיפה תמונות תשאלו בצדק...ואם ב"תמונה" עסקינן

אזי עבדכם צלמן לא טוב ולא תמיד קל להסתדר עם המערכת.

ואם בתמונה עסקינן שאלתי כמה חכמי דקדוק מה השורש של המלה תמונה (מון?? - מה המשמעות?), ע"מ לנסות להבין מהי התמונה באיסור התורה לא תעשה לך פסל וכל תמונה (בוורסיה שניה של עשרת הדברים: פסל כל תמונה..). picture or painting סתם זה כנראה לא, כי הכוונה לאדם. שורש השאלה: האם מדובר בתמונת אדם שאני מכיר, או סתם כמו שציירו את משה רבינו או הרמב"ם מדמיון?
 
מצוין.

ספר תל אביב סרוק ברשת, בצורה מרושלת הייתי אומר
http://web.nli.org.il/sites/nli/Hebrew/library/Pages/BookReader.aspx?pid=6553769
 

אספן 3

New member
קודם כל ברכות על הדברים הנדירים שנוספו לאוסף שלך

כמו שכתבת, לאספן צריכה להיות סבלנות גדולה מהרגיל.
פעם בעל חנות לפריטי אספנות שונים אמר לי שמעבר לרווח הכספי יש לו גם סיפוק מזה שהוא מצליח להשלים אוספים לאנשים.
ובאשר לספרי הגניאולוגיה, אתה יכול לספר קצת מה יש לך בתחום הזה?
 
קצת הסבר אלה תולדות...

כשהתחלתי לאסוף בגיל צעיר, אזרתי אומץ ונסעתי עם שקית של דברים לביתו של ישראל מהלמן. אוספו ודיעתו בספרים היו ברמת חד בדורא. הוא עבר אתי בסבלנות על השקית, ולא התפעל מהספרים, אבל אורו עיניו כשראה שתי דפים קטנים, וזינק ממקומו: יונגער מאן, תאסוף כאלה, הם נדירים, אחד מקהילה שלא היה לה בית דפוס...בחור יקר, אל תתפעל מכל הספרים של המאה החמש והשש עשרה, כי כל הסוחרים וכל האספנים מחפשים...תתפעל מהנדירים! מאז השתדלתי להתמקד בזה, לרוב ללא המלצה ושילמתי הרבה רעבה געלט בדרך, כי התפלשתי בעפר הסוחרים ומוכרי הספרים, סידו אותי על ימין ושמאל...והטירונות הייתה ארוכה ומתישה...אבל ככה זה בכל דבר בעולם, גם אספנות. היום אני טועה פחות.

לפני שנים כשבר הייתי devoted collector פגשתי איש מבוגר ממני בדור וחצי גם הוא אספן כזה. אספתי ללא כוון ברור. הוא סיפר שנכנס לספרנים היהודיים הכי חשובים בארה"ב והם אמרו לו: תאסוף מה שאנחנו לא אוספים-מהדורות של חמש מגילות, וכמובן שתוך 10 שנים הוא הגיע לאוסף מרשים מאוד והרבה פריטים לא ידועים וחלקם חשובים. הוא גער בי גערת חכם להתמקד. לקח לי זמן, שאלתי את עצמי מה סוג הספרים שראיתי הכי פחות ומיד היה ברור: ספרי גניאולוגיה. היו לי 5-6 כאלה. אזי נכנסתי לתחום לאט. המהדורות בדר"כ קטנות, בהוצאות פרטיות, ולא מצויות, לעיתים חוברת מודפסת ומשוכפלת בסטנסיל (עכשיו יודעים בן כמה אני...). אני לא עוסק במחקר גניאולגי ולא מבין בזה - וכאן מתבקשת הערה "מחקרית", הסטיה של טעות ברשימות יוחסין כולל המושקעות - כך אמר לי מומחה פעם - היא בממוצע של רבע, בעיקר בשושלות הותיקות, כי כבשים שחורים במשפחות לא תועדו, וחלק מלכתחילה לא רשמו בנות שנישאו לבעלי בתים וסוחרים כי זה לא מעניין...וכולי.

עשיתי לי כלל: כל ספר שיש בו מידע גניאולוגי קשיח (שמות, רשימות ועצי יוחסין) אשתדל לרכוש אם יזדמן. יש ספרים שבהקדמה יש מידע כזה. לא בורר סוגי משפחות, משושלות רבניות לקיבוצניקים, אפילו משפחה של 3 דורות - כל עם ישראל. כשהגעתי לארבעים פריטים ומבלי להכיר אף אחד בברז'ה הגניאולגית (וזה חתיכת שטיבל עולמי רווי אינטרסים....) שמעתי שלמורמונים בולט לייק סיטי יש את המרכז הכי גדול לגניאולוגיה יהודית. פאר ווס? הם מחזיקים שהנוצרים האמיתיים שיתגלו כשמשיחם יגיע הם היהודים, והנוצרים יהיו סוג ב'. על מנת לדעת מי זה סוג א הם אוגרים חומרים גניאולגיים כבר מאה וחמישים שנה! (הותיקים אולי יזכרו את שערוריית המיסיון המורמוני בשנות השמונים בירושלים). אזי הטירון בדחילו ורחימו שולח את רשימת הארבעים לשאול אם יש להם ולקבל עזרה. תוך זמן קצר מאוד ענה לי גאלח אחד שאים להם 7 מתוך הארבעים והם רוצים אותם. אמרתי לא למכירה וניתקו קשר. ידעתי שאני על דרך המלך.

עד כאן על איך הגענו לתחום. הברנז'ה חזקה מאוד. הכירו לי את אחד מגדולי הגניאולגים היהודים שעלה לארץ מאנגליה. הוא האיץ בי לאסוף למרות...ואמר לי: בוא נעשה ניסוי ותבין איך הכנופיה עובדת. הוא היה מוזמן תדיר להרצות כנסים הבינ"ל לגניאולגים יהודיים. הוא רצה שאני אשב בחדר צדדי ואציג את האוסף, במשך 45 דקות, חצי דקה לתמונה. בלי לדבר. הוא פנה להנהלת הכנס והם השיבו flat refusal! . הוא חקר ודרש למה, וקבל תשובה: חוקרי הגניאולוגיה בשכר אינם מוכנים לזה כי זה פוגע בפרנסתם, ו"מגלה" יותר מדי, כאשר הם המגלים האמיתיים ואסור לחשוף לציבור הרחב את הימצאותם של החומרים... פשטייסט?

רוב מוחלט של החומרים אצלי מודפסים.
 

אספן 3

New member
תודה על התשובה המפורטת

לגבי רישום בנות - קראתי פעם שבקהילת פרנקפורט עד לשלב מסוים במאה התשע-עשרה לא טרחו לרשום את הבנות שנולדו בספרי הקהילה, כאילו שהן לא היו מספיק חשובות, ועל קיומן נודע רק כשהתחתנו. מעניין אם יש לך משהו בדפוס שמאשר או מפריך את הטענה הזאת.

לגבי הרשימות שבידי המורמונים - לא קל להגיע לרשימות האלה שנשמרות במיקרופילם. מי שכן הצליח, והתעניין בתולדות משפחתו, יכול היה למצוא שם חומר רב ערך מבחינתו.
 
בנוגע לבנות...רק כשעורך העץ עולה על הנעדרת ממקור מקביל

כגון, תיעוד במשפחת הבעל. יש פוליטיקה במשפחולוגיה??
 

ז ק ו

New member
תודה. אך משתדל להתרכז בחומרים שיש מידע קונקרטי של משפחות

כמה דורות. לא יכול להתפרש על לוחות זכרון בספרים.
 

גרשונוב

New member
תתחדש.

זה נחמד שמעגלים נסגרים על פני עשורים.

לגבי שיתוף המידע בקרב חוקרים, אני חושב שהדבר תקף גם לגבי אספנים במקרים רבים. אל מול הרצון לחלוק בגילוי ובידע החדש, תמיד קיים איזה דחף להחזיק את הקלפים קרוב לחזה.
בעיקר כשהעין שלך מונחת על איזה כיוון נישתי.
 
למעלה