אסטמה

alizaap

Member
אסטמה

ד"ר ליזי, שלום! אני סובלת מאסטמה מזה 12 שנה. אני מורה במקצועי,והתלחתי ללמד לפני 22 שנה. אני מלמדת מתמטיקה וחשמל ואלו מקצועות הדורשים כתיבת תרגילים רבים על הלוח (אין תקציב לשכפולים וצילומים...). שאלותי: 1. האם יתכן שבעקבות נשימת אוויר הספוג באבק הגירים לקיתי באסטמה הארורה הזו? 2.האם אסטמה תורשתית/גנטית? במשפחתי- רק אני קיבלתי "מתנה" זו. לאף אחד אין שום דבר הדומה לבעיות נשימה.לכן, חשדתי כי היא מהגירים. 3. כעת- האסטמה שלי ברמה בינונית- אבחנה של רופא ריאות מומחה (לפי חוקי הביטוח הלאומי זה מקנה לי 40% נכות). בעקבות החמרתה של האסטמה הארורה הזו בשנתיים האחרונות- נאלצתי להוריד שעות עבודה- עשיתי זאת על דעת עצמי- פשוט לא מסוגלת לצעוק 8 שעות ביום על נערים בהקבצה ג במתמטיקה ועוד לדבר במהלך כל השיעור- כך 8 שעות כל יום.שלא לדבר על לעלות 3 קומות של 30 מדרגות כל קומה... האם יש מה לעשות בנידון?אם אגש לרופא תעסוקה- האם הוא יכיר בכך במחלת מקצוע? זו המלצתו של רופא הראות שלי. יש לציין, שכיום עם "הטושים החדשים" שכותבים איתם על לוח לבן- אני צריכה "להסניף" את הריח החזק שלהם כל היום-ללמד מתמטיקה דורש כתיבת תרגילים רבים מאוד, במיוחד להקבצות הנמוכות אותן אני מלמדת.ביום כזה, אני צריכה כל הפסקה לנשום בריקלין ובבית- 3-4 אינהלציות עד למחרת. מטופלת ב-סרטייד, נזקורט, בריקלין, אינהלציות וכעת הרופא הוסיף לי סינגולייר (עוד לא התחלתי את הסינגולר) אודה לך על תשובתך ועזרתך. עליזה

הוראה כגורם למחלת מקצוע

שלום עליזה: ננסה לענות לך לפי הסדר. 1. האם יש קשר בין נשימה של אבק שמקורו בגיר ואסטמה? יש מעט מאד דיווחים בסיפרות אשר מראים קשר כזה. אנחנו בעצמנו דווחנו על מורה אשר בסוף עברה השתלת ריאות אשר סבלה ממחלה שונה לחלוטין ממה שיש לך. יש בארץ עוד מורה אחת אשר סובלת ממחלה דומה ושתיהן נמצאות בהליכים משפטיים מתקדמים בכדי להוכיח קשר זה. אין דיווחים בספרות אשר מראים קשר ודאי בין האבק שמקורו בגיר ובין אסטמה תעסוקתית (ההגדרה של אסטמה תעסוקתית הנה= זו מחלה זהה לאסטמה רגילה אך הגורם למחלה מזוהה כחומר שאליו נחשפים בזמן העבודה). זה עדיין לא אומר שאת לא רגישה לחומר. יכול מאד להיות שפיתחת אסטמה לפני 12 שנה אשר מחמירה עקב החשיפה לאבק הגיר. שאלה חשובה לי אליך - יש הטבה של התסמינים במשך סוף שבוע או לאחר חופשות?? 2.כן אסטמה הנה מחלה על רקע גנטי - היא מחלה שחולים בה אנשים עם רגישות המקודדת ע"י גנים רבים - אטופיה מבטא את אותה נטייה גנטית שיכול הלתבטא באסטמה, דרמטיטיס עורית אלרגיה למזון וכו' 3. כן רופא תעסוקתי יכול לעזור בכדי להוכיח החמרה עקב העיסוק. כפי שאמרתי לך מאד קשה להוכיח קשר סיבתי בין הוראה לאסטמה

alizaap

Member
ד"ר ליזי- קודם כל- תודה על התשובה.

לשאלותייך- 1. כן. בוודאי- הלא הגילוי היה הפוך- רק כאשר שילשו לי את שעות העבודה משעתיים ביום לחמש- שש שעות- הרגשתי בהרעה של מצבי. ביום האחרון בו לימדתי 5 שעות- כבר למחרת, כשלא הייתי צריכה לחזור ללמד- לקראת הצהריים הרגשתי טוב יותר ולמחרת- עוד הטבה משמעותית, עג כדי ירידה לאינהלציה אחת או שתיים. 2. קראתי על אטופיה ואלרגיה במספר מקומות באינטרנט- אין לי אלרגיה מאובחנת לשום דבר- בגיל 15 עברתי בדיקות אלרגיה- שריטות על היידיים -לפני קרוב ל-30 שנה- ולא התנפח כלום מה-20 שריטות בערך שעשו לי. 3. מה קורה במידה ורופא מוצא כי יש החמרה עקב העיסוק אבל לא ניתן להוכיח קשר סיבתי בין האסטמה וההוראה?אם תוכלי להסביר לי מה המשמעות של החלטה כזו של רופא תעסוקה. ואיך כן ניתן להוכיח קשר סיבתי ביניהם? מה צריך לעשות לשם כך?מה המשמעות של מצב כזה? כאמור- אין אף אחד במשפחתי הקרובה- הורים אחים ולא במשפחה הרחוקה יותר- דודים בני דודים- -גם מצד האם וגם מצד האב- עם איזושהי בעיית נשימה או אפילו אלרגיה קטנה. הגעתי ל"פינה" הזו- אחרי שרצתי, בין האינהלציות, ומתוך פחד עמוק מהמצב שגיליתי, לרופא הריאות שמטפל בי (במקום לרוץ לחדר מיון...)והוא הפנה אותי לרופא תעסוקה.הוא אמר, שמאוד יכול להיות שהאסטמה הגיעה מהגירים שנשמתי במשך שנים רבות. אודה לך מאוד, עליזה הוא , רק הוסיף לי עוד תרופה, סינגולייר. מאוד יקרה.

alizaap

Member
שכחתי לציין, כי

האסטמה שלי אינה תלוייה בפריחות למיניהן או בחילופי עונות. היא מופיעה בעיקר לאחר מאמץ(כולל עליה במדרגות- של קומה אחת), לאחר דיבור מרובה, וכאשר אני מצטננת.ואז היא מופיע במלוא עוצמתה הארורה. תודה

החמרה

עליזה שוב שלום: כן בהחלט בזמן מאמאץ ובזמן הצטננות שקשור לזיהומים וירלים יש החמרה של אסטמה.

גיר והוראה

עליזה שלום: לפי התאור שלך על החרפה והקלה הסממנים בהקשר לשעות העבודה זה מאד יתכן שזו אסטמה תעסוקתית. כפי האמרתי לך - קשר סיבתי מאד קשה להוכיח ויש שתי מורות שנילחמות על זה בערכות משפטיות הגבוהות ביותר. עוד אין פסיקה - הדבר דיי ברור ברגע שיהיה פסיקה לובת אחת מהן זה יהיה תקדים. החמרה יותר קל להוכיח. בכל אופן אני מציעה לך לבצע בדיקה פשוטה המתבצעת באופן שיגרתי אצלינו - וזו בדיקת כיח מגורה - שמה נוכל לראות את התאים הדלקתיים שמאפיינים מחלת האסטמה וגם לראות האם יש ריבוי של חלקיקים (סיליקה?? אפשר לעשות בדיקה כימית שמזהה את החלקיקים). אפשר אולי גם לבצע בדיקת תגר לאחר חופשה ארוכה ומיד לאחר שעות הוראה לראות את ההבדל. את יכולה לבקש מרופא ריאות ורופא תעסוקתי להפנות אותך אלינו - אנחונו נמצאים במכון ריאות בב"ח איכילוב - לפי דעתי תוצאות של בדיקות אלו יכולים לקדם את הבירור של קשר להחמרת המחלה.

alizaap

Member
תודה רבה על תשובותייך. ועוד שאלה:

האם אפשר לראות חלקיקים של גיר- סיליקה- כאשר כבר כשנתיים וחצי אין משתמשים עוד בגיר? מאז משתמשמים בטושים עם ריח חריף כמו של אצטון או טינר. בכל מקרה, אבקש בדיקת כיח בזו. האם יש מקום בצפון שעושה את הבדיקה הזו? היום הייתי בייעוץ אצל מנהלת המרפאה התעסוקתית באיזורי- (לפני שהברור יוביל לדברים בלתי הפיכים- רציתי ייעוץ). היא אמרה, שבאמת קשה להוכיח שהגיר הוביל לאסטמה כמחלת מקצוע. אבל היא בהחלט יכולה לומר (לביטוח הלאומי) ש"החומרים המסיסים" של הטושים גרמו להחמרת המקצוע. היא אמרה שמכירים בכך שחומרים מסיסים גורמים בעיות בדרכי הנשימה ולכן, שמנקודה זו יותר קל להגיע למחלת מקצוע. היא גם אמרה, שכאשר אגיע לבדיקת רופא- ההחלטה החד משמעית והיחידה שלו תהיה להרחיק אותי לגמרי- אבל לגמרי- מהלוח, הגירים והטושים. היא לא מוכנה לקחת על אחריותה "התקפת אסטמה שתהרוג אותי", כדבריה. למה הכוונה בחומרים מסיסים? היא אמרה שם של חומר שאיני זוכרת כרגע. מה אומרת החלטה כזו של הרחקה מוחלטת שלי מההוראה?(מבחינת החלטה על מחלת מקצוע) הבעייה העיקרית, שלא תהיה לי כל הכנסה/פיצויים אם היא תיתן לי מכתב שאסור לי להיות בקרבת טושים/גירים. תודות רבות, עליזה

המשך התייחסות

כן בהחלט הפשר לראות חלקיקי גיר גם לאחר שנתיים. לא אין בצפון הארץ מקום שעושים בדיקה זו. אני מסכימה אם הדעה של הרופאה התעסוקתית - יותר קל יהיה להוכיח החמרה עקב החומרים הנדיפים שיש בטושים (מהסוג של הקסילן- טריכלורואטן) שעל זה בודאות יש הוכחות שגורם לאסטמה תעסוקתית. לפי דעתי יש היום טושים "ידידותיים לסביבה" שלא מכילים חומרים אלו - כך את יכולה לקבל אחוזי נכות על על הנזק שניגרם לך אבל יחד עם זאת להמשיך לעבוד

alizaap

Member
תודה על התשובה, ועוד הסבר, אם אפשר

1. האם אני יכולה להבין מתשובתך שמכירים בכך (ביחוד הביטוח הלאומי) שהחומרים הנדיפים גורמים לאסטמה תעסוקתית? ממש רשמי? ולא צריך להילחם על כך איתם בבתי משפט" אין לי כוח ואוויר לזה... 2. ורק בגלל שהם מכירים בכך כגורם למחלת מקצוע- אז זו נחשבת אסטמה תעסוקתית ואז אוכל לקבל אחוזי נכות של אסטמה תעסוקתית (מחלת מקצוע) ולכן אוכל להמשיך לעבוד? לזה התכוונת? (אני ממש גרועה בעניינים האלו...כל חיי אני עובדת משרה וחצי) 3. האם אפשר לתבוע אסטמה תעסוקתית רק על ההחמרה? מה המשמעות של זה?(בתפקודי ריאות קודמים- אסטמה קלה ובנוכחיים- אסטמה בינונית) האם לזה התכוונת? 4. ומה קורה על "החלק הראשון" של האסטמה? זו שלפני ההחמרה? האם כאן יכולה לעזור בדיקת הכיח המגורה? או בדיקות נוספות? ואז לתת תשובה מלאה על "מקורות" האסטמה? (כהוכחה לביטוח הלאומי, שיכירו בכך כמחלת מקצוע.) "טושים ידידותיים"- אנו כותבים עם הטושים שהנהלת בית הספר נותנת לנו. על טוד אחד שיש לי כתוב xylene free- אבל הריח- אלוהים ישמור!!! על סוגים אחרים לא כתוב כלום. אודה לך אם תוכלי להדריך אותי מה עלי לעשות כדי (להשתדל) לחצליח בתביעה כזו מול הביטוח הלאומי- ממש שלבים לפי הסדר- אפילו אם זה ידרוש ממני להגיע אליכם (והנסיעה באוטובוסים הורגת אותי בגלל הריחות של הדלק והכבישׂ)-אעשה זאת. חבל לי להרוס את בריאותי עוד יותר. מליון תודות, עליזה

אסטמה תעסוקתית

בהחלט מקובל הרבה יותר הקשר בין חומרים נדיפים ואסטמה תעסוקתית. בכיוון הגיר וקשר למחלה - מאד קשה להוכיח כי אין מספיק עדויות רפואיות. לגבי כל ההבטים המשפטיים שאת שואלת - אני לא הכתובת - אני לא עוסקת בתביעות משפטיות - רופאים תעסוקתיים אשר נותנים חוות דעת הם הרבה יות בקיעים בכל הסעיפים. גם לגבי אסטמה בדיקת כיו יכול לעזור אשמח שתיקשרי אלי אוכל לתת לך הנחיות איך להגיע אלינו. טל: 03-6973749 או 03-6973988.

alizaap

Member
הבקשה ל"שלבים" היא למעשה

רשימה של ההפניות לבדיקות השונות שצריך לבצע אצלכם- לדעתי, כל בדיקה דורשת הפניה "אישית", ומאחר ואני מגיעה מעפולה- לא הייתי רוצה להגיע בלי הפנייה. כמו כן- רצוי שאד מראש אילו בדיקות עלי לעשות שלא "יעבדו" עלי גם בקופת החולים (שצריכה לשלם את הבדיקות- או חלק מהן) וגם בביטוח הלאומי. שוב, תודות רבות עליזה

למעלה