אסטרטגיות לזיהוי נתון טפל במידע

אסטרטגיות לזיהוי נתון טפל במידע

כשאני לומדת, לעתים אינני מצליחה להבחין במידע שאני לומדת [המורכב כמובן מנתונים] ולזהות מתוכו את אותו הנתון הטפל שמעורר בי התרגשות/התעניינות רבה יותר. וזה גורם לכך, שאני לא שמה לב שהריכוז שלי הוסט. האם ישנן אסטרטגיות למידה, שיש בכוחן לסייע בזיהויו של אותו נתון טפל, בעיתוי מוקדם יותר עד כמה שניתן ?

העיקרי ושאינו העיקר

אני פחות אוהבת להגיד עיקר וטפל, כיוון שמה שהיום עיקר יכול מחר לא להיות העיקר בטקסט, כי זה תמיד קשור ל-מה את מחפשת בטקסט. לכן, יש העיקרי ושאינו עיקרי... .כרגע.
אחת הדרכים החשובות - קוראים פסקה מתוך טקסט, וכותבים את כל הנתונים שלה בהכי קיצור שיכולים - אם אפשר במילים ואם לא אז... בצירופי מילים. כלומר - על מה מדובר בפסקה. כך ממשיכים בעוד פסקה. ברגע שקוראים וכותבים את הנתונים, הריכוז שבורח מתקשה לעשות זאת מהר, וגם אם עושה זאת, נשארת עם הרישום שלך. תמיד תוכלי לחזור ולהתבונן במה שכתבת. אחרי שכתבת את כל הנתונים - חשוב לכתוב !! תוכלי להחליט מה חשוב. אם עדיין את מתקשה להחליט, אפשר להמשיך לפסקה הבאה. וכך אחרי 2 פסקאות - סביר להניח שתדעי יותר מה החלק החשוב שהיה גם בפסקה הקודמת וגם בפסקה החדשה. אם עדיין לא, תמשיכי לקרוא ולכתוב ליד הפסקה מה מדובר בה. בשלב מסוים תוכלי להבחין שיש קשר בין כמה פסקאות שקראת, ואז.. .אפשר לדעת מהו החלק החשוב.
דרך נוספת שיכולה להיות עוזרת לפעמים - לקרוא את הכותרת מספר פעמים עד שיודעים היטב מה מתכוונת הכותרת להיות, לבדוק את הנתונים של הטקסט - מאיפה נלקח, שנה, נושא... וכו'. זה נותן רמזים על הטקסט עצמו, בהרבה מקרים. קוראים לטכניקה הזו - "טרום קריאה". אם תרצי, תוכלי להעלות כאן קטע עם פסקאות, וננסה ביחד לעשות זאת. תרצי ?

פרטים והכללה, משפט מפתח

בהרבה קטעי קריאה יש משפט מפתח. משפט זה מבטא את הדבר העיקרי שהכותב רצה לומר. משפט המפתח בדרך - כלל הוא המשפט הראשון או השני בקטע. ולפעמים הוא בסוף - משפט מסכם. הסימן העיקרי לכך שזהו משפט מפתח הוא ששאר המשפטים בקטע קשורים אליו: מסבירים, מפרטים, מדגימים. אזהרה: לא בכל קטע יש משפט מפתח. תוכלי להעזר בכך שתסדרי את המידע בדרך ויזואלית יותר. רשמי למעלה את הדברים הכלליים יותר ומהם, כיצד מסתעפים הפרטים. (לטכניקה זו קוראים מיפוי) ושוב אם תרצי, שלחי קטע לדוגמא, וננסה למצוא משפט מפתח \ למפות יחד. בהצלחה!

למעלה