אעולל כגפן

דורגד

New member
אעולל כגפן - ניחוש פרוע

שומעת/קוראת ביטוי זה לראשונה, ולכן זהו רק ניחוש: אעולל - אהיה כעולל, אעולל כגפן - כפי ש"צאצאי" הגפן משתרגים כעוללים, כך אני אשתרג סביב... הוריי (?) ועוד ניחוש - סתם מהבטן: אעולל כגפן - אשתובב. אשמח כמובן לפירוש בדוק. דור

ieho

New member
לי זה נראה כמו

איזושהי פעולה ייחודית לגפן - כפי שהתאנה חונטת פגיה, כך הגפן מעוללת. מקור הביטוי הוא בתנ"ך (אתמול ראיתי, לא זוכר איפה). אבל לא מצאתי תשובה במילון.

lordgino

New member
הפסוק לקוח

מתוך ירמיהו פרק ו: "כֹּה אָמַר יְהוָה צְבָאוֹת, עוֹלֵל יְעוֹלְלוּ כַגֶּפֶן שְׁאֵרִית יִשְׂרָאֵל; הָשֵׁב, יָדְךָ, כְּבוֹצֵר, עַל-סַלְסִלּוֹת" אין לי לידי מילון, אבל הקטע בשלמותו מדבר על עונש שיגיע לישראל, ולכן אני מניח שלעולל גפן משמעו לקטוף. ובהקשר לפסוק, כשם שעוללים את הגפן, קח יקטפו את ישראל מעל אדמתם, או משהו כזה.

friend9

New member
אעולל

שי מילים: רחל לחן: מוני אמריליו אעולל כגפן שארית הרחש ואשלח מנחה לך מזמרת לבי כל שיד העצב לא עקרה משורש שקדים-הזעם לא שדף עוד בי ארפד הטנא זכרונות כנרת ורד שמי הבוקר בין עצי הגן זהב הצהרים במרחב רוגע ולילך הערב על הרי גולן זכר ליל הסהר על חלקת המים זו תרועת האושר בעלות ימי כבשני תולעת בה אקשור הטנא ואשלח אליך התשמח לשי? © זכויות היוצרים שמורות למחברים ולאקו"ם

מעולל הגפן

על-פי אבן-שושן: עוֹלֵלָה, עוֹלֶלֶת - 1. פרי שנשאר על העץ אחרי הבציר או המסיק. 2. אשכול ענבים דל המכיל גרגרים בודדים. עוֹלֵל - 1. ליקט את העוללות, אסף את הענבים האחרונים שנשארו אחרי הבציר. 2. השמיד את השרידים. על-פי פרופ' א"ש הרטום: מעולל הגפן - חותך העוללות, מה שנשאר אחרי הבציר. עולל יעוללו כגפן שארית ישראל - האויבים ישמידו את שארית ישראל, כמו שמעוללים את הגפן.

למעלה