אפאר קאשעס

אפאר קאשעס

1.ווי זאגט מען "מדרכה" ביידיש. 2.ווי זאגט מען "אליינס" או "אליין". 3.ווען איז "באקומען" און ווען "קריגען או געקריגען".

טריטאר = מדרכה

אליין = לבד, בדד. (אליין ווי א שטיין - בדד כאבן) אליינס = שייכות, בלעדיות. ( אליין בסמיכות) באקומען = לקבל קריגן = לקבל, (לשימוש בזמן עתיד) געקריגן = נתקבל, קיבל (לשימוש בזמן עבר) קריגען = לריב , מריבה תוקפנות. געקריגען = רב (בזמן עבר)

אליינס - א דוגמא

תן דוגמא למשפט עם "אליינס", כי לי אמרו שהמילה אליינס הוא טעות והנכון הוא להגיד אליין. כמו כן לא הבנתי מתי נגיד קריגן ומתי באקומן, כי תמיד תוכל להגיד גם בזמן עתיד "איך גיי באקומען" וכמדומני שגעקריגן משתמשים גם על עבר -כמו בדוגמא שלך געקריגען =נתקבל, - תתקן אותי אם אני טועה, ולי תמיד היה נראה שקריגען זה גם טעות - כי קריגען זה לריב ובאקומען זה לקבל, (ולא כל פעם שאתה מקבל את צריך לריב.)

הבהרות. נייגעריקע

רוב המלים שהובאו כאן על ידך, נופלים בקטיגוריה של הבדלים בין שפה לשפה ולא כל מילה באידיש, תתקבל באותה צורה בעברית ולהיפך. המילה ´אליינס´ אם נשאלת שאלה: "ווער האט דאס געמאכט ?" יכולה להתקבל תשובה: "דאס איז אלטז אליינס" כלומר, לשאלה מי עשה את זה (או ייצר) התשובה: (הכל תוצרת עצמית.) יכול לענות גם , איך האב געמאכט אלטז אליין. (ייצרתי לבד.) להבדלים, בין באקומען ו- געקריגן (געקרוגן). ברוב המקרים שתי המלים משמשות לתיאור אותה פעולה- קבלה. אבל ישנם ביטויים כגון זאל אייך וווֹיל באקומען. (ביטוי נרדף ל"לבריאות" או תהנה) שלא ניתן להחליף אותו בגעקרוגן. לא מוכר לי הביטוי געקרוגן כ"טעות" טעות זה טעות (א טועס)

TAMNUNA1

New member
בן אהרון - וואלההה גם אתה../images/Emo110.gif

משמש לי כמורה.....לא תאמין אבל הורדתי למחברת את המילים שכתבת....ידעתי אותן אבל לא ידעתי לכתוב אותן נכונה. תודה לך בן אהרון.

yaely2

New member
מנהל
את פה../images/Emo35.gif../images/Emo23.gif../images/Emo142.gif../images/Emo65.gif

מענדעלע

New member
געקריגן או געקראָגן?

עד כמה שידוע לי, "קריגן" (לקבל) בעבר = "געקראָגן".

fanti

New member
עידכוני קריגעריי...../images/Emo67.gif

אליין - עלן אלֲיין (בודד) גֲעקְראַגְן - קיבל/ה קריג, קְריגֲערַיְי - ריב , מריבה (איז דאס געווען אה קריג) גֲעקְריגְט - רבו (בעבר) אידיש , אידיש והדיאלקט שלה

למעלה