אפי גנטיקה?

angela8

New member
אפי גנטיקה?

ובמילים אחרות משהו בסגנון אבות אכלו בוסר שיני בנים תכהינה.. ועל פי מה שהבנתי מתוכנתי בערוץ 8. הסביבה מטביעה את חותמה בגנים עד לדור שלישי רביעי ויותר מזה. הדוגמאות היו נשים שחוו סטרס רציני בזמן היותן בהריון (לקחו קבוצה של כל הנשים שחוו סטרס גדול בזמן נפילת התאומים) גילו שאלה שהיו בשליש האחרון של ההריון העבירו את רמת הסטרס (שמתבטאת באיזה גן שמפריש חומר מסויים בזמן סטרס) לעוברים. בנתיים במחקר הזה עוד אין דור שלישי לבדוק, אבל הם עשו מחקר על השפעת התזונה על הנושא הזה. ופה הבנתי שיש קשר בין תזונה לקוייה לתוחלת החיים של הבנים (זה עוד מובן) אבל גם של הנכדים ושל הנינים. נעשו גם ניסויים בעכברות הרות בגן שמביא לסטרס. ומצאו אותה תוצאה. הוא עובר בתורשה 3 דורות קדימה. מישהו יודע על זה קצת יותר?
 
נשמע מאוד מוזר.

כל הגנים שאישה תעביר לילדיה, נמצאים בביציות שלה, איתן היא נולדה ומשם והלאה הן לא ישתנו. לא בגיל שלוש, לא דקה לפני או אחרי הפרית הביצית, ובטח שלא משתנים גנים אחרי שהתחיל ההריון
יכול להיות שהגן קיים אבל התופעה שהוא גורם "מתפרצת" ונשארת כמצב כרוני אצל העובר דרך רמות הורמונליות בדם? מערכות הדם של העובר והאם אולי מתערבבות ומשפיעות אחת על השניה, אבל סטרס לא "יוצר" גנים... זה עובד אולי בסרטים של X-MEN
 

C H 4

New member
הורשה אפיגנטית

כמובן שלא נוצרת בגלל שנוצר יש מאין גן, אלא בעקבות החתמת גנים. הגנום שלנו הוא די ענקי, והוא ארוז למעשה על ידי חלבונים (היסטונים) שמתמקמים לפי תבניות מתילציה ואצטילציה על הגנום עצמו. חלק מהגנים מגיעים עם החתמה שונה מהאם ומהאב מה שגורם לכך שרק אלל אחד (תמיד מאותו מוצא הורי) מתבטא. יכול להיות שסטרס משנה תבניות החתמה ולכן משפיע על ביטוי הגנים.
 

angela8

New member
או..

זה נשמע לי פחות או יותר מתקרב למה שנאמר שם בתוכנית. ראיתי אותה די מהאמצע. אבל אם אתקל בה שנית אנסה להבין יותר מה נאמר בה.
 

C H 4

New member
אני לא בטוחה שזה מוכח

אאל"ט נושא האפיגנטיקה הוא די חם היום במדע ולא לגמרי ברור ולכן מסקנות שמוצגות בתוכנית צריכות לקבל סימן שאלה ולא להתקבל כמשהו חד משמעי ומוכח. דיברו איתנו על זה שאיזה חוקר בדק הורשה אבהית אפיגנטית או משהו כזה ובדק את התינוקות שנולדו לכבאים ושוטרים שהיו בבנייני התאומים.
 

blueshark09

New member
אני זוכר משו בנושא

ישנה הורשה של אברונים של האם, מה שאומר שאברונים בתא הביצית הם פרי יצירת האם ובעצם תוצאת ביטוי הגנום שלה לפני ההריון. בנוסף בזמן ההריון יש השפעה של הכימיה ברחם על ביטוי הגנים בעובר המתפתח. לגבי השפעה למשך יותר מדור אחד - אין לי תשובה.
 

blueshark09

New member
מיטוכונדירה מעבירה גנים עצמאיים

אבל בתא ביצית יש עוד המון אברונים פרט למיטוכונדריה, שהוא ייחודי. אברונים אחרים אינם מעבירים גנים - אבל הם תוצר ישיר של גוף האם ולא גנום העובר, לכן עובר יקבל תכונות מסויימות שלא שייכות לו גנטית בתא הראשוני שלו - זיגוטה. עקב העובדה שכל הגוף מתפתח מזיגוטה זו, הרי יש תנאי התחלתי שונה שמושפע מהאם (וכלל לא מהאב שמוריש אך ורק את הגנים).
 

blueshark09

New member
כל המערכת התאית

פרט לגרעין עם הכרומוזומים ומיטוכונדריה שהוא סימביונט קדום יוצא דופן לדוגמא: ליזוזום, פרוקסיזום, גולג'י
 

SilentMike

New member
והליזוזום נניח.

הוא מגיע מהאם ומשוכפל בכל תאי העובר (ואח"כ הבוגר) בצורת האם המקורית ללא קשר לדנ"א המשולב? (סתם בחרתי אחד)
 

blueshark09

New member
לא

אבל הוא יכול להשפיע על דרך התפתחות הזיגוטה סתם נניח, pH שלו לא תקין - שזה בכלל פנוטיפ של האם. אבל כתוצאה יהיה נזק כלשהו לתא וכתוצאה לכל התאים בהמשך.
 

SilentMike

New member
אהא.

תודה. למדתי משהו. אז מה שאתה אומר הוא שזו דרך שבה אותו הגן משפיע (בצורה עקיפה) רק אם הוא בא מהאם. יש איזה משהו דומה גם מהאב. אם אב נותן כרומוזום X אז הוא "יודע" שתיוולד נקבה ולכן יכול לעשות מניפולציות. יש ראיות שהוא אכן עושה את זה איכשהו (ראה "כמעט כמו לויתן" בשביל ההפניה המלאה).
 

blueshark09

New member
אנסה להסביר

כל המבנה התאי של זיגוטה מגיע מהאם. קרי כל האברונים והממברנות, וכמובן כל המבנה התוך תאי - רשת טרנספורט, ציטוסקלטון וכו'. מרגע ההפריה כשהזיגוטה מתחילה להתחלק והעובר בעצם מתפתח - תחילה אין מכעט סינטזה של חומר והחומר המקורי של זיגוטה (שמקורו באם) מתחלק. קרי חומצות שומן מתחלקות בין ממברנות הבת של כל התאים. בהמשך מתחילה סינטזה וייבוא של חומרים נוספים וכאן נכנסת לעניניים הגנטיקה החדשה של העובר (שזה כמובן האם+האב) והחומר מסונטז ומיובא בעזרת המערכת המקורית החדשה. אלא מה... התאים הראשונים נושאים מורפולוגית את החותם של האם - מבנה שמופשע כמובן מהגנטיקה של העובר, אבל בכל זאת נושא בכל תא ותא באורגניזם את "חותם האם". כל ממרנה של כל אברון בתא חייבת להתחלק בין תאי בת בשכפול ודרך החלוקה והוספת חומר חדש תלויים במבנה הקיים ש.... העובר ירש מהאם! ככה בעצם כל תא באורגניזם שלנו מורכב מחומרים שאנחנו ייצרנו או עיבדנו, אבל הם מסודרים לפי תכנית שהוטבעה בנו בזיגוטה המקורית על ידי האימא. אני לא אכנס לזה יותר מדיי עמוק, אבל מדובר פה במנגנוני חלוקה של תאים אנימליים אם זה מעניין אותך.
 

angela8

New member
אם הצלחתי להבין נכון

זה אומר שדווקא תקופת תחילת ההריון יותר קריטית מסופה או שלישה האחרון?
 

blueshark09

New member
מבחינה גנטית - אין ספק

בשביל לחפש את מקור המחלה של העץ - חפש בשורש.
 
למעלה