כמה עצות ורעיונות
חייתי הרבה שנים בארץ אחרת (תרבותית כנראה) שבה, על פי חוק, אסור לשאול שאלות על גיל, מין, מגדר, צבע עור, מוצא אתני, וכמובן דברים אישיים. בישראל אנחנו רחוקים מאוד מזה (למרות שראיתי שחלקכן בדק במקומות שונים ואולי חלו שינויים חוקתיים או אולי התנהגותים לפחות). הייתי במשך שנים רבות מנהל בכיר בחברה גדולה שעסק (בין היתר) גם בגיוס עובדים/ות והרשנה לי להוסיף כמה דברים. 1. הנחת היסוד צריכה להיות שהמראיין מעוניין לגייס עובד/ת שמתאים/מה לעבודה המוצעת. זה בגלל הדבר החשוב ביותר בתמונה והוא: טובת החברה! אם המגייס מכניס לתהליך קבלת ההחלטות דברים צדדיים, שוליים, לא תמיד רלוונטיים - אתן לא רוצות לעבוד בחברה הזו (אני יודע שזה קל להגיד אבל המצב עכשיו קשה כמובן, אבל זכורנה, אם מנהל ששואל שאלות לא רלוונטיות או מביכות מייצג את מה שקורה בחברה, בלאו הכי בתוך זמן קצר לא תירצנה להשאר בה, וגם, אדם כזה ישים לך אחר כך יד על הכתף שאולי תחליק לה למטה). 2. תלוי מי זה ששואל את השאלות האלה. אם הוא מנהל כח אדם/משאבי אנוש - כל מה שהוא רוצה זה למלא את הטופס הפנימי שלו בכל הפרטים כדי להעבירו למחלקה וזה באמת לא בכוונה להזיק. אבל מאידך, אם הוא המנהל המקצועי צריך להרים גבה ואז הדרך להתמודד עם זה היא בצורה עניינית אבל חיובית (סיון ואפרתוש הציעו כאן דוגמאות מצויינותלתשובות ענייניות בנוסח: לא נוח לי לדבר על זה אבל....). 3. אני תמיד השתדלתי לקיים את המנהגים שלמדתי בארץ התרבותית הנ"ל. כי בלאו הכי למחשבות, תוכניות, מצבים משפחתיים וכו' יש נטייה ברורה ואקראית להשתנות חדשות לבקרים וכל התשובות שמקבלים בזמן הראיון נתנות להרשם על גבי קרח. זכורנה, מקצוענים מחפשים אנשים טובים שיעשו את העבודה ויתרמו להצלחה החברה, להצלחתכם ולהצלחתם (גם הם נבחנים כל הזמן בבחירת האנשים). 4.כהורה יחיד לשעבר (הילדים גדלו) תמיד רשמתי את זה ב-CV שלי בתוספת השמות, הגיל והעיסוק העכשוי של הילדים. זה עצוב מאוד אם מישהו/הי מתביישים בהיותם הורים יחידים (חשבתי שזה כבר נגמר) לדעתי, הורים יחידים עושים רושם רציני יותר (יודעים להתמודד עם בעיות) אחראי יותר (מגדלים את ילדהם בעצמם בקשיים עצומים) ואיני רואה (ואני מדבר כמקצוען) סיבה להסתיר את זה. 5. אם נותן העבודה הוא מקצוען הוא יוכל לקבל את כל הפרטים הדרושים לו (אם הם באמת דרושים) ממקורות אחרים (מקומות עבודה קודמים, משרדי השמה, ממליצים ועוד ועוד, תתפלאו כמה פטפטנים הם הישראלים ביחוד אלה שמבטיחים לכם דיסקרטיות מלאה) ואין בכלל צורך לשאול את השאלות האלה, רק לעשות שיעורי בית.