אפשר לקבל הסבר על שפה סינטתית ושפה מלאכותית - על רגל אחת? :)

Assiduous

New member
אפשר לקבל הסבר על שפה סינטתית ושפה מלאכותית - על רגל אחת? :)

אשמח לקבל הסבר קצר על שפה סינטתית ועל שפה מלאכותית, ומה זה מסייע לנו לדעת את זה (כלומר איזה תועלת אנחנו יכולים להפיק מכך שאנחנו יודעים את זה. האם זה משמש ככלי להבנה כלשהיא או שזה קטלוג נחמד ותו לא)

אני בכוונה לא פונה למקורות שמאריכים בנושא כי אני מסוגל לטבוע שם בים האינפורמציה. אני מעדיף לקבל את מהות המשמעות במשפט אחד ממי שכבר שולט בנושא.

Mits Petel

New member
נתחיל עם הקל:

שפה טבעית לעומת שפה מלאכותית: שפה טבעית היא שפה שיש לה (או היו לה בעבר) דוברים ילדיים. מדור בשפה שמדוברת (או דוברה בעבר) בקרב קהילה מסוימת, וילדי הקהילה רוכשים אותה באופן טבעי, לא מודע, ללא הוראה מפורשת.
שפה מלאכותית היא שפה שהומצאה ותוכננה לצורך מסוים. למשל שפות מחשב, שפות פורמליות של לוגיקאים, וכן שפות כמו אספרנטו ואחרות שמי שהמציא אותן קיווה שיהפכו לאמצעי תקשורת בין לאומי (יש הטוענים שאספרנטו כבר נחשבת לשפה טבעית משום שיש ילדים שרוכשים אותה באופן טבעי מהוריהם).

ועכשיו לעניין השני (אין שום קשר לעניין הקודם, דרך אגב)

שפה סינתטית לעומת שפה אנאליטית:

יש חלוקה מסורתית המחלקת את השפות מבחינה מורפולוגית לשפות אנאלטיות ולשפות סינתטיות. בעצם מדובר ברצף, כאשר בשפות "הכי" אנאלטיות, כל מילה מורכבת ממורפמה אחת, ואילו בשפות "הכי" סינתטיות (נקראות שפות פולי-סינתטיות), מילה אחת יכולה להכיל אינפורמציה שבעברית אפשר לבטא רק באמצעות משפט ארוך... רוב השפות נמצאות איפשהו על הרצף הזה.

Assiduous

New member
אתחיל עם תודה :)

בעצם לפי מה שהבנתי, כל שפה בעלת מורפולגיות שונות לאותה המילה (צורנים סופיים וכדומה) נחשבת לשפה אנליטית, כי נדרש כאן צורך אנליטי לפענח את המשמעות של כל מילה בהתאם להטייתה, ולכן עברית או לטינית נחשבות ללטיניות. הבנתי נכונה?

trilliane

Well-known member
מנהל
אני מכירה הגדרה לשפה טבעית כשפה שנוצרה והתפתחה באופן טבעי

(להבדיל מהמצאה מלאכותית) כלומר ללא יד מכוונת (ואין הכוונה ל"שיופים" דוגמת אקדמיה ללשון) וללא תלות בקיומם של דוברים ילידיים (כאלה יכולים להיות לכל שפה, בהנחה שפשוט מגדלים לתוכה ילדים).
&nbsp
כבר שמעתי על אב שדיבר עם בנו רק קלינגונית וכך הבן גדל להיות דובר קלינגונית כשפת אם... (עד שגדל דיו כדי לגלות את שיגיונות אביו ו"מרד" בו) אבל אני לא חושבת שמישהו יגדיר קלינגונית כ"שפה טבעית".
&nbsp
גם אספרנטו, אף שכבר יש לה דוברים ילידיים, היא לחלוטין שפה מלאכותית (אנחנו יודעים מי המתכנן) כלומר היא לא נוצרה והתפתחה טבעית במהלך ההיסטוריה האנושית ע"י דורות של דוברים.

Assiduous

New member
רק עכשיו אני קולט שבמקום לכתוב 'אנליטית' כתבתי מלאכותית

למעלה