אפשר קענט איר דערציילן מיר

1haam

New member
אפשר קענט איר דערציילן מיר

ווי מען זאגט אויף יידיש ´רוח קדים´. עס האט מיר אריינגעפאלן א געדאנק צו מאכן א פילם אויף אונדזער עלטערן וואס האבן געמוטשעט זיך אויף די ´50 יארן, און וואס די רעגירונג האט זייער קאלטאר געוואלט צו הרגנן (למחוק?). ´א יידישער ווינד´?

רוח קדים=בייזע וינדן

הארגענען, מן השורש העברי ה.ר.ג. המהפכה הציונית, מחקה את תרבות האידיש, עוד בתחילת המאה. "יהודי דבר עברית".

נכון!

יום אחד באמת יקום פה דור שיכה על-חטא שחטאנו לפניך בגבהות לב ובשחצנות. "אתם הגלותיים... פולנים עלובים...", "מה זה בכלל הז´רגון המבולבל הזה בפיכם...". יום יבוא ותקום וועדת חקירה ממלכתית על העניין הזה. אני בטוח בזה.

1haam

New member
בן אהרון, לא איבדת את מגע הקסם

ידעתי שתבין אותי

רוח קדים= רוח מזרחית

מילולית. כך היא ידועה עוד לאבותינו. בפי אחינו בני ישמעאל, היא נקראית "שרקייה". זו הרוח המגיע עם ה"שקע" האירני, בתחילת כל קיץ. זקני טבריה, מכירים את התופעה, מן הכנרת. המים מתרוממים שם, לגבהים של עד 40 מטרים. שוטפים כל אשר ניקרה בדרכם על החוף. זוהי רוח "זעף" ומכאן שמה, רוח קדים. קטלנית מזו המערבית. בשירו של מרדכי געבירטיג "עס ברענט" (עיירתנו בוערה) הוא משתמש במילים : "בייזע ווינד" מיט "יירגוזן" beyze vintn mit yirgozn אינני יודע את משמעות המלה "יירגוזן" אך לפי ההקשר זו רוח זעפנית, הרסנית, קטלנית. ואפשר לפרש זאת גם כ "רוח רעה" על המשתמע.

מזרח מול מזרח

השם רוח קדים אינו מקרי בהקשר המזרחי כי "קדים" = קדמה, מזרח. בל נשכח שרוב דוברי היידיש מגיעים מ"מזרח"-אירופה.

בי

New member
ירגוזן = רגזנית ???

נראה לי שזו הטיה תנכית של הפועל רגז. כמו:ינוסון, יחפזון, יעברון, ישבון, יהלכון...בתהלים ק"ד.

בי

New member
תודה תודה

ניסיתי להיזכר והראש פשוט לא עובד. ככה זה כשמפסיקים להתפלל כל יום..

יש לי נטיה

לקבל את ההסבר של מענדעלע , ירגוזן משרש ר.ג.ז. העברי. מעניין מה אומרים על כך המילונים. אתקן כאן שגיאה. ווינט=רוח ולא ווינד שהיא המקבילה האנגלית. באידיש, ווינד (וווּנד) זה פצע. בייזע ווינטן = רוחות זעף.

פראזניק

New member
מכירים את הבדיחה...

החבוטה, יש לומר: שני חברים עלו ארצה מפולין אחרי השואה, האחד דיבר מעט עברית והשני דיבר רק יידיש. ברדתם מהאניה, נתקלו השניים בשלט ענק "עברי דבר עברית", שאל היידישאי את חברו "וואס שטייט דארט?" חשב חברו וענה לו "ייד רעד יידיש"... :))))

fanti

New member
העמעל´ע - תתרגם מי הרג את מי ....

וואס פאר אה רעגינונג האט דארהרגעט ?

1haam

New member
פנטיל´ע, איך וויס נישט ווער האט

געהרגעט וועמן, אבער איין זאך איז א ודאי: מיר יידישער יידן זענן בערמאכט, אז מיר דארפן רעדן דא אויף יידיש ווי אויף א געטא.

fanti

New member
קעינער מוז נישט - מיר ווילן ריידן

און שרייבן יידיש .. קיינער צווינגט אונז נישט.

grinberg

New member
טאקע א שאד אויף אונזער קולטור

די פאלשע ציוניזם האבן אונדז אינגאנצן ערליידיגט און זענען ממשיך אונדז פארלענדן...

yaely2

New member
מנהל
חדש ימינו כקדם ../images/Emo163.gif

שלום עליכם, למחוק = אויסמעקן קדם איז טאקע מזרח אדער אסט, אזוי ווי בן אהרון האט געזאגט. רוח קדים מיינט מען א ווינט וואס קומט פון מזרח און איז שטארק הייס = א כאמסין. דערפאר רוח קדים = א הייסער מזרח ווינט, א כאמסין יעלי

למעלה