אצטרך את עזרתכן בדילמה קשה

rona25

New member
אצטרך את עזרתכן בדילמה קשה../images/Emo5.gif

מצרפת קישור להודעה בפורום אחר מכיוון ואנחנו בדילמה קשה
אני יודעת שכולכן אחרי לידה ולכן זה רלוונטי

אנסה לענות לך מהזווית שלי -

בהיריון הראשון הייתי אמורה ללדת בדיוק ביום הולדת 35, הייתי כל כך בטוחה בהיריון ששקיפות עורפית עשו לי בסקירה ראשונה, חלבון עוברי היה תקין וויתרתי בשמחה על מי שפיר. ההיריון השני היה כבר בגיל 38 והחלטתי לא לעשות שום בדיקות מקדימות אלא מראש ללכת על מי שפיר - החששות היו גם בגלל הגיל וגם בכלל לדעתי יש קצת יותר חרדות בהיריון שני (זה אישי, אני יודעת). מה שכן, מי שפיר הלכתי לעשות פרטי כדי להקטין את הסיכון להפלה. זו דילמה קשה מאוד - אני מבינה אתכם היטב - השאלה היא באמת בת כמה את והאם יש פה לגיל משמעות.

רק את ובעלך יכולים להחליט כזה דבר

אני יכולה להגיד לך מה אנחנו החלטנו בהריון הקודם - לא לעשות כי באמת מדובר בסיכוי עצום להפיל תינוק בריא. קחי בחשבון שכל בדיקות הדם שנעשות באופן פרטי יחד עם החלבון העוברי (נדמה לי שיש עוד שלוש), מנבאות ביחד ב95% הצלחה את מצבו של העובר. מי שפיר מנבאים ב-99%, כך שמבחינתי זה לא היה הבדל כה משמעותי ופשוט עשיתי את כל בדיקות הדם, בקופה וכל מה שניתן באופן פרטי. מצד שני, אנחנו לא התכוונו להפיל ברוב המקרים של עובר פגוע, אלא אם מדובר בעובר שימות בלאו הכי תוך זמן קצר (וגם בקשר לזה יש לנו ויכוח). זו החלטה אישית מאוד, אבל אני שמחה שאת לא מתייחסת לעניין בקלילות, כי הסיכון הוא באמת גבוה.

rona25

New member
ומה לגבי ההיריון השני והמחוייבות

שיש כלפי הילד הראשון? זה משהו שלא היה חלק מהשיקולים שלנו פעם קודמת ונכנס עכשיו

נכון.

זה אכן שיקול. מצד שני, זה לא אומר, לדעתי, שצריך לקחת יותר סיכונים בהריון השני. גם התינוק הבא חשוב וגם אליו יש מחוייבות, עוד מההריון. שוב, זו דעתי האישית. מצטערת שאני מקשה עליך.

rona25

New member
את ממש לא מקשה

אני פשוט כותבת את ההתלבטות שלי והלב אומר לא לעשות ונראה לי שנוותר גם הפעם על הבדיקה בדיוק בגלל הסיכוי המטורף והגבוה להחריד להפיל ילד שככל הנראה בריא

כמו שכבר ענו לך ההחלטה שלכם ואני

יכולה רק להגיד לך מה הדעה שלי בנושא. לי ברור חד משמעית לגבי הריון הבא והיה לי ברור חד משמעית לגבי ההריון הקודם,שאני עושה בדיקת מי שפיר. אני לא משתכנעת או מגבשת דעה בכלל לפי סטטיסטיקה. אני יודעת שלעולם לא יכולתי לסלוח לעצמי אם היה נולד לי ילד עם תסמונת דאון ועוד יותר כמובן לא אוכל לסלוח לעצמי אם אביא לעולם אח עם תסמונת דאון לגל, שאחרי מותי תצטרך לדאוג לו, ולא אוכל לסלוח לעצמי כי אדע שיכולתי למנוע את זה בבדיקה אחת! אלי מדברת רק סטיסטיקה אחת, הפלה מול תינוק עם כל מה שיכולים לגלות בבדיקה כי זה לא רק תסמונת דאון ואני לא מתביישת לומר שאני מעדיפה להפיל מהבדיקה מאשר לא לעשות ולא לגלות עובר פגוע. אולי הדיעה הנחרצת שלי באה מכך שאני עוסקת בחינוך מיוחד ויודעת מה זה יכול לעשות למשפחה, אבל אני מאד שלמה עם הדעה הזאת.

מבינה אותך מאוד.

אני הייתי מחליטה אותו הדבר. דרך אגב, גם אנחנו לא נרתעים מהנושא של ילד עם תסמונת דאון. כמובן שאנחנו לא מאחלים זאת לעצמנו, אבל בעינינו זו לא סיבה להפלה, או גרוע יותר - לידה מוקדמת והריגת העובר. כנראה שזה אחד ההבדלים בינינו לבין אלו שכן החליטו לבצע את הדיקור. (מבלי לשפוט אף אחת, זו הרי בחירה אישית לחלוטין).

מי שפיר לא מנבאים

הם לא בדיקה סטטיסטית. תוצאת הבדיקה היא חד משמעית לפגמים *כרומוזומליים*. לא כל הפגמים הגנטיים מתבטאים בפגם כרומוזומלי, ולכן לא כל המחלות האפשריות נבדקות ולו בגלל שלא יודעים לבדוק אותם. לעומת זאת כ-500 מחלות כרומוזומליות מלאות כן נבדקות, ואי אילו מאות של תסמונות חלקיות ("מוזאקות"). עכשיו את צריכה להחליט מה יותר עקרוני לך. למען הגילוי הנאות, אני חושבת שבדיקת מי שפיר היא בדיקת חובה בהריון תקין.

כבר היה לנו ויכוח שלם על מי שפיר../images/Emo4.gif

ואני מזכירה לך שהחלטנו לא להסכים ונפרדנו כידידות. אשמח להמשיך בקו זה. ולמען הגילוי הנאות, אני גם מזכירה לך שאני ביולוגית ויודעת כל מה שצריך לדעת על מי שפיר. כולל את זה שבכל בדיקת מי שפיר בודקים רק את מה שחושדים שהעובר ירש מהוריו באופן אישי, ולכן בהחלט *לא* בודקים 500 מחלות כרומוזומליות וגם לא אי אלו מאות תסמונות חלקיות. זו בדיקה יקרה ומקיפה מדי. בודקים, במקרה הטוב, כמה עשרות אופציות רלוונטיות לאותו תינוק. וכמו בכל בדיקת מעבדה אחרת, יש מקום לטעויות אנוש, ולכן מהימנותה של בדיקת מי שפיר נעה בין 95% ל-99% ולכן היא לא יכולה להיות חד משמעית. ומי שפיר כן מנבאים במקרה של מחלות שמתפרצות לאחר הלידה או בשלבים מאוחרים יותר בחיים. תאמיני לי שאני שוקלת כל מילה כשאני כותבת בנושא רציני כמו זה.

החלטנו לא להסכים על הצורך לעשות

לא הסכמנו שום דבר על העובדות. כל פגם כרמוזומלי רואים, כי זו מהות הבדיקה. אני חושבת שאת מתבלבלת עם בדיקות גנטיות שעושים בנוסף לבדיקה הכרומוזומלית, כי באלה אכן בודקים מחלות ספציפיות כמו CF ושאר מריעין מבישין שיכול להיות שהעובר ירש מהוריו. כל מום כרומוזומלי עולה. כרומוזומים עגולים, חסרים, נוספים, שחלופים, מוזאיקות. כל מום כרומוזומלי. ולכל תסמונת מלאה יש שם ופרוגנוזה. בדר"כ פסימית ועצובה. על המילה מנבאים יכול להיות שיש לנו הבדל סמנטי. אני עצובה ובוטה בענין הזה כי חברה שלי עברה לידה מוקדמת בשבוע שעבר אחרי שגילו מוזאיקה בבדיקת מי שפיר של הבן שלה. בלי הסטוריה משפחתית, סקירות תקינות, חלבון עוברי כמו בהריון של בתה הבריאה. לא חיפשו שום דבר מיוחד, כן מצאו אסון. אני דומעת כל פעם שאני מדברת על זה.

אני מצטערת עבור חברתך ../images/Emo7.gif

באמת שאת צריכה לבדוק שוב את מה שאת יודעת. כל הכרומוזומים עולים, אבל כדי לבדוק אם יש בעיה צריך לבדוק את הרצף של כל הכרומוזומים. ואת זה לא עושים. בודקים רצפים מסויימים, חלקם סטנדרטיים לכל בדיקת מי שפיר, וחלקם מוסיפים לאור הסטוריה, מוצא וכו' של ההורים. עובדה שכדי לבדוק שינוי כרומוזומלי בעקבות הדבקה ב-CMV, צריך לבקש בדיקה מיוחדת. וכך גם לגבי CF. דרך אגב, לגבי רוב המחלות הכרומוזומליות הקיימות, עוד לא יודעים מה הרצף שאותו מחפשים כי המדע עוד לא בודד את הרצף ש"נדפק". ואם את לא מאמינה לי, יש מספיק מומחים אותם אפשר לשאול, גם בפורומים. את טועה ומטעה וסומכת בעצמך יותר מדי על הבדיקה.

שרון,

כנראה שאת מתבלבלת בין כרומוזומים לגנים. אם נשאר באותה דוגמא, CF זו מחלה גנטית שלא מתבטאת באי-סדירות כרומוזומלית, ולכן צריך לבדוק את הגן הספציפי. די, תעזבי. קשה לי עם זה היום.

dorlim

New member
כמו שכבר אמרו לך ההחלטה היא מאד

אישית - לכל זוג השיקולים שלו למה לעשות/לא לעשות מי שפיר וכל השיקולים הם נכונים ורלוונטים באותה מידה. לדעתי יש שתי שאלות עיקריות שצריך לבחון, כדי להגיע להחלטה הזו: * אם איזו תוצאה חס וחלילה יהיה לכם כזוג, ובעצם כמשפחה, קשה יותר להתמודד. יש זוגות שמבחינתם הפלה = רצח ויש כאלה שההתמודדות עם ילד פגוע תהא להם הרבה יותר קשה. * מה תהיה ההשפעה של כל החלטה שהיא על המשך ההריון - אם חו"ח תדעו שמדובר בילד פגוע, האם תעשו הפלה? ואם לא תעשו בדיקה - האם תוכלי להמשיך את ההריון בשלווה או שתהיי חרדית עד לרגע הלידה? וכדי לסבר את האוזן אנחנו בחרנו כן לעשות מי שפיר וכך גם יהיה בהריונות הבאים. מה שלא יהיה בטוחה שתקבלו את ההחלטה הטובה ביותר עבורכם
בהצלחה!

rona25

New member
לגדל אח לילד חולה תסמונת דאון

זה נושא שאני מכירה מקרוב כי יש לי חברה טובה מאוד שלאמא שלה יש אח מבוגר כבן 60 הלוקה בתסמונת דאון הוא בן אדם מקסים!! טוב לב, שעובד בספארי עם בעלי החיים, עצמאי מאוד, נוסע באוטובוסים וגר בבית עם אימא שלו (הסבתא של חברה שלי) ומכור לטלנובלות, הוא באמת אדם מיוחד אני לא מפחדת מהנושא הזה - ברור לי שלהביא במודע ילד לוקה בתסמונת דאון זה חוסר אחריות, ולא אופציה מבחינתי בעליל – אם כל הבדיקות עד כה היו מעלות חשד אין ספק שהיתי מפסיקה את ההיריון כל אחת רוצה ילד מושלם גם אני - אבל אם חלילה וחס יקרה מצב כזה אחרי הלידה נדע להתמודד איתו, ביחד גם מפחיד אותי נורא לאבד תינוק כתוצאה מזיהום (קרה לחברה של אחותי) או חלילה וחס לאבד את הפוריות שלי בעתיד כתוצאה מהבדיקה זו גם אפשרות של 1:200 אני חושבת שעניתי בעצם על השאלה אז למה אני מנג'סת לכן ???

POOH*

New member
נראה לי שכבר ענית לעצמך... ../images/Emo13.gif

אבל אני באמת חושבת שזו החלטה שלא ניתן לייעץ בה... אתם צריכים לשקול את המינוסים והפלוסים לכל החלטה ולהחליט עם איזה מינוסים יהיה לכם יותר קל לחיות. אם זה עוזר במשהו לי ברור שאלא אם כן תהיה סיבה ממשית מאחת הבדיקות הקודמות והרופא יפנה אותנו אין לי שום כוונה לעשות מי שפיר גם בהריון השני. ומאחלת כמובן הריון מלא וקל, ולידה קלה ומהירה... POOH

lulyK

New member
אוווף, לא מקנאה בך.

זוכרת את תקופת ההתלבטות האיומה הזו. בהריון עם יותם ויתרנו על הבדיקה, אין לי מושג מה יהיה בהריון הבא. הבדיקות שלך מצוינות ואם חו"ח יעלה חשש בהמשך ההריון, תמיד אפשר לעשות דיקור מאוחר יותר.

tookish

New member
רונה היקרה...

אני הייתי כמעט במצבך (מינוס הילד הנוסף בבית) הייתי בטוחה לחלוטין שאני אעשה מי שפיר ולאחר שהכול יצא מעולה 1:20,000 בחלבון העוברי לא עשיתי ויצא לי ילד מקסים ובריא. אבל....... יש לי חברה שעובדת במכון הגנטי בתל השומר ואחרי הסיפורים שהיא סיפרה לי על בחורות צעירות מאוד בנות 25-26 שכול הבדיקות יצאו תקינות לחלוטין ונולד להם תינוק פגוע, אני מאמינה שבהריון הבא אני כן אעשה ולא רק מהסיכון הכי קטן ובהחלט בגלל שיש לי עוד חמוד קטן בבית... אבל זוהי ההחלטה שלך לכי עם צוו ליבך והאינטואיציה שלך...

rona25

New member
../images/Emo5.gif../images/Emo5.gif../images/Emo5.gif../images/Emo5.gif../images/Emo5.gif../images/Emo5.gif../images/Emo5.gif../images/Emo5.gif

למעלה