אצלם או אצלהם?

אולי נעשה בחירות (מנצל"שת):

"חברה שנבחרה לועדה תכהן מיום הבחרה באסיפה הכללית..." למה הספלר של הוורד לא מאשר לי את המילה "הבחרה", עם או בלי יו"ד?
 

giba70

New member
הבחרה?

היא לא בחרה, בחרו אותה!
 

shellyland

New member
תשובה יותר מוסמכת? מישהו?

זה קצת דחוף לי. אני צריכה להגיש את המסמך היום. ועוד שאלה: "בהתאם לעיקרון האמור לעיל, מספר נציגות xxxx בוועדה לא יפחת משניים ולא יעלה על שלושה." שניים או שתיים? שלושה או שלוש? המין מתייחס ל"מספר" או ל"נציגות"?
 

נֵץ

New member
שניים

או שלושה. ולראיה, כתבת בעצמך "יעלה" ולא "תעלה". וראיה קצת יותר מוסברת: בצירופים של נסמך וסומך הנושא הוא הנסמך ואילו הסומך הוא לוואי. אין לי מקור כתוב, אבל אני יודע את זה. ובקשר לראשון: כבר שכחתי מה הייתה השאלה. תכף אני אנסה לענות (עם מעט הידע שיש לי מלפני שנה, מהבגרות בלשון
)
 

נֵץ

New member
כי ה-speller של Word

הוא די מטומטם, עם כל, וכו' לדעתי הצנועה, זה בסדר (הרי "יום הִבחרהּ = "היום בו היא נבחרה", לא?). לגבי איך לכתוב את זה, ניסיתי לבדוק אצל האחות הגדולה (לא, לא האחות הגדולה שלי, שלי), אבל האתר שלהם לא פועל אצלי... אישית, נראה לי יותר בלי י', ועם ניקוד חלקי (נניח, כמו שאני כתבתי...) מקווה שעזרתי, ושלא הטעיתי.
 

ססילי

New member
הספלר של הוורד מוגבל מאד.

הוא לא מכיר גם מילים נפוצות בהרבה (לא זוכרת דוגמאות. אבל נתקלתי בלא מעט). יש לו גם שגיאות. תסמכי יותר על האינטואיציות שלך מעליו.
 

giba70

New member
לא קביל לדעתי

אצלם ולא אצלהם, כמו בשבילם ולא בשבילהם.
 
נטיית מילות היחס הנפוצות

אחר-אחריהם אצל-אצלם אל-אליהם בגלל-בגללם בעד-בעדם בשביל-בשבילם בתוך-בתוכם כמו-כמוהם למען-למענם מן-מהם על-עליהם עם-עמם וגם עמהם סוף דבר: "אצלהם" אינו קיים בשפה, ולכן אינו "קביל או לא קביל".
 

נֵץ

New member
חשבתי לומר את זה

אבל נראה לי שזה שייך ל"כְּמוֹת" ולא ל"כְּמוֹ".
 
עוד משהו על נטיית מילות היחס

מילות היחס נוטות בדומה לנטיית שמות העצם, אך בתנאים קבועים. לשמות העצם יש נטייה של צורת היחיד: שירי, שירו,שירך, שירנו, שירָם וכו' ושל צורת הרבים: שירַי, שיריו, שיריך, שירינו, שיריהם וכו'. מילות היחס נוטות באחת משתי הדרכים. או על דרך נטיית היחיד: שלו, שלך, בי, בנו, אותו, אותם וכו' או על דרך נטיית הרבים: עליו, עליך, אליה, אליהם, לפנינו, לפניכם, בלעדיהם, בלעדינו וכו'. "אצל" נוטה על דרך היחיד: אצלו, אצלה, אצלך (ולא *אצליו, *אצליה וכו') ו כך גם- אצלָם, אצלָן ולא *אצליהם/אצלהן. אבל כדאי לשים לב שדווקא בנטיית הנסתרים יש "חריגה" בחלק מהמקרים: שלהם, בהם, להם וגם עמהם [ובמקרא יש גם אֶתְהֶם] – הם ממילות היחס הנוטות על דרך היחיד, ולכאורה אמור להיות: שֶלָם, לָם, בָּם (יש במקרא) בלי ה' כמו שירָם. אבל לא כך הוא (פרט לעמהם, שכמו שאמר חוכא, יש גם עִמם) הסיבה לטעות *אצלהם* היא כנראה בגלל הצורות המקבילות במילות יחס אחרות: לפניהם, עליהם, שלהם, בהם וכו'.
 
למעלה