ארוחות חג הן לעיתים מפגשים מאתגרים. על שיחות סביב השולחן

ארוחות חג הן לעיתים מפגשים מאתגרים. על שיחות סביב השולחן


מהרגע שהפכתי לאמא התחלתי לשים לב שבמפגשים משפחתיים, המבוגרים שבחבורה נוטים להתמקד בשיחות שיוצרות הרבה מאוד אנרגיה "כבדה" ומתלהטת. כמובן שהמודעות שלי עלתה בעקבות כך שכאמא נראה לי לא נכון לחשוף ילדים קטנים לתכנים מסויימים שאינם מתאימים, מבחינה רגשית או בכלל, ואצלינו רוב השיחות נסובו סביב מה שקוראים בעיתון ורואים בחדשות שזה בעיקר פוליטיקה (ושחיתויות), צבא (ולחימות), ודרמות אחרות (בעיקר אסונות) שרואים בחדשות.

בשנים הראשונות הייתי מוצאת עצמי "מתכווצת" מבפנים, ממש רוצה להעלם כשכל השיחות הללו היו מועלות וכשטונים היו מתגברים. הרגשתי לא בנוח מכל הכיוונים – לא בנוח לשמוע בעל כורחי את השיחות, לא בנוח שאני רואה את הילדים סביב השולחן צריכים לשמוע גם הם, לא בנוח לבקש להחליף נושא ולא בנוח לקום ולמצוא איזו פינה מרוחקת.

אח"כ כשכבר הרגשתי יותר בטחון בעצמי ובדרך שלי הייתי משתדלת ליזום בעצמי שיחות נעימות וקלילות וכך גם "לעצור" בטרם עת העלאת נושאים "כבדים". כשהייתי מוצאת לנכון גם הייתי פשוט פורשת הצידה עם הבן שלי והיינו משחקים באיזה חדר וגם כבר פחות השפיע עלי מה חושבים או אומרים.

רציתי מאוד למצוא אנשים ובמיוחד אמהות כמוני כי הרגשתי בודדה בחשיבה שלי. הכרתי פה ושם אמהות שחושבות ועושות כמוני, בעיקר מתוך תחום העיסוק שלי אבל זה לא הספיק לי והן היו רק מכרות.

כשעבר עוד הזמן שמתי לב שמעבר לגישה שלי על הנושא, שיחות מן הסוג הזה משפיעות עליי ברמה האנרגטית, ממש הרגשתי את האנרגיה בחדר משתנה ויכלתי לחוש אותה בגוף כמשהו מעיק ולא נעים.
אז גם הבנתי עד כמה ההשפעה על ילדים קטנים היא משמעותית מכיוון שהם הרבה יותר "פתוחים" ומושפעים אנרגטית ממבוגרים.

במשך הזמן גיבשתי לי את העמדה שלי בנושא של מה נכון לי ומה לא מתאים לי בכלל, גם כאמא וגם לעצמי מבחינה אישית – באיזה מרחב אני בוחרת להיות?
אני יותר ויותר בוחרת להיות במרחב שנעים לי בו ושמרומם אותי, ופחות ופחות מסכימה להיות איפה שלא נעים לי, איפה שאני עשויה "להתכווץ" (לא מתאים לי יותר!) ואיפה שאני עושה בשביל לרצות וכי "לא נעים".

אני מוצאת שבשנים האחרונות אני מכירה יותר ויותר אמהות ואף משפחות (!) שחושבות כמוני ואני מייחסת את זה לביטחון ההולך וגובר שלי בדרך שלי.
אמנם עדיין יש אנשים במשפחה המורחבת שאיתם אני מרגישה פחות בנוח ואז אני יודעת שיש לי עוד "שיעור" ועבודה עצמית.

היום אני כבר מרגישה שאני חלק מ"קהילה" ששם מבינים אותי ואת ה"מוזרויות" שלי
, ה"שיא" מבחינתי היה כשיצאתי לקורס כלשהו עם אנשים מקהילה כזאת ובארוחת הצהריים לרגע אחד הועלה נושא שקשור במשהו שסופר עליו בחדשות והמורה עוד באותה הרגע היסתה את הדוברת וביקשה בנימוס ובאסרטיביות והזכירה לשמור על האוירה הנעימה. זה היה רגע של השראה עבורי.

אגב, כששוחחתי עם אותה מורה על הנושא היא אמרה שאצלה במשפחה כבר יודעים שאם מישהו מעלה נושא מהסוג ה"אלים" , היא פשוט לוקחת את הילדים שלה (ובעלה) והולכת הביתה ולכן זה כבר לא קורה.

אז אחרי כל המגילה הזאת, מעניין אותי מאוד לקרוא עוד דעות ותגובות.
מה דעתכם? איך זה אצלכם? איך אתם עם הנושא? האם מפריע? האם לא? וכל תגובה אחרת נוספת .
 
מזדהה עם הדברים שכתבת

אני מרגישה שלא נכון לחשוף ילדים בגילאים קטנים לדברים קשים שיש בחדשות. מאז שהבכור שלי נולד, אני צורכת חדשות אבל רק בכתב, או אחרי שהילדים ישנים כדי לא לחשוף אותם לתוכן לא מתאים. כשיגדלו בע"ה (לא דתיה אבל לא מזיק) אחשוף אותם בהדרגה. ילדים קטנים לא צריכים להיות מוטרדים משום דבר יותר ממשחקים בגינה הקרובה, ללמוד צבעים, ליצור חברויות ראשונות וכו' בהתאם לגיל.
לשמחתי אצלינו במשפחה משני הצדדים לא מדברים על דברים כאלו, בעלי ומשפחתו לא צורכים הרבה חדשות אז אין לי את הבעיה הזאת.
הבעיה צפה אצלי כל שנה לקראת יום השואה, אני מוטרדת מה יספרו להם בכיתה על כאלו דברים, אני משתדלת לנהל שיחות עם הגננות בתקוה שירגיעו אותי לגבי התוכן שהן מעבירות.
 

shilaF29

New member
בהחלט מפריע

אני לא נמצאת בארץ ואצלנו גם אין המון ארוחות משפחתיות. מאוד מפריע לי כשמגיעים אורחים (בדרך כלל מבוגרים ששכחו איך כשיש ילדים קטנים, או שבזמנם הסטנדרטים היו שונים) ומרכלים על אנשים שהילדים שלי מכירים, או מקללים כחלק מהדיבור שלהם (לשמחתי אצלנו בבית אפילו ״טיפש״ היא מילה מאוד חמורה שגורמת לבת שלי להכנס להלם כשהיא שומעת מבוגר אומר אותה).
&nbsp
את הריכולים אני מפסיקה ואומרת שאני מעדיפה לא לדבר על זה ליד הילדים. לגבי הקללות עוד לא הצלחתי לנסח משהו שלא יעליב.
 

רi תם

New member
אני באקסטרים


כל מילה שהקלדת-כמוך גם אני ובכלל,עניין השיח מאווווד חשוב לי כחלק מתהליך הגדילה.דרך משחק סוציודרמטי אני שומעת את השיח בגן שאגב השנה הוא לא לרוחי כלל.עונש,לנעול את הפה וכיו"ב.אחרי כיפור אקבע שיחה עם הגננת.
אתמול הפיצקול אומר "אמא,כשאהיה מבוגר יכאב לי פה ופה ופה בגב".היה לי ברור ממי שמע את זה.הסבתא שלו.לא יקרה יותר.ילדים בני 4 לא צריכים לשמוע על כאבי גב! ואני?לעולם לא אגיד "אני עייפה" וכיו"ב.אני שם עבורם,תמיד! בהגייה נכונה,נימוס,בלי לדבר בשפה בוטה או "נמוכה מים המלח" וחדשות?לא בנוכחותם ולרוב במילה הכתובה ולא בצפייה.צרות של אחרים הן של אחרים!לא שלנו!לא רוצה לשמוע עליהן ליד הילדים ולרוב....בכלל לא.
שנהההה נהדרת!
 

זלופית

New member
חייבת לומר שאני לחלוטין לא מזדהה עם החלק השני שכתבת

כאב הוא חלק מהחיים, יכולת להתמודד איתו היא חשובה.
מודעות לכאב הזולת גם היא חשובה לצורך תחושת אמפתיה והתחשבות בזולת - אלו ערכים ויכולות שאני רוצה שיהיו לילדיי.
למה ילדים בני 4 לא צריכים לשמוע על כאבי גב? מה יקרה להם אם הם ישמעו עליהם? מה יקרה אם תסבירי לו שהגוף של אנשים מבוגרים כבר התעייף וכואב לפעמים, כי הם כבר חיים הרבה הרבה שנים? זאת האמת, מה לא בסדר בה?
למה אי אפשר לומר להם ש"עכשיו אני עייפה ורוצה לנוח"? אני שם בשבילם, אבל עד גבול מסוים. יש פעמים שאני מבקשת שיתחשבו בי - ילד בן 4 בהחלט יכול וצריך להבין את זה. הוא צריך להבין שהוא לא מרכז העולם. שאם אבא שלו ישן, הוא לא יכול לקפוץ עליו ולהעיר אותו והוא לא יכול לצעוק או לשרוק במשרוקית עכשיו כי זה יפריע לאבא לישון. וכמו שהוא מתחשב, כך גם כשהוא ישן, אז אנחנו מתחשבים בו ושומרים על שקט בשבילו.
התפקיד שלנו כהורים היא לא לשמור על הילדים שלא יפגעו או לא יכאבו לעולם, אלא לתת להם כלים ויכולות להתמודד עם הכאב ועם הקושי. להבין שזה לא סוף העולם אם משהו רע או לא נעים קורה, שאפשר להתגבר.
מבחינת חדשות, מבינה ומזדהה - בגיל 13 בערך לקחתי החלטה מודעת שלא לראות יותר חדשות כי זה עושה לי לא טוב. מידי פעם נכנסת לYNET, אבל לא מעבר. זה לא חסר לי בכלל וממש לא חושבת שילדים קטנים צריכים להיות חשופים לחדשות , לא משנה באיזה מדיה.
 

רi תם

New member
לטעמי

אין מקום לילדים שלי לשבת אצל סבתא שלהם ולשמוע על הגב שלה.הסברתי שהיא מבוגרת וכואב אבל לא מוצאת שום סיבה שהיא "תקטר" להם.זה לא מידע חיוני לבני 4 בדיוק כמו שבחדשות אין דברים שיענינו אותם.ערכים של אמפטיה והתחשבות בזולת הם "יונקים" בדרכים אחרות.ולא.הם לא ישמעו שאני עייפה.זה מאוד "מעסיק" אותם.למה אמא עייפה?אולי בגללנו?הם לא מבינים עד הסוף שהיום עמוס בעבודה,גידול ילדים,בית ולכן לא מעסיקה אותם בעניין.אני חושבת שילד הוא ילד וכל זמן שאצליח לשמר את התמימות שלהם בהחלט שאגן עליהם מהעולם,אשמור שלא יפגעו ולא יכאבו.
אין דבר שאי אפשר לתמלל.השאלה היא מה אומרים,איך ומתי.
 
העלית פה עניין מאוד חשוב לשים לב אליו

ילדים נוטים לקחת על עצמם את הכאבים של ההורים שלהם (או של דמויות אחרות משמעותיות בחייהם) , כאבים פיסיים ורגשיים. זה קורה באופן לא מודע כמובן .
זה קורה משום הרגישות הגבוהה שלהם וכמובן מהאהבה שלהם אלינו ומכך שהם עוד צעירים והגבולות שלהם לעצמם עדיין בהתהוות ושינוי והם מושפעים בקלות רבה מהסביבה.
אני רואה את זה בצורה ברורה בטיפולי ריפוי שעוסקים בעולם הפנימי של הילד ובחיבור של גוף-נפש (גם כשמדובר "רק" באבחונים כמו למשל אבחון ציורי ילדים).
גם אנחנו המבוגרים "עושים" את זה ולוקחים על עצמינו באופן לא מודע כאבים של אחרים. באופן מודע כדאי להביע כוונה לשחרר כל מה שהעמסנו על עצמינו שלא שלנו ולא לטובתינו העליונה ביותר ששייך לאחר ...
זה נושא מרתק לכשעצמו , שמחה שזה עלה כאן כדי לעורר מחשבה עליו.
&nbsp
 
לא תמיד אפשר לנתק את הילדים מהמציאות

יש מצבים מורכבים שלא ניתן להחביא (בהנחה שלא רוצים לנתק אותם חס וחלילה מהמשפחה).
אצלינו סבתא לא יכולה להחביא את הכאבים שלה, כי על כל התכופפות קשה לה מאד לקום.
וסבא - בכלל חולה מאד. אתמול בעלי קצת לא הרגיש טוב, אז הבן שלי אמר שהוא מחכה שאבא יבריא ושגם סבא כבר חולה הרבה זמן והוא מחכה שגם הוא יבריא.
יחי ההבדל... לבעלי היה קצת חום וצינון, וסבא לעומת זאת כבר כנראה לא יבריא.
אז כשהבן שלי אמר שהוא מחכה שסבא יבריא, לא אמרנו כלום, אבל צבט לי הלב רק על המחשבה על ההתמודדות הצפויה בעתיד. אבל מה אפשר לעשות?
ברור לי שגם יהיה שלב שאצטרך להכין אותו קצת לקראת מה שצפוי (כדי שלא יופתע יום אחד), אבל בינתיים אני דוחה את זה כמה שניתן.
ילדים צריכים לפעמים להתמודד גם עם זה שלא הכל ורוד.
 
מסכימה בגדול ומאוד מבינה אותך

אבל אני חושבת שאי אפשר להשתיק אנשים ולהטיל ווטו על כל נושא שהוא לא נעים לשיחה כי סה"כ אם העלו כנראה שזה משהו שמעניין אנשים אחרת לא היה נוצר דיון. אני כן אוהבת ומסכימה עם הדרך שלך שאת פשוט קמה והולכת הצידה עם הילד ולא עוצרת את הדיון.
 

Ani15

New member
לא מזדהה עם הדברים שכתבת

קודם כל כי לא לרוחי לסתום לאחרים את הפה רק כי הילדים שלי יושבים לידם. ילדים בעיני אינם צריכים להיות מרכז העולם וציר סביבו החיים סובבים, הם צריכים להיות חלק מחיי המשפחה וככאלה הם לא סיבה להשתיק אף אחד שרוצה לדבר על מה שמעניין אותו. (אני יכולה לכתוב מגילה ארוכה כמו שלך על "למה ילדים לא צריכים להיות מרכז העולם", בעיני זו בעיה מרכזית בחברה הישראלית, אבל זה לא הנושא פה).
אם עולים נושאים שאינם מתאימים לילדים אני אתווך את הנאמר או אקח את הילד (בגילאים צעירים יותר) לחדר אחר.
בעיני סנקציות ואיומים (וכן זה לגמרי איום) בנוסח "אם תדברו על זה אני ומשפחתי נלך" הם לא לענין, ממש כמו "אני לא אבוא אם יהיו חיות מתות על השולחן" (הפלג הטבעוני במשפחה שלי, שכבר שנים לא חוגג איתנו). מעריכה הרבה יותר את אחי החוזר בתשובה שהגישה שלו היא "אנחנו נבוא בכל יום בו נוכל לנסוע אליכם ואם האוכל לא יהיה כשר אז לא נאכל אבל לפחות נחגוג ביחד".
כתבת על "להיות איפה שלא נעים לי" ואני תוהה אם נוכחות הילדים היא תירוץ נוח לברוח מעיסוק בנושאים שבאמת אינם נוחים *לך* וזה כבר ענין שונה לגמרי שאינו שייך לפורום הורות, או שנפרדות ילד-הורה, שכתבת עליה כל כך יפה במקום אחר, היא "אישיו" בפני עצמו פה.
שנה טובה!
 

רi תם

New member
ילדים-מרכז העולם...

סליחה שמתפרצת לדלת פתוחה אבל...ילדיי הם מרכז עולמי,הם החיים,הם העולם,כל משאביי הנפשיים,הרוחניים,הפיזיים "זורמים" אליהם באהבה עד אין קץ.
אני אדם עובד,מקיים בית,קשרי חברות וכיו"ב ועדיין לפני הכל הילדים ורווחתם וכל הסובבים יודעים זאת ומברכים.ולכן....מצדדת בכל מה שאוריםכהורים הקלידה
.
שנה טובה
 
תודה על מגוון התגובות כאן


לאלו שזה דיבר אליהם וגם למי שלא ולא הסכימו.
מעניין לקרוא את הדעות והחשיבה של כל אחת .
אשמח לקרוא עוד תגובות מי שרוצה להוסיף
 
אני חצויה ברגשותי

אני מזדהה גם עם מה שאת כתבת וגם עם מה שאני15 כתבה.

מצד אחד לי באופן אישי מאוד לא נוח שעולים הנושאים הכבדים והטעונים הללו כי השיחה אכן מקבלת טונים אלימים. מי שלא מסכים עם הדעה הרווחת בשולחן או שישתוק או שיצטרך לריב עם כול השאר...מה שאני עושה אגב (ולקח לי שנים ללמוד את הלקח) זה מתרחקת מאותו שולחן ותופסת שיחה נעימה עם מישהו אחר בחדר. תמיד יש אחד כזה. אם לא, אני אזום שיחה ותמיד יהיה מי שישתף איתי פעולה. אני מסיקה שאם אני והוא נותרנו בגדר מיעוט אז שהרוב (הרועש) נהנה מהתכנים ויופי לו. זה מה שקורה בדרך כלל.

אגב לגבי הילדים *אני* ממש לא דואגת כי בשלב הזה הם פורשים משיחות המבוגרים המשמימות למשחקים שלהם ולא צריכים לסבול את הרעש הזה. הגדול *שלי* בן שבע ומעולם לא התעניין בשיחות הללו. אם המצב היה שונה אולי הייתי נוהגת אחרת.

אהבתי את הדוגמה שנתנה אני15כי בתור צמחונית אני ממש לא מטיפה מוסר לאחרים, מעקמת פנים כשאני רואה "חיות מתות" על השולחן וכו' ולכן לא חשבתי לרגע לבקש שתכני השיחה ישתנו בשבילי או בשביל הילדים שלי. אומנם הם מרכז עולמי אך לא מרכז העולם.
 

galilit11

New member
לא מסכימה לדברים

צריך כמובן להפריד בין טונים גבוהים וצורמים ומתלהמים שכאן באמת צריך לשים גבול, לבין תוכן הדברים שהוא גם חשוב לנו כמבוגרים לדון בו ולא צריך להפסיק לדבר כי יש ילדים מסביב,
וגם זה חשוב דווקא לדבר ליד הילדים כדי להנחיל להם מודעות פוליטית והתעניינות בעניינים שברומו של עולם המשפיעים על כולנו במישרין או בעקיפין, לראות תרבות ויכוח ודיון תרבותית, ועוד.
לצורך העניי, כמו שאני רוצה שהם יהיו לידי ואף יעזרו כשאני תולה כביסה, מבשלת, מנקה, וכולי - ככה הם יכולים וצריכים להיות לידי כשאני מדברת על נושאים חשובים כאלו. אם לא ילמדו מאיתנו אז ממי?
 
למעלה