"ארוחת בוקר לאור דמדומים" של פיליפ ק' דיק

haimgds

Member
"ארוחת בוקר לאור דמדומים" של פיליפ ק' דיק

קראתי את הסיפור ב"בלי פאניקה" והוא נשמע לי מאוד מוכר, אני יכול להשבע כי כבר קראתי אותו בעברית איפשהו בעבר. מישהו יודע?

יש לי זיכרון מעומעם (מלפני 40 שנה...) כי קראתי אותו בבית הספרים לאומי באוניברסיטה העברית בגבעת רם באוסף כרוך של חוברות מדע דימיוני בעברית שהודפסו בשנות ה 50-60.

kenny66

New member
"רשימת קיפוד"

ב"בלי פאניקה" יש רשימה של סיפורי המדע הבדיוני שיצאו בעברית המכונה "רשימת קיפוד". על פיה, הסיפור התפרסם בקובץ בשם "מודל ראשון".

haimgds

Member
תודה, זכרתי כי זה היה משהו ישן.

ואת "מודל ראשון" קראתי מתישהו בשנות ה 80.
אוסף החוברות שקראתי כילד (וגם את הקומיקס של "בוקי"...) היו החשיפה הראשונה שלי למד"ב ומשום מה נדמה לי כי נתקלתי בחלק מהסיפורים שנית בשם שונה.
מישהו זוכר את החוברות האלה?

Y. Welis

New member
אגב מודל ראשון, יש שם סיפור מצויין של ברונר

שתפס אותי מאוד כילד - על יצור שיכול להוות תחליף יעיל להורים.

היו לא מעט חוברות. בעיקר של 'פנטסיה 2000', מאותה תקופה. לפני כן היו דברים מעטים ונדירים, ולא תמיד איכותיים (כמו מגזין קצר-מועד משנת 77', שכלל מדור מכתבים מפוברקים, כי כולם היו עמוסי שבחים...).

haimgds

Member
אאל"ט "קוסמוס" או אולי "אסימוב" בעברית?

פנטסייה 2000 הייתה פורצת הדרך ו_לאחר_ ההצלחה(?) שלה הזדנבו אי אלו חוברות באיכות נמוכה (תרגום ובחירת סיפורים) שלא שרדו מספר דו ספרתי של חוברות... לא זכור לי משהו מ 77.
(השבוע סיימתי סריקת שליש מחוברות פנטסייה 2000 ותוך כדי קריאה אני מוצא את עצמי מאוכזב מהמספר הזעום של סיפורים טובים...)

Y. Welis

New member
אכן 'אסימוב' - זו היתה ב-77'

בראשות 'אינג' ד. ואינג' ג.' או בדומה. רמה ירודה של תרגום, אבל החזיקו מעמד בערך 6 חוברות.

לדעתי ב'פנטסיה' היו כמה מעולים ביותר, וברמה גבוהה (נלקחו ברובם מהמגזין SF&F המצויין).

הכנתי מבחר של טובים, אם תרצה להתרשם. הראשון כולל 25, השני עוד עשרה (ארוכים, חלקם חשובים מאוד) והשלישי עוד 20-30. כולם ראויים להידפס מחדש, ויכולים גם להצליח.
יש שם קלאסיקות, חדשים (לזמנם; קארד הופיע שם בין השאר; פ.ק. דיק עם סיפור מרכזי, 'רוג') והרבה איזוטריים מעניינים במיוחד. אפשר לומר שבתקופת העורכת האחרונה (גבי פלג, גליונות 31 עד 44) ההיצע היה מודרני יותר, ואילו אצל קודמה (האופטמן) היה טעם קלאסי יותר.

אחרי שנפסק, היתה שתיקה ארוכה בארץ, עד שחובבי המד"ב התארגנו מחדש בסוף התשעים, והחלו להוציא שוב כתבי-עת. רוב הותיקים בפורום הזה מכירים מהתקופה ההיא.

haimgds

Member
אשמח אם תעלה את הרשימה.

...ורצוי לחוברות 25-44 שאותן אני סורק כרגע. אני קורא שוב (ושוב ושוב ושוב... הסריקה הזו כבר מטמטמת אותי) את הסיפורים ועד עתה נתקלתי בפחות מעשרה שלטעמי מוגדרים מצויינים.
בכל מקרה, אשתדל להעלות את ההתרשמות שלי, רשימת סיפורים מומלצים וחוות דעת על החוברות בשבוע הבא לאחר שאסיים את 43-44.

Y. Welis

New member
מבחר בלבד (זה פרוייקט בהכנה, שהייתי מעדיף

לחשוף רק כשיושלם) -
&nbsp
* 'דלתות פיו, עששיות פניו' / ר. זילאזני (גליון 34) - מהגדולים שלו.
&nbsp
* 'סביב היקום כולו' / מאיירס (גליון 13) - מהכיפיים שישנם. אופרת חלל במיטבה. הלוואי והיו עוד כאלה.
&nbsp
* 'בעיטת פנים' / ג'. פ. בון (גליון 36) - גם מהכיפיים.
&nbsp
* 'האיש שבא מוקדם מדי' / פול אנדרסון (גליון 32) - רומן היסטורי משכנע. ומדוייק.
&nbsp
* 'זמן לא רב לפני הקץ' / לארי ניבן (גליון 5) - סיפור שפתח סידרת ספרים וסיפורים של ניבן, שמציגים את הטייק שלו על הקסם כדבר שניתן למדוד.
&nbsp
* 'ידיד עמוק' / אמיר גוטפרוינד (גליון 39) - של אותו סופר ישראלי מצליח כיום, נכתב כנראה שהיה צעיר מאוד. הבטחה גדולה ואולי הטוב שבסיפורים הישראליים שפורסם שם.
&nbsp
* 'מלים, מלים...' / ג'ורג' זברובסקי (גליון 11) - סוריאליזם נהדר.
&nbsp
* 'במערות טריפוניוס' / ג'יימס פ. ג'רארד (גליון 25) - פייבוריט פרטי שלי. נוסטלגיה מופלאה. נדיר מסוגו (אם כי 'ג'פטי בן 5' של אליסון קרוב)
&nbsp
* 'משהו ירוק' / פרדריק בראון (גליון 18) - המרגש ביותר שלו.
&nbsp
* 'אל המוסך' / רון גולארט (גליון 31) - קומי. סופר משעשע שלא זכור היום. החוקרונית ושלדון קלוג... (גם סלדאק ושקלי כתבו על דברים דומים).
&nbsp
* האינסטינקט / לסטר דל ריי (גליון 35). סיפור קלאסי של פאנץ' ליין, אחד מהטובים.
&nbsp
* 'החיים זה לא מה שהיה פעם' / בסטר (גיליון 8) - בסטר מהפייבוריטים שלי.
&nbsp
* 'גלות העידנים' / א. ס. קלארק (גליון 37) - גם פאנץ' ליין קלאסי.
&nbsp
* מחוזות הספר של השמש / לארי ניבן (גליון 38) - סיפור חשוב ב'יקום המוכר', שמקדים מבוא ל'עולם טבעת' (מסביר את בריחת הבובנים).
&nbsp
* לכלוא אדם בכלוב / באזבי (גליונות 14+ 15) - עשוי טוב ומרתק.
&nbsp
* אלדיס - 'אויבי המשטר' [גליון 3 + 4 + 5]) - עוד אפוקליפסה דיקטטורית (נושא חביב על הבריטים), אבל טובה.
&nbsp
* אני רואה אותך' / דיימון נייט (גליון 33) - סיפור טורד מנוחה. לא תשכח אותו... סופר דגול ונשכח (ר' 'תחנת מפגש קדמית' שלו מגליון 2).
&nbsp
* 'טעם התבשיל' / ברונר - קלאסי. חצי פאנץ' ליין.
&nbsp
* 'גורלו של מילטון גומראת' / אלכסיי פנשין - קומי וחביב. נדמה לי שנעשה סרט קצר מקומי לפיו (גם עוד סיפור שם, של המילטון, היה בסיס לסרט).
&nbsp
ויש עוד שלא הזכרתי. שווה לבדוק.

haimgds

Member
מעניין, שלי (בהכנה...) אך קצת שונה.

כרגע אני עובר על חוברות 25-42 ומה שהרשים אותי עד עתה הוא:
-גליון 26 כלל מספר סיפורים טובים:
*אספסוף של צללים/גראנט. גזענות עתידית עם הפתעה.
*שליפת תקע/רון גולארט. משעשע מאוד, מהסיפורים הבודדים בפנטסייה העוסקים בסייבר.
*שלמות/וויל ורתינגטון. מטריד, מאוד אהבתי בתיכון והיום קצת בנאלי וטיפשי.
*איש מסור הקשתית/ניבן. קלאסיקה וחובה לכל חובב מד"ב, כיצד המוסר שלנו הוא תוצא של הטכנולוגיה הקיימת.
-בגליון 27 היו מספר סיפורים משעשעים.
*פרויקט התעלות/רוברט יאנג. הסיפור ה'אמיתי' של מגדל בבל.
*אטריות כשרות/טום סליאבן. מה קורה כאשר מוח יהודי מושתל בגוף איטלקי...
*הקץ לתרד/סטן דרייר. מבט הומוריסטי על בעייות אבטחה במחשבים.
-גליון 28 היו שני סיפורים טובים.
*לא עוד עפרונות, לא עוד ספרים/ג'ון מוריסי. החינוך בעתיד, קראתי אותו לראשונה בתיכון והוא העלה בי מספר מחשבות...
*יום על החוף/קרול אמשווילר. חיי היום יום אחרי האסון. פשוט, קצר ומזעזע.
-גליון 29.
*שוכני כדור הארץ/אנדרה מורוא. סיפור מד"ב מהמאה ה 19 שעולה על לא מעט מהסיפורים המודרניים.
-גליון 31.
*כוכב הזקופים/תומס דיש. (מעניין מה היה שמו המקורי) פארודיה על הרגלי הרבייה בעתיד.
-גליון 32.
*האיש שבא מוקדם מדי/פול אנדרסון. מה יוכל לעשות אדם מודרני המוטל אל המאה העשירית?
-גליון 34.
*פיתרון האנפולס/רקונה שלדון. מסיפורי המד"ב הטובים ביותר שקראתי, כיצד המוסר שלנו הוא תוצא של הבלוטות.
-גליון 36.
*מטרתי הנעלה מכל/פול אנדרסון. דומה ל'האיש שבא מוקדם מדי' שלו, מה יוכל לעשות אדם מהעתיד המוטל אל המאה העשרים?
-גליון 37.
*הייתי נותן דולר/ווינסטון מקס. עוד סיפור הומוריסטי על עסקה לא מוצלחת עם השטן.
-גליון 40.
מחשבים אינם טועים/גורדון דיקסון. מה שקורה כשמחשבים טועים, מטעות בהזמנת ספר עד ההוצאה להורג.
ג'וליו 204/פאמלה סארג'נט. דיסטופייה אפלה בסגנון שנות ה 80 (כגון 'בלייד ראנר'), מטריד בקריאה ראשונה אך היום נראה מוגזם מדיי.
&nbsp
מספר דברים מהרשימה שהעלית:
'מחוזות הספר של השמש' לא קשור לבריחת הבובנים.
'אני רואה אותך' הוא סיפור נחמד אך לא יותר, הוא נראה כפרולוג לספר שמעולם לא נכתב ןחבל.

Y. Welis

New member
חלקם גם ברשימה שלי...

ניבן כמובן מצויין; הצעתי בזמנו אנתולוגיה לשלדון/טיפטרי הבן, סופרת מהגדולות שהיו (יש עוד 2 שלה שם). 'על חומות העולם' שלה הוא מהטוב שבספרי הסידרה הלבנה של 'עם עובד'. טריפ בצורת ספר, כמו שאני מכנה אותו.
&nbsp
לדיש יש עוד סיפור טוב על מדרגות נעות. ספרו שתורגם די בינוני, אבל בסיפורים קצרים הוא אמן.
&nbsp
אמשוויילר מצויינת - עוד 6 סיפורים שלה תורגמו בכתבי עת מאוחרים ('המימד העשירי' בעיקר).
&nbsp
* בגליון 37 יש סיפור ארוך ומושקע, 'משחקים מסוכנים' של מרתה רנדל. זכור לי כי זה היה הגיליון שקניתי בגיל 11 (כמעט בדיוק לפני 31 שנה; את גיליון 13 קיבלתי גם בזמנו, אבל עברו שנים עד שקראתי), בעיקר בזכות השער (תמונה מתוך ה'ג'די'). עדיין זכור לטוב.
&nbsp
* התכוונתי לסיפור 'At the Core'. נראה שההקדמה של לוטם הטעתה (הזכירה את ביאוולף שייפר, שהיה גם בסיפור ההוא).
&nbsp
* לדיימון נייט יש עוד כמה מעולים. 'שחקני הזמן' למשל. גם ראוי לאנתולוגיה משלו.
&nbsp
אכן תקופת הסייברפאנק לא הגיעה לגיליון, למרות שכבר יצאו סיפורים מ-81' ('רצף גרנסבק' של גיבסון).
&nbsp
היו שמועות על גליון 45 (יש תמונת שער היכנשהו, אבל לא ברור אם אמיתית). נטען שההפקה שלו היתה מהיקרות שהופיעו בארץ. כנראה יקר מדי.

למעלה