ארוחת הצהרים

גריפון

New member
ארוחת הצהרים

- תקחי, תקחי אגוזים. תאכלי, זה בריא - אמרה האמא לבת הגדולה. הילדה שלחה יד קטנה והססנית אל קרטון האגוזים שעל דוכן הפיצוחים וחפנה שנים-שלושה אגוזים קלופים. האמא הבחינה בכך, שלחה יד ואספה חופן מלא ושמה אותו הישר אל כיס המעיל שלבשה הילדה. המעיל היה חם מדי לעונת המעבר, והילדה עוד היתה עם ילקוט בית הספר על הגב. על פי מראן, הן הגיעו מהשכונה הסמוכה. לא היתה שום הבעת בושה בעיני האמא. היה לה מבט אטום אך נחוש. היא הושיטה את ידה לפיה ונגסה משהו. מלפפון, ככל שיכולתי לזהות את קול הנגיסה. הבוקר קראתי שמחיר המלפפון עבר את ה-10 ש"ח לקילו. התינוק שבידה התעורר והשמיע קול. האמא הושיטה את ידה אל חולצתה ושיחררה כפתור. חשבתי שהנה היא עומדת לחלוץ לו שד, באמצע הסופרמרקט, וחשבתי שמוזר שהיא שיחררה כפתור קרוב לבטן דווקא, ולהפתעתי היא שלפה מתחת לחולצה שקית חלב, הוציאה מהשקית שבידה בקבוק לתינוק, קרעה בשיניה את פינת השקית ובתנועות זריזות מזגה את החלב אל תוך הבקבוק. התינוק החל לינוק מהבקבוק בשקיקה. את השקית היא הניחה על בטנה, איפוא, כדי שיתחמם מעט מקור המקרר ויהיה מוכן עבור התינוק הרעב ברגע שיתעורר. מעבר לפינה הקרובה של טור המדפים הגיח לפתע מנהל הסופר. האמא הניחה באדישות את השקית הריקה בין המוצרים על המדף שלידה, בלי להביט במנהל העומד מרחק כמה צעדים ממנה. המנהל הבחין בשקית, ובילדה המושיטה עוד אגוז מכיסה אל פיה, ובתינוק השותה בשקיקה מהבקבוק, וקשה לתאר את הבעת ההפתעה והכאב שעלתה על פניו. מבטו פגש את מבטי, בעודי עומד בקצה המרוחק של טור המדפים, משתדל בלא הצלחה להסתיר את ההצצה הגסה שלי. מוטב לי לא לחשוב איזו הבעה הוא ראה בעיני. האמא וביתה הלכו לאיטן לכיוון היציאה. שתי ידי האמא היו תפוסות, והילדה הושיטה יד ואחזה בשקית הנילון שביד אימה ובאחת מאצבעותיה. האמא שחררה לרגע את יד הילדה, הורידה פחית קולה מאחד המדפים אגב הילוכה ושמה אותה בשקית שבידה והילדה אחזה בה שוב. קינוח סעודה לילדה. האמא עצמה נגסה עוד נגיסה אחת מהמלפפון שבידה האוחזת בתינוק.

noa128

New member
עצוב כל כך, מציאותי כל כך.

ואני מנסה לחשוב האם יש מקום להתרעם על החינוך שמקבלת הילדה הזו, שמותר ולגיטימי לגנוב. אז נכון, המצב, ובכל זאת.

גריפון

New member
שוב ניכנס לפרשנויות שונות, ולטובה

השיעור שאני רואה כאן לילדה הוא שכשמדובר ברעב שלה, לאמא לא רק מותר לקחת למענה - המילה לגנוב טעונה מדי בעיני בקונטקסט הזה - אלא גם חובה. ושאלוהים ישמור, אם גם כשהילדה תהיה לאמא ביתה תהיה רעבה, הנה השיעור: יהיה עליה לעשות אותו דבר. ושיסלחו לה החוק והרב ושר האוצר ואלוהים.

כשרעבים, חוקי מוסר לא כל כך תופסים.

אני לא בא להצדיק כלום, רק להבין. בסופר הגדול והנוצץ בו אני קונה לעיתים, היתה בעבר עגלה בודדת למצרכים לנצרכים שעמדה ביציאה מהסופר. היום יש שם ארגז עץ ענק למצרכים כאלה והוא גדוש תמיד. אני חשוב שאסור לפטור את מה שסיפרת בהינף יד. המצב באמת חמור וזה ממש לא רק "מצב". זה הלך רוח, זה אין רוח, זו רוח רעה.

גריפון

New member
כשאני חושב איך הייתי שופט בליבי את

האנשים שחוטפים בסופר נישנוש פה, נישנוש שם... עד שעלה בדעתי שלפחות חלקם פשוט באים לסופר לאכול. איפה הקו הברור בין עוני לסתם חזירות - לא לי לקבוע. עשיתי היום קניות בסניף של רשת מ.מ.ן, שם המחירים באמת נמוכים והקהל באמת עממי, ואח"כ נכנסתי לרגע לסניף הסמוך של "מגה" - זה היה מעבר מוזר, חד, ולא נעים. אני מוכרח לומר שבסניף הראשון הרבה יותר נעים לי לקנות, וגם השירות, הפלא ופלא, הרבה יותר טוב. גם הקהל נעים שם יותר. הפעם היחידה שראיתי שם התנהגות גסה ותוקפנית היתה מאיזו מטרוניתא פלצניתא ששיחקה שם את עצמה.

אני דווקא לא נתקל במראות של עוני

אבל ברור שלכולנו יש היום פחות מבעבר. חבל שכך. לשמוע על סיום המיתון זה באמת לעג לרש.

datnyc

New member
ממש לא חובה לגנוב

כן, המצב חרא, (סליחה אין מילה אחרת), כן יש אנשים רעבים, וכאלה שלא יכולים לקנות אפילו לא מוצרי יסוד, אבל לא לגנוב, לא לקחת בלי רשות. אותה אם לא מתביישת לקחת (הנה אני לא אומר לגנוב גריפון) ללא רשות, אבל מתביישת לגשת לבית בתמחוי ולקבל אוכל? מתביישת לגשת למנהל הסופר ולבקש ממנו מלפפון? סליחה אבל זה לא חינוך, זה קלקול.

עד שלא תעמוד בנעליה לא תדע לעולם

כמה היא נואשת וכמה היאוש הזה מונע ממנה לגשת לבית תמחוי, למחול על כבודה ולמלא בטנה בארוחה חמה. היא הרי עלולה לפגוש שם מישהו שהיא מכירה ועולמה יחרב.

datnyc

New member
סליחה אבל,

נכון "אל תדון אדם וגו'" אבל אין מה לעשות, אסור לגנוב, פשוט אסור. כל חברה מתוקנת, ואני מקווה שאנחנו עדיין כאלה, חייבת מספר חוקי יסוד, זה לדעתי אחד מהם. לא יודע כמה היא נואשת, אתה יודע מה? לא אכפת לי. לא מוכן לקבל את עניין ה"גניבה המוסרית". עולמה ייחרב??? למה? כי אין לה מה לאכול, משפט שנחרט אצלי מהילדות "שייתביישו הגנבים", לא אלה שמקבצים נדבות, לא אלה שהולכים לבית התמחוי, לא אלה שעובדים בעבודות הבזויות ביותר על מנת להביא פת לחם למשפחה, שייתבישו הגנבים.

אני מסכים אתך. רק מצר על איזו חברה

נהיינו ולמה אנחנו בכלל דנים בזה. בשביל זה בנינו מדינה, כדי להגיע לפת לחם?

למעלה