אריאל חפץ ומוזיאון הרכבל להר ציון

פייטוש

New member
בית הקברות כבבועת העיתים לקבוץ קריית ענבים

בית הקברות כבבועת העיתים לקבוץ קריית ענבים בית הקברות בקריית ענבים נחלק לארבעה חלקות : חלקת הקבורה של חברי הקבוץ: הקבר הראשון שהוקם עם מצבה בחלקה היה של אפרים רייס, המצבה מזכיר קבר שייך עם כיפה כמו בקבר רחל ,הזקנים לא זכרו מדוע עוצבה המצבה בצורתה הנוכחית . ליד הקבר הוטמנו קברים של יהודה גור,אשתו לאה גור,צילה גור שעוד נדבר עלייה,אשר שמה היה צביה בעת לידתה ,אך כיוון שברפת הייתה פרה בשם צבייה שונה שמה של הילדה לצילה אך היא נפטרה מזיהום דלקתי, מצבת בעלה של יהודה גור של צילה שאינו לידה אלא במרחק מה, משום ששורשי הדקל שנטע ליד מצבתה החל להרים את המצבה ממקומה ובעצת מומחים הוחלט להסיטו מעט ,קברי המייסדים וותיקי המשק נקברו האחרים נקברו בחלקה על פי המקום שנותר לפי זמני מותם. על מצבות הותיקים חקוקות המילים מראשוני הקבוץ קריית ענבים או ממייסדי הקבוצה רשימה חלקית אפרים בן חיים,גור אריה,לאה גור אריה ,אברהם בן נריה ואשתו דבורה אשר את פרסומו קבל מהיותו אחד מכוורני הדבורים הראשונים בישראל ואף כתב ספר בנושא שעד היום נחשב לאורים ותומים בנושא גדול דבורים והפקת דבש, רבקה שפירא, וקברו של שלום אלטמן שנפטר בגיל מאה בשנת 2004.על קברם של הזוג חיים ורחל עפרוני חקוקים תולדות הקמת הקבוץ היה ממייסדי הרפת ויצא אף ללמוד בהולנד ולאחר מכן היה מורה לרפת בבית הספר החקלאי בכדורי. חלקת ילדי הקבוץ : בחלקה של ילדי הקבוץ קיימת תופעה של העדר שמות המשפחה על חלק מהמצבות הקדומות והכיתוב על המצבות כתוב : חיימקה, חנהלה, לאה לי,הדסהלה ועוד על פי הספור של זקני המשק , ההורים אמרו מה לא יזכרו מיהו חיימקה או לאהלה וכדומה ,לכן לא צריך שם משחה. חלקת חללי חטיבת הראל פלמח : חלקה זאת אשר נחנכה רשמית עם אנדרטת הנופלים שבה שמות 418 החללים שנפלו בקרבות על הדרך לירושלים,בקרבות בעיר עצמה לשחרורה, בהגנת גוש עציון ובשיירות בדרך אליה ובקרבות בנגב ובמרחבי סיני. את המצבה עיצב האמן מנחם שמי לזכרו של בנו אהרון גימי שהיה אחד מהמפקדים בחטיבה שקבור במקום, חלקת הורי חללי מלחמת העצמאות : כיוון שבתקופת המצור והלחימה לא ניתן היה להעביר את החללים לאזורי מגוריהם ברחבי הארץ ,הם נקברו בבית הקברות של קריית ענבים ביקשו הורי החללים להיקבר ליד ילדיהם בבית הקברות ולצורך זה נוצרה החלקה.
 

פייטוש

New member
סיפורים נוספים הקשורים לחלקת הקבורה הם:

סיפורים נוספים הקשורים לחלקת הקבורה הם: קידוח באר האכזב משנת 1940 בכניסה לבית הקברות שלא השאיר סימן ,אולי עם מגלה מתכות ניתן למצוא את צינור הקידוח ,הגאולוג פיקר קבע את נקודת הקידוח, מצבת קבר החמישה מגרעין קבוץ מעלה שנרצחו בידי הערבים , בדרכם לעבד את חלקות הישוב שעמד לעלות בשטח קבוץ מעלה החמישה שמצבתם קיימת אך אינם קבורים בקבר הנוכחי. קברו של יהודה אזולי , שנפל בחלקת קובבה שנרכשה בידי המשק מקבוץ בית עובד ליד רביבים ,על מנת לגידולי פלחה לספק את המזון לרפת הקבוץ בקריית ענבים ,כאידיאליסטים שאין לקיבוצניקים זכות לרכוש פרטי מסרו חלקה זאת לקקל. סליק הנשק שנחפר לאחר השבת השחורה במיכל מעל לבית הקברות . הנחת פרחי דם המכבים על קברי הנופלים , מדי שנה לקראת יום העצמאות ,נשלחו הילדים הפעוטים לשיפולי הגבעה ליד בית הקברות , על מנת לקטוף ולהניח פרחים אלו , על המצבות ,עבדכם הנאמן השתתף בקטיף ובהנחת הפרחים לאורך שנים.
 

פייטוש

New member
משוריין המשק הניצב בגן הילדים במשק

משוריין המשק הניצב בגן הילדים במשק בתקופת המערכה והמצור על ירושלים ישבו זקני העדה והחליטו לבנות משוריין על מנת להוליך את עובדי המשק והחלב לירושלים , יצא בן ציון פלאי ורכש בתל אביב שלדת משאית פראגו והביאה למשק ובמסגריית המשק הורכבה השלדה המשוריינת וכאשר הושמה הקובייה המשוריינת על שלדת המשאית קרסו ציריה של המשאית מהמשקל והחלום נגנז כך בילה המשוריין את חיו במסגריית הקבוץ עד לאחר המלחמה שאז עבר לשטח במשחק בגן הילדים. בשטח הגן גם ניצב בעבר טרקטור השרשראות הראשון של הקבוץ וגם הגיפ הלא חוקי של שאול שנגנב בידי הפל"ים והוחבא בקסריה העתיקה בסיס חיל הים ואומץ במשק הגיפ הועמס על משאית נעטף והוסווה בארגזי פרי הדר וכך הגיע למשק . אך לא זכה לרישוי ושימש את בית ההבראה שנבנה בקבוץ עד הגמלאות. בכניסה של גן הילדים ניטעו בידי הילדים בטו בשבט שדרת עצים ,אשר ממנו שרד ברוש אחד שגם הוא נפל במחלות נגדע והגזע הקטום נמצא בכניסה , אני זוכר אותו בשיא גדילתו.
 

פייטוש

New member
ספור הקמת תנובה

ספור הקמת תנובה כאשר הבינו בקבוץ כי ישנה בעיה לגידולים החקלאיים עקב בעיית המים ,רכש הקבוץ 4 פרות מסוג ישראלי מקומי אשר הצטיינו בתנובה דלה של חלב ,רכשו עוד עד שהבינו שכדאי להתפרנס ממשק חלב צריך פרות לחלב ואז הובאו הפרות מסוג פרייזי מהולנד לאחר שנציג הקבוץ יצא והביא את העדר הראשון שהחליף את העדר הקיים,לימים הפרו אותם עם הגזע המקומי ונוצרה הפרה הישראלית מסוג ישראלי פריזי המשמש גם כיום במשקי החלב. לפרות נבנתה רפת מאבן ,בנין האבן הראשון במשק, והחלב נשלח לירושלים בעגלות רתומות לפרדות וסוסים ונמכרו מדלת לדלת בבתי תושבי ירושלים ,כיוון שגם במוצא תחתית התפרנסו החלוצים מרפת וכן בעטרות ,יחד חברו שלושת הרפתות לקואופרטיב שלימים נקרא תנובה ,חולקו השכונות לנקודות חלוקה ונושא החלב הפך לתעשייתי . בעיית האבסת הפרות ,מחוסר מים להשקיית הגידולים ,הכריחה את הקבוץ לרכוש חלקה מקבוץ בית עובד ליד אזור רביבים, שנקראה קובבה ושם גודלו גידולי המספוא להאבסת הפרות וחלק מחברי המשק גרו וגידלו את גידולי המספוא במקום בימי השבוע .
 

פייטוש

New member
סיפרו של גן צילה

סיפרו של גן צילה גן צילה במרכז המשק הוקם בשנות הארבעים ,ממוקם מאחורי חדר האוכל הישן ,כלל גן צמחיה מרהיב,בריכת צמחי מים כולל שושני מים ודגי נוי, מחסן לכלי הגן שנבנה ביומים מלבנים שהוכנו ידנית במקום בידי אברהם דויטש ,וכמובן פסלה של צילה הבכורה בילדי הקבוץ שפוסל בידי זאב בן צבי ,אשר לצורך המשימה גר תקופת מה בחדר אצל משפחת גור , צילה שנפטרה בשנת 1936 כאישה צעירה לאחר שגידול התפתח והזדהם . על מנת להקים את הגן ולשלם לאדריכל שתכנן את הגן נהגה אמה לקטוף פרחי בר ולמכרם בירושלים, הגן שימש אבן שואבת לביקורים בהיותו גן לתפארת,בריכת המים מולאה במים וארבעה מילדי המשק לבשו בגדי ים ושתלו את חבצלות המים בבריכה,אותם ילדים גם עזרו בבניית מחסן הגן, כפי שסיפר לי אברהם גור אריה, הכיף הכי גדול לרחוץ בבריכה בימי הקיץ, בריכת המים רוקנה כאחת כאשר אחד מילדי המשק טבע וניצל בבריכה, כיום אותו אדם חיי כספרן בספריה בארץ. כיום נותר גן שאינו מרהיב כמו פעם ופיסלה של צילה גור אריה,העומד בשיממונה. לסיום תודה לזקני השבט ולמדריך שיי ,שהחזירו אותי באבחת יד לזכרונות ילדותי.
 

w o m a n 10

New member
פייטוש ../images/Emo51.gif

היה מעניין לקרוא.
 

פייטוש

New member
אריאל חפץ ומוזיאון הרכבל להר ציון

אריאל חפץ ומוזיאון הרכבל להר ציון הקדמה הכניסה למוזיאון הרכבל אינה כרוכה בתשלום, כיוון שהוא צמוד וחלק ממלון הר ציון נדרשת פנייה לשומר בכניסה לפתיחת שער הכניסה למוזיאון ברחוב דרך חברון מספר 15 ,רצוי לתאם מראש , המוזיאון פתוח בימי ראשון –חמישי בשעות 09:00-17:00. מלון הר ציון היה בראשיתו בית החולים לעיניים על שם הקדוש סנט גוהן , המבנה הוקם בשנת 1882, לאורך שנותיו כבית חולים שימש כמקום מרפא לעיניים לכל שלושת הדתות ,עקב מחלות העיניים שהיו נפוצות במזרח התיכון . כאשר פרצה מלחמת העולם הראשונה הוסב המקום ושימש כמחסן נשק לצבא התורכי. לכשכבשו הבריטים את המקום הם הוסיפו למבנה שני אגפים בחלקו הדרומי והמערבי שכיום מוכר בשם בית אות המוצר ,האגפים שנוספו שימשו כמרפאות חוץ אגפים אלו תוכננו בידי האדריכל היהודי זולטן שמשון הרמט . בתקופת מלחמת השחרור שימש מבנה בית החולים כעמדה צבאית יהודית והמרפאות אשר שכנו במקום הועברו לשטח הירדני ,בשנת 1964 רכש מנהל מקרקעי ישראל , את השטח והמבנים, ולאחר זמן נמכרו לאדם פרטי וההמשך הסתיים בפתיחת מלון הר ציון. מעט היסטוריה לתקופת מלחמת השחרור כיוון שבתקופת מלחמת העצמאות הפך המקום לעמדה צבאית אל מול חומות העיר העתיקה והר ציון שנכבש בתאריך 18,5,1948 יחד עם שער ציון לאחר קום המדינה היווה צינור האוויר והמזון למגניי הר ציון ודרכם ללוחמי העיר העתיקה . הלגיונרים שישבו על החומות מעל גיא בן הינום חסמו בירי כל מעבר בין החלק המערבי של העיר והר ציון ,אי לכך נדרשו דרכים ומעברים על מנת לספק מזון,תחמושת ופתח לפינוי פצועים מכוון הר ציון לחלק המערבי של העיר.
 

פייטוש

New member
לצורך זה נוצרו הדרכים הבאות לקשר עם הר ציון :

לצורך זה נוצרו הדרכים הבאות לקשר עם הר ציון : המנהרה : נחפרה מנהרה צרה ,החסומה כיום בשער ,אשר התחילה באזור גשרון הכביש למרגלות שכונת ימין משה ,סוף בריכת השולטאן , אשר דרכה הוזרמה תחמושת ומזון והורדו ממנה פצועים ,אך מנהרה זאת לא ספקה את כמות התצרוכת וכיוון שהייתה צרה סבלו הפצועים מן הטלטולים ונדרש היה פתרון נוסף לבעיה. הרכבל : תחילתו של הרעיון בידי אוריאל חפץ להעברה בקרונית ורכבל נוצר בשנת 1948 הרעיון והמבצע כונה דרך אבשלום , אורכו של הרכבל היה 200 מטר וגובהו מעל לוואדי היה 50 מטר,על הקורנית ניתן היה להסיע ציוד או לוחמים במשקל של 200-250 קילו. תחנת הרכבל הייתה בעמדת בית החולים סנט גוהן והסתיימה בתחנת בית הספר בישופ גובאט באזור הר ציון. על מנת להסתיר את הכבל בשעות היום ,הוא שוחרר והונח על הקרקע ונעלם מעיני חיילי הלגיון הירדני שניצבו על החומות. על הביצוע של העברה היו ממונות בשתי התחנות היו ממונות חוליות של שלושה אנשים אשר השתמשו בגלגל ארכובה ידנית שסובבו אותו ,פרק הזמן של העברה לכוון אחד נמשך כשתי דקות, העברה בוצעה רק בשעות הלילה ,למעשה השימוש ברכבך נמשך כחצי שנה עד שנחתמו הסכמי שביתת הנשק,אך הכבל תוחזק והיה מבצעי עד מלחמת ששת הימים,סודו של הכבל נחשף רק בשנת 1972. המוזיאון המוזיאון כולל שלושה חדרים ומרפסת בכניסה , בחדר המבוא תצוגת צילומים ,שרטוטי המבנה כפי שתוכנן,והסברים על בית החולים ,תמונות הלוחמים . החדר המרכזי שבו עומד מנגנון הגלילה של הכבל וידית ההפעלה,הכבל כיום מתוח ועליו תלויה הקרונית, צילומים של לוחמים על הקירות ,טבלת זיכרון להוגה הרעיון אריאל חפץ קורות חיו ופועלו כולל שלושת אותות ההצטיינות אשר קבל בחייו. ממול בקיר תבליט תלת מימדי להדגמת הרעיון . בחד האחרון עם חלונות הנוף לגיא ,לנקודת ההגעה בהר ציון,חומות העיר העתיקה בואך מגדל דוד והלאה וגגו של הסינמטק מתחת.
 

פייטוש

New member
מיהו אריאל חפץ אשר נפטר בשנת 1979 .

מיהו אריאל חפץ אשר נפטר בשנת 1979 . אריאל חפץ היה מפקד חיל ההנדסה של האצל תחת הכינוי קונוס, ועוזר קצין הנדסה בחטיבת עציוני בצהל לאחר הקמתו. לאחר שיזם את הכבל בהר ציון ,בשנות החמישים יזם את הקמת הרכבל בין קבוץ עין גב למוצב בסוסיתא, הוא יצר מכונה ליצור גדר תייל לתחום את מתחם הר הצופים לצרכי הגנה תוך שימוש בחומרים שהיו במקום ליצירת מכונת היצור ,לאחר שהירדנים סרבו להעברת הגדרות, ועוד אמצאות שהשתיקה יפה עליהם. שלוש פעמים עוטר אריאל חפץ בחייו : צל"ש הרמטכ"ל כאשר בפיגוע מעלות עמד וילדים קפצו מהחלונות לידיו . פרס בטחון ישראל על פועלו בתחום הבטחון. אות המופת בעת מלחמת יום כיפור על חילוץ פצועים. להנצחת שמו פעלו רבים אך רק בשנים האחרונות נמצאה סמטה צרה וקטנה הנקראת נתיב הרכבל ליד העסק המשפחתי ברחוב בן יהודה בירושלים והמחברת את רחוב בן יהודה ורחוב שמאי.
 
למעלה