טוב, דעתי בכל זאת....
למרות שאני עסוקה בכתיבת עבודה סמינריונית (שחלקה עוסק באריה בלילות....) ואין לי ממש זמן לכתוב להנאתי. לפני שקראתי את הספר עצמו קראתי את הביקורת של יעל דר ב"הארץ" (שאת הביקורות שלה אני מאוד אוהבת ומעריכה) וכך ראיתי את הפרשנות שלפיה הספר עוסק במין לפני שקראתי וכך לא יכולתי להשתחרר ממנה, וחבל לי... אין בספר אף מילה על סקס. ילדים שלא מודעים לסקס, או לפחות לפן הווקאלי(כי זה העניין בספר- הילד שומע בלילה שאגות ויללות של אריה ובסוף מסתבר שהאריה הוא הוריו בתחפושת)- לא יעלו בדעתם שעל זה מדובר ולא יחקרו במופלא מהם. לדעתי ילדים מקבלים את הספר כפשוטו- סיפור על אריה וכו' ולא מעמיסים משמעויות פסיכולוגיות. אני הראיתי את הספר לבת 7 וחצי ובן 5 וחצי שמאוד מאוד נהנו ושממשיכים (בעיקר הוא) לחזור אליו שוב ושוב בכייף אדיר. את המבחן הזה הספר עבר בהצלחה רבה מבחינתי. נתקלתי גם בבן חמש שפחד מהספר מאוד אבל אמו הפסיקה להקריא לו באמצע ולדעתי היה שם שילוב בין הפחד שלו מהאריה לבין הפחד של האמא מהמסרים האחרים..... אני מבינה את חוסר הנוחות שחשים הורים מול הספר. בספר הילד מרגיש מאויים וכועס מול האינטימיות של אבא ואמא, אינטימיות שהוא לא חלק ממנה, ומנסה לשלוט במצב. אני מבינה את חוסר הנוחות של ההורים מהסיטואציה, אבל היא מאוד אמיתית- הרבה ילדים אכן חשים חוסר נוחות שכזה והספר, באומץ רב, נוגע בנקודה הזאת. נדמה לי שלכאן הילדים מתחברים וגם אם במציאות הילד לא יכול ולא צריך לחבל באינטימיות של הוריו- זה כוחה של סובלימציה וזה כוחה של ספרות- בספרים מותר ואפשר לעשות גם מה שלא לגיטימי בחיים. יפתח בספר נועל את ההורים שלו בחדר ואוסר עליהם לעשות דברים אבל- שימו לב- הוא נועל אותם להמון זמן- שעה ורבע לפחות.....(קצת פרופורציות חבר'ה...).בחיים האמיתיים אני מסכימה שלא תפקידו של ילד לכלוא את הוריו ולאסור או להרשות להם דברים. הורים ראויים לשמם לא ישתפו פעולה עם התנהגות כזאת ואני לא מאמינה שיש איזשהו ספר שיכול להשפיע על התנהגות בצורה כל כך מוחלטת או שחזק יותר מהחינוך היומיומי בבית. מה שכן- גם לי הפריעה העובדה שיפתח חווה פחד כל כך גדול, מצוקה כל כך גדולה במשך כמה לילות ברציפות ומתמודד לגמרי לבד בלי לשתף את ההורים. לסיכום- הכתיבה של מאיר שליו מצויינת ורהוטה כתמיד וגם האיורים של יוסי אבולעפיה(איתרתי אפילו הופעת אורח של הכינה נחמה...) והנושא אמנם בעייתי אבל אמיץ ביותר ועונה על צרכים רגשיים אמיתיים של ילדים, בלי לחשוף אותם ישירות לשומדבר- לא לדאוג. מי שצריכים להכריע, לטעמי הם הילדים עצמם, אבל זה רלבנטי בהרבה מקרים, לא רק פה.