אשכנזים אינטלגינטים

Felix 5

New member
אשכנזים אינטלגינטים

בכתבה שקראתי באתר של מעריב הועלתה תאורייה מעניינת בקשר למנת המשכל של יהודי אשכנז. אני לא בטוח שהבנתי את ההנחה הבסיסית של המחקר. איפה הברירה הטבעית? (למדתי אבולוציה בתיכון) תודה למי שיכול לעזור, פליקס.

Caligola

New member
בתור התחלה.

כאשר ניצבים מולך שתי מאמרים: הראשון של צהובון כמו NRG ו-Ynet, או וואלה, והאתר השני הוא של אתר חדשות מדעי תמיד עדיף לקרוא את הידיעה באתר המדעי. קרה לי מספר פעמים בעבר בהם קראתי ידיעה בטבלואידים דוגמת Y-net ונתקלתי בדיסאינפורמציה או בכתבה המסקרת את דעתו האישית של הכתב. התאוריה העוסקת במנת המשכל הגבוה של האשכנזים נשמעת לי ספקולטיבית ביותר, ובכל זאת הנה עמודי התווך שלה: (1) במבחני אינטליגנציה אשכנזים יהודיים הם הקבוצה בעלת מנת המשכל הגבוהה ביותר. (כ-12 עד 15 נקודות מינימום מכל קבוצה שמתחתיה) (2) באותה קבוצה יש גם כמות ניכרת של חולים הסובלים ממחלות ניורלוגיות כמו: Tay-Sachs, Gaucher's, and Niemann-Pick. (3) היהודים הוחרמו בתקופת ימי הבינים ואחורה ולכן הם *נדחפו* למקצועות כמו: בנקאות, הלוואת כספים, ומקצועות אלו נראות כפחות טובים וכאסורים לנוצרים. (4) החוקרים מציעים אפשרות שהיה כאן מצב של Trade-off גנטי בו למעשה היהודים האשכנזים הרוויחו יכולת מנטלית טובה יותר אך זה בא בעלות של מחלות ניורולוגיות.. הסבר ל-(4) : Tradeoff גנטי הוא מצב בו גן אחד או קבוצה של גנים אחראי/ם לתכונה חיובית בגוף אך בו במקביל מקבלים ביטויי אחר בגוף היוצר בנוסף גם תכונה שלילת בגוף. דעתי האישית - התאוריה הזאת היא קשקוש ספקולטיבי..

גם לי זה נראה קשקוש.

מסיבה אחרת- מי אמר בכלל שבנקאי צריך יותר אינטיליגנציה מחקלאי, נגר או לוחם? בעברי עבדתי בגינון. זה שעובדים בתחום זה גם עם השרירים לא אומר שאינך צריך להיות בעל ידע, לדעת לתכנן דברים ולפתור תקלות. למעשה נראה לי שבתחום זה האתגרים המנטליים רבים יותר מחישובי ריבית חוזרים ונשנים.

Felix 5

New member
תודה על התשובות ../images/Emo45.gif ויש לי

עוד שאלה נוספת איך יתכן שהשפעה סביבתית כמו תעסוקה תשנה את הגנים עצמם? זה מה שלא ברור לי.

Caligola

New member
אני אנסה להסביר.

למרות שאני מסתייג מהרעיון הספקולטיבי שהוצע על ידי החוקרים אסבירו - כאשר יש שתי משפחות של יהודים אשכנזים מתחרות, ונקרא להם לצורך ההסבר משפחת חרוב ומשפחת תפוח. במשפחת חרוב ההורים אינטליגנטים ולכן הצליחו למצוא עבודה בשכר טוב בבנקאות, לעומת זאת במשפחת תפוח ההורים אינם אינטליגנטים ועקב החרמת הנוצרים משפחת תפוח בקושי מצליחה למצוא לעצמה עבודות זוטרות ומוצאות את עצמה לעיתים קרובות ללא תעסוקה כלל כך שבני הזוג עובדים On ו-Off. מכוון שמשפחת חרוב היא משפחה יותר מבוססת כלכלית היא תוכל להביא לעולם יותר ילדים ולדאוג לצרכיהם בהצלחה, לעומת זאת משפחת תפוח לא תוכל לעמוד בנטל הכלכלי של שתי ילדים ולכן היא מביאה לעולם רק ילד אחד. כתוצאה מכך הגנים של משפחת חרוב מופצים יותר באוכלוסיה בעוד שתפוצתם של הגנים של משפחת תפוח לאורך הזמן נעלמת ממאגר הגנים הכללי - ומכאן שהגנים האחראים על אינטליגנציה לאט לאט משתלטים על האוכלוסיה. ההתנגדות שלי היא כזאת - (1) למיטב ידיעתי לעולם לא נמצאו גנים הקובעים את מנת המשכל של הילוד, ולכן לקבוע שלגנים יש תפקיד בקביעת האינטליגנציה זה דבר ספקולטיבי. (2) איני בטוח שאם היה הבדל בין משפחת חרוב לתפוח הוא הבדל כה משמעותי עד כדי כך שגרם לתפוצת הגנים של משפחת חרוב להשתלט על מאגר הגנים של האוכלוסיה. (3) וגם אם נקבל את זה שהאינטליגנציה מועברת בתורשה (דבר שאיני מקבל) תמיד יתכן שהתוצאה הסופית היא לא תוצר של ברירה שפעלה במשך תקופת ימי הביניים אלא תוצאה של נתוני פתיחה שהיו קיימים החל מגלות היהודים על ידי האמפריה הרומאית.

Wolverchenus

New member
אני גם אנסה

יתכנו מספר דברים. יתכן ורק אלה שהיו מסוגלים נגיד לחישובים שנוגדים את החשבון האינטואטיבים שלנו, מה שנקרא חשבון גבוה (כפל של מספרים בני אלפי ספרות, שברים וכו') הצליחו לעבור את ההסבה המוצלחת למקצועות החופשיים בעוד אלה שלא ניסו את מזלם עוד ועוד אך לשווא במקצועות אסורים וכתוצאה מכך הם פשוט הביאו לסוף שושלתם (בניגוד לתפישה כי אלו שכן הצליחו להתקדם הצליחו להתרבות יותר) כלומר יתכן ואנו מכירים את ההיסטוריה בכך ש"יהודים עברו למקצועות חופשיים" יותר בגלל ש"אלו שלא מתו אז אף אחד לא זוכר אותם". אני גם מבקש לשחק על הנקודה שרבים ממבחני IQ הם למעשה מבחני חישוב והבנת דברים הנוגדים את היכולות חשיבה היותר טבעיות שלנו ואולי באים יותר בקלות לצאצאים של בנקאים, מלווים ועורכי דין. עכשיו באשר לדברי קליגולה בגשר לטרייד אוף. אני חושב שכאן המושג לא בשימוש נכון. אני לא חושב שיש הוכחה לכך שיש יותר מחלות נוירולוגיות בתוך קבוצה בעלת אינטליגנציה גבוהה יותר כך שהדבר עלה בחסרונות קלים. אני חושב שהמחלות פשוט נהיו נפוצות פשוט בגלל שהקבוצה היתה קטנה, סגורה ומועדת לנישואי קרובים כך שהיה קשה למנוע התפשטות של מחלות גנטיות (ראו את מה שקורה בימינו אנו לאמיש למשל, שם אחוזי המחלות הגנטיות מרקיע שחקים)

Wolverchenus

New member
תיקונים, למקרה שלא יבינו אותי

היי, מאוחר ואני עייף P: יתכנו מספר דברים. יתכן ורק אלה שהיו מסוגלים נגיד לחישובים שנוגדים את החשבון האינטואטיבים שלנו, מה שנקרא חשבון גבוה (כפל של מספרים בני אלפי ספרות, שברים וכו') הצליחו לעבור את ההסבה המוצלחת למקצועות החופשיים בעוד אלה שלא, ניסו את מזלם עוד ועוד אך לשווא במקצועות אסורים וכתוצאה מכך הם פשוט הביאו לסוף שושלתם (בניגוד לתפישה כי אלו שכן הצליחו להתקדם הצליחו להתרבות יותר) כלומר יתכן ואנו מכירים את ההיסטוריה בכך ש"יהודים עברו למקצועות חופשיים" יותר בגלל ש"אלו שלא - מתו, אז אף אחד לא זוכר אותם". אני גם מבקש לשחק על הנקודה שרבים ממבחני IQ הם למעשה מבחני חישוב והבנת דברים הנוגדים את היכולות חשיבה היותר טבעיות שלנו ואולי באים יותר בקלות לצאצאים של בנקאים, מלווים ועורכי דין. עכשיו באשר לדברי קליגולה בגשר לטרייד אוף. אני חושב שכאן המושג לא בשימוש נכון. אני לא חושב שיש הוכחה לכך שיש יותר מחלות נוירולוגיות בתוך קבוצה בעלת אינטליגנציה גבוהה יותר, כך שהדבר "עלה" במחיר חסרונות קלים. אני חושב שהמחלות פשוט נהיו נפוצות בגלל שהקבוצה היתה קטנה, סגורה ומועדת לנישואי קרובים כך שהיה קשה למנוע התפשטות של מחלות גנטיות (ראו את מה שקורה בימינו אנו לאמיש למשל, שם אחוזי המחלות הגנטיות מרקיע שחקים)

Felix 5

New member
תודה רבה לשניכם. ../images/Emo13.gif

עכשיו הכל מסתדר הרבה יותר טוב בראש שלי. קליגולה, הסדר המדהים בהודעות שלך גורם לי לקנאה עזה
תמשיך עם העבודה הטובה

Caligola

New member
"סדר מדהים" ?

OK, אז כנראה שסימני פיסוק עושים את ההבדל..

לגבי ההסתייגות השלישית שלך.

אין לי ספק שאינטיליגנציה היא במידה כלשהי תכונה תורשתית. כמובן שהאינטיליגנציה מושפעת גם מתנאי סביבה- אבל זה נכון גם לגבי גובה, ולא תכחיש שגובה הוא תכונה תורשתית, נכון? הבעיה עם אינטיליגנציה, ויותר מזה, הגדרתה, היא שברגע שאתה מחפש ומוצא גנים האחראים על אינטיליגנציה גבוהה או נמוכה תצטרך גם לעמוד בפיתוי להחליט החלטות פוליטיות או להטיל סטיגמות על קבוצות על סמך תפוצתם של אותם גנים. אבל האפשרות לשימוש ברעה בידע כזה אינו סיבה לא לחפש אותו או להכחיש שהוא קיים.

למעלה