אשמח אם תוכלו לעזור לי

נר11

New member
אשמח אם תוכלו לעזור לי

אני אמור לכתוב עבודה על דילמות משפטיות ולתת גם התייחסויות למשפט עברי... למישהו יש רעיון מאיפה אני ניגש לזה...? אני צריך איזה נושא שאני יכול לכתוב עליו גם מהנקודת מבט הרגילה וגם של המשפט העברי (משפט עברי, למי שלא מכיר את הביטוי, זה ההלכות של התורה ושל כל הספרי הלכות שנכתבו על התורה - שלחן ערוך וכאלה). תודה מראש!
 
יש דילמה מעניינת

שחז"ל עסקו בה. אם יש שני אנשים במדבר ויש להם רק מימיה אחת, סביר להניח שכדי לשרוד המימיה לא תספיק לשניהם: איך צריך לנהוג? (לדאוג לעצמך, להתחלק למרות הכל, לתת לשני). יש על זה הרבה חילוקי דעות וההסברים מאוד מעניינים.
 
אני מניח שאתה מתכוון לסוגייה הזו:

מסכת בבא מציעא, דף סב עמוד א: "שנים שהיו מהלכין בדרך וביד אחד מהן קיתון של מים, אם שותין - שניהם מתים, ואם שותה אחד מהן - מגיע לישוב. דרש בן פטורא: מוטב שישתו שניהם וימותו ואל יראה אחד מהם במיתתו של חבירו עד שבא ר' עקיבא ולימד: "וחי אחיך עמך" - חייך קודמים לחיי חבירך." אכן סוגיה מענינת ביותר... אם היינו שואלים את השאלה הזו כסקר בעיתוני סופשבוע במעריב - מה לדעתכם היה מצביע הקהל הישראלי הממוצע?
 

KIM2004

New member
כלום יש לך ספק?

אצל רוב רובם של אזרחי המדינה השאלה בכלל לא היתה עולה על הפרק. פשוט היה להם ברור לחלוטין שקיתון המים - שלהם הוא, ואני לא מדבר על המצב שהקיתון באמת שיך להם , אלה על מקרה שהקיטון שיך בכלל לחברם. ככתוב "שלי-שלי , שלך - שלי" . Kim כלום לא ראית כיצד הפקירו הנהגים את את האופנוען שעל הכביש?
 

נר11

New member
תודה למגיבים. זה נראה מענין, אבל -

אני לא מספיק מבין את הסוגייה, ולא מצליח להשוות אותה לאיזה סוגייה שדנו בה בבתי משפט שלנו א משהו כזה. למישהו יש רעיון איך לפתח את זה עוד קצת?
 

אופירA

New member
מנהל
סתם רעיון

המון פסקי דין של השופט ברק (או שופטים אחרים, בהשראת מושגי האקטיביזם השיפוטי שהוא טבע) מתעמתים באיזו שהיא צורה עם המשפט העברי... תחפש פורום של סטודנטים למשפטים, או סתם סטודנטים, ותבקש שיפנו אותך לפסקי דין מסוימים, שבהם בא לידי ביטוי הניגוד בין כללי המשפט העברי לבין כללי השיפוט הברקי. תלמד אותם ותנתח את ההתנגשות בין דעת המיעוט של השופטים המסורתיים ובין דעת הרוב (דעתו של ברק, בעצם, שהרוב נאלץ לאמץ אותה אם הוא רוצה להתקדם לכיוון הנכון בהירארכיית התפקידים המשפטיים...) למדתי מפי מרצים למשפטים, שבמדינת ישראל כללי המשפט העברי אינם שיטה המחייבת את המחוקק, אך המחוקק אמור להשתמש בהם כאשר אין לו שיטה תחוקתית מחייבת הקודמת להם בסדר הקדימויות. בבתי המשפט - אפילו כאשר המחוקק אכן אימץ את הכללים הללו - בהרבה מקרים הם נעקרים בטענות שונות של "חוק לא חוקתי", "חוק הפוגע בזכויות היסוד" וכו'.
 
למעלה