אשמח לעצה

magalie23

New member
אשמח לעצה

ערב טוב, אני חדשה לגמרי בפורום, ראיתי שהעליתם נושאים מעניינים מאוד, אני לא יודעת אם זהו המקום הנכון, אך בכל זאת אני מבקשת לשתף אתכם בבעיה קטנה ביחסיי עם אמי (אני מצטערת על המגילה הארוכה והחופרת).
אני בת 23, הוריי נשואים ואני הבכורה מבין ארבעה ילדים.
מגיל צעיר מאוד (7-8) יחסיי עם אמי היו די עכורים - יש לי אחות צעירה ממני בשנה ותמיד הייתה מורגשת אפליה לטובתה בבית. לא זו אף זו, העלבונות התגברו עם השנים, בייחוד כשגדלתי ובגרתי - הייתה מטיחה בי שאני לא רצויה, לא אהובה, לא שווה כלום ועוד ועוד. כשניסיתי לדבר איתה או להסביר ויכוחים עם אחותי שלא אני התחלתי בהם (שהייתה מנצלת את ההזדמנות וגם היא מצטרפת ל'חגיגה'), אז אמא שלי הייתה מתחילה לשיר, כדי לא לשמוע אותי וכדי לא לתת ביטוי לדברים שאני רוצה לומר. וכך זה המשיך עד שהגיעו התקופות שבהן, בעקבות העובדה שהייתי קרובה להישבר, החלטתי לעזוב את הבית עד אשר "יירגעו הרוחות" ואז לחזור. בגיל 17 עברתי לגור עם סבי וסבתי לחודש ימים, עם סיום בית הספר נסעתי לעבוד בדרום הארץ מס' חודשים וגם בעת שירותי הצבאי הזדמן לי להתגורר בבית החייל מס' חודשים נוספים (כאשר גם בצבא הבינו שאין מנוס). היו גם תקופות רבות שאמי ואני לא דיברנו למשך כמה חודשים על אף שאנחנו גרות באותו בית ולי לא הייתה האפשרות לשכור דירה בשל השכירויות הגבוהות.
במרוצת השנים נולדו לי שני אחים נוספים, כאשר בכל פעם שהייתה מריבה בבית ביני לבינה, היא הייתה מסיתה את אחיי לא לדבר איתי ולעשות עליי מעין "חרם" בבית, כך עד היום - אני לא יודעת אם ההגדרה המתאימה היא "התעללות נפשית", אבל אחיי קצת גדלו ועדיין נתונים להשפעתה.אתן דוגמא - כשהייתי קטנה חיכיתי ליום שאחגוג יום הולדת 16, זה תמיד היה נראה לי בסרטים כמו היום הכי מיוחד שיש, באותו בוקר התעוררתי ופשוט כולם (חוץ מאבא) התעלמו ממני, שלושת האחים שלי ואמא, וכמו שאני זוכרת את זה עד היום, זה היה פשוט מעליב, משפיל, אז היה לי צורך עז באהבה ותשומת לב ולא כל כך קיבלתי את זה, למשל, כולם אוהבים עוגת יום הולדת, גם בגיל 16, גם בגיל 23 וגם בגיל 30, ואפילו עוגת יום הולדת לא הייתה לי. אותו יום עורר אותי להבין שעם כל הכבוד למשפחה, אם אין אני לי מי לי. הדבר היחיד שניחם אותי היה שבאותה תקופה היה לי חבר שקצת שיפר את מצב רוחי העגום (מאז אותו יום הולדת זו ה"מוסיקה" בכל שנה - שבועיים לפני יום הולדתי לריב איתי ולא לדבר איתי, כך כשמגיע יום ההולדת עצמו זה לא מפתיע אף אחד שפוסחים על יום ההולדת שלי), אלה הדברים הקטנים שיכולים להטריף. אם אתם שואלים איפה האבא, אז הוא נקרע בין שתינו, חוץ מלנסות לפייס בינינו כל הזמן ולקיים שיחות עם כל אחת בנפרד, אין לו כל כך הרבה מה לעשות, מפני שהיא רעה מאוד, וגם לי לפעמים לא חסר, אבל כשהורה מקלל ילד, בייחוד כשזה ללא סיבה, זה נורא. ועד היום יש את העקיצות וההשפלות, כשאני עוברת בבית היא מסננת "חולת נפש", "זבל" ועוד כל מיני כינויים. אני כבר בגיל שחברותיי התחתנו ולחלקן אף נולדו ילדים, אז העקיצה השנה היא "מי יקח אותך", "מי יתחתן איתך", "רק עם זבל את מסתובבת" ועוד ועוד. לי אין הרבה חופש ביטוי בבית, אם אני רוצה לבשל משהו היא מתנגדת (ואחר כך צוחקת בבית שאני לא יודעת להכין כלום, למרות שאני יודעת להכין הרבה מאוד), אז איך אני אלמד? ולמה בחורה בת 23 לא יכולה לבשל בבית שלה? מישהו שמע פעם או חווה על בשרו דברים כמו שציינתי? אני לא יודעת איך זה נקרא אבל ממש רע לי. כואב לי לסיים מוקדם את העבודה כי אין לי מה לעשות בבית בשעות אחה"צ (כמה אפשר להסתובב בחברות ובקניונים ולרדת כמה תחנות לפני באוטובוס כדי להרוויח עוד זמן), כואב לי שאני מגיעה הביתה ואני במשך שנים אוכלת בחדר כי לא כיף לי לשבת ולאכול בפינת האוכל או בסלון (האמת שהתרגלתי וכיף לי. פעם הייתי מרחמת על עצמי, היום זה עבר לי ואני לא כל כך מתרגשת מהדברים האלה כמו פעם), כואב לי בכלל לכתוב את כל ההודעה הזו.
אני מתנצלת מתנצלת מתנצלת על המגילה הארוכה, אני מקווה שלמישהו יש תשובה בשבילי מה זה הדבר הזה והאם מישהו שמע על התופעות האלה או חווה אותן? ואם כן איזה פיתרון יש לכל המצב הזה?

תודה לכולם :)

magalie23

New member
לאחר שקראתי שוב את הדברים שכתבתי

יש לי נקודה להבהרה: קראתי את הדברים וקצת צחקתי לעצמי, מפני שעל פניו כל התיאורים שלי נראים "שטותיים" ואפילו ילדותיים נורא, קרי, אולי אני לוקחת הכל יותר מדי ללב, אבל חשוב לי לומר שמגיל קטן הדברים האלו מציקים לי, ואולי קצת קשה לי להתקדם בגלל כל הדברים שציינתי.

אשמח לתגובות.

joejoe268

New member
עצה

אני מאוד מבינה לליבך...עצתי לך, תעזבי את הבית. תשכרי דירה, אפילו עם שותפים כדי להוריד השכירות, ותצאי מהבית לחיות את חייך כפי שאת רוצה.
תבשלי מה שבא לך, תתלבשי איך שבא לך, תשני מתי שבא לך...
ותטפלי בעצמך- טיפול כלשהו בשביל להעלות את הביטחון העצמי ולפתור עם עצמך סוגיות כאלה ואחרות מילדותך.
כשתגיעי מנקודת ביטחון, המילים שלה אולי לא יחדרו אלייך. אין לי מושג מה גורם לאמא לדבר כך לילדה שלה, אבל אני רק רוצה להזכיר לך שמשפחה לא מחייבת קשר דם. וקשר דם, לא בהכרח מייצר משפחה.
מאחלת לך שתצמחי ותגדלי ותמצאי מקום להיות בו מאושרת

יש לך אמא חולת-נפש ואבא שלך כנראה חלש מידיי.

מניסיון דומה (לא מעוניינת להרחיב, אבל אני מבינה בדיוק את מצבך),
אני יכולה לייעץ לך לצאת דחוף מהבית -
חפשי לשכור דירה עם שותפים (זה מקובל מאוד במרכז הארץ ובכל איזור בו יש אוניברסיטאות / מכללות).
נכון, זה יקר, צריך לעבוד בשביל זה, צריך לחפש עבודה באיזור בו תבחרי לגור,
זה עלול לדחות תכניות אחרות שהיו לך (למשל - דחיית הלימודים כיוון שתצטרכי להשתמש בכסף שלך עבור תשלום שכר-דירה),
זה גם לא טבעי לעבור לגור עם שותפים שאת לא מכירה...
ובכל-זאת, זה ישנה את חייך מקצה לקצה.
כי ברגע שתצאי מהבית, לא תביני איך יכולת להיתקע שם כ"כ הרבה שנים.

אחד הדברים הכי טובים שקרו לי בחיים, היה שאמא שלי "זרקה" אותי מהבית שבוע אחרי שסיימתי צבא.
אחרי יומיים של מגורים בת"א, קלטתי כמה שהבית שיצאתי ממנו הוא בית "חולה".

בכל מקרה, זכרי תמיד שהאדם המסכן באמת בכל הסיפור זו אמא שלך -
יש לה כנראה איזו הפרעת-אישיות והיא לא מטופלת.
אחרי שתצאי מהבית, היא מן הסתם תחפש מישהו אחר "לטפס עליו".
(אני מהמרת שהיא תעבור להציק לאבא שלך, אבל זו כבר תהיה הבעיה שלו).

ואחרון - לא ברור לי למה את "נתקעת" בבית שלך בימי ההולדת שלך.
את הרי יודעת שתסבלי שם... למה את נשארת?
סעי לבית מלון, סעי לאכסניה, סעי לאילת, לחרמון, לים, לאן שבא לך, העיקר שיימשך מס' ימים ושיהיה רחוק.
ותחגגי עם עצמך, תחגגי עם אנשים שאת לא מכירה... העיקר שתחגגי.

רפסודיה

New member
לבנות את החיים העצמאיים והנפרדים שלך

העצה הכי טובה שאפשר לתת לך היא ללכת לבנות את חייך באופן עצמאי. זה שתמשיכי באותו אופן שאת חיה עד עכשיו לא יביא אותך לפתרון המצב. מה שאת זקוקה לו מעבר לאמפתיה לרגשות הקשים שיש לך הוא עידוד לגלות יוזמה בחייך ולא להשאיר את עצמך הילדה בבית בו אינך מרגישה שיש לך מקום.

אצטט לך חלק ממה שכתבי לנערה בת 18 שהתלוננה על כי אביה סוציופת ולכן בחרה לנתק את הקשר עמו. כתבתי לך שם: "לצורך הקשר שלך איתו מספיק לך רק שתהיי מסוגלת לשמור על כל החלקים שלך, ולא להיפגע אישית ממה שהוא עלול לעשות. ממילא אין לך כל שליטה על איך הוא מתנהג בחיים כלפי אנשים ואיך הוא בוחר לחיות את חייו, אבל כן יש לך שליטה מלאה על מה את שמה שם בקשר בינו לבינך. קחי לך מה שאפשר מהקשר הזה והתעלמי ממה שאינך רוצה, ברגע שתדעי לשמור על עצמך אז כל השלילי הזה לא ישפיע עלייך."
כתבתי לה גם: "זכותך לחיות את חייך כפי שאת בוחרת. ולהגן על דרכך מהשפעות שליליות ומצורות של קשרים שאינך מעוניינת בהם. כל מה שדרוש לך בהיבט של יחסייך אתו זה לקחת מהקשר אתו רק את המעט שבא לך בטוב וקל, ולחסום את כל מה ששייך לקווים הפסיכיים שלו בעיניך, בתוך הקשר בינך לבינו." וגם: "איננו יכולים לשלוט אחרים ובודאי שלא להפוך אותם למה שהם לא. כלומר את הקשרים איתם אנחנו יכולים לעשות רק עם מי שהם באמת ולא עם מי שהיינו רוצים שהם יהיו. אפשר כמובן גם לנתק לגמרי קשרים אך את הקשרים עם אבא שלך ועם אמא שלך אני מעודדת אותך לשמור על אף הקושי שיש לך לקבל אותם כמות שהם.".
את הבחורה ההיא עודדתי לשמור קשר עם אביה אבל לנהל את התקשורת כך שתצליח להגן על עצמה מפגיעה מההיבטים הלא חיוביים שהיא רואה בהתנהגות של אביה.
ההמלצה הזו מתאימה גם למקרה שלך. על אף שבמקרה שלך איני בטוחה שאמא שלך בריאה לגמרי בנפשה.
בכל מקרה במקרה שלך, הפתרון הטוב ביותר עבורך הוא שתצאי לעצמאות, אין לך דרך אחרת מלבד להכיר בזה שאין לך שליטה על אחרים, גם אם זו אמא שלך, יש לך שליטה רק על עצמך.
שחררי את עצמך מחיים תחת גג ההורים. דברי גלויות עם אביך על הקושי שלך ובדקי איתו אם הוא יכול לסייע לך כספית כדי לצאת מהבית. אם אינך יכולה לשאת בהוצאות מגורים לבד חפשי לך מגורים עם שותפים.

טוב שכתבת למישהו !!!!!

קודם כל, אפילו שזה פורום למשפחות מורכבות, ברוכה הבאה וברוכה השואלת. למרות שזו מדיה וירטואלית, יש פה קובץ אנשים שאכפת להם ואפילו עם העצות תהיינה שונות תוכלי להשכיל מהן את מה שטוב ומתאים לך.

אני אתחיל מגילוי נאות בשני תחומים - אני לא איש מקצוע אבל מאחר ונאלצתי להציל את ילדי מרמיסה ע"י הורה ביולוגי שהרקע שלה דומה לשלך אני יודע היטב במה מדובר !!!!

ראשית, עידוד ! להבנתי, עצם הפתיחות שבה את מדברת על הדברים חשובה מאד. אני מכיר אנשים לא מעטים מהרקע שלך שחיים בעולם לא מציאותי שבנו סביבם ומגיעים למצב שבו הם משעתקים את ההתנהגות הפסולה שהתנהגו כלפיהם אבל לא מודעים לכך וחיים בתחושה שהם בסדר גמור (מכירה את התופעה של העברת אלימות לדור השלישי - זו דוגמא).

שנית, כל תהליך התבגרות (וזה נמשך כל החיים...) מורכב מעדכון ועדכון מחדש של אופן הראיה שלנו את הדמויות המשמעותיות לנו בחיים. כך נוצרת נפרדות לטובה של כל מתבגר מהיותו העתק של הוריו ופרופורציונליות בראיית ההורים. נשמע, שאצלך התהליך עובר בכאב רב ואולי כדאי להשגיח (למענך) שלא ירחיק יותר מדי.

אני מסכים ש"חווית" החיים עם הורה ביולוגי שידו האחת מקרבת והשנייה דוחה היא חוויה איומה שעלולה לרסק הרבה בני אדם ולהשאיר אותם בעלי חסכים משמעותיים ולהפוך אותם לאוטומטים מחפשי חיבה. זו חוויה של חסך ברמה המשמעותית ביותר של בטחון בהיותך אהוב !!!

ההנמכה (כך קוראים לתיאורים שלך את המסרים שהועברו אלייך) היא חוויה קשה ביותר ויפה (לפחות לפי דברייך) שלא איבדת את עצמך בדרך ואת עדיין מתנסה בעשייה. עובר להורה ביולוגי המסית חלק מילדיו כנגד האחרים כדי (תיכף נגיד מדוע) ואין לך כלל וכלל מה להתנצל על מה שתיארת כאן ובוודאי שאסור לך להגדיר את עצמך כמתלוננת.

אלא מאי? שאם תקראי תיאורי מצב ומקרה של אלימות בתוך המשפחה תראי שזה אופייני לקרבן להישאר במקום האירוע למרות הקושי הרב. ולהבנתי, זה קשה עוד יותר לבני נוער ומתבגרים (לא לקפוץ - ראיתי את גילך, אבל אולי למרות זאת אולי צריך לעבד השלמות לגיל התבגרות כ"כ "סוער") כי לא תמיד אפשר לעמוד במחיר ההחלטה על עזיבה והחלטה על נתק מהורה ביולוגי אפילו שהוא הורה אלים.

אני לא יודע ולא מוסמך לקבוע אם לאמא שלך יש מחלת נפש וזה גם לא משנה. הניסיון שלי מראה שאנשים שגדלו בחסכים רגשיים משמעותיים על גבי הבסיס של הביטחון בהיותם אהובים נוטים להתנהג כמו אמא שלך, גם כי (עקום ככל שזה יישמע) צורת התנהלות כזו של דברים מקנה להם תחושה (מעוותת, אבל עדיין) של שליטה בדברים והרגשת בטחון. הם לא נהנים מזה, אבל האוטומט שלהם הוא כ"כ בבסיס ובעומק שהם לא יכולים לו. וכאן נראה לי (לפחות מכתיבתך) שאת אישית לא שם ולכן, ככל הנראה חשוב לוודא שבשלבי החיים הבאים (זוגיות, הורות) לא תגיעי לשם....

לאור המורכבות של הנושא, והצורך שנראה לי בהבשלה של התנתקות בריאה מהבית ההוא, לא הייתי רץ לעשות יותר מדי דברים יחד. אני חושב יותר על התחלה מיידית של טיפול בשיחות אצל פסיכולוג(ית) שבגילך את יכולה לעשות בלי מעורבות של אף אדם נוסף וללא ידיעתו של אף אדם נוסף. את העול הכלכלי של הנושא את יכולה להקל ע"י זכויות בקופות החולים (במיוחד אם זה מכבי). לאחר שבאמצעות הטיפול תבני את עצמך תגיעי כבר לבד לנקודה שבה הניתוק יהיה המתאים ביותר והמובנה ביותר לך .... חשוב לראות את העתיד ולראות כיצד את מקיימת מערכת יחסים סבירה לך עם מי שיוכל מתוך המשפחה הביולוגית שלך, כי העובדה שתיפרדי פיזית ככל הנראה לא תשנה את אמא שלך ואם התהליך ימשיך ביניכן גם כאשר את תהייה אמא הסיפור עלול להיות בעייתי יותר ....

אחרון, המקרה שאת מתארת עצוב ובעייתי מאד ואין לך ברירה אלא להציל את עצמך ואולי בעתיד הרחוק לשמש דוגמא ותמיכה לאחייך. אני מכיר את התמונות שאת מתארת ויודע שמצבים כאלה קיימים באמת.

אבל, אנחנו שונים אחד מהשני ולכן יכול להיות שכל מה שכתבתי כאן לא מתאים לך. לכן, איש / אשת מקצוע שיהיו שלך הם הפתרון. גם החוויה שיהיה מבוגר שנאמנותו נתונה רק לך תהייה נעימה וחשובה.

שיהיה בהצלחה. אל יאוש - ראיתי כבר בחיי הרבה שנשאבו לתוך התהום שאת מתארת וגם כאלו שבמצעות טיפול טוב ותהליך מסודר "יצאו" מזה .....

mother cat

New member
מגיעה באיחור להגיב....

קודם כל, לגבי הפוסט השני שלך - אני ממש לא חושבת שהדברים שכתבת ילדותיים או שטותיים. נשמע שאת במצוקה ועוברת סוג של התעללות - אין בכך שום דבר ילדותי.

מצטרפת לכל מי שהתיע לך פשוט לעזוב את הבית. אני יודעת שזה לא פשוט, אבל את צריכה לשחרר את עצמך מהמצב בו את נמצאת, כי רק את יכולה לעשות את זה - אף אחד אחר לא ישחרר אותך... וכן, לווי של איש מקצוע (פסיכולוג...) יכול בהחלט לתת את הכלים המתאימים ואולי גם לתת "זריקת אומץ" לקום וללכת.

בהצלחה!

liatrosenshtein

New member
עצתי

יקירה,
חוויות קשות יש לכולנו בחיים, ובשלב מסוים אנו מבינים שאנו יוצרים את מציאות חיינו.
עצתי לך היא להעצים את חייך.
זה הזמן שלך להתרחק קצת ולהתחיל לחיות את חייך ממקום חיובי וטוב.
השליטה שלנו היא אך ורק על עצמינו ויש לנו הרבה מאוד עוצמה הממתינה להתפרץ.
קחי את גורלך בידייך וצרי לעצמך את החיים שאת רוצה!
הרבה בהצלחה

magalie23

New member
קצת נעלמתי מאז... :|

עברו כמה חודשים מאז אותו פרסום שפרסמתי...מבחינת ה"היררכיה" בבית אני נמצאת במצב סביר יותר משהייתי (כן, אמא שלי לא מפסיקה לחפש קרבנות אחרים חוץ ממני), אך עם זאת, אני מרגישה את הגועל הזה בארוחות חג כמו היום...קמתי מהשולחן כי לא היה נעים לי לשבת - דוגמא אחת מני רבות. אין בטפשרןתי לשכור דירה כרגע ולכן אני נעדרת הרבה מהבית עד שעות ממש מאוחרות... רציתי להודות לכל המגיבים והמגיבות...משתמשת בעצותיכם...שולחת חיבוק :))

magalie23

New member
קצת נעלמתי מאז... :|

עברו כמה חודשים מאז אותו פרסום שפרסמתי...מבחינת ה"היררכיה" בבית אני נמצאת במצב סביר יותר משהייתי (כן, אמא שלי לא מפסיקה לחפש קרבנות אחרים חוץ ממני), אך עם זאת, אני מרגישה את הגועל הזה בארוחות חג כמו היום...קמתי מהשולחן כי לא היה נעים לי לשבת - דוגמא אחת מני רבות. אין בטפשרןתי לשכור דירה כרגע ולכן אני נעדרת הרבה מהבית עד שעות ממש מאוחרות... רציתי להודות לכל המגיבים והמגיבות...משתמשת בעצותיכם...שולחת חיבוק :))

למעלה