תגובה:
"אני לא אמרתי שצריך לשלוח אותו לקרוא על המחקרים הכי עדכניים עם כל הפרטים של הדנ"א וכו'. אני המלצתי בפירוש על ספרי מדע פופולאריים שקלים הרבה יותר לקריאה."
- קראתי שוב את ההודעה שלך, זו שהגבתי אליה והיחידה שכתבת עד אותה נקודה, ולא המלצת בה על שום דבר בפירוש, בוודאי לא על ספרי מדע פופולארי.
"בכל מקרה, אני לא חושב שהתועלת של קריאת מוצא המינים היא היסטורית בלבד אבל הוא כן סוג של מאובן. ביותר מ150 שנה מאז פירסומו, למרות שהרעיון הבסיסי נשאר זהה, היו התפתחויות כל כך גדולות בחקר האבולוציה שקריאה של מוצא המינים יכולה לבלבל ואפילו להטעות. חלק מהדברים שכתב פשוט לא נכונים, ואיך קורא חובבן יוכל לדעת את זה?"
- הוא ימשיך לקרוא ספרים נוספים.
"הקריאה בו לא קלה ולא מותאמת לקורא במאה ה-21, בין אם תרצה להודות בכך או לא. אתה ואני יכולים להעריך אותה אבל הרבה אנשים מוצאים אותה היום טרחנית."
- נו, נורא חבל שלא כל האנשים הם כאלה אנינים ואינטלקטואלים כמוני וכמוך...
"וגם כדי להעריך את הרעיונות של דרווין צריך קצת רקע. הרקע הזה כולל בין השאר קצת מהיסטוריה של רעיון הברירה הטבעית, המקורות האינטלקטואליים שהוא התבסס עליהם וכו'. "
- זה נכון כשרוצים להעריך את דארווין ורעיונותיו מבחינה היסטורית, כפי שאתה ממליץ. אם קוראים אותו כמדען, כפי שאני ממליץ, אין צורך בזה.
(אני האחרון שיסתייג מפרספקטיבות היסטוריות, אבל הן לא חיוניות להבנת הכתוב)
"אגב, האם על פי אותו הגיון לדעתך מי שרוצה ללמוד חשבון דיפרנציאלי ואינטגרלי וחוקי ניוטון היום צריך לקרוא קודם כל את הפרינקיפה של ניוטון?"
- שאלה מצויינת. לדעתי לא, וזה הרבה בגלל שהפרינקיפיה הוא באמת ספר נורא ואיום לקריאה. יש הטוענים שניוטון כתב אותו ככה בכוונה, אבל גם אם לא, הרי שענייני סגנון ובהירות לא הטריחו אותו. גם העובדה שהוא כתב את זה כמאתיים שנה לפני דארווין, ובלטינית, עושות את מלאכת הקריאה לקשה מאד. זה לא המצב עם "מוצא המינים". בנוסף, יש הבדל מהותי בין החומרים שניוטון עסק בהם (פיזיקה ומתימטיקה) שדורשים בעיקר היסק לוגי, ובין החומרים שדארווין עסק בהם שדרשו גם הרבה מאד התבוננות ותצפיות, והם כלולים ומוסברים ב"מוצא המינים".
"ומה בדיוק זחיחות בלקרוא כמה הוא היה גאון וכמה מתקדם היה ביחס לאחרים בזמנו?"
- אין בכך פסול כשלעצמו, אבל יש טעם לפגם כשמתייחסים אליו
רק בפרספקטיבה הזאת, שזה מה שאתה מציע.
להשוואה: נניח שאתה בא למשחק הכדורסל השבועי עם החבר'ה בשישי אחר-הצהריים, ורואה אדם בן 65 שמעוניין לשחק. כולם יסכימו שזה יפה מאד וכל הכבוד לו - אבל השאלה היא אם עכשיו משחקים מולו ברצינות או עושים לו הנחות בגלל גילו המתקדם?
בהסתמך על נתונים אמפיריים שנאספו במתארים כאלה (בנוכחות אבא שלי) אני יכול לדווח שיש בני 65 שאין להם שום בעיה לשחק ברמה של הצעירים.