אתמול נקלעתי למצב שאינני יודע מה לעשות איתו.

אתמול נקלעתי למצב שאינני יודע מה לעשות איתו.

אתאר בדיוק. כמובן ידוע שיש לי, ocd. ויש לי חרדות ודכאונות, למי שמכיר את זה.

אני שומר שבת וחג, אך מאוד קשה לי ללכת לבית כנסת על בסיס קבוע, מסיבה שתיארתי פעם בעבר. אזכיר בקיצור. דמיונות של כאב בלתי נשלט, על דברים חשובים לי וביניהם דברי קדושה. זה דבר שאני סובל ממנו המון שנים.

בעבר אמרו לי כאן בפורום שאדם כמוני לא מוכרח ללכת להתפלל מעבר לכפי יכולתו. וללמוד כל הלילה בשבועות, זה מעל ומעבר ליכולתי. בימים שאני כן הולך בשביל לעשות קדיש לאח ולאבא, אז מאוד קשה לי, ובעיקר אם זה בית כנסת גדול עם המון אנשים וסידורי תפילה רבים. ויש לי עליהם דמיונות של כאב בלתי נשלט, שאני חייב להסיר, וזה מעייף אותי ומדכא אותי, עוד יותר. סיפרתי את זה בבית כנסת הגדול לגבאי בית הכנסת. ובבית כנסת השני שהשכן שלי הולך, סיפרתי גם לו.

אז גם אני אני אלך לכמה דקות, מפלס החרדות שלי עולה. זאת אחת הסיבות שאני לא מסוגל על אחת כמה וכמה ללכת לילה שלם לבית הכנסת.

ובימי שבת וחג, אני קורא תהילים ועושה סיבוב בחוץ. ואם משודרת בטלוויזיה תוכנית שמעניינת גם מעניינת אותי שמישהו בבית רואה, אז אני יוצא מהבית. בהתחלה היה לי קשה עם זה, אך אני הצלחתי להתגבר. כמו למשל משחקי כדורגל שהתקימו, בשבת. לפני שהייתי מחוזק מספיק, הייתי רואה אותם, וובתקופה יותר מאוחרת מקליט אותם. היום לרוב אני כבר לא זקוק לצפות בהם אם הם משוחקים בשבת.

אותו דבר יש גם תצפיות כוכבים מאורגנת לאגודה הישראלית לאסטרונומיה, ובעבר הייתי הולך, אך עברתי תהליך התחזקות, ואני כבר לא נוסע לתצפיות בערב שבת.

יש גם משחקים של מכבי תל אביב שהם שלבים חשובים ומשוחקים, בערב שבת, שבעבר התקשתי לוותר וראיתי, ושנה שעברה הצלחתי כמו אחרות הצלחתי, לוותר לצפות בו.
ובכל הפעמים האלה משדרי הכדורגל או הכדורסל היו ביום או בערב, ככה שאני יכולתי לצאת החוצה, ולא לשמוע ברקע את תוכנית הטלוויזיה, להתגרות ולהיות בצער ובדיכאון, יותר גדול. פשוט אני הייתי יוצא החוצה.

אתמול כבר קרה לי דבר שבכלל אני לא ידעתי מה לעשות איתו. היה האירווזיון בערב שבועות, דבר כזה קרה גם לפני 3 שנים, רק שאז ישראל לא עלתה לגמר שהתקיים בשבועות, אז אני הצלחתי לוותר. אך אתמול ישראל כן השתתפה, מכיוון שביום חמישי היא עלתה לגמר שהתקיים אתמול, שזה ערב שבועות.

והיה ידוע שבמוצאי שבת שזה ערב שבועות היא תשתתף, ותשיר. זאת סיטואציה שאני אף פעם לא נקלעתי אליה, ולא ידעתי איך אוכל לפעול איתה. וכבר מיום חמישי נכנסתי למחשבות לצער ולדיכאון מה ואיך אני יעשה, אולי אני אראה הקלטה של האירווזיון במחשב ביום שני בבוקר. וכל רגע ורגע שעבר, הייתי יותר ויותר קרוב לרגע הזה. וידעתי שהאירווזיון הוא משעה 10 בלילה עד 1 אחר חצות, וזה בטוח לא מתאים לצאת החוצה לסיבוב ברחובות במשך 3 שעות. מה שביום אני יכול לעשות בקלות.

וכשהתחיל האירווזיון, אז אמא שלי וכל בני המשפחה שבקרו בבית בחג שנשארו עדיין בבית, צפו ביחד באירווזיון. וידעתי שאם אני אלך לחדר אחר, עדיין אני אשמע באופן פאסיבי את האירווזיון, ויתגרה, ויכנס עוד יותר לצער ולדיכאון. משמעות העניין חשתי שאני במלכודת.

אז אני ראיתי את האירווזיון, ביחד עם כולם, ולא בלב שלם. את השירים של המדינות האחרות היה לי יותר קל לוותר. אבל את השיר הישראלי אני ראיתי, וגם חלק מהשירים מהארצות האחרות.
ואת מצב הנקודות כמה כל אחד מקבל גם ראיתי.

את כל זה עשיתי בלב כבד, ואני לא התלהבתי כמו כולם שישבו וראו. במהלך האירווזיון חלק מהאורחים הלכו הביתה, ואמא שלי הלכה לישון וחלק אחר נשאר לראות.

באותו רגע לא ידעתי מה לעשות עם עצמי. ועברתי מבלי שאני ארצה על איסור, ובעיקר שזאת סיטואציה שאני נתקל בה פעם ראשונה, ועוד במצב הנפשי שלי.

האם נהגתי נכון שראיתי את האירווזיון. ואם לא מה עלי לעשות? כי זאת עבירה, לא בשוגג, ולא בזדון.

תשובה

לא עברת שום איסור, מספיק לחשוב שאתה לא מעוניין בזה וזהו, אם שמעת גם אם נהנת לא עברת שום איסור. כמובן שאין צורך ללכת ולהסתכל בעיניים כי זה כבר אומר שאתה כן מעוניין, אבל להיות במקום אחר והאוזניים שומעות , אם אתה לא מעוניין בזה, זה בסדר גמור.

אני כן צפיתי באירווזיון אבל בצער

אני אכן חושב על זה שאני לא מעוניין. ואני כן הסתכלתי בעיניים, ולא בגלל שהייתי מעוניין, אלה בגלל אותו צער של דיכאון שגם ככה יש לי בסיטואציות חדשות, ואותו רגע חשתי שלשבת ולצפות באירווזיון, הוא רע במיעוטו. ככה שרוב האירווזיון אני ראיתי. ולא יכולתי להתאפק כשישראל שרה, וכשחילקו את הנקודות. כלומר העדפתי מלחתחילה שסיטואציה כזאת לא תקרה, אבל אחרי שהיא קרתה, לא יכולתי במצב שתיארתי לא לראות.

אז אתה אומר שאם שמעתי ונהנתי, לא עברתי איסור, ועל זה שאין צורך להסתכל בעיניים כי זה אומר שאני כן מעוניין, היה לי קשה בסיטואציה הזאת שלא להסתכל, כלומר כן הסתכלתי אבל בצער. אז על עצם ההסתכלות השאלה ממוקדת, אם לא עברתי איסור, רק על עצם הצפייה, אף על פי שנעשתה, בצער.

כפי שנאמר לך כאן כמה פעמים:

הרבה מצוות נדחות מפני דכאון, צער ואוסידי, מסתבר שגם איסור מדברי חכמים כזה (להנות מטלוויזיה בחג)

קליט

New member
צריך רב כדי שיכריע האם עברת על איסור

הכי פשוט זה לחזור בתשובה, וגם על שוגג ואונס יש לחזור בתשובה.
היה עדיף לך לשבת במקום ולא לצפות באורוויזיון.
זה חלק מהחיים הרוחניים, ליפול ולקום, שבע יפול צדיק וקם. הצדיק נקרא צדיק ושומר שבת וקדוש וכו' גם אם הוא מועד לפעמים.
חלה עליך החובה למצוא פיתרונות כדי לא ליפול, למצוא תעסוקה כשירה,
למצוא אולי חברה דתית ששמה תוכל לבלות שבתות וחגים מתוך שמחה והתעלות, להתענג בתענוגים רמים ונשגבים הרבה יותר מאשר צפייה עלובה בטלוויזיה..

אני במצבי אתקשה בזה.

למצוא חברה דתיה ולהתארח אצלה, ובמצב שלי, OCD ודיכאון, בלתי אפשרי. וכפי שציינתי בעבר על דמינות של כאב בלתי נשלט עד דבר חשוב לי, ובעיקר על דברי קדושה. אז כמו שאלך לבית כנסת, ומפלס החרדה שלי עולה. אם אני אלך לבית של חברה דתיה, אז בטח גם היינו יכולים לעסוק בענייני קדושה וספרים. והיו לי דמיונות וטקסים על הדברים האלה אצלה בבית, ולא היה לי נעים. מה גם שאני מנסה להסתיר את הטקסים שלי מאנשים שהם מחוץ למשפחה, כי זה מאוד מביך אותי. חוץ מזה אני חרדתי גם ככה, ומתקשה לחבור לאחרים ולבוא אליהם לביקור בבית.
&nbsp
ובשבילי זאת סיטואציה ראשונה. ובכל סיטואציות ראשונות קשה לי, עד שאני מצליח להתחזק. כמו בעבר הייתי צופה בכדורגל בשבת, אחרי זה במהלך הדרגתי הגעתי לרק להקליט ולצפות ביום חול. עכשיו אני כבר לא זקוק לזה.
&nbsp
גם לתצפיות בכוכבים הייתי נוסע עם האגודה בימי שישי, וגם כאן בעזרת ה' אני כבר לא נוסע לתצפיות בשבת עם האגודה.
&nbsp
גם משחקי כדורסל של מכבי תל אביב בשלב חשוב שנקרא פיינל פור, בהתחלה הייתי רואה, והצלחתי גם את זה להפסיק לראות.
&nbsp
כל הדברים האלה הם ביום ובערב, ואני כבר למוד נסיונות קודמים שבהם הייתי אמנם נכשל, אך בפעמים אחרות הצלחתי להתגבר, ולא לצפות בכדורגל, בשבת, ולנסוע לתצפיות בימי שישי בערב, ואפילו לוותר על משחק בשלב חשוב של מכבי תל אביב בכדורסל. כי כבר עברתי את כל זה, ורכשתי נסיונות, ואחרי שזה כבר לא חדש לי, אז הרבה יותר קל לי.
&nbsp
והאירווזיון בערב שבועות עם נציגות ישראלית, זה קרה לי פעם ראשונה בחיים!!! ולכן היה לי מאוד קשה להיות בבית לבד בחדר אחר, ועוד במצב דכאוני מה שיש לי, ושאחרים בבית רואים ונהנים, ואני שומע ולבד בחדר אחר. או אפילו בסלון ולא מסתכל על הטלוויזיה, שומע, ומגורה. זה היה לי מצב פשוט בלתי אפשרי!!!
&nbsp
לפני 3 שנים האירווזיון גם היה בשבועות, וישראל לא שרה בגמר, אז היה לי הרבה יותר קל, לא לראות. אבל השנה זה היה לי מאוד קשה.
&nbsp
אני לעיתים רחוקות רואה טלוויזיה, בשבת או בחג. לא פשוט לי במשפחה חילונית ובמצבי הנפשי הדכאוני להתגבר ב100% בלא לצפות בטלוויזיה בכלל. בפעם האחרונה שזה קרה לי שישבתי וראיתי, גם בגלל שאני התקשתי, זה היה לפני 12 שנים כשאילן רמון חזר ארצה במעבורת החלל קולומביה, כאשר היתה, התרסקות מעבורת, וכל הצוות, נספה.
&nbsp
אני מודע גם עכשיו למעידות שיכולות להיות לי בעתיד, ואני מאוד מקווה שלא אגיע למצב כזה.

אופירA

New member
מנהל
שלמה מזרחי -

חברה שלי במצב הרבה הרבה הרבה פחות גרוע משלך, שאלה רב פוסק, והותר לה לראות טלוויזיה בשבת, שמודלקת מכניסת שבת.
ובמקרה שלך שאינך מדליק ואינך מבקש את הדלקת הטלוויזיה, ובמצב שאתה מתאר, בוודאי שיתירו לך. רק תשאל רב פוסק מבית הוראה, ויתירו לך.
ואז כל המאמץ שאתה עושה, אם הוא מרומם אותך ולא פוגע בבריאותך - הוא עניין עצום בפני הקב"ה.
ולצאת מהבית לשעות בשבת כדי לא לשמוע טלוויזיה זה לא נכון במצבך. כי אם אתה מסוגל לא להסתכל בטלוויזיה, אינך חייב לצאת מחדרך וכד'.
בקיצור תקל על עצמך במה שאפשר, ותקדש עצמך במה שלא פוגע בך, ומצבך הרוחני גבוה במיוחד בגלל כל הקשיים הבלתי אפשריים שאתה עובר.
אינך צריך כלל להתנצל בפני איש על קשייך. ושאלות בהלכה שיש לך, שקשורות לבעייתך הבריאותית - לא כדאי לך לשאול בפורום כזה, שבו כותבים אנשים שלא מבינים דבר וחצי דבר מהדרישה ההלכתית ממי שסובל ממחלה כזו, ונותנים לך הנחיות לא נכונות כלל, שגורמות לך לעבירות. כדאי לך לשאול פוסק הלכה, אפשר בטלפון (יש בפורום טלפונים של בתי הוראה), ששם תסביר את מצבך נכון כפי שאתה יודע, ויקלו לך כל מה שצריך, שאתה פטור ממנו, כי אתה פטור לגמרי מהדברים האלה שמרעים את בריאותך.

ואם יש סיטואציה שאינך יודע מה לפסוק בה, והיא בשבת, מותר לך להחליט בעצמך על דעת ההיגיון והידע שלך, ואח"כ תשאל רב.
ואם יש מצב באופן כללי, לא רק בשבת, שאינך יודע אם הוא יחמיר את מצבך הבריאותי או לא יחמיר אותו - אמר כבר הרב דיאמנט שפסק הרב ווזנר, שבמצב זה של ספק יחמיר את בריאותך תתנהג כאילו וודאי יחמיר בריאותך (כמו בספק פיקוח נפש), ותדע שאתה פטור מהמצווה.
ההלכה לא מתכוונת להטריף דעתו של אדם ולהחמיר מחלתו, בשום אופן. ולכן אלו ההוראות.
ואתה קובע לפי הרגשתך מה מחמיר ומה לא מחמיר את מצבך. ואם יש ספק - אתה מתייחס כאילו וודאי מחמיר ולא לוקח שום סיכון להחמיר את בריאותך.

תודה רבה גם לך

אני רואה את השורה הזאת
מענה הלכתי לאורך היממה - אופירA
כאן יש את הטלפון של בתי ההוראה.?

ומשהו נוסף

בעבר כשאחי היה מדליק טלוויזיה לראות כדורגל בשבת, אז הייתי יוצא כי הייתי מגורה. אחרי תהליכי החיזוק שהיו לי עם הזמן, אני לא מגורה, ואני נשאר בבית. ואם אני כבר יוצא, אז לטייל להנאתי.
&nbsp
אני כן מגורה ברגע שיש משחק של מכבי תל אביב בשלב חשוב שנקרא פיינל פור, במצב הזה שנה שעברה במהלך המשחק יצאתי החוצה, בשביל שאני לא אתגרה מהמשחק, והצלחתי לוותר בזכות זה שיצאתי החוצה בשביל לא לשמוע את הטלוויזיה. אבל שמעתי מטלוויזיות בבתים אחרים קריאות התפעלות, וזה גם הקשה עלי.
&nbsp
אבל בדרך כלל כשבני משפחתי מדליקים בערב שבת טלוויזיה, אז אני במטבח אוכל ארוחת ערב, וממילא אין משהו שמעניין אותי ממה שהם רואים. ואותו דבר בשבת, שגם אין מה שמעניין אותי למעט כדורגל, שאני יכול לוותר.
&nbsp
אבל אם יהיה משחק חשוב לקבוצה שאני אוהד וזה יהיה משחק גורלי לאליפות, אתקשה לוותר. ולשמחתי את כל המשחקים הגורליים בשנים האחרונות העבירו ליום חול.
&nbsp
ככה שהקושי היחיד שיש לי, זה משחקי הפינל פור של מכבי תל אביב שנערכים בערב שבת, שאז אני יוצא מהבית.
ובערב שבועות שהיה לי עוד יותר קשה, ואני ראיתי את האירווזיון.
&nbsp
יותר קל לי להתנסח בכתב מאשר בשיחת טלפון, אשמח אם אוכל לשלוח לרב הודעה כתובה בבית הוראה. יש כזאת אפשרות.?

אופירA

New member
מנהל
אני לא יודעת על אפשרות בכתב.

בתי ההוראה בטלפון זה מה שכתבת, זו ההודעה עם בתי ההוראה.
אני יכולה לנסות לשאול רב פוסק בטלפון, עבור המקרה שלך, לפי הפירוט שפירטת כאן. לי קל להתבטא בע"פ.
אם הוא ייתן תשובה חד משמעית לגביך - אשמח להעביר לך.

יש אתר שאני שואל בו שאלות

האתר הוא זה http://www.din.org.il/category/%D7%A9%D7%95%D7%AA-%D7%90%D7%95%D7%A0%D7%9C%D7%99%D7%99%D7%9F/ וכבר יצא לי לשאול בו שאלות.
&nbsp
אני העלתי בו לראשונה את מצבי הנפשי, וראיתי שקיבלתי תגובה מרבני בית ההוראה כפי שאמרת שיש רבני בית ההוראה.
&nbsp
והוא ענה לי ככה
&nbsp
תשובה: שלום ידידי אני משוכנע שכאשר הקב"ה רואה את חיבוטי הנפש שלך ואת המסירות העצומה שלא להכשל, כל מלאכי מרום נקבצים יחד לברך אותך! ומה שלפעמים נופלים, "שבע יפול צדיק וקם", הדרך להצלחה רצופה כשלונות קטנים וזה חלק מהתהליך. עלה והצלח! שכרך הרבה מאוד!"
&nbsp
את יכולה במקביל לזה כפי שהצעת, לפנות לרב בבית ההוראה שיגיד מה במצבי הנפשי, יתירו לי לעשות.
&nbsp
ושוב תודה לך.

אופירA

New member
מנהל
לשלמה מזרחי

קודם כל קיבלתי מספר פקס, שאפשר לשאול בו שאלות הלכה ורב מבית ההוראה עונה בכתב.
אז אם יש לך אפשרות לשלוח ולקבל בפקס - זה המספר: 03-6192088.
כמובן שאתה יכול לכתוב בכתב יד או להדפיס בוורד.
הרב הוא פוסק מבית ההוראה של הרב גרוס.

תודה

הפקס שלי, הוא קצת בעיתי. אני אנסה להסתדר איתו, או שאשאל את בן אחותי, אם משהו לא ברור לי בתפעולו, ולעיתים הוא לא ממש פועל. אבל אפשר להסתדר אני חושב.

אופירA

New member
מנהל
שאלתי השאלה שלך לגבי שידור הטלוויזיה בחג

שאלתי עבורך רב פוסק שמבין בבעיות נפשיות, הרב קורי, בטל' 054-8412293.
בנוגע לשידור הטלוויזיה בחג ובשבת, מה שלא ידעת מה לעשות - התשובה של הרב היא: מה שאתה יכול ומסוגל זה מה שתעשה.
כמו שבעצם אנו אמרנו לך.
אז אם הגדרת שזה היה מעבר ליכולתך (כמו שכתבת לנו), אז תעשה רק מה שאתה יכול ולא מה שאתה לא מסוגל.
ותשמח במה שהתחזקת ואתה מסוגל היום, שלא היית מסוגל בעבר. בע"ה תתחזק עוד ועוד עם הזמן, עד כמה שאפשר.

טלוויזיה זה גם בעיות נוספות, לא רק חג ושבת. אבל אדם מבית חילוני, ובפרט שצריך להסיח דעתו מכאבו הנפשי, לא יכול ברגע אחד (ואולי גם לא במשך שנים רבות) להתנתק לחלוטין מהטלוויזיה שמהווה אצלו אורח חיים יומיומי. ולכן הוא עושה כמיטב יכולתו בשבת, כמו שאתה עושה, שזה מעל ומעבר. ובע"ה עם השנים יצליח אולי יותר ויותר להתחזק.

למעלה