מספר תשובות על אודות "העולם הידוע"
אז ככה: 1. לא שכחתי את האנושואידים, והרשימה שברשימת הגזעים רחוקה מלהיות ממצה. שים לב, שהאתר אינו מושלם ולעולם לא יהיה מושלם וסגור. אני מעדכן אותו כל הזמן. אני מעדיף לכתוב רעיונות חדשים שיש לי (כמו גזעים מקוריים), על פני חזרה על רעיונות שחוקים ממו"ד, שבכל מקרה נמצאים תמיד בכל עולם מערכה כעמט - ומדוע זה אשעמם את קוראי בכתיבה על הובגובלינים? 2. אתר העולם הידוע מנסה לא להכרך אחרי שום שיטה, ולכן, למשל, אין נתונים טכניים למפלצות. מאידך, ברור שהוא מתאים רק לשיטות מסויימות. למרוצללים, למשל, הוא לא יתאים. 3. חמשת האלים הם רק מקטע קטן, שכן קיימים מאות בני אלמוות, שלכל אחד אמונותיו ואופיו, ורבים מהם מורכבים. גם פנטאון האלים ממש רחוק מלהיות חד-מימדי. אמנם, יש שני אלים שהם "כוח הרוע", כל אחד לפני דרכו, ואלה אחת שהיא "כח הטוב", אבל ישנם גם ה-High One וקוראדור באמצע, שכל אחד מהם די מורכב. כמו כן, יש לזכור דבר חשוב אחד: האמונה על פני האדמה שונה מאד מאופיים של האלים בשמיים. כך למשל, גם לאלת האור יכולים להיות (ואכן ישנם!) כוהנים מושחתים המנצלים את שמה לצרכיהם האנוכיים, וחלקם למעשה בעלי נטיה רשע. משחק הדתות-אלים-כנסיה בעולם הידוע הוא מאד-מאד מורכב, וקצרה היריעה מלתארו. 4. לעניין אמונות דרואידיות: אין קשר הכרחי בינן לבין מאזן אקולוגי. אמונות דרואידיות יכולות להיות שונות מאד זו מזו, אבל בבסיס כולם עומד דו-קיום של איזון והיזון בין האדם לטבע, בגרסה זו או אחרת. כוחות הטבע משכו תמיד אנשים לסגוד להם, והעולם הידוע אינו שונה מכך. 5. לעניין הקראקאן: כן, יש לי את אסופת המפלצות, אבל מדוע שאהיה חייב להיות כבול אליה. מעבר לרעיון של לקיחת יצור דמוי דיונון, אין שום דבר משותף בין בני נימדורפיאן של העולם הידוע לבין היצור מ ad&d. אין לי שום מחוייבות לשיטה הזו, קל וחומר לא למפלצות שלה. מקווה שעניתי על השאלות. בברכה, קלאודיוס.