בַּפּועל או בַּפועל?

גנגי

New member
ישמור אלוהים!

בְּפֹעַל (= BEFOAL). אך ורק כך. צורה מיודעת מחייבת דגש ב-פ', דא עקא שהיא אינה נכונה על פי כללי העברית, כי זה לא בַּפועל (שאז פועל הוא VERB), אלא בְּפועל, כלומר - באופן מעשי.

or99

New member
אולי היא התכוונה לכך...

שהצורה היא בָפֹעַל בלי דגש, וזאת משום שהמילה מלעילית, כמו: "חָדְשֵׁיכֶם וּמוֹעֲדֵיכֶם שָׂנְאָה נַפְשִׁי, הָיוּ עָלַי לָטֹרַח" (ישעיהו א,יד)

גנגי

New member
אני חוששת

שכאן אין המדובר ביידוע, בניגוד לצורה "בַּפועל" שהיא כמובן מיודעת. שים לב ש"לָנצח/לָעד" היא המקבילה הלשונית של "לְתמיד/לְעולם ועד", כלומר, של צורה שאינה מיודעת.

or99

New member
לא אמרתי שאלה צורות מיודעות...

להפך! גם בָּפֹעַל לא מיודעת. כמו בְּפועל.

גנגי

New member
ודאי שכן-

ראשית, אין צורה כזאת "בפועל" בקמץ, למרות נסיונך לתרץ אותה (תשאל באקדמיה ותראה). שנית, אילו היתה צורה שנשמעת ככה, היא היתה זו המיודעת, ועל כן היתה דגושה, כי הרי ניתן לומר "בַּפּועל שמר אין דגש", וזה מיודע לכל דבר.

Yuvalenko

New member
לא לא, הבנתי מה אור התכוון ../images/Emo26.gif

הוא מתכוון שעל אותו משקל של מילים אלו - לנצח, לעד - שאינן מיודעות, אך בכל זאת יבוא פתח בל', כך ניתן לקחת את המילה "פועל" ללא יידוע, ולהוסיף ל' בפתח שאינה אל+ה"א הידיעה. באופן תיאורטי המצב הגיוני ואפשרי. הבעיה היא שהמילים לנצח ולעד הן מילים יוצאות דופן, בעיקר בגלל היותן מילים מלשון המקרא, אז ככל הנראה הדבר היה מקובל יותר. כיום לא זכור לי מקרה של מילה כלשהי שקיים בה ל' או ב' בפתח כשהמילה עצמה אינה מיודעת. מבחינת המשפט, זה היה אמור להישמע כך - "בפועל שמר אין דגש"- המילה "בפועל" מיודעת, "בפועל כלשהו אין דגש" - המילה "בפועל" (גם בפתח) אינה מיודעת.

גנגי

New member
1. קמץ, לא פתח

2. הוכחתי כבר שזה לא קיים (נו, תשאלו באקדמיה אם אתם לא מאמינים לי), אז למה לדבר על תיאוריות?

שאלה קצת לא קשורה..

בכל מילה מיודעת בגד כפ"ת עם דגש קל? רק כשהאות לפני בשווא נע אין דגש?

Cephissus

New member
../images/Emo128.gif

ע"פ מילון אבן-שושן הצורה הנכונה היא befoal. הצורה bafoal בכל מקרה אינה אפשרית מכיוון ש-"ba" מצריכה אחריה דגש.

Cephissus

New member
איזו עוינות ../images/Emo122.gif

קצת קרדיט בבקשה. את באמת חושבת שהייתי חוזר על אותה תשובה אם הייתי רואה שכבר ענו? ואולי הוזעקתי לכמה דקות וכשחזרתי להשלים את התגובה כבר הקדימו אותי? לא נורא. No hard feelings.

Yuvalenko

New member
בדיוק, למה להיות עוין.. שתי התשובות

נכונות, בהפרשי זמן קטנים.

binky

New member
כשהמילה מיודעת

הפ' מקבלת דגש. ב+ה+פועל. ה ה' נופלת אבל הדגש ב פ' נשאר. bapoal כשהמילה לא מיודעת, אין שום סיבה לדגש בפ'. befoal.

telina

New member
בדיוק כפי שחשבתי

רק שהמורים המטומטמים בתיכון שלי טורחים כל הזמן להגיד bafoal, לחשוב שהם נורא חכמים, וכמובן להטעות אותי. החיים קשים, הא? :)

למעלה