באך ידע לנגן על לאוטה?

gilgarty

New member
וייס

לא יודע אבל היה מיודד עם נגן הלאוטה והמלחין סילביוס לאופולד וייס

ידע ברמה לא מקצועית

באך ידע לנגן בלאוטה - ברמה שלא סיפקה אותו עצמו... הוא מאד אהב את הכלי ובחדרו נמצאו שתי לאוטות שהיו רכושו.

john1987

New member
אפרופו

למישהו יש המלצה לביוגרפיה טובה על י.ס באך? עדיף באנגלית.

Petrus

New member
The Bach Reader

בהוצאת נורטון. זו אסופה של מכתבים של ובנוגע לבאך, בה לא מסלפים את העובדות וממציאים כל מיני מיתוסים, והמכתבים פשוט מוצגים כמות שהם באופן מהימן ונייטרלי. אין פה את כל הדברים המופרכים כמו הפטרון של גולדברג שלא הצליח להירדם, או למשל אחד המופרכים ביותר ששמעתי -- שבאך ביקש את ידה של בתו של בוקסטהודה. אז זה אולי טיפה יבש, אבל זה ללא ספק אחד המקורות המהימנים על באך, וכל המכתבים מאונדקסים לפי נושאים ומילות מפתח, ככה שאפשר למצוא מידע בקלות.

john1987

New member
זה בהחלט נשמע מקצועי

אבל חיפשתי משהו יותר פרוזאי, שייתן לי תמונה מקיפה יותר על חייו של באך ודמותו. אם אינני טועה, מכתבים מהסוג הנ"ל, למרות מהיימנותם, יוצאים מנקודת הנחה שאני כבר בקיא בחייו של באך. כמובן, עדיף ביוגרפיה פרוזאית נטולת מיתוסים וקישוטים מיותרים.

Petrus

New member
הוא אפילו עיבד סוויטה שלו

הסונטה לכינור וצ'מבלו אובליגטו רי"ב 1025 הייתה במשך שנים תעלומה, מאחר והסגנון לא תואם את הסגנון של באך, אך נמצאו עותקים בכתב היד של י"ס באך ושל בנו קפ"ע, עם השם של באך עליהם. לפני מספר שנים התגלה שמדובר במקור בסוויטה ללאוטה של וייס, שלה הוסיף באך קול שלישי ועיבד אותה לכינור וצ'מבלו. יצירה יפהפיה.

שישוד

New member
אז יש לו יצירות שנכתבו ישר ללאוטה?

למשל אני מחפש המון זמן ביצוע ל- bouree בצ'מבאלו ואני מוצא רק ביצועי גיטרה, יש לו יצירות שנכתבו רק ללאוטה ולא בוצעו מעולם על צ'מבאלו או כל כלי אחר?

Petrus

New member
הדעות בנושא חלוקות

קודם כל, אם אתה מתכוון לבורה מהסוויטה במי מינור, יש ביצוע בצ'מבלו לסוויטה של פייר אנטאי בדיסק שיצא בוירג'ין. לגבי הכתיבה ללאוטה. עד כמה שאני יודע, כל היצירות שמוכרות היום כיצירות ללאוטה נכתבו לכלי בשם Lautenswerk, ולפי הערכות של חוקרים מדובר פשוט בצ'מבלו עם מיתרי גיד (במקום מתכת), אשר היה לו פשוט צליל של לאוטה, ואפילו קראתי פעם ציטוט שבמצבים מסויימים אפילו לוטניסטים לא היו יכולים להבדיל בין הלאוטנסוורק לבין לאוטה (אבל יש סיכוי טוב שזו הגזמה). בכל אופן, את כל היצירות הללו נוהגים כיום לנגן בלאוטה או בגיטרה, ולא ידוע על כלים מסוג הלאוטנסוורק ששרדו עד ימינו. מפתיע אמנם, שלא נעשו (עד כמה שידוע לי) נסיונות שחזור לכלי המיוחד הזה. כדאי לציין גם שחלק מהיצירות ל"לאוטה" הן טנרסקריפציות, כמו למשל הפוגה רי"ב 1000 שהיא הפוגה מהסונטה לכינור סולו בסול מינור, או הסוויטה רי"ב 995 שהיא הסוויטה לצ'לו בדו מינור.

שישוד

New member
בקשר לשמות של הדיסקים

איך קוראים לדיסקים שמבוצעים בהם בורה ורי"ב 1000בכינור, והאם יש לרי"ב 1000 ביצוע בעוגב(שזה מתאים מאוד ואפילו נראה לי שבאך כתב את הפוגה הזו על עוגב)

Petrus

New member
דיסקים

מידע על הדיסק של פייר אנטאי מבצע את הסוויטה במי מינור תוכל לראות כאן. לגבי רי"ב 1000 בכינור, זה פשוט הפוגה מתוך הסונטה בסול מינור (רי"ב 1001), חפש פשוט כל הקלטה של הסונטות והפרטיטות לכינור סולו. ולגבי טרנסקריפציה לעוגב של אותה פוגה, לא שמעתי במו אוזניי, אבל עד כמה שידוע לי הפוגה מתוך הפרלוד ופוגה רי"ב 593 אמורה להיות אותה פוגה.

svevo

New member
עוד על הלאוטן-קלאוויר

יש בנמצא אפילו הקלטה ל-lauten werck, או lautenklavier, או באנגלית - lute-harpsichord (הרבה שמות יש לכלי הנידח הזה). בהקלטה המעולה שברשותי מנגן רוברט היל יצירות שונות (למשל סוויטות מס. 823, 996, 997) על כלי שנבנה ע"י קית' היל. ההקלטה יצאה בחברת הנסלר. כפי שציין קודמי, כלים אלו לא שרדו עד ימינו וקית' היל עיצב את הלאוטה-הרפסיקורד ע"פ תיאורים מהמאה ה-18. ידוע בוודאות שלבאך היו שני כלים כאלו.

שישוד

New member
תנו את השמות של הדיסקים שיש לכם

עם ההקלטות של הלאוטן-קלאוויר כדי שאוכל לקנות אותם גם

שישוד

New member
תודה על הלינק, ועוד משהו

מישהו שמע מעולם ביצוע ל-bwv 1000 בעוגב?,זה מאוד מתאים ואני מאוד רוצה להשיג הקלטה כזו.

למעלה