בג״צ הציע בדיון היום שחוק מס ריבוי נכסים יחזור לוועדת הכספים

ערפל10

New member
ההגיון פשוט

עשיר, מחזיק ברכוש - שלם מס. אין באפשרותך לשלם - מכור את הרכוש. אגב, לא משנה מה הרכוש. אם זה וילה או אוסף אומנות.

h a j b i

New member
ההיגיון פשוט אבל מה ההצדקה?

הוא היה חרוץ ומוכשר וקנה את הרכוש כדין. למה עליו לשלם מס?

ערפל10

New member
הסבר

בוא נניח שהאני מרוויח לפני המיסים 300,000 ש"ח בשנה. ונניח שלקחו לי מס הכנסה ושאר המיסים בסה"כ 120,000 ש"ח. עם ההכנסה שנשארת לי אינני יכול לנהל חיים של מעמד ביניים במדינות הנאורות, אלה לכל הפחות של המובטל שם. (עשיתי קריירה בשביל להיות כמו קלושר בעל אזרחות יותר טובה משלי?)

מאידך מישהו אחר לא עובד בכלל אך מחזיק ברכוש בסה"כ 10 מיליון ש"ח ולא משלם על זה כמעט כלום. אולי איזו ארנונה זניחה. עכשיו אם נניח שמטילים עליו מס רכוש ומפחיתים לי מס הכנסה - יקרו דברים הבאים:

1) לי יישאר יותר כסף בכיס העבודה שלי תהיה שווה יותר.
2) לעומת זאת הרכוש יהיה שווה פחות, כי הוא הופך לאקטיב רעיל.

וכך המדינה צריכה לשאול את עצמה - את מי היא מעדיפה. את אחד שעובד או את אחד שמחזיק ברכוש.

h a j b i

New member
ומאיפה הגיע הרכוש של ה- 10 מליון?

מעבודה, כנראה בעלת ערך יותר גדול משלך.
אני אשמח שלאנשים יצרנים (כאלה שיוצרים הכנסה) יישאר יותר בכיס אבל זה עדיין לא מצדיק לקחת מהם מס נוסף בגלל שהם רוצים להשתמש בכסף הזה תמורת משהו אחר שיש לו ערך בעיניהם.

ערפל10

New member
הלוואי שמעבודה

לרוב מחלוקה המזעזעת של משאבים שנעשתה כאן. הסכומים של 10 מיליון ומעלה לרוב לא נוצרו מעבודה אלה התקבלו במתנה ממדינה - הנחלות וכדומה.

h a j b i

New member
"לרוב", יש לך אסמכתא לזה?

אם אתה רוצה למסות רכוש שהתקבל במתנה מהמדינה, כנראה בעיקר מתקופת הקומבינות הסוציאליסטיות של מפא"י זה משהו.
רוב הרכוש שאנחנו מדברים עליו אינו כזה.

ערפל10

New member
שמע...

מאחר ואינני ישראלי מלידה, אולי יותר קל לי להיסתכל על החברה שלנו מהצד. מה אגיד לך... היא ממש אבל ממש לא כפי שלימדו אותך בבית הספר. ולאחר כמה דורות כאשר הנרטיב של הגלות והרדיפות והביחד ייתפזר - זו תהיה חברה מאוד ממורמרת.

SupermanZW

Well-known member
אני מסכים עם מה שכתבת עכשיו אבל

אני לא מבין מדוע אתה סבור שהמצאת מס רכוש ארצי בנוסף על העירוני יוכל לפתור איזושהי בעיה או לשפר את המצב העגום ממילא. אני לא מצליח להבין את ההיגיון העקום הזה.

ערפל10

New member
הסבר

בשלב הנוכחי - וזו בעיה שאופיינית לא רק לישראל - העבודה הופכת ליותר ויותר זולה ואילו הרכוש ליותר ויותר יקר. דהיינו אלו שהיו עשירים ממילא ולהם רכוש רב - (ולא משנה כרגע אם הרוויחו אותו ביזע ודמעות או שקיבלו ממדינה באמצעות קומבינות כאלו ואחרות) הופכים ליותר עשירים ומשתלטים על עוד ועוד משאבים, ואילו שאין להם הופכים לעוד יותר עניים והסיכויים שלהם לרכוש רכוש ולקחת חלק במשאבים לאומיים פוחת. בסופו של יום מדובר במוביליות חברתית. החברות בהן לא ניתן להתקדם באמצעות עבודה יצרנית אינן יעילות. לעיתים הן מתפרקות. ואם לא מתפרקות - אז מפגרות. ישראל כבר מפרגרת במדד החשוב של פיריון עבודה. אם לא יעשה תיקון זה יילך ויחמיר. ואיך מתקנים? באמצעות תיקון חלוקת המשאבים לאומיים. ישנו צורך להפחית בערכם של הנכסים ולעלות את ערכה של עבודה.

SupermanZW

Well-known member
מיסים אינם מועילים למוביליות חברתית

בדנמרק המיסים הגבוהים בעולם ואין כמעט מוביליות חברתית, שבדיה במקום השני וגם שם זה אותו הדבר. גם פריון העבודה אינו מושפע מהמיסים אלא אך ורק מרמת ההשכלה והתחרותיות של העובדים.

ערפל10

New member
אתה טועה

עד לא מכבר במדינות הסקנדינביות הייתה מוביליות חברתית הכי טובה בעולם. עד כדי כך טובה שהמעמד הנמוך שם נעלם. כולם השתדרגו למעמד בינוני וגבוה. כך שנוצר הצורך לייבא את הפרולטריון מעולם השלשי. והשאר כבר היסטוריה.

עכשיו אם אתה רוצה דוגמה קונקרטית. אני איחרתי לרכבת הנדלנית, אבל עדיין גר בשכונה שרציתי, רק במקום דופלקס 124 מטר בדירה 4 חדרים 82 מטר. וכמובן מקדיש לזה את מרבית ההכנסות במקום לצרוך ולתרום לכלכלה. אבל עדיין הילדים שלי הולכים להבית ספר טוב, החברים שלהם ממשפחות טובות ואני מקווה שיקבלו השכלה טובה ויצליחו בחיים. ובוא נניח שלא הייתה לי קביעות בעבודה, ולא יכולתי להתחייב למשכנתא של מיליונים. סביר להניח שהייתי גר בשכונה גרועה, הילדים היו הולכים לבית ספר שיש שם, ומסתובבים עם האוכלוסייה המקומית ומאמצים את דרך חייה. כמובן שהחינוך בבית החשוב, אך הסביבה לעיתים קרובות חשובה יותר. מכאן סלולה הדרך לכישלון בחיים ולעוד פרטים עם פריון עבודה נמוך.

ומה הפתרון? אין פתרון קסם. רק תהליכים ארוכים, בני עשרות שנים. ומאוד חשוב להפחית בערכם של הנכסים ולאפשר ליותר אנשים מוביליות חברתית בכלל ומגורים בשכונות טובות בפרט.

SupermanZW

Well-known member
אתה אחד ממיליונים ולא מייצג דבר

90% מהמיליארדרים בארה"ב נולדו למשפחות ממעמד הביניים, אני סבור שהם מוכיחים את הנקודה.

ערפל10

New member
בארה"ב יש כ-300 מיליון תושבים. כמה מהם מיליארדרים?

מדובר כמות כה זניחה שזה בכלל לא שייך לנושא. לעומת זאת יש שם איזה 80-100 מיליון עניים שנולדו לעניים, וגם הילדים שלהם יהיו עניים. זהו הנושא. אגב, גם בתקופה הפיאודלית מפעם לפעם היו פשוטי העם שהגיעו לאצולה ולגדולה. אבל זה לא שינה את מהותה הפיאודלית של החברה.

SupermanZW

Well-known member
אתה לא יודע חשבון פשוט

האם אתה יכול להסביר לי איך 12% מ300 מיליון זה 100 מיליון? מה שאתה כותב מגוחך יותר מהודעה להודעה. מה הקשר לתקופה הפיאודלית? ארה"ב מעולם לא הייתה פיאודלית.

SupermanZW

Well-known member
הכתבה שגויה ומודדת לא נכון

מוביליות אינה נמדדת על פי סיכוייו של ילד עני להפוך ללא עני, מוביליות נמדדת באופן דו כיווני ולא רק על עניים. מוביליות נמדדת כשקלול של סיכוייו של ילד שנולד למעמד כלשהו להשתייך למעמד שונה במהלך חייו הבוגרים. המעמד השונה יכול להיות גבוה יותר או נמוך יותר. להראות רק צד אחד של המטבע זו דמגוגיה ולהתמקד במעמד אחד מתוך חמישה (לפחות) זו דמגוגיה גם כן.

elvinnox

New member
דוגמא קלאסית שמחירי הדיור שהשתללו גרמו לך יותר נזק מתועלת

אם מחירי הנדלן היו יציבים, היית גר ב5-6 חדרים,
אז אולי הרווחת על הנייר שווי, אבל אם זה לא היה כך, היית כבר מסיים את המשכנתא וחי ברווחה יותר גבוהה.
&nbsp
האבסורד, שרוב בעלי הדיור חושבים שעליית מחירי משרתת אותם והם מרוויחים מזה שבפועל זה רק תוקע אותם בדירה שהם קנו (מחיר השדרוג הרבה יותר יקר)
ובנוסף, יאכל להם את הפנסיה שהילדים שלהם יצטרכו לקנות דירה.
&nbsp
אז השאלה הנשאלת למה בעלי הדירות (אני מדבר על בעלי דירה 1) כלכך שמחים מהעליות? כנראה שהסיבה היא בגלל הירושה, שהם מרגישים שיוכלו להוריש לילדהם נכס שווה יותר וכך להוציא אותם ממעגל העוני. זו כמובן טעות
&nbsp
המוביליות החברתית בישראל היא דיי נמוכה, מי שנולד בעיירת פיתוח עם אוכלוסיה נמוכה , רוב הסיכויים שלא יוכל להגיע למעמד הגבוה.
&nbsp
בנוסף, גם המעמד הגבוה נשחק עד דק בגלל מחירי הדיור הגבוהים.
זוג הייטקיסטים כיום, יכול להסתפק בדירת 4 חדרים צנועה בערי הלווין, שלפני כמה שנים היו יכולים לחיות בוילה או פנטהואז
&nbsp
&nbsp
&nbsp

SupermanZW

Well-known member
רמת החיים החציונית חשובה מהמוביליות

ובזה ישראל נמצאת הרחק מאחורי מדינות מפותחות עם או בלי קשר למחירי הדירות כי יש דוגמאות הן למדינות עם דיור זול יותר והן למדינות עם דיור יקר יותר בהן רמת החיים החציונית גבוהה מבישראל.

למעלה