בדיקות לחלל הבטן

nataliczosnek

New member
בדיקות לחלל הבטן

ערב טוב, הייתי מעוניינת לדעת מספר דברים בנוגע לבדיקות שניתן לעשות ללא מכשור מתקדם בבית החולה או באמבולנס לחלל הבטן. כולנו מגיעים לבתים של חולים שמתלוננים על כאבי בטן, הקאות ותופעות כאלה, ומעבר לבדיקת ריבאונד ורגישות בסיסית אין לי מידע על בדיקות נוספות. 1. איך מתבצעת בדיקת כליות בהקשה? ומה אומרות תוצאותיה? 2. מעבר לסימני אפנדציט, אילו סימנים מצדיקים פינוי דחוף וחשד למצב חירום בטני? 3. איזה ממצאים מיוחדים יש להאזנה בסטטוסקופ לחלל הבטן שצריכים להדליק אור אדום ומדוע ומתי מבצעים האזנה כזאת? אודה לכל פרט של העשרה בעניין

יניב ריז

New member
בדיקות גופניות לחלל הבטן,ביצוען ומשמעותן.

לגבי הכליות-ניקוש הכליות מתבצע בגב החולה,מנקשים מתחת לקשת הצלעות בצד ימין ושמאל (במרווח שבין עמוד השדרה למותניים). את הניקוש ניתן לבצע במגוון דרכים,אני אישית מעדיף לתת מכות קלות עם ארבעת אצבעות היד. מה מטרת הניקוש? די בפשטות...לראות האם ישנה רגישות באיזור ל"מכה" קלה. רגישות כליתית מעידה לרוב על איזה שהוא תהליך דלקתי. כעת כדי לקבל מושג מה התהליך,יש לבצע אנמנזה. אם הכאבים החדים מופיעים בזמן מתן שתן באיזור הכליות-אזי יש חשד לרפלוקס שגרם לדלקת. אם הכאבים מופיעים באיזור השופכה בזמן מתן שתן,אזי יש חשד ל-UTI,לרוב מלווה גם בצורך תכוף להשתנה,בצריבה במתן שתן ויתכן גם ריח שתן לא אופייני. אם ישנה הפרשה מוגלתית מאיזור השופכה,אזי יש חשד לזיהום בצינור השופכה. זה מאוד בכללי... לגבי מצב חירום בטני-הסימנים הקלאסיים הם בטן קשה וסימני גירוי צפקי. בטן קשה מאופיינת במצב בו שרירי הבטן נוקשים (מי אמר קוביות בבטן ולא קיבל?),ומאוד קשה לפספס את זה. סימני גירוי צפקיים יכולים לבוא לידי ביטוי בבטן קשה,אך גם רגישות למגע. ועוד משהו לגבי אפנדציט,ניתן לאמת מעבר לסימן הריבאונד,גם ע"י לחיצה קלה על האיזור,ולשאול האם הכאב מקרין לקיבה,במידה וכן זהו סימן מאשש נוסף. לגבי האזנה לבטן,אפשר להאזין לקולות פריסטלטיקה (נשמע כמו קולות ביעבוע),פריסטלטיקה תקינה היא לרוב בתדירות "ביעבוע" של ככול 30 שניות. יותר מהיר מזה,ואז נקבל אדם עם "מעי רגיז" שיאופיין בגזים,שלשולים וכאבי בטן. לאט יותר מזה,ויתכן כי מדובר בחסימה. אבל זה מאוד גמיש כל הקטע הזה. יש עוד הרבה מה להוסיף,אבל זה די בכללי.

למעלה