בדיקות

ענבל330

New member
בדיקות

שלום, אנו נמצאים עכשיו בעיצומה של העמסת גלוטן לבני בן ה-4 ו-9 חוד'. בינתיים "רק" שלשולים.. הבנתי מרופא שיש בדיקת אלרגיה שנקראת rast. מה ההבדל בינה לבין ה-anti TTG IGA? כבר עושים בדיקת דם, אז אני לא רוצה לפספס שום בדיקה.. תודה.

דנהלו1

New member
../images/Emo70.gifבדיקות

שלום ענבל. בדיקת ראסט זו אחת מסוגי בדיקות לרגישות לאלרגנים נפוצים שונים. זו לא בדיקה שמאבחנת ספציפית צליאק (תגובה דלקתית במעי הדק לנוכוחת גלוטן). אני חושבת שאם תקלידי בגוגל בדיקת rast תקבלי הרבה ערכים שיסבירו לך מה זה. הבדיקות הספציפיות לצליאק : יש 2 סוגי בדיקות דם לאיבחון צליאק:
א) סוג ראשון: בדיקות נוגדנים השייכים ל"משפחת" נוגדנים בשם Immunoglobulin A או בקיצור IgA: (א.1.)♦ בדיקת נוגדנים מסוג TransGlutaminase בקיצור TTG או Anti TTG - תוצאה מעל טווח הנורמה המצויין בטופס הבדיקה, מעידה על חשש לצליאק (א.2.)♦בדיקת נוגדנים מסוג Endomysial נקרא גם Antiendomysial - תוצאה מעל טווח הנורמה המצויין בטופס הבדיקה, מעידה על חשש לצליאק(- - בדיקה זו מדוייקת יותר ויקרה יותר מהבדיקה הראשונה . במקביל לבדיקות שלעיל חובה לבדוק את את רמת Immunoglobulin A(אימונוגלובולין IgA) בנסיוב, מאחר והבדיקות שלעיל מהימנות אך רק אם לנבדק יש נוגדנים מסוג Immunoglobulin A . יש אנשים שיש להם חסר ב IgA ואז תוצאות בדיקות הנוגדנים שלעיל יהיו שגויות (למשל: שליליות "מזויפות", כלומר- יש צליאק אך הבדיקה אינה מגלה זאת).
ב) סוג שני: בדיקות מסוג IGg תקפות גם אם אין לנבדק נוגדני IgA : (ב.1.) ♦ בדיקת צליאק מסוג GLIADIN או בשם: - Gliading IGg Ab נחשבת להרבה פחות מדוייקת, אבל נחוצה למקרה שבו יש חסר כללי בנוגדי IgA (ב.2.)♦ בדיקת צליאק מסוג Anti DGP בדיקת צליאק די חדשה ומדוייקת יותר מהקודמות וטובה למקרים בהם יש חסר כללי בנוגדי IgA .
אם בדיקות הדם לצליאק יוצאות חיוביות יש לערוך ביופסיה (גסטרוסקופיה) של המעי הדק שנכון להיום, זוהי הבדיקה היחידה המוסמכת למתן אבחנה סופית וחד משמעית לצליאק!
לאורך כל תקופת הבדיקות ועד לאחר הביופסיה יש לאכול גלוטן כרגיל ולא להפסיק.. אם מפסיקים לאכול גלוטן הבדיקות עשויות לתת תוצאה שגויה (תוצאה שתראה שאין צליאק כאשר בעצם יש). בשורות טובות.

נצר1

New member
מנצלש"ת עדכון משלנו:

אתמול ד"ר הרטמן ידעה אותנו שהבדיקה הגנטית של בעלי (הבריא) מראה שהוא נושא את הגנים הדפוקים. אם אני מבינה נכון, אם שנינו גנטית מעבירים את הגן לצליאק, הסיכוי לכל ילד נוכחי/עתידי שלנו להיות צליאקי הוא 75%. זה נכון?

rinachaya

New member
יש בדיקות גנטיות שעושים להורים?

האם אפשרי שאדם נשאי לציליאק אבל לא חולה?

galiatomer

New member
כמובן שזה אפשרי.

אפשר לחיות עם הגן לצליאק בלי להיות חולים ואפשר שהמחלה תפרוץ בכל שלב בחיים. בדיקות גנטיות לצליאק אפשר לעשות דרך קופ"ח . הבדיקה עולה כמה מאות שקלים וכמובן שזה משתנה מקופה לקופה. הבדיקה שנצר 1 התייחסה אליה, היא דרך המחקר שעורכת בארץ דר' הרטמן.

ענבל330

New member
תודה על ההסבר המפורט

מקווה שהבנתי. אז בעצם צריך קודם את ה-IGA ו-ANTI TTG? ועוד שאלה: בדיקת Antiendomysial - אני צריכה לבקש מהרופא? וממי - רופא משפחה או גסטרו? ולמה אני מגלה באינטרנט הרבה יותר מאשר מקופ"ח?? בגלל שהבדיקה יקרה?

לא יודעת איך הנוהל בקופות השונות

אנחנו במכבי, אני זוכרת שבהפניה כתוב celiac serology/celiac screen. אם הנוגדנים של ה-TTG יוצאים חיוביים, מעבירים ישירות לבדיקת endomysial. כך לפחות היה אצל הצליאקי שלי עד שהנוגדנים ירדו לשליליים. בפעם הראושנה שהוא עשה בדיקות, ההפניה היתה מרופא אנדוקרינולוג אליו הלכנו לייעוץ בגלל קומה נמוכה. אחרי הביופסיה ותחילת הדיאטה, עשה בדיקות דם כל 3-4 חודשים במהלך השנה הראשונה עם הפנייה מרופא הילדים. בשנה שניה עשה בדיקות דם אחת לחצי שנה ומאז אחת לשנה. תמיד הפניה מרואפ הילדים ומעקב אצל רופא גסטרו'.

טליאמתי

New member
רופא המשפחה נותן אצלנו(כללית)את ההפניה

לבדיקות הנוגדנים. אנדומיסיאל זאת בדיקה יותר יקרה. כמו שאמרה אמא של הבנים, גם בקופ"ח כללית, בבדיקות הראשונות לאבחון, ניתנות קודם כל בדיקת ה-TTG ו-IGA (לא לשכוח לציין בפני הרופא! זה חשוב מאוד. כמו שהסבירה דנהלו, רק אם קיימים נוגדנים של ה-IGA, ה-TTG אמין). אם הן יוצאות חיוביות או שקיים ספק, נשלחת דרך המעבדה בדיקת אנדומיסיאל. לתוצאה שלה לוקח יותר זמן להגיע חזרה. כמו כן, כדאי לבדוק ברזל+פריטין+IRON ו-B12 וסידן. בהצלחה ענבל:)

ענבל330

New member
כן, שלחו אותנו לנוגדנים iga ו-anti ttg

אם אני לא טועה, וגם לבדיקת ברזל, פריטין, B12, D. שאלתי היום לגבי הראסט, אמרה לי שאחרי הבדיקות לצליאק נראה אם צריך. כי אם יש צליאק, מה זה משנה אם יש אלרגיה? הייתן בודקות ראסט אם כבר גילו צליאק?

טליאמתי

New member
אין לי מושג בנושא האלרגיה לגלוטן אבל ההיגיון

אומר שאם יש צליאק ונמנעים לחלוטין מגלוטן, כמו שצריך במקרה של צליאק, הרי שאין מגע עם גלוטן ולכן האלרגיה לא תבוא לידי ביטוי, אם היא קיימת. אבל אני חושבת שעל זה באמת כדאי להתייעץ עם רופא מומחה כי זה רק היגיון, לא ממש מדע:)

ענבל330

New member
יש לי נטיה לרצות לדעת כמה שיותר..

לכן אני בשאיפה לגלות בדיוק על מה מדובר. אבל מצד שני, איך אומרת הרופאה - רחמנות על הילד, להוציא לו כ"כ הרבה מבחנות דם זה ממש עינוי. בקיצר, נחכה ונראה מה יגלו.

טליאמתי

New member
מכירה את ההרגשה של לדעת כמה שיותר:)

גם אני כזאת. ברגע שמשהו צץ אני קוראת ובודקת ומגיעה אל הרופאה עם מידע כלשהו. מקשיבה לה טוב ועושה הצלבה. האמת היא שלפעמים מילה קטנה על חומר שנקרא עוזרת וחוסכת בדיקות נוספות או הליכה לרופא מומחה ללא כל סדרת הבדיקות הנחוצות. יחד עם זה אני לוקחת הכל בפרופורציה מפני שאחרי הכל, רופאה אני לא

ענבל330

New member
האמת שהיום ממש רציתי ללמוד רפואה

כי כל פעם אני מגלה פרט חדש שאף אחד לא טרח להסביר לי. אפילו דברים בסיסיים כמו זה שצריך לעשות העמסת גלוטן. או שיש בדיקת דם לגילוי אלרגיות. את כל זה הייתי צריכה לדעת לפני יותר משנתיים, ורק עכשיו אני מגלה וזו הרגשה קשה, כמה זמן הילד צריך לסבול בגלל הרופאים האלה?? תארי לך שהיינו עושים לו ביופסיה בלי העמסת גלוטן. או שממילא לא היו עושים בגלל שלא גילו נוגדנים בדם.. בכל מקרה, התנגדנו לבדיקות פולשניות בזמנו. אבל עכשיו נראה לי שאנחנו עומדים "לגלות" למה הילד כל כך קטן.. אמא שלי בהלם מהעניין הזה שאולי כל הסיפור זה צליאק, כאשר כל ה-5 שנים האלה היא טענה שהוא לא גודל בגלל שהוא צמחוני!

טליאמתי

New member
זה מזכיר לי שכשהבן שלי אובחן כסוכרתי,לפני

12 שנים בערך, אמר לנו הפרופ' משניידר: "עכשיו יגיעו כל הסבתות והדודות ויגידו לכם: אמרנו לכם לא לתת לילדים ממתקים! אז זהו... שלא! סוכרת נעורים לא מקבלים בגלל שאוכלים ממתקים" אני עדיין זוכרת את הטון החייכני שלו ואת הבלבול שלנו באותה תקופה.
אנחנו אמנם לא ילדות ואצל ילדים הצליאק משפיע על ההתפתחות אבל הצליאקית ואני צמחוניות ואי אפשר להאשים אותנו בגודל 'מצומצם' מדי. אותי בטח לא
אני יכולה להבין את ההרגשה הקשה שלך. כשמדובר בילדים שלנו הרגשת הפספוס וה'בגללי' ו-'למה לא ידעתי' חזקה מאוד. אבל האמת היא שאני מסכימה עם הרופאה שלי שאומרת שאין טעם להסתכל אחורה ולהכות על חטא אלא ללמוד מזה וללכת קדימה בדרך הנכונה. לדעתי אתם בדרך הנכונה של בירור מעמיק וזה הכי חשוב:)

ענבל330

New member
כן, את צודקת וגם הרופאה...

באמת יש בלבול, מה גם שכשאני עושה משהו, אני יורה בכל הכיוונים. כך שהוא גם עומד לפני ניתוח כפתורים ואדנואידים. עוד לא סיפרתי לו כלום מכל זה. ביום חמישי הקרוב ייעוץ לפני ניתוח ואין לי מושג כמה זמן עד הניתוח. מקווה שיהיה זמן להרגע מכל הסיפור של הבירור לצליאק, אבל לא יותר מידי. בכל זאת, שמיעה זה עניין חשוב לא פחות. אעדכן בהמשך התפתחויות וגילויים מסעירים (שלי מן הסתם)

טליאמתי

New member
שיהיה בהצלחה../images/Emo57.gifגם אנחנו עברנו את

הניתוח הזה כשהצליאקית הייתה בת 4 (ועדיין לא צליאקית:)). תמשיכו את הבירורים במקביל, זה לא סותר האחד את השני. ומכיוון שהבדיקות לצליאק גם כך לוקחות זמן, חבל לעכב אותן בגלל זה. כמובן, שאם צריך לעשות בדיקות דם לפני הניתוח אולי כדאי לחסוך בדיקה נוספת ולעשות את אלה של הצליאק ביחד אתם, תלוי במרחק שיש לכם עד הניתוח ובדרישות המערכת לגבי בדיקות עדכניות.
בהצלחה:)

ענבל330

New member
לא הבנתי בקשר לבדיקות דם

חוץ מהבירור לצליאק, איזה בדיקות דם נוספות? גם לפני הניתוח צריך לערוך בדיקות דם?

למעלה