בהודעה בעמוד הקודם arriy80 טען כי לאישה חרדית

טלי1960

New member
בהודעה בעמוד הקודם arriy80 טען כי לאישה חרדית

יש חופש בחירה , בדיוק כמו לאישה חילונית. האומנם?

tamarhp

New member
חופש בחירה מוגבל

האם לאישה ישראלית יש חופש בחירה בדיוק כמו לאישה אמריקאית, הודית או צרפתית? לא, כיוון שחוקי המדינה אליה היא מחוייבת - שונים, ועל כן זכות הבחירה שלה שונה. לאישה דתית (מכל דת שהיא) יש, נוסף לחוקי המדינה, מערכת של איסורים ומצוות השייכות לדת שלה, שמצמצמות במעט את חופש הבחירה שלה. נוסף לדת, יש לכל אישה בכל חברה שהיא - פתוחה וליברלית ככל שתהיה - מערכת חוקי מוסר, חברה, תרבות ומנטליות המגבילות אותה. כמו שבארגנטינה נשים הולכות בחצי גוף עירום בחוף אך בישראל זה מביך (מלבד חופי נודיסטים....), או לבוש מסויים שבחברות מסויימות מקובל אך בחברה אחרת יצחקו על אותה אישה ולכן היא "מוגבלת" מללבוש אותו, אם היא רוצה להשתלב באופן נורמלי בחברה ולא להידחות כי היא "מוזרה". כל אדם וכל אישה כבולים למערכת חוקי המדינה, התנועה, המוסר, התרבות, והדת (אם הוא דתי), ולדעתי לא ניתן להשוות "יותר" או "פחות" אלא פשוט יש שוני בין מדינה למדינה, תרבות ותרבות, דת ודת ולא "יותר" או "פחות". הנקודה החשובה לדעתי היא לא מי מוגבל יותר אלא האם ההגבלה אוטומטית הופכת את האדם למסכן יותר. כפי שכתבתי בשירשור ההוא - האם אדם שמגביל את עצמו מלאכול מאכלים מזיקים (כמו חומרים משמרים, צבעי מאכל, מונסודיום גלוקומט, ועוד) - מסכן יותר מאדם שאוכל הכל?

טלי1960

New member
כל הגבלה מקטינה את החופש.

אנשים רבים לאורך ההסטוריה נלחמו עבור מושג נשגב הנקרא "חופש". ממלחמות נגד העבדות דרך מהפכות והתקוממיות עממיות מסיביות. החופש הוא ההפך מדיכוי ושיעבוד. האדם נולד חופשי והחברה היא זו שמגבילה אותו . ככל שהאדם מוגבל יותר וחלים עליו יותר איסורים ,כך גם קטנה מידת החופש שלו כאדם. לדעתי,האדם ישאף לחופש כל חייו ויש גבול עד כמה ניתן לשים עליו עול לפני שיתמרד. ההלכה היהודית(וגם זו המוסלמית) הקצינה לכת ועדיין ממשיכה להקצין מידי יום עם פסקי הלכה שלעולם אינם מקלים,להפך,הולכים ומכבידים את העול. נראה לי שיגיע יום ותהיה נקודת משבר. כבר היום,המוני היהודים שנרתעים מהיהדות האורטודוכסית,מלמד את מידת המיאוס מהדיכוי שהם נוהגים. מדיניות היד הקשה וההפחדות ,אינה מחבבת את הזרם הזה ביהדות על רוב היהודים בארץ ובעולם. ברור לי שיש החושבים כי הרבה מאד מגבלות זה טוב ומתאים להם. השאלה היא האם הם באמת כנים עם עצמם או שמא זה שכנוע עצמי מתוך מצב של חוסר ברירה כי הם נתונים בתוך המצב ללא יכולת להחלץ ממנו. אדם החי בתוך גדרות תייל ענקיים שכאלו,חייב למצוא לעצמו צידוק מדוע ויתר על החופש והזכויות הטבעיות המגיעות לו כאדם. אם לא ימצא תירוץ שכזה הרי הוא עלול לצאת מדעתו. השאלה הכי גדולה היא, האם כל מגבלות ההלכה הן אכן כורח או סתם פרשנות מחמירה. ואם זו רק פרשנות מחמירה ,האם יהודי חייב לחיות על פיה ולוותר ביודעין על הדבר החשוב ביותר שיש לו וזה חרותו

tamarhp

New member
"עבד ה' הוא לבדו חופשי"

היהדות רואה את המושג "חרות" בצורה שונה ממך. חרות וחופש זה לא שמותר לי לנסוע בכביש איך שבא לי, אלא החופש לבחור בחירות אמיתיות לנשמה במסגרת המגבלות שעוזרות לי לחיות חיים טובים יותר.

natan7

New member
אישה דתייה אמיתית

חיה חיים טובים יותר בלי ספק.. (ולא קשור אם היא חרדיה או דתיה לאומית) זה פשוט עובדה!! ואגב אם מדברים על החיים הכי טובים.. לא מזמן היה סקר ש97 אחוז מהחרדים מגדירים עצמם כמאושרים (לעומת כ30 אחוז מהחילונים) וזכרו לא מזמן התפרסם כי בני ברק היא העיר מהעניייות בארץ+ הצפופה ביותר+ הכנסה לנפש הכי קטנה

tamarhp

New member
אני הייתי.

אני חצי שנה אחרי לידה וכבר משתוקקת לעוד, ואני לא חרדית. אני מניחה שמעולם לא היית אמא ולעולם לא תבין את ההרגשה. ילד לא מגיע עם חסידה. ילד מגיע אחרי שבני הזוג מעוניינים בכך. אם בני זוג בחרו להביא ילד כל שנתיים, כנראה שזה מה שהם רוצים. אף אישה נורמלית, גם חרדית, לא היתה מוכנה להכנס להריון כאשר היא לא מוכנה לכך פיזית או נפשית.

יש כמה בעיות כאן

ראשית כל, אישה חרדית נכנסת להריון כי כך מצופה ממנה בקהילה בה היא חיה , וגם כי מדובר במצווה מדאורייתא. ומלבד זאת, התופעה של נשים שלא מסוגלות להרות וללדת כואבת שבעתיים כאשר מדובר באישה דתייה/חרדית: במצב כזה הנשים ממש מרגישות עצמן "סחורה פגומה"

tamarhp

New member
ואיך זה מתקשר לעניין?

ברגע שמישהי גדלה בסביבה בה מהות האישה היא רעיה ואם, בוודאי שאישה תרגיש כשלון אם היא לא תצליח למלא את התפקיד המצופה ממנה. באותה מידה במגזר החילוני מישהי תרגיש כישלון אם לא תצליח לעסוק בקריירה המצופה ממנה בחברה, או בכל כשלון אחר. כשאדם יודע מה מצפים ממנו, או - כאשר אדם רואה את עצמו בדרך ליעד מסויים, מדוע שלא ירגיש כשלון ו"אפס" אם לא הצליח להגיע ליעד? אני מאמינה שכל אישה נורמלית תרגיש רע אם לא תצליח ללדת ילדים - כי לכל אישה יש את הכמיהה לאמהות. גם רחל המשוררת כבר כתבה על זה שירים. נכון שבחברה החרדית זה קשה יותר כי כולן מסביב עם 10 ילדים, אבל זה לא קשור. המצווה פרו ורבו היא ללדת ילדים. לא כתוב כמה, מתי ובאיזה קצב. חז"ל נתנו הדרכה פחות או יותר - שיהיו לפחות בן ובת, וגם אז לא להפסיק לגמרי למרות שהמצווה קוימה. כמה ובאיזה קצב? תלוי בזוג עצמו! והוא גם לא חייב להביא ילד כל שנה... אין מספר מינימום ואין הפרש מקסימום!

המצוווה היא להביא לפחות בן ובת, זה נכון...

אבל אי אפשר להתעלם מהנורמות הנהוגות בחברה החרדית
הרי מדובר כמעט בסמל סטטוס. אם ננסה לעשות הקבלה, זה דומה קצת למה שקורה בחברה החילונית ההישגית, בה לא פעם ישנה תחרות סמויה מי עושה יותר כסף, ולמי יש את הבית הכי גדול וכו'.

tamarhp

New member
הוא אשר דיברתי

בכל חברה יש את הנורמות שלה המגבילות את האנשים החיים בה בצורה מסויימת. אגב, משום מה יש כאן כאלו החושבים כי חרדי = יהדות. אל תשכחו שביהדות יש כמה וכמה חברות וחוגים, החרדים הם לא היחידים, וגם אם יש דברים שהתקבלו במחנה החרדי - זה לא אומר בהכרח שכך התורה אומרת אלא שאלו נורמות חברתיות, לא יותר. בחברה הדתית למשל יותר מקובל להביא 5-6 ילדים (תלוי איפה..)...

natan7

New member
אחח אחח מה יותר טוב מילד??

מה יותר טוב מ10 ילדים??? אני בעזרת ה' מצידי 13 ילדים חחח כמו שרציתי מאז גיל 7

10 ילדים צריך גם לפרנס ולהשגיח עליהם

זה לא העיקר להביא לעולם ילדים וזהו. וחוץ מזה - שאלתי אותך אם אתה מבין את ההרגשה של ללדת כל שנה ולהרות כל שנה אין לך מושג מה הסבל שהאישה עוברת

ומי יפרנס את כל העשרה? ומי ישגיח על כולם?

זה לא העיקר להביא לעולם ילדים וזהו. וחוץ מזה - שאלתי אותך אם אתה מבין את ההרגשה של ללדת כל שנה ולהרות כל שנה אין לך מושג מה הסבל שהאישה עוברת

tamarhp

New member
לאחותי יש 8 ילדים

הגדולה כבר מעל בת מצווה, עוזרת במטלות הבית (מתוך רצון שלה!! בגיל 5 היא עשתה הפתעה לאמא שלה והכינה סלט, ובגיל 4 ביקשה ממנה ללמוד איך שוטפים רצפה...), ושומרת על אחיה (מלבד הקטנים ביותר). אחריה יש 3 בנים שגם הם מספיק גדולים בשביל לעזור לסדר, למשל (כבנים הם קצת פחות מבינים ונמשכים לעבודות בית...). אחותי עובדת ומפרנסת. נכון, בעלה לומד תורה ולא עובד ועם הגישה הזו אני אישית לא מסכימה אך כנראה שזה מה שמתאים להם - יש לא מעט בעלים שמעול הפרנסה יצאו גם הם ללמוד מקצוע ו/או לעבוד.

tamarhp

New member
הבן שלה דווקא עשה סלט..

ואולי הם גם עושים ספונג'ה - רק תאמיני לי עדיף שהם ישחקו בכדור למטה מאשר שינקו... הם מלכלכים בכמויות... כל אחד עוזר במה שהוא טוב בו - בלשחק עם האח הקטן או לשמור עליו, בלסדר את הבית, בלנקות או בלבשל.

tamarhp

New member
ושכחתי לומר

הבנים לומדים בתלמוד תורה וחוזרים רק בערב אז לא נשאר להם הרבה זמן כי יש גם ש"ב וכו', בעוד הבנות מסיימות מוקדם יותר.

למעלה