בהמשך לדיון של הנץ על הבלוגים הקבוצתיים

פגעסוס

Well-known member
בהמשך לדיון של הנץ על הבלוגים הקבוצתיים

טל גלילי שניהל את בלוג המורים בזמן השביתה הגדולה פונה היום אל המורים במילים האלה: "חברי, דמיינו אילו במקום בלוג אחד היו במאבק הזה מאות בלוגים עם מאות אלפי קוראים. איך המדינה שלנו הייתה נראית אז? איך המאבק שלנו היה ניראה אז?" קישור לפוסט כבר בתגובות שם עלתה השאלה המתבקשת, האם עדיף שיהיו מאות בלוגים או שמא עדיפ שיהיה בלוג אחד שירכז את הכל? לדעתי כשמדובר במחאה חברתית או בנושא קבוע כלשהו, עדיך בלוג קבוצתי אחד שכולם יוכלו לגשת אליו ולקבל דרכו את כל המידע. אם היו מאות בלוגים של מאות מורים, סביר להניח שהייתי נחשף רק לרבע, אם לא פחות, מהמאמרים שנכתבו בבלוג המורים. מצד שני, בלי קשר למאבק, הייתי שמח אם מורים היו פותחים בלוגים משל עצמם ומספרים על חוויותיהם ביום יום. אז מה אתם אומרים? בלוג מרכזי אחד (שייתכן ויפסיק להתעדכן בתום התהליך שלשמו או נבנה) או כמות גדולה של בלוגים (מה שיגרום לכך שהרבה אנשים לא יחשפו לכל המידע)?
 

gesus

New member
נאמר ויהיה בלוג לכל מורה? מה אז?

לא 10000 בלוגים ולא בלוג אחד יפתרו את הבעיה. אני לא מבין באיזו בועה אנשים חיים שחושבים שבלוג פותר בעיה. בלוג הוא פלטפורמה לכתוב עליה. נראה לי שהבאזז סביב בלוגים איבד פרופורציות אצל אנשים שחיים סביב זה. הם כבר לא שמים לב לחשיבות שהם מייחסים לזה.
 

פגעסוס

Well-known member
אחת הבעיות העיקריות בעולם שלנו

היא שאנשים לא מתעניינים באמת במה שקורה ונותנים לאמצעי תקשורת ההמונים להיות הגוף היחיד שמדווח להם על העולם החיצון. עד כמה שזה נוח, זה בעייתי כי אמצעי תקשורת ההמונים הם גופים כלכליים ואי לכך הם בעלי אינטרסים. שלא לדבר על כך שלכל גוף יש את האג'נדה שלו ולכן יש לו סוג אחר של עיוות אמת. ככל שיש יותר מדווחים, התמונה המתקבלת היא אמנם יותר מסובכת ויותר קשה לתפוס אותה אבל היא יותר שלמה. זאת ועוד, אם האנשים שמדווחים לנו את הפרטים הם האנשים הפרטיים שחווים את המקרים בעצמם, הרי שיש מתווך אחד פחות בדרך ולכן המידע הוא יותר נכון. האם הבלוגים באמת יכולים לשנות? אני מאמין שכן. הם יכולים לסייע ליצירה של דעת קהל באופן בלתי אמצעי. אני מסכים איתך שכיום יש מעט מדי אנשים שקוראים בלוגים, אבל המספר הזה הולך וגדל ואני חושב שבעתיד ככל שהאפשרויות לניהול המידע שלנו תהיינה ברורות, קלות ונוחות יותר, מספר האנשים הקוראים בלוגים יהפוך למשמעותי. למרות שהיום יש נטייה להתעלם מדעת הקהל ואף להעביר חוקים בלי להתייחס אליה, אני מאמין שהיא עדיין משפיע וכל גורם שיכול להשפיע עליה הוא חשוב. אני בטוח שתסכים איתי שגם היום, לפני שהגענו למסה הרצויה של קוראים, יש בלוגים שהצליחו להניע נושאים חשובים בסדר היום הציבורי. ראה את "לחץ חברתי" וחוק ההסדרים שפתאום כולם יודעים מהו ומוציאים מתוכו חלק מהחוקים.
 

gesus

New member
אני חולק כמעט על כל מה שכתבת

למען הסדר הטוב אני אכתוב את זה בנק' כדי לא לפספס שום דבר. 1. אנשים לא מתעניינים במה שקורה- זה עומד בסתירה לכמות השעות שבהן משודרות תוכניות אקטואליה בערוצים הציבוריים. 2. נותנים לאמצעי התקשורת להיות הגוף היחיד המדווח- מי אתה רוצה שידווח להמונים? 3. אמצעי תקשורת ההמונים הם גופים כלכליים ואי לכך הם בעלי אינטרסים- תתפלא אבל כל יצור מינימלי על כדור הארץ הארץ הוא בעל אינטרסים, רק מה, כשהאינטרס הוא כלכלי אז זה נראה רע הרבה יותר מאינטרסים אחרים. בכל אופן, כל גוף שמדווח לעולם לא יהיה נטול אינטרסים, כולל המורים שידווחו על מצבם בהשפעת האג'נדה הפרטית שלהם. 4. ככל שיש יותר מדווחים התמונה יותר שלמה? תראה כמה ערוצי חדשות בינלאומיים יש בעולם. אתה מאמין שאתה מקבל את התמונה השלמה ממה שמתרחש בעיראק? 5. כשאדם חווה את המקרה על בשרו תהיה בטוח שדיווח אובייקטיבי זה הדבר האחרון שתקבל. אותו מתווך ממנו אתה נזהר יכול להיות זה שיאזן את הדיווח. 6. בלוג יכול להשפיע על דעת הקהל. אז מה? את תעלה אלפי בלוגים של מורים בכל פעם שיש מאבק? זה נראה יותר ניסיון לשטיפת מוח מאשר ניסיון להשפיע על דעת קהל. 7. לא הבנתי את אפשרויות ניהול המידע שיגדילו את מספר קוראי הבלוגים. כיום יש לך את גוגל, וויקי והתגיות החברתיות שעושות עבודה מעולה בניהול מידע. מי שרוצה לקרוא משהו מגיע לאתר או לבלוג בו נמצא מה שחיפש באמצעות הכלים הנ"ל. 8. מה זה מספר קוראים משמעותי? מדוע לנו להגיע למסת קוראים רצויה? כמה אנשים זו מסת קוראים רצויה? זה נשמע כאילו אתה מנסה להקים מפלגת קוראי בלוגים. מצידי שרק אתה ואני נקרא בלוגים. מה זה משנה לנו כמה אנשים. 9. אתה באמת מאמין ששינויים חברתיים וחוקתיים התרחשו בגלל בלוגים שהחכימו את הציבור והעלו נושאים לסדר היום הציבורי? אני לא אאמין שזה קרה בגלל בלוגים עד שלא אראה במו עיני סקר המוכיח השפעה של בלוגים על סדר היום.
 

פגעסוס

Well-known member
הרשה לי לענות לך בנקודות

1. הדיווחים של אמצעי תקשורת ההמונים (קרי: טלוויזיה, עיתונים) הם דיווחים טכניים והם נמנעים במקרים רבים משאלות אידואולוגיות משמעותיות. אנשים מסתכלים עליהם כדי "לדעת מה קורה" ולא כדי "להבין מה קורה". מבחינתי צפייה בחדשות זה לא נקרא התעניינות. כמו כן, שים לב שדווקא בשעות הפריים טיים, מלבד החדשות, לא תמצא יותר מדי תוכניות אקטואליה. 2. אין לי כל בעיה עם קיומם של אמצעי תקשורת המונים ועם עצם הדיווח שלהם, אני פשוט חושב שצריכים להיות עוד אמצעי דיווח שיאפשרו גם לאזרח להשמיע את קולו. בוא נודה על האמת, כאשר בעלי הכוח מעוניינים להשמיע את דבריהם בתקשורת ההמונים אין להם בעיה, כאשר אזרח פשוט מעוניין לעשות זאת הוא צריך קשרים טובים או סיפור ממש ממש יוצא דופן. 3. לכל גוף יש אינטרס, אני מסכים איתך. ולכן אני חושב שככל שיש יותר גופים שמדווחים התמונה יותר שלמה וכל מי שיתעניין יוכל למצוא יותר מידע בנושא ולגבש דעות מושכלות יותר. 4. יש הרבה ערוצי חדשות בינלאומיים ואני לא חושב שהתמונה שמתקבלת שם שלמה. אבל אם לכל האזרחים העירקים תהיה אפשרות להשמיע את דעתם בפומבי לכל העולם, ואם לכל החיילים האמריקאים תהיה אפשרות דומה ולכל מי שנמצא שם ואם לפחות חלק מהם באמת ינצלו את האפשרות הזאת, התמונה שתתקבל תהיה הרבה יותר שלמה מהתמונה המתקבלת כיום. 5. שום דיווח מגורם אחד לא יהיה אובייקטיבי, זאת הסיבה שאני מעדיף שאפשרות הפנייה לכלל הציבור תהיה נגישה לכמה שיותר גורמים. מה שכן, ככל שמידע מסויים עובר יותר מתווכים, כך רמת הסילוף שלו גדלה. 6. ראשית, אני שמח שאתה מסכים איתי שבלוג יכול להשפיע על דעת הקהל. שנית, אני לא רואה כמות גדולה של בלוגים כאמצעי לשטיפת מוח, אני רואה את זה כאפשרות של כל מורה ומורה להשמיע את דעתו האישית בפומבי. דווקא הייתי שמח אם גם אנשי משרד האוצר (הבכירים והזוטרים) היו משמיעים את דעתם האישית בנושא מעל גבי בלוג או מעל גבי כל פלטפורמה אחרת. המטרה הסופית היא שכל מי שרוצה להשמיע את דעתו לכלל המדינה, יוכל. 7. עם כל הכבוד לגוגל, לויקי ולתגיות, אדם שאינו מכיר את האינטרנט לא ידע כיצד להתעדכן באופן שוטף מבלוגים. הוא לא ידע לעבוד עם RSS. הוא לא ידע למצוא תכנים נוספים לאלו שהוא כבר מצא ע"י שימוש בתגיות, בטכנוראטי או בכל אמצעי ארגוני אחר שקיים היום. מערכות ניהול המידע של היום הן הרבה יותר טובות מבעבר אבל הן עדיין לא טובות מספיק ובטח שלא מושלמות. חיפוש הבלוגים של גוגל דווקא עושה עבודה לא רעה שמבחינתי מתקרבת יותר לתוצאה הרצויה. בכל פעם שאני מבצע שם חיפוש אני מקבל תכנים עדכניים ושונים. 8. לא יודע מה איתך, לי דווקא אכפת כמה אנשים קוראים את הבלוג שלי. ואם יש נושא משמעותי מבחינתי, חשוב לי להגיע לכמה שיותר אנשים שידעו עליו. מעבר לכך, שום פעולה משמעותית שמשפיעה על מספר גדול של אנשים לא תתבצע אם לא יהיה מספר מסוים של אנשים שירצו בכך. ואם יהיה מספר גדול של אנשים שידעו על הפעולה הזאת, אפשר יהיה לקדם אותה ביתר קלות או לסכל אותה ביתר קלות (תלוי בדעת הקהל). 9. אני מאמין ש"לחץ חברתי" העלו את נושא חוק ההסדרים על סדר היום ע"י כך שכתבו על זה בבלוג שלהם, גרמו לכך שאנשי תקשורת ההמונים (כתבים) יקראו את זה בבלוג שלהם ויכתבו/ידברו על זה, מה שגרם לחברי הכנסת להיות מודעים לכך שהקהל מתעניין בזה מה שהוביל בסופו של דבר לשינוי (קטן... בינתיים) בחוק. בעתיד אני מקווה שניתן יהיה לוותר על תקשורת ההמונים כגוף מתווך, אבל גם אם לא, מספיק לי שבלוגים (קרי: האזרחים) הם אלו שמתחילים את התהליך.
 

gesus

New member
הדיון כבר עבר לענייני תקשורת

וחבל שהוא לא התחיל בפורום תקשורת ועיתונאות, שם הוא הרבה יותר רלוונטי וגם היה עוזר להחיות מעט את הפורום המנומנם שלי. בכל אופן, לדעתי אתה נתפס לכל מיני תאוריות שמלמדים בקורס מבוא לתקשורת המונים (קורס משעמם רצח). תיאורית הקליע, סדר היום, הספירלה וכו'. ונחזור לנקודות שהעלית. 1. אם הדיווחים טכניים איך זה מתישב עם הטענה הקודמת שלך של מתווכים שמשפיעים על דיווח מציאותי של האירוע? 2. לאזרח יש המון מקומות להשמיע את קולו. מעבר לכיכר העיר, בלוגים ופורומים, אמצעי התקשורת פתוחים מאוד לכניסה של תוכן קוראים. 3. מה זו תמונה שלמה? אתה מתכוון שלא מדווחים כל מה שהם רואים? על סמך מה אתה מבסס את ההשקפה הזו? 4. שוב פעם אתה חוזר לעניין התמונה השלמה. ריבוי מדווחים לא מבטיח לך להגיע לדיווח "אמיתי". רק ליותר נק' השקפה. אם מבחינתך זו ההגדרה לתמונה שלמה, אז תציין זאת. 5. לא הבנתי. 6. סבבה, שכל אחד ישמיע את קולו. לפעמים זה עובד לטובת אג'נדה מסוימת ולפעמים זה יכול לפגוע בה. 7. זה שאנשים לא משתמשים ב-RSS לא עושה אותם פחות מחוברים מאיתנו. אנחנו התרגלנו לנוחות של RSS אבל יש אנשים שכל הבלוגים שהם קוראים נמצאים במועדפים שלהם והם סורקים אותם באופן ידני. אין בזה שום דבר רע, רק בזבוז זמן. 8. פה אתה תופס את האינטרנט בצורה לא נכונה. מכיר את תאוריות הזנב הארוך? במידה מסוימת יש דימיון למצב שבו אם תגיע עם הבלוג שלך למספר קטן של אנשים, אבל בעלי משמעות, תוכל ליצור את ההשפעה. 9. ראה את הנקודה הקודמת. אני מאוד מקווה שלצד תקשורת המונים יהיו CITIZEN JOURNALISTS, אבל שלא יחליפו אותם. הרבה בלוגרים רוצים להיות עיתונאים אבל שוכחים שעיתונאי זה מקצוע שנושא בחובו אחריות גדולה מאוד. כשאתה לא מכיר את חוקי האתיקה ולא מעורה בדיני תקשורת אתה עלול ליצור נזק ולכן חשוב שגופי התקשורת הגדולים ימשיכו להתקיים ולהוות מודל לבלוגרים ששואפים להיות עיתונאים.
 

פגעסוס

Well-known member
בלוגים הם חלק מהתקשורת

אז לא מפתיע אותי שיש קשר הדוק... אני לא חושב שאני "נתפס" לכל מיני תיאוריות שמלמדים במבוא לתקשורת המונים, אבל אני כן משתמש במושגים שמוזכרים גם שם ואני כן מסכים עם חלק מתיאוריות הנלמדות, אז יש הגיון בכך שזה ישתקף בדברים שלי (למרות שממש לא מצאתי היכן דברי מזכירים את ספירלת השתיקה וגם הקשר לתיאוריית הקליע נראה לי קלוש). 1. דיווח טכני הוא לא בהכרח מדוייק ולרוב הוא גם לוקח צד מסויים. הבעיה בדיווח טכני היא שהוא לא מעודד גישה ביקורתית ודיון, אלא מציג את עצמו כעובדות מוגמרות. 2. אמצעי תקשורת ההמונים ממש לא פתוחים לתוכן קוראים. 5 ה"מכתבים למערכת" בפתיחתם של עיתונים ומגזינים הם התייחסות מינימלית וגם הם מקוצצים ונטבחים ע"י העורכים לפני הפרסום שלהם. בטלוויזיה היחס לתוכן הצופים הוא אפילו קטן יותר. אני אשמח לדוגמאות היכן מפרסמים העיתונים תוכן קוראים באופן נרחב יותר... 3 + 4. מאחר ובשום דרך לא ניתן להציג תמונה שלמה וכל צורת הצגה מוטה בסופו של דבר ע"פ דעתו של הכותב, אני מאמין שככל שיש יותר נקודות השקפה התמונה אכן יותר שלמה אז התשובה לשאלתך היא כן. 5. אני מניח שאתה מכיר את המשחק "טלפון שבור"... ככל שיש יותר גורמים שמעבדים את המידע בדרך מהמקור ועד שהוא מגיע לעיני הצופה, כך המידע שרואה הצופה שונה יותר מהמידע המקורי. 6. מסכים איתך, בכל נושא הבלוגים אין לי מטרה לקדם אג'נדה מסויימת. אני אשמח אם בכל נושא יוכל כל אחד להשמיע את קולו. 7. אל תיתפס לRSS, יש הרבה אנשים שלא יודעים כיצד להתעדכן באופן שוטף בתכנים שמעניינים אותם. יש הרבה אנשים שגוגל בשבילם זה נושא מסובך מעין כמוהו. אפשרויות החיפוש ומציאת המידע הרלוונטי היום הן גדולות אבל עדיין מאוד מוגבלות והתוכן המגיע לעיני הקורא יכול להיות שונה לחלוטין ממה שהוא חיפש. 8. יכול להיות שאהוד אולמרט יקרא את הבלוג היחיד שכותב מורה ספציפי ויחליט לעשות משהו בנושא. זה ייתכן. אבל האם הסיכוי לא יגדל אם יהיו יותר בלוגים והם יהיו יותר נפוצים? או לחילופין אם יהיה בלוג אחד של כל המורים שיקבל גם מקום טוב בגוגל? 9. אני לא חושב שבלוגים צריכים להחליף את התקשורת הקיימת, אבל אני חושב שהם תוספת חשובה למפת התקשורת בישראל ובעולם. ואני כן מקווה שלפחות חלק מהם יוכלו לגרום לשינוי ללא צורך לערב את תקשורת ההמונים במהלך (שהם, בעצם, יהפכו לחלק מאמצעי תקשורת ההמונים בעצמם).
 

דנטל

New member
כשיש רק אחד אפשר לפספס הרבה יותר

כלומר, אם אתה לא מודע לקיומו של האחד הזה (וברור שלא הייתי מודעת לקיומו, אבל אותי זה גם לא מענין), אתה מפספס 100% מידע, במקום להחשף לפחות לרבע ממנו. ואחרי שעמדתי על הנקודה הזו רק אבהיר שלמרות זאת עדיף בעיני בלוג מרכזי אחד, אבל יתכן שאני מוּנעת מהעובדה שהנושא הזה כבר לגמרי מנג'ס בעיני, כך שאני מעדיפה אותו מרוכז במקום אחד שאני יכולה להמנע ממנו במקום מפוזר לי באינסוף מקומות שכל הזמן יצופו לי מול העיניים. מצד שני, גם אם זה היה נושא שכן מענין אותי בהחלט הייתי רוצה אותו מרוכז במקום אחד למען הנוחות שלי. כלומר, בשני המקרים הנוחות שלי מביאה אותי להעדיף בלוג אחד מרכז.
 

פגעסוס

Well-known member
מצד שני

אם את כן מוצאת אותו ו/או יודעת על קיומו, את נחשפת ל 100% מהמידע במקום להחשף לרבע ממנו. הסיבה השניה ניתנת לפיתרון קל באמצעות קורא RSS (ואני מדבר על נושא שכן מעניין אותך...)
 

דנטל

New member
RSS זה לא הפתרון

(אלא אם לא הבנתי על איזו סיבה שניה אתה מדבר) בשביל RSS אני צריכה להיות מודעת לקיומם של כל הבלוגים הנפרדים ולרשום כל אחד מהם ב- RSS. כמו שאמרת, סביר להניח שאחשף רק לרבע מהם. בלוג אחד יחשוף אותי למאה אחוז כמו שהסכמנו.
 
אם זה באמת היה בלוג אחיד - אז כן

אם היו מקפידים על אחדות הרעיונות ועל צלילות מחשבתית, זה היה יכול להיות דבר נפלא. אבל ממה שראיתי עד כה, זה בדרך כלל לא קורה סתם בלגן מיותר לפי דעתי
 
בלוג מרכזי אחד

שירכז את התכנים שקשורים לאותו נושא בצורה מסודרת ומאורגנת. קשה לעקוב אחרי כמה וכמה בלוגים והרבה יותר יעיל ונוח לעקוב אחרי בלוג אחד שמספק את כל המידע. אני חושב שהיוזמה של טל גלילי יפה וכל הכבוד, אבל לצערי לא האמנתי שזה יגרום לשינוי משמעותי כלשהו (ומודה שגם לא עקבתי אחר הבלוג, אף על פי שידעתי על קיומו). חוץ מזה, אפשר גם להקים למען המאבק מערכת כמו Wordpress Mu ולאפשר לכל מורה לפתוח בלוג בתוך המערכת. במקביל, להקים עמוד שירכז את התכנים בצורה יפה ומסודרת (בצורה של מגזין) כך שמצד אחד, יהיו מאות בלוגים של מורים ויהיה גם מקום אחד שממנו יהיה ניתן לקבל את כל המידע בצורה מסודרת.
 
למעלה