בהמשך לשאלה של "יובלי שלי" על משפחה ואקדמיה

בהמשך לשאלה של "יובלי שלי" על משפחה ואקדמיה

היתה השבוע כתבה על זה בעיתון "העיר" של תל-אביב. הכותרת היתה "אמהות מתקשות במחקר". בקראית הכתבה מסתבר שמדובר בפיצוץ המו"מ של ראשי הסגל הזוטר עם הנהלת האוניברסיטה, וההנהלה חזרה בה מהתחיבויותיה לגבי תלמידי מחקר שנעדרו בגין לידה או מילוראים. במה דברים אמורים? ובכן - עד כה היה נהוג שאם קיבלת מלגת קיום מהאונ' והיתה התניה של זמן לסיום התזה או הדוקטורט או מוע דלסיום המלגה - היה מקובל - שיש אופציה להאריך את המלגה אם במהלך תקופת קבלתה ילדת או היית בשירות מילואים ממושך. מתחילת שנת הלימודים הנוכחית - נדרשים התלמידים הללו להשליםם את המחקר על חשבון זמנם הפרטי, בלי הארכת המלגה, מה שגם אומר דחיית מועד סיום המחקר, כיהרי הרבה יותר קשה לעמו בזמנים כשצריך גם לעבוד במשרהמלאה כדי לממן את החיים. אז הנה עוד משהו שצריך עכשיו לקחת בחשבון כשהולכים ללימודים גבוהים. העינין הוא - שת"א אכן במצב תקציבי זוועתי וראשיה תולים את ההחלטה החדשה במצב זה, אבל - השאלה היא אם אין כאן סכנה ופתח שאוניברסיטות אחרות יילכו בעקבותיה. ויותר מזה - לכאורה יש בכתבה מין איזון בין גברים לנשים, (נקראתם לשירות מילואים? ילדתן?). אבל אם נחשוב על זה בעצם - הרי הם מדגישים כי מדובר בשירות מילאוים ממושך, כלומר - כזה שנדרש כנראה בשעות חירום, אם אני מבינה את זה נכון. ואז.. מה נשאר לנו בשורה התחתונה? שאם את אישה, וילדת, את אינך זכאית להקלה ולהתחשבות בכך ולהארכת המלגה. מה דעתכם?

למה 'ילכו בעקבותיה'? באב"ג זה כבר ככה

בבן גוריון הריון, לידה, 'חופשת לידה' וכו' הם מצבים שקופים כשאת דוקטורנטית. השעון ממשיך לנוע וארבע השנים שלך ממשיכות להיספר כרגיל. מלגות לא נעצרות. אם צריך להגיש דו"ח התקדמות שבועות ספורים לאחר לידה - אין שינוי.

מעיןבר

New member
קשה לי לענות על זה...

דווקא כמי שילדה לאחרונה. אני לא מצפה מהם לממן את מחיר ההחלטות שלי, אני בחרתי להרחיב את המשפחה וידעתי שיש לזה מחיר. מצד שני, ידוע שבאוניברסיטת ת"א היו ממש מקרים של הפרת חוק בנוגע לזכויות עובדת (מי שזכו במשרת הוראה במסגרת הדוקטורט) כך שאינספק שהם לא ממש טלית שכולה תכלת
המקרה הפרטי שלי כרגע סבוך קצת יותר כי ילדתי כמעט בתום תקופת המינוי לו הייתי זכאית במסגרת שלב א' וטרם הגשתי הצעת מחקר ועברתי לשלב ב' שבו אני זכאית למינוי חדש. בגלל הלידה לא הספקתי להגיש בקשות לוועדת חריגים וכרגע אני מתקשה מאוד לקדם את הצעת המחקר כי אני כל היום בתוך הטיפול בתינוקות (אם זה היה תינוק אחד היה לי הרבה יותר קל, מניסיון העבר עם הגדולה...). אני מאוד מודאגת ממה שיקרה בתום חופשת הלידה.

משוש30

New member
ועדת חריגים בטח יש גם עכשיו

תנסי למצוא לך כמה דקות של שקט ותכיני להם מסמך. אין שום סיבה שתקדמי את הצעת המחקר בזמן חופשת הלידה שלך. אוף

מעיןבר

New member
אני דווקא מאוד רוצה לקדם את הצעת המחקר

בזמן חופשת הלידה
אתמול קיבלתי פס מהילדות למשך כמה שעות (האיש לקח את כולן) כדי להתחיל לתקן את המאמר שלי והייתי ממש בהיי מהחזרה לחיים האינטלקטואליים שלא עוסקים רק בחיתולים והנקות. את הרי יודעת שכתבתי לא פעם שאני לא בנויה להיות אמא במשרה מלאה, למרות שאני נהנית מזה כשאני כבר בתוך זה... התוכנית היא בפירוש למצוא עזרה לכמה שעות בשבוע שבהן אני אוכל לקדם את הכתיבה ולא לעצור לחלוטין את הדוקטורט בתקופת חופשת הלידה כך שאחזור ואוכל לגשת לוועדה כמה שיותר מוקדם כדי לעבור לשלב ב'...

מה ז"א "מחיר ההחלטות"?

למה שזה יהיה שונה מכל מקום עבודה אחר שחייב ב"תשלום מחיר" של 3 חודשי חופשת לידה?

מעיןבר

New member
חופשת לידה אני מקבלת ../images/Emo13.gif

אבל דוקטורט ומלגה אינם מקום עבודה ושכר עבודה כפי שמוגדרים בחוק, למיטב ידיעתי, למרות שלנו זה מרגיש ככה. לכן מלגה לא כפופה לחוקי המיסוי כמו שכר עבודה ואילו שעון החול לסיום עבודת מחקר לדוקטורט לא נעצר בזמן חופשת הלידה. מערכת היחסים בינינו לבין האוניברסיטה מצויה בתחום די אפור מה שגורר הרבה בעיות ואינו מוסדר בצורה חוקית. לכן ייתכן שאישה שילדה תמשיך לקבל מילגה בצורה מסודרת בזמן חופשת הלידה שלה ולא תשלום מביטוח לאומי אבל תידרש לסיים את הדוקטורט באותו פרק זמן כמו מי שלא נטלה חופשת לידה... זה לא אומר שאין אפשרות לגשת לוועדת חריגים ולקבל דחיה, ולמיטב ידיעתי היא מאושרת די בקלות ב"עברית". עדיין, ההחלטה להקים משפחה היא החלטה שלי ועלי לשאת בהשלכות ההחלטות שלי, כשם שנשים רבות מאבדות מקומות עבודה בתום חופשת הלידה שלהן וזאת תוצאה שיש לקחת בחשבון
.

אני מבינה שזה לא הוסדר חוקית

אני שואלת מבחינה הגיונית או מוסרית אם תרצי - למה שלא יהיה ככה? למה שבעניין הזה זה יהיה שונה מכל מקום עבודה?

מעיןבר

New member
כי זה לא מקום עבודה רגיל.

אני יודעת את זה כי עבדתי מספיק במקומות עבודה שבהם את מקבלת שכר עבור עבודתך ודוקטורט זה אחרת, למרות שזה מרגיש כמו מקום עבודה.

מעיןבר

New member
כי עובדתית זה אחרת

לאור מה שכתבה למשל יעל אפריל... או אפילו לאור המצב הפרטי שלי שבו בגלל נסיבות כאלה ואחרות אין לי מינוי בתקופה שבה אני חוזרת ואינני יודעת מה יקרה ולאילו תהליכים אני אדרש על מנת שאוכל לקבל את משכורתי, מה שלא אמור לקרות במקום עבודה רגיל.

מעיןבר

New member
ולעניין המוסרית-הגיונית

לתפיסתי כן צריך להסדיר את חוקית (בתקנוני המוסדות האקדמיים). כרגע אני מתמודדת עם מציאות ולא עם מה שהייתי רוצה, על מה שהייתי רוצה אני מקווה להשפיע בחברותי בוועד, לצערי יש כרגע על הפרק נושאים בוערים יותר.

d a p h n a

New member
האם אין אפשרות לקחת "חופשת לידה"?

אם אני לא טועה המדיניות אצלנו היא שאם מישהי יולדת (או מאמצת תינוק או יש עניין משפחתי רציני אחר) - היא יכולה לבקש חופשת לידה, כלומר "להקפיא" את קבלת המלגה לתקופה מסויימת, ואז להפעיל אותה מחדש כאשר היא חוזרת מהחופשה. לא מדובר על "הארכה" של המלגה, כי בתקופת החופשה היא לא מקבלת תשלום, ולכן סך הזמן הכללי שבו היא מקבלת מלגה נשאר אותו הדבר, אבל היא דוחה את קבלת המלגה עד לשלב שבו היא חוזרת לעסוק באופן פעיל במחקר. זה כמובן עדיין לא פתרון אידיאלי כי הוא מסתמך על כך שליולדת יש מקור הכנסה נוסף (בן/בת זוג, הורים, חסכונות וכד') בזמן החופשה, אבל לפחות הוא מאפשר לסיים את המחקר מבלי להפסיק קבלת מלגה. אין פתרון דומה בארץ? או שלזה התכוונת ב"הארכת המלגה"?

זהו שגם אני תהיתי על זה.

אבל מה שהתשמע מן הכתבה זה שלא ניתן גם לבצע הקפאה כזו. כי בעצם - הם סופרים "זמן ברוטו" לסיום הלימודים וגם יש איזה משהו בתקנון על עד מתי מותר להקפיא ובאילו תנאים ספציפיים ולמכה זמן מקסימום , ואני מבינה מבינתיים- שגם הקפאה אסורה.

יש מוסדות שעושים את זה

מכון וייצמן והטכניון. בן גוריון לא. העברית, למיטב ידיעתי, גם לא. ועכשיו תל אביב הצטרפה לאלו שלא.

זה לא מה שאמרו לי, כשילדתי בשנה שעברה.

אם יש לך מידע מדוייק על האופציה הזו, אשמח לקבל אותו.

אבל זה לא בהכרח מסונכרן למועד הלידה

ולחודשים שאחריה. אין יכולת להתאים את מועד היציאה להפסקה ואת החזרה לחודשים הצפויים ללידה ולהחלמה. זה גם לא אומר שהמלגות יפסקו וימשיכו אחר כך - יש מלגות שכן, יש מלגות שלא. כמו שאמרת, זה לא קשור בכלל ללידה. ואני אוסיף - ולא פותר את הבעיה. להפסקת לימודים יש משמעויות והשלכות משל עצמן. תודה על המידע, בכל אופן. אני מנסה לאסוף מקסימום מידע בנושא כדי שאוכל ליעץ לעמיתותי ולעזור כמו שעזרו לי.

למעלה