בואו נדבר קצת על נשים שהשפיעו על

Rivendell

New member
בואו נדבר קצת על נשים שהשפיעו על

ההיסטוריה, יכול להיות ממש מעניין. אני מוכנה להתחיל
אני אכתוב ממרונצ'יק על אנה או, שהיתה מטופלת מפורסמת - אולי הכי מפורסמת - של זיגמונד פרויד, וחוץ מזה היתה גם ממייסדות מקצוע העבודה הסוציאלית, ואם זה לא מספיק, נו, תקראו כשאני אשים את זה כאן
היא היתה ללא ספק אישה רבת פעלים. אני רצה לכתוב.

siv30

New member
נהדר, בצרפתי יש משפט שאומר

"שרש לה פאם"...או בתרגום סימולטני
"חפש את האישה". ידוע שבהיסטוריה יש לנשים השפעה מכריעה על התנהלות העיניינים (מקרה ג'וזפין ונפוליאון, הפילגש של המלך האנגלי נדמה לי אן שהוציאו אותה להורג? ויש עוד כמה שעל בדל לשוני...) נשים תמיד היו רבות פעלים, החל מאימנו חווה ששכנעה את אדם לאכול מעץ הדעת (החלטה שאסטרטגית לא הוכיחה את עצמה), דרך דבורה הנביאה, הצארית קאתרינה ברוסיה ובעשרות שנים האחרונות גולדה, מרגרט טאצ'ר, הנסיכה דיאנה ועוד. הנושא רחב יריעה ונהדר. אני יכולה להכין משהו על הצארית קאתרינה האישה שהנהיגה את רוסיה הגדולה כנגד כל הסיכויים !

Rivendell

New member
Anna O - ברטה פפנהיים

ברטה פפנהיים נולדה בוינה, אוסטריה ב 1859, ונפטרה בגרמניה בשנת 1936. פפנהיים הקדישה את מרבית חייה לשיפור מצבן של הנשים היהודיות והילדים בגרמניה מבחינה כלכלית וסוציאלית. ברטה היתה בתם השלישית של זוג אותודוכסי וינאי עשיר. היא קנאה באחיה הצעירים על האפשרויות שהיו לפניהם, והצטערה שהיא "רק בת". היא סיימה תיכון, ושלטה באופן שוטף בצרפתית, איטלקית ואנגלית. למרות כל זאת, היא נאלצה לחכות בכניעה לנישואין ולעבודות עקרת הבית. היא עסקה מדי פעם בעבודות צדקה. פפנהיים נאלצה לסעוד את אבי הגוסס, ומאוחר יותר אובחנה כסובלת מ"היסטריה חריפה", והגיעה לטיפולו של הפסיכואנליסט ברוייר בוינה. ברוייר תיעד את המקרה והציג אותו בפני זיגמונד פרויד, שבכתביו התייחס אלי כאל "אנה או". היא טופלה בהיפנוזה ובטכניקה שכונתה על ידיה "ניקוי ארובות" – פירוש זכרונות. בסופו של דבר, ברוייר הכשיר את פפנהיים להיות מטפלת בעצמה. היא סבלה עדיין מהתקפים חוזרים, ואלצה להתאשפז מדי כמה זמן. ב 1889 היא עברה לפרנקפורט. שם גילתה את משיכתה לפמיניזם הגרמני. ב 1890 תחת שם העט "פול ברטהולד", כתבה ספר סיפורים קצרים בו היא מביעה את דאגתה לילדים ולעניים. היא שילבה בין אהבתה לפמיניזם לבין רצונה העז בצדק חברתי, והיא כתבה מחזה בנושא. היא אף הוציאה תרגום גרמני ליצירתה של מרי וולדנקרפט. היא עבדה והתנדבה במקומות רבים, ביניהם מטבחי סעד ומנהלת בית יתומים. ב 1910 פרסמה שני עלונים שעסקו בקשר בין אפשרויות חינוך ירודות ועוני אצל בנות יהודיות. ב 1902 היא ייסדה את "החברה לדאגה לנשים" (בתרגום חופשי), שנועדה לשים יתומות במשפחות אומנות, לחנך אמהות לטיפול בילדיהן ולספק ייעוץ ואפשרויות תעסוקה. בנוסף, הטרידו אותה נושאים של זנות ושל סחר עבדים. היא ראתה את הצורך בארגון על שיוקדש לנושאים סוציאליים יהודיים, ולנשים יהודיות. יחד עם פעילות נוספות, היא הקימה את ה Juedischer Frauenbund ב 1904. הן פעלו כנגד סחר עבדים ולמען הגנת נשים. הן גם פעלו למען שוויון זכויות בין המינים בנושאים חברתיים חילוניים. בנוסף הן עסקו בהכשרה לעבודה וקריירה עבור נשים – עצמאות פיננסית וסיפוק אישי. פפנהיים פרסמה תרגומים וספרים משל עצמה, בהם התנגדה מאוד לציונות. בריאותה החלה להתדרדר והיא נפטרה ב 1936, לאחר חקירה בגסטפו. גם לקראת סוף חייה גינתה את ההגירה היהודית מגרמניה. היא נקברה בטקס קטן. לינקים כתביו של פרויד על אנה או עוד קצת על המקרה: "סיפורה של אנה או – מחקר בהיסטריה"

מתעוררת אצלי המחשבה

על נשים שהשפיעו על ההיסטוריה בלי שייחשבו לגורם חשוב, נאמר - זוגתו של מודליאני? או אולי, זוגתו של ג'ייסון פולוק? האישה ש"מאחורי" הגבר, זו שדחפה אותו להישגים ובלעדיה בעצם, הוא היה נשאר בעצמו, עלום שם וללא מוניטין של משפיע

siv30

New member
אפילו קלינטון בלי הילרי זה לא אותו

קלינטון, מעניין לקרוא את הספר שלה. היא קרייריסטית אמיתית ויש בינהם איזון חוזר מדהים ביכולת שלהם להיבנות אחד מהשני. אני חושבת שאחד מהדברים שהכי הפחידו אותו בתקופת הסערה על מוניקה (ובגלל זה הוא גם שיקר לה) היה שהיא תעזוב אותו, הוא ידע שבלעדיה איך אומרות מילות השיר "אני חצי בן אדם"...ברור היה לו שהוא לא ישרוד את הנשיאות בלי התמיכה והאמון שלה. כנראה שהיא לא היתה יכולה לתמוך בו בצורה גורפת אם הוא לא היה משקר לה... סך הכל הילרי הוכיחה את עצמה הרבה לפניו וכאמור תוכיח הרבה אחריו...אבל זה כנראה עניין של נקודת השקפה

cha ching

New member
את מתכוונת ג'קסון ולא ג'ייסון, נכון

ג'קסון פולוק- הצייר ה...*סוריאליסטי*...

מוזר

אבל לפי "כשניטשה בכה" של יאלום אנה או היתה מטופטל של ד"ר ברויר, לא? ונדמה לי שהמטופלת המפורסמת ביותר של פרויד הוא דווקא דורה, לא?

אופס

קראתי עכשיו את הביוגרפיה שכתבת של אנה או וראיתי שהתייחסת לזה שהיא היתה בהתחלה מטופלת של ברויר

Rivendell

New member
כן, התייחסתי לזה ../images/Emo13.gif פשוט פרויד כתב

עליה הרבה והיא משוייכת אליו בד"כ. אבל היא התחילה את דרכה אצל ברוייר. גם אני למדתי (או יותר נכון נזכרתי) במשהו חדש-ישן

אפיפני

New member
אלו היו זמנים של בלאגן ענקי

ימי תחילת הפסיכיאטריה המטופלות שהשתייכו בדרך כלל לאותו מילייה חברתי היו לפעמים לא רק מטופלות אלא גם גם המאהבות של וכמובן שברוייר ופרויד גם התחלקו במטופלות, והעבירו מאחד לשני הכל לצרכי קידום מחקר ורעיון, היה הרבה אי סדר שממנו צמחה רק אחר כך שיטה סדורה ונוקשה כמו שהייתה הפסיכואנאליזה. בכל אופן היא הייתה מטופלת גם של וגם של, וגם דורה הייתה מטופלת מפורסמת וגם הנס (הקטן) ופרויד טיפל ביונג וגם רווח השימוש בסמים - ימים עליזים..וככה הכל היה באינססט מאושר אחד...

Rivendell

New member
"האנס הקטן", איזה שם מחייב ../images/Emo3.gif זה

תמיד נורא שעשע אותי. אבל סיפור מאוד מעניין.

siv30

New member
קתרינה הגדולה - הצארית של רוסיה

נולדה ב- 1729 כנסיכה סופיה פרדריקה אוגוסטה בחלק של גרמניה (שטטיין) שכיום שייך לפולין. בשנת 1744 נסעה עם אמה למוסקווה לפגוש את אליזבת' ה- 1 שביקשה אותה להיות כלה לבנה "פטר הגדול" שידוע כחולה נפש. היא נישאה לו ב- 1745. ע"פ הידוע הנשואים מעולם לא מומשו מינית ובנה פאול, שנולד ב- 1754, הוא ע"פ האמונה בנו של המאהב סרגי סלטיקוב. ב- 1761, המלכה האם נפטרת והבן מוכתר. ב- 1962 כאשר היא נתמכת ע"י האצולה היא עושה הפיכה נגדו. הוא נאסר ומבלה את שארית ימי חיו עד מותו בכלא. היא הופכת להיות קתרינה ה-2. כצארית של רוסיה היא אחראית על שינויים במישור החברתי ובמישור הפוליטי: היא מחזקת את הפריווילגיות של האצילות, אוספת יצירות אומנות מכל אירופה. מתחילה תוכנית חינוך דומה לזו הקיימת באירופה, מקימה בתי ספר ואוניברסיטאות. בעיקבות המהפכה הצרפתית ותקופת הנאורות היא מקדמת רפורמות חוקיות (אבל לא לדאוג זה יעבור לה מאוחר יותר). בתחום הפוליטי היא עושה צעדים מרחיקי לכת, היא מכריזה מלחמה על תורכיה, בתקופתה נכבשת קרים היא חותמת אמנה עם פרוסיה ואוסטריה לחלוקת פולין ועוד. ב- 1796 היא נפטרה. קתרינה הגדולה בחשש מפני השפעת המהפכה הצרפתית הגיעה לקיצוניות ביחס ליהודים. בשנת 1971 היא הוציאה פקודה מיוחדת ששללה מרוב יהודי רוסיהאת זכות אזרחותם. היהודים העירוניים חוייבו בתשלום מיסים כפול מזה שהיה נהוג לגבי הנוצרים. תפקידי הקהילה היהודית צומצמו וניטלו ממנה התפקידים המשפטיים והמנהליים. כאישה היא הראשונה שקבעה את האימפריה הרוסית על המפה האירופאית והעולמית כגורם מדיני וצבאי ראשון במעלה וזאת בזכות האופי התקיף שלה.

av_i_va

New member
אכן, יכול להיות מאו דמעניין

אולם בעיני, מעניין יותר לשוחח על הנשים שהשפיעו/הובילו מהלך במדינה הקטנה שלנו..... עוד בימים ההם, שקדמו לקוקו ולספרן.

av_i_va

New member
הרעיון שלי....

נולד מזמן. חיפשתי פעם חומר על נשים בארץ בתחילת המאה ולא מצאתי שום דבר מרוכז. יש תיעוד פה ושם אבל לא מספיק. ומכאן הרעיון. להנציח את תרומת הנשים לאורך הציונות.

siv30

New member
את יכולה לתת שמות קונקרטיים כדי

שאנסה למצוא חומר עליהן? אני מאוד אודה לך

אפרתי 17

New member
אם תוציאי ספר כזה

אני אהיה הראשונה שאקנה אותו! לאחרונה אני מנסה לדלות ממאגר האינטרנט מידע על נשים מצליחות, ואני חייבת להגיד שאני בנתיים די מאוכזבת. זה לא כי אין נשים, זה בגלל שהן פשוט לא מפורסמות, או כפי שסימון דה בוואר ניסחה זאת :" זאת לא נחיתותן של הנשים שגרמה לחוסר חשיבותן בהיסטוריה, זה חוסר החשיבות ההיסטורית שלהן שחרץ את דינן כנחותות" (מצטערת אם לא צטטתי במדויק).

למעלה