בואו נדבר רגע על משכנתא

journe y

New member
בטיל ניתן לפנות לווה שהפסיק לשלם את החזרי המשכנתה

וכשנכנסים לזה מפסידים את הכל. מספיק שלא עמדת ב2-3 החזרים הלך עלייך ובלי שום סנטימנטים. גם ההחזרים ששולמו עד לאותו רגע של חדלות פרעון יוצא ששולמו על הקרן הצבי והלווה נותר בלי שום זכות על הדירה (הבנק הוא הבעלים) וגם ברחוב וגם חייב כספים להוצאה לפועל וכינוס נכנסים ועורכי דין ועיקולים.
&nbsp
&nbsp

בואו נדבר רגע על משכנתא

אני שוקלת לקנות דירה
משהו קטן, 3 חדרים בפריפריה
ולכן התחלתי לברר קצת על משכנתאות
נדהמתי לגלות שפחות או יות, על כל שקל שאני לווה מהבנק, אני מחזירה כ 2 שקלים.
זה אומר שאם לא אקח משכנתא ואחסוך את הכסף הזה בעוד 30 שנה תיאורטית כמובן, יהיה לי כל הסכום של המשכנתא שרציתי לקחת.
אז נכון, בסוף תשארי עם נכס ועם ירושה לילדים, אבל זה שווה?
לא שווה יותר לגור כל החיים בשכירות ולחסוך את הריביות?
אני לא מצליחה להחליט אם ללכת על זה ואשכרה להיות בחובות כל החיים (או ל 30 שנים הקרובות עד גיל מאוד מבוגר), או לגור בשכירות
אשמח לתובנות שלכן
במידה ודרוש פרטים נוספים:
הון התחלתי מינימלי, כ 100,000₪
משכנתא ע''ס כ 850,000₪
משכורת נטו כ 9000₪
כרגע גרה עם ההורים כך שלא משלמת שכ''ד אבל זה ישתנה מתישהו, לא ימשך כך עוד שנים

אמאנחל

Member
מנהל
את לגמרי צודקת

עדיף לחסוך את הכסף.
&nbsp
כאשר יהיה לך ביד יותר הון עצמי, סכום הריבית שתשלמי יהיה קטן יותר גם אם אחוזי הריבית לא ישתנו. ומי יודע - אולי המחירים ירדו בהמשך. זה לא נכון מה שכתבה בנג'י. המחירים כן ירדו בעבר.
&nbsp
למגורים בשכירות יש חסרונות אבל גם יתרונות. כאשר קונים, מתפתים הרבה פעמים לקנות דירה גדולה מדי, מתוך ניסיון לצפות צרכים עתידיים. כאשר שוכרים אפשר להתאים את גודל הדירה לגודל המשפחה העדכני ולצרכים המשתנים, ויש גם יותר גמישות במעבר עיר ובהחלפת מקום עבודה.
&nbsp
שיהיה בהצלחה!

ממש קשה לי להחליט

הרעיון של דירה משלי קורץ
מצד שני, זו לא באמת דירה משלי, זו דירה של הבנק
ומה קורה אם לא עומדים בתשלומי משכנתא? הלך כל הכסף ששלימתי עד אותו חודש?
אני גם חושבת שכל ההוצאות כל השנים על שכירות זה גם סוג של "לזרוק כסף" כי בינתיים זה כסף שיכול ללכת על דירה משלי, לא?

אמאנחל

Member
מנהל
שכר דירה זה לא "לזרוק כסף"

בכל אופן לא יותר מתשלומי ריבית לבנק שגם הם "לזרוק כסף".
&nbsp
בכל מקרה, הנתונים שלך כרגע הם חד משמעיים נגד. הון עצמי של 100,000 זה לא מספיק. מצטרף לזה העובדה שאת לא משלמת שכר דירה כרגע בכלל.
&nbsp
תחסכי ככל יכולתך. אל תוציאי על נופש יקר ועל מה שלא צריך. הילד עוד לא בגיל שמותגים מעניינים אותו, ובמילא לא יזכור שום נופש או חוויה שתיקחי אותו, אז מבחינתו לצאת לגן משחקים לא מוכר, בעיר הקרובה זו הרפתקה לא פחות מביקור ביורודיסני. אז תחסכי תחסכי תחסכי.
&nbsp
תחפשי ברשת בלוג של "הסולידית". תקראי שם, תקבלי השכלה פיננסית מצוינת.

ה-שונית

New member
קניית דירה

לפני שאת מחליטה האם את במעמד לקנות דירה או לא, הייתי מקדימה והולכת ליועץ משכנתאות כדי שידע להגיד לך מה באמת התקציב שלך לקניית דירה, דהיינו - מה הסכום שכדאי לבקש (ושניתן לקבל) אל מול ההחזרים שצריך להחזיר. זאת, תוך התחשבות בהון העצמאי הקיים והעתידי, הרכב משפחתי (מסתבר שבנקים לא אוהבים יחידניות), וההכנסות אל מול ההוצאות. היעוץ יעלה מאות שקלים, והסכום ירד ממה שתשלמי לו על הליווי בפועל בלקיחת משכנתא (ככל שתבקשי ליווי כזה).
תצטרכי לקחת בחשבון גם את ההוצאות שיהיו לך מסביב למחיר הדירה (תיווך, מיסים, אגרות, ליווי משפטי, שיפוץ, מעבר וכו').
הכדאיות של העסקה הכלכלית אינה נמדדת רק בגובה ההחזר אל מול הקרן - אלא בכך שאת הורה יחיד שאם חס וחלילה ילך מהעולם קודם לתום החזר ההלוואה - ביטוח החיים יכסה את יתרת ההחזר, באופן שיעמיד לרשות ילדיך דירה משלהם ללא חובות.

בגלל זה אני מפחדת להשתמש בכל ההון העצמי

רוצה לשמור בצד גם למקרים כאלה, מיסים, שיפוץ, מקרי חירום וכד'
מצד שני זה יוריד לי את גובה המשכנתא
ולגבי ביטוח חיים הבנתי שזה מכסה רק חלק מסויים מהחוב, לא את כולו. לא כך?

journe y

New member
בדיוק מהטעמים שציינת

שווה לך לחסוך את הכסף בצד ולגור בשכירות בדירה צנועה ואז שיהיה את כל הכסף עבור הדירה תקני אותה מבלי הריביות שירוויחו הבנקים על גבך. ואז בעוד 20-30 גם אם לא תקני את הדירה ב100% הון עצמי, המשכנתה שתצטרכי לקחת תהיה מינורית. זו דרך המלך. והרבה אנשים שאין להם הון עצמי גבוה ושלא מבינים בכלכלה בסיסית כן קונים דירות בדיוק באופן שתיארת עם המשכנתה הגבוהה והריביות החונקות, כי זה כיף וסבבה בחברה הישראלית להגיד ״יש לי בית״.
&nbsp
כיום, עם הון עצמי נמוך של 100 א׳ לא כדאי לך בשום אופן לקנות דירה גם לא 3 חד׳ בפריפריה זה סוג של מוות כלכלי ולא הגיוני וחבל.

ה-שונית

New member
כן ולא

את צודקת בניתוח הרציונלי אבל לא באמוציונלי.
רוב האנשים לא באמת מצליחים לחסוך את מה שיכלו או תכננו להשקיע בדירה ומתפתים להשתמש בחסכון - שהוא למעשה כסף זמין - לכל מיני הוצאות בדרך. לכן, יצירת רמת מחויבות בדמות משכנתא מבטיחה שהכסף מגיע ליעד המסוים הזה - של קורת גג.
&nbsp
לכן, העצה שלי היא לא לחסוך את "כל הכסף עבור הדירה", אלא לחסוך הון עצמי שיחייב לקיחת הלוואה בהיקף קטן הרבה יותר, שההחזר החודשי לא יהיה חונק.
&nbsp
בנתונים הספציפיים ממילא מדובר בהון עצמי נמוך ביחס להיקף המשכנתא המבוקש, ועם רמת ההכנסה הזאת בהכרח מדובר בהחזר חודשי שיהיה סוג של מוות כלכלי.
&nbsp
אני חוזרת על העצה ללכת ליועץ משכנתאות שידע להסביר כמה כסף באמת יש לרכוש דירה (הון עצמי + משכנתא ברמת החזר הגיוני למצב המשפחתי והכלכלי) ולמצוא דירה מתאימה או להמתין לשיפור במצב הכלכלי.

journe y

New member
צריך אחריות עם החסכון

גם בחסכון לטובת הון עצמי צריך מידה של אחריות מסוימת, אבל אני מבינה את הפאן האמוציונלי שתיארת. אני גם מסכימה שבנתונים הספציפיים לא שווה לקחת שום משכנתה. יועץ משכנתאות הכרחי בהליך גם בעיניי, אבל גם כאן הוא מיותר להיום בשל הנתונים. היא צריכה להגדיל את ההון פי כמה וכמה ואז שדברים יהיו יותר רלוונטיים יהיה ניתן גם לקבל ייעוץ. לטעמי, כרגע חבל על הזמן ועל הכסף שבייעוץ. גם לא נראה לי שאיזשהו בנק ייתן ויאשר משכנתה בנתונים האלה.

ה-שונית

New member
יועץ משכנתאות

שהוא לא יועץ של הבנק - אלא מישהו עצמאי שפנית אליו - יכול להסביר אפילו כמה לחסוך להון התחלתי כדי להתחיל לחפש דירות בתקציב מסוים (כזה עם החזר חודשי לא חונק).
לפעמים צריך לשמוע את המספרים האמיתיים כדי לדעת לחפש דירה ברף מסוים וכדי לנהל משא ומתן עליה שיוביל אותך לדירה שהתקציב שלה הוא ריאלי עבורך.
&nbsp
ראיתי גם שטועים לחשוב שההחזר החודשי בהכרח הולך ועולה. ממש לא חייב.
יועץ המשכנתאות שלי (לא של שום בנק) בנה עבורי משכנתא (לאחר שהוא זה שעשה את השופינג שלה בבנקים השונים) בשלושה מסלולים: אחד ארוך (30 שנה) ושנים קצרים יותר ולכן - ההחזר החודשי שלי כיום נמוך משכר הדירה ששילמתי קודם לכן ולאורך השנים אמור רק לרדת...
&nbsp

בדיוק

במידה וארצה עכשיו לחסוך את כל הסכום שהייתי אמורה לשלם משכנתא לא מאמינה שאצליח לחסוך הכל.
תמיד יהיו הוצאות שאגדיר כלא חובה אבל אם כבר יש כסף...
לדוג' נופש בארץ או בחול. מאמינה שאחת לכמה שנים ארצה לצאת להתאוורר קצת עם הילדים. אז כשיש ברירה אצא לנופש קצת יותר יקר וכשאין ברירה, כשכל הכסף הולך על חובות אז או שלא יוצאים לנופש, או שיוצאים למשהו קרוב וזול.
או סתם לקנות צעצועים/בגדים וכד'
זה גם מפחיד אותי האין הזה. מה יהיה אם כן אצטרך אבל לא יהיה כי זה הולך למשכנתא?
איזה מבולבל כתבתי, בקיצור לא אצליח לחסוך את כל הסכום של המשכנתא במידה ולא אהיה חייבת

katanchikit

New member
גם לי נראה לא אפשרי לחסוך את כל הסכום של המשכנתא

בלי להתפתות בדרך. לפחות אני הייתי מתפתה...
הון עצמי התחלתי כן אפשר לחסוך. ואז יש לך נקודת פתיחה טובה, והחזר חודשי נמוך יותר שתוכלי לעמוד בו.

katanchikit

New member
עוד שיקולים

כלכלית זה יותר נכון לא לקנות דירה. זה נכון.
אני העדפתי לקנות. הבנתי שהשקט הנפשי שלי ושל הילד שווה את זה.
יצא לי להכיר את הצד הרע של השכירות. כל שנה, המשכיר החליט שהוא מעלה את דמי השכירות בכמה מאות שקלים.. עד שזה עלה בסופו של דבר ב2500 ש"ח מהמחיר שהתחייבתי לו בהתחלה (ומותר לו..).
הוא שיחק על זה שהוא הבין שאני רוצה להישאר (מאוד לא רציתי לעשות לילד מעברים מיותרים) וכל שנה התנה את החתימה על החוזה בהעלאת המחיר.
בנוסף נאלצתי לעשות כל מיני תיקונים בבית על חשבוני, לא כי זה לא היה מעוגן בחוזה וזו לא היתה אחריותו, אלא פשוט כי הוא לא עשה אותם מהר מספיק (הרשה לעצמו לחכות שבועות על גבי שבועות...) ואנחנו לא יכולנו לחיות עם נזילה פעילה בתוך הבית או עם מזגן מקולקל בשיא הקיץ...
אז נכון שאפשר היה אולי לתבוע אותו, אבל לא היתה לי אנרגיה להתחיל במאבקים כאלה תוך כדי מירוץ החיים וגידול ילד...
אחר כך, אחרי שהוציא ממני את הכסף שעבדתי כל כך קשה בשבילו מידי חודש, הוא החליט פתאום שהוא מוכר את הדירה, והילד היה אצלי אז רק שנה.
הילד שכבר התרגל למקום המגורים ולסביבה, בגלל סיפורו האישי מאוד רגיש למעברים והתמודדנו עם קושי רב... לא הייתי מוכנה לעבור את זה שוב.
המקרה שלנו מיוחד בגלל הרקע של הילד, אבל גם לי כאדם מבוגר לא היה קל לעבור. גם בגלל אינספור ימי העבודה שהפסדתי בגלל המתנה לאנשי מקצוע, אריזה ופריקה וארגון הדירה... אבל בעיקר בגלל כל האנרגיה שמשקיעים במעבר, אנרגיה שהעדפתי להשקיע בילד... שלא לדבר על הרבה כסף שנשפך כי לא כל פריט ריהוט אפשר להעביר איתך לדירה החדשה.
אני הבנתי שזה לא מתאים לי הארעיות הזו והחוסר וודאות, בזבוז הכסף והאנרגיה. אז קניתי דירה. ואני מאוד מרוצה. בפועל המשכנתא שלי הרבה יותר נמוכה מהשכירות ששילמתי...
מצד אחד זה מפחיד כי זו הלוואה לכל החיים, ומצד שני אם אגור בשכירות אני צריכה להוציא סכום דומה (או גדול ממנו - כמו שהיה במקרה שלי) מידי חודש גם ככה, ועל דירה שאינה שלי.
אני משקיעה עכשיו בדירה הזו, ואני יודעת שאני משקיעה בשבילי. ואני יודעת שבעוד 20 שנה יהיה לי רכוש, שאוכל להוריש לילד/ים... בעיניי, זה שווה את זה.
כמובן שצריך משכורת טובה וקבועה, וגם שיהיה סכום התחלתי טוב. חשוב לבדוק מספר הצעות של מספר בנקים ולהשוות תנאים. להתייעץ עם אנשים שמבינים בנושא, להכיר את השטח וללכת לזה מפוכחים.
זה מתוך החוויה שלי. אני מכירה גם אנשים שמאוד נהנים בשכירות, יש לי חברים שגרו 20 שנה בשכירות באותו הבית ולא היו להם בעיות בכלל. אחר כך הם קנו דירה. אבל אפשר גם ליפול על בעלי בית אחרים, ואפשר לעבור ולעבור בלי סוף...
יש אנשים שנהנים משינויים וזה מתאים להם - אבל לי לא

אני גם לא אוהבת לעבור דירה

עברתי דירות כמה פעמים בחיי וזה הספיק לי
מאז שהילד נולד לא עברנו דירה אז אני לא יודעת איך זה ישפיע עליו
גם הורי גרים כרגע בשכונה טובה ולא זולה אז למצוא דירה להשכרה בשכונה במחיר טוב זה סיכוי אפסי.
מה שאומר שאם אעבור לשכירות זה יהיה או רחוק ממקום מגורינו כרגע או אפילו בעיר אחרת ואז זה גם להעביר גן והילד לא כ"כ מסתדר עם שינויים, קשה לו.
חשבתי לקנות את הדירה ההיא ולהשכיר אותה ולהשאר בינתיים כמה שאוכל אצל ההורים.
אבל המשכנתא תהיה יותר גבוהה ממה שאני חוסכת היום וגם הבנתי שהסכום החזר עולה עם השנים (מה שהייתי בשוק לגלות כי הרי החוב פוחת, אז איך זה הגיוני לשלם יותר על חוב נמוך יותר).
בנתוני פתיחה כמו שלי, הייתי רוכשת עכשיו דירה?
אני פשוט קלולס בעניין

katanchikit

New member
הייתי חוסכת עוד קצת, ואז קונה

הייתי שמה את החיסכון הזה בראש סדר העדיפויות ולא משנה מה לא נוגעת בו עד שיהיה לי סכום התחלתי טוב. אני יודעת שזה ממש קשה כיחידנית, אבל זה אפשרי. מאמינה שזה עניין של סדרי עדיפויות.
אבל גם לא הייתי מחכה יותר מידי, כי אמנם כלכלית זה משתלם לגור אצל ההורים עד שהחיסכון גבוה יותר, אבל לא הייתי עומדת בזה מבחינת המחיר שזה גובה מהעצמאות שלי.
חוץ מזה היום אני מבינה שעדיף לקנות דירה זולה יותר ולשפץ, מאשר לקנות דירה יקרה יותר שנראית משופצת. בהתחלה זה לא היה נשמע לי הגיוני. לקח לי זמן להבין את זה שבכל דירה יש בעיות, גם אם היא "משופצת" (את אף פעם לא יודעת את טיב השיפוץ עד שאת לא גרה בה), ואם לוקחים דירה במחיר יותר זול ומשפצים יכולים לחסוך כסף.
והייתי הולכת לפגישות עם הבנקים ומתייעצת, וגם עם חברים טובים שמבינים בנושא יותר ממני ועם אנשים שלקחו משכנתא בזמן האחרון. כבר עכשיו הייתי הולכת לפגישות האלה, כדי להבין יותר טוב את הנושא.

jiminit2

New member
זה נכון..

עדיף לקנות דירה ישנה וזולה ולשהקיע בשיפוץ לפי היכולת הכלכלית. זה רק ישביח אותה. קניתי בזמנו דירה קטנטונת ברמת גן, בניין משנות ה 50 שלא שופצה מעולם .. עלות ההחזר החודשי היתה פחותה מתשלום שכר הדירה כי היה לי הון ראשוני מספק עבורה. הוספתי למשכנתא עוד סכום עבור שיפוץ משוער ולקחתי מעצבת שמתמחה בזה. שיפצנו צנרת מים וחשמל והחלפתי מטבח בתקציב מאוד מוקפד ומוגבל ובהערכת שמאי לאחר מכן השיפוץ הזה לבדו הוסיף ערך לדירה באותו סכום. אחרי כ 10 שני כשמכרתי אותה היא היתה קרש קפיצה מדהים לדירה שיש לי היום. לא לקפוץ מעל הפופיק ולא להתחייב למשהו שאין יכולת כלכלית לעמוד בו.

jiminit2

New member
מוסיפה מדעתי האישית

אני מכירה את התיאוריה שאומרת שלא משתלם לקנות דירה מבחינה כלכלית. אבל מעולם לא הבנתי את זה.. אם את מוסרת כל חודש סכום X לבעל בית של דירה שאינך גרה בה, ואת תלויה בגחמות של בעל בית זה ועלולה למצוא את עצמך עוברת דירה כמה וכמה פעמים בחייך ולפעמים תוך תקופות קצרות יחסית -
האם לא יותר הגיוני להוציא סכום X עבור דירה שתהיה בסופו של דבר שלך?
זה נכון שאת נפרדת מהון התחלתי שיושב לך בחיסכון (שהריבית עליו נמוכה מאוד בימינו) ושבהתחלה משלמים רק את הריבית, וזה נכון ש"הדירה שייכת לבנק". אבל אם את קונה דירה במסגרת היכולות הכלכליות שלך ובצורה אחראית, ולא קופצת מעל הפופיק אז עדיף בעיני לטווח הארוך לקנות דירה מאשר לשכור. כמו כן הניסיון בארץ מוכיח שמכירי הנדל"ן רק עולים. אני יכולה לומר שדירה שקניתי לפני 8 שנים כמעט הכפילה את מחירה והיום לא הייתי יכולה לקנות אותה. אם הייתי רוצה למכור אותה הייתי יכולה להחזיר את המשכנתא ואת ההון ההתחלתי והייתי נשארת עם עודף.
א-ב-ל .. כל זה תלוי כמובן בהון ההתחלתי שלך, ביכולת ההשתכרות העתידית שלך (מה את מעריכה שתהיה ההכנסה שלך ב 10-15 שנה הקרובות?) ובמיקום שבו את רוצה לקנות דירה (עליות מחירי הנדל"ן משתנות מישוב לישוב ובוודאי כשמרחיקים מהמרכז). ההון העצמי שלך נמוך יחסית. הם יש סיכוי להגדיל אותו?האם יש אפשרות לקנות את הדירה ולהשכיר אותה לכמה שנים כשאת ממשיכה לחיות בבית הוריך וכך להבטיח שהמשכנתא לא תפגע בהוצאות השוטפות? את צריכה לעשות לעצמך "תוכנית כלכלית" לגבי המסוגלות לשלם את המשכנתא ואז לקבל החלטה.

שלגיה73

New member
כמה צפוי להיות ההחזר החודשי או שכירות?

הרי גם אם מדובר ב 2500-3000 ש״ח לחודש, ואת מסוגלת לעמוד בתשלום הזה- זה אומר שאם תמשיכי לגור אצל הוריך ולחסוך את כל הכסף הזה הרי שתוך 3-4 שנים את יכולה להכפיל את ההון העצמי שלך
לדעתי מהנתונים היבשים שציינת- עדיף לך להישאר אצל הוריך כמה שרק ניתן ולחסוך (ולכסף ״פנוי״ יש נטיה לנזול, אז הוראת קבע לתוכנית חסכון כך שלא תתפתי לבזבז). אני בטוחה שזה קשה מאוד אבל כל חודש שאת חוסכת שווה לחודשיים משכנתא, אז זה בהחלט שווה

למעלה