בודהיזם

Polar Aurora

New member
בודהיזם

התחלתי לכתוב אתר בשביל הבגרות במחשבים, בנושא דתות בישראל (אני אכלול תיאור מפורט של כל הדתות הקיימות, חוץ מהיהדות. נחמד, נכון?), ואני צריכה עזרה קטנה בהגדרות- האם בודהיזם (ומסתבר שיש גם בודהיסטים בארץ :]) נחשב דת פגאנית, לפי ההגדרה הרווחת? כי אני צריכה לדעת דאיזה תת נושא לשייך אותו... תודה מראש! לרה

Heathen Dawn

New member
הבודהיזם הוא נושא משל עצמו

הבודהיזם משתייך לכמה קטגוריות דתיות: 1. דתות העוסקות בשאלת הסבל בעולם ופתרונו. עוד מאלה: גנוסטיציזם. 2. דתות העוסקות בגלגול נשמות וההשתחררות מהמעגל הזה. עוד מאלה: הינדואיזם, סיקיזם. 3. דתות הדוגלות בוויתור על ההתחברות לדברים שונים בעולם (כמו תשוקה, פחד, כעס וכדומה) כדי להגיע להארה. עוד מאלה: דאואיזם. עכשיו, לפגאניזם: זהו מונח-גג הכולל בתוכו דתות רבות, אשר חלקן שונות זו מזו תכלית שינוי. דת פגאנית אחת יכולה להיות דומה לבודהיזם, בעוד שדת פגאנית אחרת תהיה שונה מהבודהיזם ודומה דווקא לנצרות. הבודהיזם הוא דת ראשית בעולם, ועל כן ראוי לנושא משל עצמו.

ToryMaster

New member
למה נחמד?

כלומר, אול יזה נחמד, אני לא יודעת. למה לא יהדות?

Polar Aurora

New member
נחמד, כי

אני ממש אהנה מכתיבת האתר, כי אני ממש אוהבת את נושא הדתות. בחרתי לא לכתוב על יהדות, פשוט כי רציתי להקדיש את האתר לכל הדתות בישראל שהן לא הדת הרשמית שלה...

ToryMaster

New member
אבל הן לא ממש קטנות

יש המון מוסלמים ונוצרים בארץ. אני חושבת שאת צריכה להציג סיבה טובה למה על כל הדתות כן, ועל יהדות לא.

איך מגדירים מהי פגניות?

את המונח פגניות כשם למגוון דתות, קבעה הנצרות. ההגדרה של הנצרות לפגניות היא כל מה שאינו נצרות, יהדות או איסלאם. זה לפי הנצרות. האם הדת הבודהיסטית רואה עצמה כפגנית? לא. אני חושב שהם אפילו לא יודעים מה זה "פגני".

T i a

New member
מסכימה עם כוכב השחר

אומנם פגאניות היא מושג גג להרבה זרמים, אני לא חושבת שצריך להכניס כל דת לא מונוטאיסטית תחת הגג הזה. דתות רבות התקיימו במקביל אלפי שנים, למה לאחד אותם כעת? אני מאמינה שדתות המזרח נמצאות תחת גג אחר
, למרות זאת יש קבוצות מאמינים פגאנים המאמצים חלקים מדתות המזרח באורח חיים הפגאני שלהם. דוגמא דומה למקרה כזה (אומנם לא שייך למזרח): הלניזם (reconstruction) ווויקה-הלנית. נטלי

Polar Aurora

New member
אני יודעת

שבודהיזם לאו דווקא נכנס לקבוצת הדתות הפגאנית, מהסיבות שהזכרתם. אבל אני גם יודעת שמספר הבודהיסטים בארץ קטן מאוד, אולי אפילו קטן ממספר הפגאנים, וכיוון שנושא האתר שלי הוא דתות בישראל דווקא (דרישת הבגרות- נושא האתר חייב להיות קשור לישראל), אני לא חושבת שזה יהיה הולם להקדיש להם את אותה תשומת הלב כמו, למשל, לדת הדרוזית (יש לדת שלהם שם שהוא מילה אחת? דרוזיזם או משו?...), ההרבה יותר נפוצה בארץ(למרות שאם היה לי הזמן לא הייתי מתקמצנת על המלל). לכן חשבתי להכניס את זה לתת הקטגוריה של הדתות הפגאניות, וביקשתי את עזרתכם לדעת אם זה יהיה תקין מבחינת ההגדרה. אם לא, אני פשוט אשנה את זה ל"דתות שונות", או "דתות פוליתאיסטיות" או משו. למה לא יהדות? שוב, בחרתי להתמקד בכל הדתות בישראל שהם לא הדת הרשמית שלה, במיעוטים. וחוץ מזה, אני אצטרך לחפור ממש ממש עמוק בשביל באמת לחדש משהו לאנשים, ולעצמי, ואני פשוט עצלנית מדי, ומוגבלת בזמן.

בתור מי שמכיר כמה וכמה

בודהיסטים בארץ, בין אם על פי מוצא או בין אם על פי השתתפות ושימוש בפרקטיקות בו, יש יותר מפגנים
את יכולה לסווג את הבודהיזם אולי ב"דתות המזרח" (יחד עם דתות אחרות מהמזרח, כמו הינדו וכו'). גם ככה, יש כמה הבדלים בתפיסה של המושג "דת" במזרח ובמערב...

T i a

New member
...

אם את גרה בת"א אז אני ממליצה לך ללכת למרכז שיבננדה. שם את תמצאי לפחות כמה בודהיסטים
, אני ידעת שיש להם איזה מפגשי מזמורים - כניסה חופשית. או לחילופין לבדוק את השפעת דתות המזרח על חברה ישראלית. לא חסר בארץ ניו-אג'רים, אומנם זאת לא דת אך הייתי מקטלגת את זה כזרם חברתי (אולי) המושפע מדת. נטלי

gwizard

New member
מה ההגדרה לדת ?

ומה ההבדל בין דת לבין זרם חברתי עם סממנים דתיים ? לדוגמה, וויקה ותנועת הניו אייג'. בשניהם יש הרבה מקורות סגידה, ריטואלים ואנשים מסוממים שמדברים על אהבה אינסופית לכרית שלהם (כי כל דבר חי). חוץ מזה, כרית זה טוב, לבן וטהור.

T i a

New member
דת או לא

בניו אג' אין מערכת אמונות או יותר נכון מסגרת, הכל מקובל והכל חופשי כל עוד זה בא האורק לבן ומאהבה ופתיחות. תראה לי לפחות דת אחת כזאת! חוץ מזה החברה די קובעת לעצמה מה היא מחשיבה כדת ומה לא. קח למשל את "יד לאחים", אפילו רייקי הם סווגו תחת כת. אולי אנחנו לא חברי "יד לאחים" אבל תחשוב כמה כאלה יש בארץ :-\

ToryMaster

New member
אבל באמת מעניין

איך מגדירים דת, ואיך מפרידים אותה מדרך חיים.

T i a

New member
הגדרה מויקיפדיה-די טובה

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%93%D7%AA בכל דת תמצאי מסגרת כלשהי בעלת חוקים.

סליחה שאני מתערב....

אבל אני חושב שאי אפשר להגדיר את הבודהיזם כדת פאגאנית או פוליתאיסטית. ההגדרה של "דתות מזרחיות" תהייה קולעת יותר.. (כפי שהציע, כמדומני כוכב-השחר). לילה טוב

Polar Aurora

New member
תודה לכולכם על התשובות

אני מזכה רשמית את בודהיזם בקטגוריה נפרדת משלו באתרי. יש לי רק עוד שאלונת- אילו דתות פגאניות מרכזיות קיימות בישראל? או דתות לא פגאניות ששכחתי להתייחס אליהן (חוץ מדרוזים, דרוזים אני זוכרת)? שוב, תודה ענקית לכולם.

למעלה