בודפשט

talg10

New member
בודפשט

שלום, בין ה-29/4 ל-2/5 אנו (הורי ואחי) אמורים לשהות בבודפשט, לרגל "טיול שורשים". בין השאר, ב-1 במאי, חל יום ההולדת של אמי, אשר נולדה וגדלה בהונגריה. אחי ואנוכי חשבנו להפתיע ולחגוג את יום ההולדת עם touch מיוחד משהו. חיפוש באינטרנט לא העלה כל אטרקציה מיוחדת בפרק זמן זה. אשמח לקבל רעיונות מעניינים אם לחגיגה, אם לבילוי ובכלל על הבירה המעניינת. בתודה מראש, טל PS איני בקיא ברזי פורום זה, אך ניכר שרבים מחבריו יוצאי הונגריה. אמי עזברה את בודפשט בשנת 57', בהיותה בת 9. אם למישהו פיסת נוסטלגיה שנוכל להזכיר לה מתקופת ילדותה ושעשויה לרגשה, אשמח לאמץ המלצות.

evike

Well-known member
מנהל
../images/Emo54.gif../images/Emo108.gif שבת שלום talg10

קודם כל, זר ברכות לאמא ליום ההולדת. וברוכה הבאה לפורומנו החביב. גם אני עליתי לארץ ב 1957, בערך באותו הגיל, 9.5. באנו בסוף אפריל, כך שממש בימים אלו אנו חוגגים 47 שנות עליה. נסענו מבודפשט לאיטליה ברכבת דרך יוגוסלביה. ובנגוד לאלה שבאו אתנו ברכבת ונשארו באיטליה שבוע, ואח"כ הפליגו באניה "ארצה" לארץ, אנו נשארנו באיטליה שבועיים, כדי להיות עם אחות אבי ז"ל, שהגיעה במיוחד מצרפת לבקר אותנו.(היא נפטרה לפני שנתיים). טיילנו איתה באיטליה, ואח"כ הפלגנו באניה "פאצ'ה" (שלום באיטלקית) במשך 6 ימים, עד שהגענו לחיפה. עוד בסוף יסתבר, שאולי אנחנו מכירים. אגב, יש לי בת בערך בגילך, 34. בינתיים תמשיכי לחפש רעיונות לחגיגה, ואם יהיה לי רעיון, אכתוב עליו. שבת שלום, evike.

talg10

New member
עולם קטן

ואין ספק שהאינטרנט אכן הופך את עולמנו לקטן עוד יותר. שלום אויקה, סיפורה של אמי אכן מקביל לסיפורך. למיטב זכרוני גם משפחתה, משפחת שומוגי מבודפשט, יצאה לארץ מנמל Genoa באיטליה, וכאן שוכנה בדירת סוכנות בחולון. בהונגריה היה סבי, פיאודל הונגרי יליד סוף המאה ה-19, כימאי ופיסיקאי ידוע, וסבתי, בת למשפחה בעלת מפעל זהב גדול, היה עוזרתו של ראול ואלנברג וסייעה ב"הברחת" יהודים בזמן המלחמה. מצלצל משהו?? לעניין הנסיעה, הורי היו בהונגריה מספר פעמים בשנים האחרונות, כך שקשה יהיה לנו להפתיע. אך מכיוון שהנכן בנות אותו גיל בערך, אולי יעלה לך רעיון נוסטלגי מזכרונותיה של ילדה הונגרית. סתם משהו לתשמות לב. בכל אופן, נעים להכיר, טל

הונגרים בחולון

סליחה על הכניסה לשיחתכם, אבל כילד "הונגרי" שנולד בבודפשט וגדל בחולון הסתקרנתי מהיכן המתכתבים ?

evike

Well-known member
מנהל
../images/Emo54.gif../images/Emo108.gif שלום טל

מה שזכור לי כילדה מהונגריה, אלה בעיקר הטיולים שעשינו כמעט כל יום ראשון, תלוי בעונה ובמזג האוויר; רחצה בדנובה, שיט על הדנובה באניות שארובותיהן מתקפלות כשהתקרבנו לגשרים, טיולים ב"margit sziget" , טיולים ביערות, רחצה במעינות חמים, במיוחד ב "dagály", או נופש בימת "balaton". וגם בדרך הביתה ליד התחנה של חשמלית מספר 6, היינו אוכלים גלידה טעימה במיוחד. אלה כמובן לא דברים מסעירים במיוחד למבוגרים, אבל כילדה נהניתי מאד. ונהניתי גם כשהגניבו אותי לאופרה המפוארת (לא הייתי עדיין בגיל בו מותר להביא ילדים), וראיתי את מפצח האגוזים. לצערי, אין לי כבר את מי לשאול על מקומות נוספים, כיוון שגם הורי וגם דודי שבאו משם, נפטרו. אבל, שמעתי שיש מסעדות מעולות, שנגנים צועניים מנעימות ברקע את הארוחה. אנחנו במקור מ ujpest מהרובע הרביעי. להורי ולדודי שהיו משכילים, היה מפעל לצמר גפן, והם נחשבו בקהילה שם לאנשים חשובים. בקרתי הרבה בבית הכנסת השכונתי שאת שמו אני לא זוכרת. למדתי שנתיים וחצי בבית ספר לא יהודי לבנות, ועד לפני שנים מעטות, התכתבתי עם המחנכת המקסימה שלי. (גויה). גם אנחנו באנו מנמל גנואה, ושלחו אותנו למעברות בלוד. הורי התגוררו בבני ברק עד פטירתם, ואני תושבת רמת גן. (תשובה גם לאבישהמקורי) מקווה שעניתי לך בפרוטרוט, ומקווה שתמצא בלוי מעניין לאמא. בברכה, evike.

עב

New member
זכרונות ילדות?

מתוך זכרונות הילדות של אבא שלי אני יודעת שהוא נהנה משיט על הדנובה, שיטוטים ברחוב אנדרשי, כיכר המילניום וביקורים בפארק העירוני. אם את מכירה את זכרונות הילדות של אמא ואם הזכרונות חביבים עליה, אז אולי תתכננו לה טיול נוסטלגי? נניח למקום בו גדלה, או למקומות שאהבה? מזל טוב וטיול נעים לכולם!

אלהלה

New member
עולם עוד יותר קטן!

גם אמא שלי ז"ל היתה ממשפחת שומוג'י רק שהיא היתה מיוגוסלביה - ממקום שנקרא צ'וקה אבל היו לה גם קרובים בבודפשט - לך תדע אולי מצאנו משפחה
והנה תמונה של אמא שלי כשהיתה צעירה - אולי מישהו יזהה אותה גם מביניכם.

talg10

New member
וואו! איזו קהילה!

חברים, ממש הרגשה של "משפחתיות" משהו בפורום המיוחד הזה. באמת נעים לשמוע ולהשמיע. לא ידוע לי על שלוחות משפחת אמי ביגוסלביה, אבל האמת היא שאיני תלמיד גדול בתורה זו ובהחלט אבדוק עם המומחים. משפחת סבתי מפוזרת עד היום בתפוצות איטליה, ברזיל וקנדה, אך זאת משפחת הרנשטיין. על כל פנים, שם סבי היה אנדור וסבתי שושנה (ז'וז'י). את הסיפורים על גלידה על גדות הדנובה גם אני ספגתי ואף על לונה פארק מסוים שהבנתי שקיים עד היום. בארץ הגיעה המשפחה, כאמור, לחולון ושם שוכנה ברח' השומרון. לימים נפטרו סבי וסבתי. בכל אופן, תודה על ההיענות, טל

אלהלה

New member
עוד תוספת לעולם הקטן

הבן דוד של אמא שלי היה מראשי הקהילה היהודית בבודפשט - שטיינר בונדי היה שמו והוא גם עסק בהברחת יהודים, רק שהוא לא ממש סיפר את מה שהוא ידע ושכנע את אמא שלי ואת הסבתא שלה - והוא היה הבן דוד! שהן תלכנה למחנה והכל יהיה בסדר - אמא שלי "שרדה" והסבתא כמובן נלקחה מיד כשהגיעו לאושוויץ. בנתיים הוא הבריח את עצמו ואת האמא שלו - ועוד יהודים - אחרי המלחמה הוא השתקע באוסטרליה - אולי מהפחד מאנשי הקהילה שנשארו ושהוא לא יכול היה להגיד להם לנסות לברוח. אני ראיתי אותו פעם אחת לפני הרבה שנים והייתי נוכחת בעימות בינו לבין אמא שלי - שכל מה שהיא רצתה לדעת הוא למה הוא לא אמר להן לנסות לברוח. לא היה לו ממש מה לענות - גם כן משפחה

sea mad

New member
חזרתי לא מזמן מטיולי שורשים...

שלום טל .... אבי עזב גם הוא את בודאפשט ב 57 בגיל 13 אז כמובן עשינו את כל הדברים הרגילים בטיול שורשים...בית מגורים, בי"ס, בית כנסת, החנות של סבא, החנות של הדוד בכלל טיול ברחובות, בית קברות היהודי, וכמובן ביקורי משפחה כולל ביקורי שכנים שעדיין גרים בבנין מאז שהם עזבו ב 57, לדוגמה מפגש מעניין עם חברת ילדות שלא ראה ולא שמע ממנה 47 שנה, כאשר עזב אותה היתה הבחורה המהיגה של החברה היום היא רופאה .... כמעט כל פינת רחוב העלתה זכרון אחר אצל אבא, מסתבר שהוא ודוד שלי היו שובבים לא קטנים, עכשיו אני מבין שאצלי זה בגנים!! סיפור קטן מפינת רחוב אחת ... היתה עגבניה על המדרכה, אבי שהיה אז בן 11 בערך, לא יכל לעמוד בפיטוי, רץ לעבר העגבניה וצעק >> פושקשש (שחקן כדורגל עילוי) יורה ו גוווללללל, ואז בעיטה, בדיוק מפינת הרחוב יצאה גברת מגונדרת עם חליפה חדשה שזכתה להתנגשות מעניינת במיוחד מהעגבניה המעופפת...הוא לא ידע איפה לקבור את עצמו או כמה מהר לברוח
אני לא בטוח שיש אטרקציה מיוחדת במיוחד בעיר, העיר באופן כללי יפה, אני היתי משלב את היום הולדת עם איזו מסעדה טעימה במיוחד ! יום הולדת שמח

B T1

New member
היה לך אבא עשיר, אם באותן השנים

היתה לו עגבניה, שהיה יכול לבעוט בה (אפילו פושקש האגדי לפני שהגיע למגרש, שיחק עם כדורי שמרטוט ב- Angyalfold)

sea mad

New member
מישהו אחר היה עשיר, זה שזרק את העבנ

העגביה על המדרכה (או שנפלה למישהו)

למעלה